Tulajdonjog - tartási jog - haszonélvezeti jog


mapi # 2015.10.27. 09:50

Üdvözlök minden fórumozót!

Segítséget szeretnék kérni.

Édesanyám halála után testvéreimmel hárman örököltük meg a házát 1/3-1/3 tulajdoni arányban,és mellette az ő örökségeként tulajdonában lévő nagyszülői házat 1/6-1/6 arányban amin nagyapámnak haszonélvezete van.
Van-e rá mód,hogy én lemondok az 1/3 részemről testvéreim javára,cserébe ők lemondanak az 1/6 részükről az én javamra.És esetleg nyilatkoznak ,hogyha a nagyapám után is megörököljük az ő tulajdonát,arra nem tartanak igényt,bár erről előre nem biztos hogy nyilatkozhatnak.
A szülői ház kb: 10 millió forint,a nagyszülői kb: 5 millió forint.
Segítséget előre is köszönöm.

MajorDomus # 2015.10.23. 18:42

Olcsóbban jön ki a felperes, ha visszavonja a keresetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.23. 16:22

Módosítani kellene a keresetet, mert ez nem kártérítés. Az is igaz azonban, hogy a bíró nincs a felperes által megjelölt jogcímhez kötve.

Immaculata # 2015.10.23. 14:10

Milyen törvényre hivatkozva tudná felperes igazát alátámasztani?

Semmilyenre, bukja a pert.

Zártöréssel bemehetett volna az ingatlanba, mivel abban senki sem lakott.

spielman3 # 2015.10.23. 13:23

Követelhet-e kártérítést a lakásából kizárt tulajdonos?

Esetemben egy kb. 10 éve tulajdonjoggal rendelkező tulajdonosnak a másik tulajdonos hosszabb ideig nem volt hajlandó kulcsot adni.

Végül ismételt kérés után, előbbi felhívta utóbbit azzal, hogy ha nem ad kulcsot továbbra sem, zárszerelőt hív, kicserélteti és a költségeket tőle fogja követelni. Erre a kulcsot megkapta.

Előzőleg az ingatlant egy haszonélvező lakta, aki nem is engedte volna odaköltözni még örököseit sem, miután elhunyt, az ingatlan megüresedett.

Mivel megosztható ingatlan, és ráadásul éppen a kizárt tulajdonos az, aki mellesleg tulajdonrészét korábban örökölte, továbbá ő az, akinek alapvető kötődései vannak a lakáshoz, természetesnek tartotta, hogy birtokba veszi tulajdonrészének megfelelő részét.

Sem bíróság, sem önkormányzat vagy más hatóság részéről ennek semmi nem mondott ellent.

Pusztán a másik örökös találta meg a lakás kulcsait, és vette magához a haláleset után, de be nem költözött.

KÉRDÉS:

a hónapokig kizárt tulajdonos pert indított, keresetében úgy érvel, hogy tőle értéket vettek el, ami kifejezhető ill. mérhető abban, amennyibe kerül egy a jogos használatához hasonló albérlet díja. Ezt az összeget követeli.

A per jelenleg folyamatban van,

Felperes értetlenül áll a bíró bizonyos kérdései előtt, amelyekben mintha állítás is lenne: pl. bíró kérdezi, hogy milyen számlákkal tudná kárát igazolni. Ő nem fizetett albérletben lakott az adott időszakban, így számla nincsen. Továbbá bíró kérdi, hogy milyen jövedelemtől esett el azáltal, hogy ki volt zárva a lakásból.

Felperes ezekkel a gondolatmenetekkel nem tud azonosulni. Szerinte még akkor is járna kártérítés, ha mondjuk nem lett volna pénze albérletre, és máshol sem lakhatott volna. Mert pl. ha valakitől valamit ellopnak, és nem tudja újra megvenni, akkor is vissza kell neki adni, nem?

Milyen törvényre hivatkozva tudná felperes igazát alátámasztani? Vagy tényleg ki lehet zárni néha a tulajdonost kártérítésmentesen?

ObudaFan # 2012.03.26. 20:54

Attól ez még ajándékozás, és az ajándék visszakövetelésének a szabályait kell alkalmazni. Azért ahhoz a kapcsolat megromlása nem feltétlenül elég.

tuci2 # 2012.03.26. 20:26

Tisztelt fórumozók! Arra szeretnék választ kapni, hogy a következő esetben visszakövetelhető-e a lakás ára?

  • ismerősöm eladta lakását, melynek vételárát gyermeke számlájára utalták a vevők. A gyermek lakást vásárolt belőle +hitellel. Megromlott a kapcsolat kettőjük között(ismerősöm külföldön dolgozik). A kérdésem, visszakérheti-e a vételárat gyermekétől? Nincs ajándékozásról papír.Remélem nem, mert nem ezt érdemelné a gyermek. Köszönettel:
Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.22. 17:30

Számomra nem tűnik jó ötletnek az ingatlantulajdon ingyenes átruházása.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.22. 14:51

Attila, fordulj ügyvédhez, ebből nagyon sok mindent ki lehet hozni.

ObudaFan # 2012.03.22. 11:39

Átruházhatjátok bárkire az ingatlant, de az ő hozzájárulásuk nélkül csak a haszonélvezetükkel terhelten.

Attila7501 # 2012.03.21. 20:52

Ödvüzletem

Megoldást keresek problémámra, melyet röviden ismertetnék.
A párom nevén van egy ingatlan fele melynek másik fele a bátyja tulajdona.
A szülei az ingatlan haszonélvezői. Mivel csak páromnak van jövedelme, így mindenki rajtunk szeretne behajtani minden adósságot, ami az ingatlanon keletkezik. Ezt szeretnénk megszüntetni ha lehetséges tulajdoni jogról való lemondással vagy ajándékozással. Így a bátyja lenne csak tulajdonos és nekünk nem lenne semmi közünk az ingatlanhoz. Kérdésem az lenne, hogy a haszonélvezőnek is bele kell egyeznie az ajándékozásba vagy lemondásba? Csak mert erre nem hajlandóak és már az általunk kifizetett tartozások már a milliós nagyságrendnél tartanak,( ami 3 pici gyerek mellett eléggé megterhelő ) és az autónkat is elakarták vinni.
Kérem ha tud segíteni bármilyen megoldás érdekel minket.
Köszönettel és tisztelettel Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.19. 14:16

A hitel egy dolog. De terheli az ingatlant elidegenítési tilalom is?

kissnetotherika # 2012.03.19. 13:20

Tisztelt Jogi Fórum !
Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben
El szeretném ajándékozni 5 éves fiamnak hitellel terhelt ingatlanomat // 10% terhelt// lehetséges e mik a feltételei? Köszönöm Kissné Tóth Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.02. 08:13

Azt is csak akkor, ha 15 éven belül következik be, és egyébként nem jussol a lány a köteles részét elérő értéket.

pazs # 2012.03.01. 12:20

Nem tehettek semmit, hacsak nem színlelt a szerződés, de az ellen meg kb. csak a nagyapa halálakor léphettek fel.

R. Réka # 2012.03.01. 11:59

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi helyzetre szeretnék tanácsot kérni.

Leányom apai nagyanyja halála után (édesapja korábbi elhalálozása miatt) örökölt két ingatlanból 1/2 - 1/2 részt. A másik 1/2 - 1/2 rész az apai nagyapa tulajdonában áll. Mindkét ingatlanon haszonélvezeti jog is fenn áll a nagyapa részéről.

Ma kaptunk egy levelet a Földhivataltól, mely értesíti a lányomat, hogy a nagyapa testvérének a részére tulajdonjogot jegyeztek be tartás jogcímén.

A kérdésem az lenne, hogy tehetünk-e valamit ez ellen? Nem kellett volna esetleg a lányomat megkérdezni erről? Hiszen mi is vállaltuk volna a nagyapa eltartását.

Várom segítő válaszukat!

Köszönettel: R.


R. Réka