határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Zoltanuss # 2015.09.02. 10:51

A !
ha megegyeztek akkor a szerint kell eljárni, minek perelne a tulaj/bérbeadó.

Zoltanuss # 2015.09.02. 10:50

Alberlo22 !

Azért nem mindegy hogy annak a határozott idejű szerződésnek melyik hányadán állsz.
Pl. egy 1 évre kötött szerződésnél ha 3 hónap után mehetnéked van az teljesen más, mintha pl. 10 hónap után adódik a helyzet.
Meg kell beszélni a bérbeadóval.

Ha közösen megegyezünk, hogy a kaució marad (plusz a fél havi lakbér, mert előtte költöznék), a

Alberlo22 # 2015.09.01. 19:10

Tisztelt Ügyvéd!

Határozott időre kötöttem szerződést, de idő előtt szeretném felmondani. Az tiszta sor, hogy a kauciót megtartja a főbérlő, viszont van egy rész a szerződésben miszerint, ha nem fizetek időben, akkor felszólítás után évi 20% késedelmi díjat számol fel. Amúgy a felmondásról nincs szó a szerződésben. Ha közösen megegyezünk, hogy a kaució marad (plusz a fél havi lakbér, mert előtte költöznék), akkor később beperelhet emiatt? Vagy ennek mi a jogi menete? Arról is szól a szerződés, hogy nem fizetés esetén a bérbeadó azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést. Ami automatikusan megszűnik.

MajorDomus # 2015.08.26. 19:36

Minden felújítás csak a tulajdonos engedélyével lehetséges!

Szerintem ez a minimum.

idomtalan # 2015.08.26. 16:19

"Meg lett ez beszélve a tulajjal ? Mert ha, nem akkor akár rongálás is lehet az."
Látom a lényeget sikerült megint megtalálni. Maradjunk annyiban nem kérdeztem semmit.

Zoltanuss # 2015.08.26. 16:19

kötöttünk egy előszerződést. a leendő bérlő azóta több pontot is szeretne megváltoztatni az általam átküldött szerződésben, ami engem hátrányosan érintene. kérdésem: ragaszkodhatok-e ahhoz, hogy azt írjuk alá, amit az óvadék lerakása előtt megkapott?
Hát persze ,hogy ragaszkodhatsz B. A foglalót általában akkor adjuk amikor már a szerződés kimunkált. De hát a mohó ember ád, így elvileg bukhatja.

Zoltanuss # 2015.08.26. 16:10

Azokról nem is beszélve hogy miket újítottunk fel saját költségen azóta a lakáson.
Meg lett ez beszélve a tulajjal ? Mert ha, nem akkor akár rongálás is lehet az.

Bea1 # 2015.08.26. 14:51

B. L. a szerződés lejártának másnapján már nincs a házban a bérlő. (Mostanában megváltozott a stílusod. Valami gond van?)

idomtalan: fordulj ügyvédhez, mert a bérleti szerződésedet itt senki nem látta. Aztán ő kideríti, hogy egy éves, vagy egy évesnek látszó szerződést kötöttél. Szeretném hozzátánni, hogy a tv+internet szerződésedet viheted magaddal, valószínű a következő albérletben is kelleni fog, semmilyen kár nem ér ezzel, én legalábbis úgy tudom, hogy csak a felhasználás helyét és a számlaküldés címének változását kell módosítanod.

idomtalan # 2015.08.26. 14:40

Értem köszönöm. Vagyis akkor én voltam a hülye, hogy még vannak olyan elképzeléseim az emberekről hogy korrektség, emberség, tisztesség. Vagyis én rontottam el, hogy egy 1 éves határozott idejű szerződés idejére, kötöttem egy 1 éves hűségnyilatkozatú szerződést, ami nem kevés havi 11 forint így is, majd, ha fél év után a tulajdonos úgy gondolja el adja a lakást, akkor nekem kell felmondanom a szerződést a T-nél, és fizethetem ki a kötbért. Értem. Számomra gusztustalan és érthetetlen, de természetesen az nem egy jogi fogalom. Azt hittem persze azért szerződés a szerződés, mert az egy jogi védelem ezekre. De tévedtem. Azokról nem is beszélve hogy miket újítottunk fel saját költségen azóta a lakáson.
Köszönöm a válaszokat.
Üdv Benedek

Bea1 # 2015.08.26. 14:14

idomtalan

Még élő szerződés esetében is jogom van keresni másik albérlőt, vagy eladásra meghírdetni az ingatlanomat. Ezek ugyanis nem egyenlőek azzal, hogy holnap költözni kell, csupáncsak a tulajdonosi jogomat gyakorlom. Gondolom, nincs benne a szerződésbe, hogy nem lehet feladnia a lakását hírdetni ez idő alatt a bérlőnek. Sőt, én bérlővel együtt is eladhatom az ingatlanomat, amit jó esetbena bérlő csak az új szerződésén vesz észre. D e eladhatom a szerződés lejáratjának másnapján is, figyelembe véve, hogy nem 24 óra az átlagos értékesítési idő az ingatlanoknál. ha teszemazt a bérbeadó igen jó ajánlatot kap, akkor is, ha gondoskodik hasonló albérletről, vagy kártalanítja, megteheti, ha akarja...

Bea1 # 2015.08.26. 14:08

köszönöm a tanácsod.

ObudaFan # 2015.08.26. 13:48

Bea1

Ha az még nincs aláírva, akkor nem ragaszkodhatsz, mert a szerződés írásban jön létre érvényesen. Hogy a szerződés létre nem jötte esetén ki bukja a foglalót, annak az eldöntéséhez azért a tényállást lényegesen jobban kellene ismerni.

Bea1 # 2015.08.26. 13:34

Tanácsot szeretnék kérni: meghírdettem egy albérletet, jelenkeztek rá, átküldtem e-mailon a szerződéstervezetet, utánna 2 nappal leraktak 3 havi kauciót, amiből egy havi foglaló volt, minderre kötöttünk egy előszerződést. a leendő bérlő azóta több pontot is szeretne megváltoztatni az általam átküldött szerződésben, ami engem hátrányosan érintene. kérdésem: ragaszkodhatok-e ahhoz, hogy azt írjuk alá, amit az óvadék lerakása előtt megkapott?

Ha neki ez nem tetszik, mi lesz a 3 havi kaucióval, illetve foglalóval?

ObudaFan # 2015.08.26. 13:11

idomtalan

Ha nincs külön kikötve a szerződésben, hogy azt fel lehetne mondani rendes felmondással, akkro a határozott idő letelte előtt nem lehet felmondani.
Ha meg ki van kötve benne, akkor számítanod kellett volna erre, mielőtt a szolgáltatókkal szerződsz.

ObudaFan # 2015.08.26. 13:06

Edina002

Ha a határozott idő ellenére van felmondási lehetőség, akkor rendes felmondással felmondod a szerződést - a közjegyző útján - és ha nem akar kimenni, akkor végrehajtást kérsz.

idomtalan # 2015.08.26. 12:31

Tisztelt Fórumozók.
Az ügyben fordulnék hozzáértő segítségéhez, hogy van egy határozott idejű 1 éves bérleti szerződésünk, amit most a tulajdonos azzal hogy most bejelentve elkezdte árulni a lakást, fel fog bontani (ha tudtuk volna hogy ezt akarja természetesen meg sem kötöttük volna de hát állítólag így alakult menet közben nekik). Viszont amikor oda költöztünk, kötöttem pont arra az 1 évre, Tv+internet szerződést 1 éves hűségidővel. A kérdésem az lenne, ilyen esetben, a kötbért ha felmondom a szerződést (nem az én hibámból) akkor azt kinek kell fizetnie? Kötelezhetem a tulajt hogy fizesse ki mivel ő bontotta fel a szerződést ő miatta van ez az egész?
A szerződésben amit a lakás bérlésekor aláírtunk, ennyi van erről:
"A Bérbeadó egyben vállalja, hogy amennyiben bármilyen okból a bérleti szerződés megszűnik és a felek újabb bérleti szerződést nem kötnek, úgy Bérlő a szolgáltatóknál módosítja, illetve megszünteti a szolgáltatási szerződést." (Pontos idézet volt)
Köszönöm szépen!
Üdv Benedek

Edina002 # 2015.08.25. 09:31

Kedves Ügyvéd Nő/Úr!
Idén áprilisban bérbe adtam a lakásom, 1 évre kötöttünk bérleti szerződést közjegyzőnél.
Mielőtt megkötöttük a szerződést, elmondtam a bérlőknek, hogy szeretném majd eladni a lakást. Az eladást jövő év tavaszára terveztem (áprilisig szól a bérleti szerződés egyébként). Időközben úgy alakult, hogy hamarabb el kell adnunk, így ingatlan irodán keresztül meghirdettük a lakást.
A problémám az, hogy a bérlők olyan körülmények között élnek a lakásomban, hogy az leírhatatlan. Kosz, mocsok, ételmaradékok, mosatlan edényekkel teli konyha, stb.
Több érdeklődő is megnézte a lakást, akik negatív érzésekkel távoztak az állapotnak köszönhetően.
Kérdésem: hogyan mondhatom fel a bérleti szerződést.
Az a baj, hogy kértem, hogy tegyék rendbe a lakást, de sajnos úgy tűnik, hogy nekik ez a normális, és szerintük rend volt a lakásban. Szóval nem egyezik a fogalmunk a rendezett lakást illetően.
Egyébként a szerződésben van egy olyan pont, hogy a szerződést bármelyik fél írásban felmondhatja. A felmondási idő minimum 60 nap.
Segítségét köszönöm.

ObudaFan # 2015.08.24. 14:55

Főszabály szerint csak ha a szerződés külön kiköti ezt.

Bea1 # 2015.08.24. 14:20

köszönöm. Árat lehet-e emelni a határozott idő alatt pl piaci hatásokra hivatkozva?

ObudaFan # 2015.08.24. 12:10

Csak szankciós felmondással, ha ennek a törvényi feltételei fennállnak, vagyis ha a bérlő nem fizeti a lakbért vagy a szerződéssel kapcsolatos egyéb kötelzettségeit, a lakást rongálja, vagy a szomszédokat zavaró magatartást folytat. Ezekben is a Lakástörvény szerinti felszólítás után van lehetőség a felmondásra.
Kivéve persze, ha a szerződés a határozott idő ellenáre megengedi a felmondást, mert ha magában a szerződésben ezt kötötték ki a felek, az érvényes.

Bea1 # 2015.08.24. 12:07

a felmondási indokok ott kellenek legyenek a szerződésbe.

engem is érdekelne a válasz.

Tomatomak # 2015.08.24. 11:07

Tisztelt Fórumozók!

A következőkben szeretném a véleményüket kikérni:

  • adott egy határozott (3 évre szóló) albérleti szerződés
  • adott az albérlet piac árrobbanása
  • a szerződésben az szerepel, hogy a bérleti díjat csak az országos infláció mértékével lehet korrigálni
  • továbbá adott a bérbeadó, aki rájött, hogy drágábban is ki tudná adni a lakását.

Kérdésem az, hogy ilyen helyzetben ő mit tehet? Felbonthatja-e a szerződést? Ha igen milyen indokkal és határidővel?
Részéről való felbontás esetén szükséges-e kárpótlást fizetnie, ha igen milyen mértékűt?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

SolnesM # 2015.08.12. 14:17

stephen001 !
Határozott időre béreltél lakást, a bérleti díjat kifizetted a teljes időre és most mehetnéked van. Semmi akadálya, de a kicsi a valószínűsége ,hogy a hátramaradó rész díját visszakapd.
habár alkudni mindig lehet, így ebben az esetben is.

Dr.Attika # 2015.08.12. 12:45

felmondhatná, ha a bérbeadó részéről lenne súlyos szerződés szegés, de a leírtakból erről nincs szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 12:21

Nem mondhatod fel - így a kérdésnek nincs is értelme.