önkormányzat elővásárlási joga


MajorDomus # 2019.03.24. 21:02

hasznos információ nekem is kösz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.24. 07:48

A jogosult megkínálása eladási (tehát szerződési) ajánlatnak minősül. Az ajánlati kötöttségre a távollevők között tett ajánlatra vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a tulajdonos ajánlati kötöttségének idejét a szerződés általános szabályaiban meghatározottnál rövidebb időtartamban nem határozhatja meg.
Ez nagyjából azt jelenti, hogy első sorban az eladó határozhatja meg (napokban, hetekben, hónapokban, konkrét határnapban), hogy a jogosult meddig tehet elfogadó nyilatkozatot. De nem határozhat meg rövidebb időt, mint amennyi a szolgáltatás jellegére és az ajánlat megtételének módjára tekintettel is a válasz megérkezéséhez általában szükséges.
Ha a válaszról való döntésre testület - a konkrét kérdésben települési önkormányzat képviselőtestülete dönthet, akkor értelemszerűen az eladó legalább az ajánlat kézhezvétele utáni legközelebbi rendes (munkaterv szerinti) ülésig (plusz adminisztráció és postázás) kötve van.

tamas.sz # 2019.03.24. 07:23

Köszönöm a fáradozást. MD 3betűs válasza miatt gondoltam, hogy a pontatlan kérdésem. Nem takarékossagi okokból kérdeztem itt. Ha tudná valaki választ fizetős keretek között is nagyon érdekel.

MajorDomus # 2019.03.23. 22:38

Marad költői,én sem találtam meg!

drbjozsef # 2019.03.23. 20:09

tamas.sz

félreértetted, az ügyvéd úr pont hogy MD-nek tette fel a (tippem szerint költői) kérdést, mert a Ptk.-ban nemigen van ilyen.

tamas.sz # 2019.03.23. 19:22

Sajnos nem sikerült pontosabb kérdést feltennem. Eladó és vevő ügyvédei ellentmondanak egymásnak. Meg tudná esetleg valaki mondani, hogy a ptk-án belül pontosan melyik számú törvény rendezi ezt? Köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.22. 20:17

Közelebbről?

MajorDomus # 2019.03.22. 19:54

Ptk

tamas.sz # 2019.03.22. 10:14

Köszönöm szépen a választ! Melyik törvény rendelkezik erről? Vagy általános "szabaly" ingatlanoknál?

MajorDomus # 2019.03.21. 21:27

Az önkormányzatnak is.

tamas.sz # 2019.03.21. 12:21

Tisztelt Fórum!
azt szeretném megtudni, ha az önkormányzat részére a vételi ajánlat elfogadására nem lett külön meghatározva határidő, jogszabaly vagy törvény szerint mennyi ideig áll nyitva az elővásárlásra a joguk? Sajnos sehol sem találtam, csak azt hogy a Magyar Államnak 30nap ál rendelkezésére.
Előre is köszönöm

csuli # 2012.03.27. 19:38

Valószínűleg azért nem az általad ajánlott megoldást választotta mert mint mondta "nem fogok a pénzem után rohangálni ennyi a munkadíj írjam meg a szerződést vagy ne?" Hiába mondtam hogy letétbe teszem a munkadíj összegét is, nem hatotta meg "most kérem a pénzt!"
Sajnos nem állt módomban mást megbízni ezért tűrnöm kellet a hölgy "határozottságát" Egy érv szólt csak mellette, hogy jól nézett ki de feleségül nem venném!

Remélem simán lezajlik ez a műemlékvédelmi tiszteletkör és túlteszem magam a dolgon.
Azért köszönöm segítséget remélem másnak is hasznos volt!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.25. 18:44

Mert az ajánlatot teljes egészében kell velük közölni, az meg úgy már lényegében a szerződés.
Egyébként a kolléganőnek nincs igaza. Azt elővásárlási joggal a szerződés feltétlen elfogadásával lehet élni. Ha tehát a szerződésben benne van, hogy a felek dr. x.y. ügyvédet bízzák meg a szerződés elkészítésével, ellenjegyzésével, és az x ezer forint munkadíj a vevőt terheli, akkor az önkormányzat vagy vállalja az ügyvédnek a munkadíj fizetését, vagy annyi az elővásárlási jogának.

csuli # 2012.03.25. 18:26

Üdv KBS!

Megkötöttük a szerződést, de az általad javasolt megoldást a kollegina elvetette, mondván hogy az önkormányzatnak van saját ügyvédje, nem fogják figyelembe venni a munkadíjat, csak a vételárat.

Erre azt javasoltam, hogy emeljük meg a vételárat a munkadíjjal, az összeget virtuálisan átadom az eladónak és akkor senkit sem ér kár, ha a hivatal élni kívánna az elővásárlási jogával. Ebbe belement, a munkadíjról számlát adott.

Azt nem értem miért nem lehet egy ilyen lemondó nyilatkozatot a szerződéskötés előtt beszerezni a hivataloktól egy adásvételi szándéknyilatkozat bemutatásával?

csuli # 2012.03.24. 04:06

Üdv KBS!

Köszönöm a hajnali segítséget, remélem hamarosan beszámolhatok a fejleményekről.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 23:20

Nem kell ahhoz különösebb soronkívüliség. Azzal kínálja meg az eladó az önkormányzatot, hogy a következő testületi ülésen, de legkésőbb 15 napon belül döntenek és nyilatkozzanak. Szerintem ennél hosszabb időt nem kell hagyni.

csuli # 2012.03.23. 19:51

Kedves Kovács Béla Sándor !

Nagyon köszönöm a válaszodat, sokat segítettél!

Akkor bele írjuk a szerződésbe a vétel árat /1.5 Mft+ 50.000.Ft ügyvédi költség/ Ha az önkormányzat élni akar az elővételi jogával akkor mindkét összeget vissza kell kapnom.

Tudod azt nem értem hogy az ügyvéd ezt miért nem mondta így el?
A szavaiból azt vettem ki hogy ő megdolgozik a pénzéért én meg fizessek a bizonytalanért.

Azt hiszem holnap nagyon nyitva kell tartanom a szememet nehogy a segítőkészségem elnyomja a tisztánlátásomat.

Arra még tudnál választ adni hogy van e esély soron kívül elintézni az elővásárlással kapcsolatos ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 17:33

A szerződésbe bele kell venni, hogy a vevő fizeti az ügyvédi költségeket. (Általában benne van, de most vegyétek bele az összeget is.) Az önkormányzat pontosan azokkal a feltételekkel élhet az elővásárlási jogával, amelyek a szerződésben vannak.

csuli # 2012.03.23. 16:59

Tisztelt Fórum !

Egy egyszobás félkomfortos lakást kívánok megvásárolni magánszemélytől. Holnap kötnénk szerződést, de az ügyvéd felhívott, hogy van egy kis probléma ugyanis a lakás műemlék házban van ezért az önkormányzatnak elővásárlási joga van. Erről a tényről az ingatlan közvetítő nem tájékoztatott.

Az lenne a kérdésem ilyen esetben mi a teendő?
Az ügyvéd azt javasolja, hogy így is megköthető a szerződés, ha az önkormányzat mégis élne az elővásárlással, akkor visszakapom a vételárat mert addig letétben lenne. Igen, de akkor mi lesz az ügyvédi költséggel erre már nem kaptam egyértelmű választ.
Ráadásul húzza az orrát, hogy ez plusz munka, mert az önkormányzathoz is kell írnia egy levelet.
Az eladó azt nem teheti meg, hogy ő bemegy a vagyonkezelőhöz közli az eladási szándékát és x napon belül választ kapna?
A gyorsaságon lenne a hangsúly, mert nehéz helyzetbe került testvérem lakhatását oldanám meg a vásárlással!

Nagyon várom a tanácsokat amit előre is köszönök