föld eladás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.23. 13:05

25% 30%-ának a 15%-a.

Meliska # 2019.02.23. 12:13

Üdvözlöm!
Ajándékba kaptam földet éÉdesapámtól 2015-ben. Ezt szeretném idén értékesíteni. Itt is a 15.%szja az igaz mint egyéb eladásnál? 5mft az ajándékozási szerződésben, ami levonható az eladási árból és a többi adózik? Vagy számít hogy a föld több mint 15 éve Édesapámé volt? Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.03. 21:03

Igen.

Jani5 # 2019.02.03. 20:40

Tisztelt Szakértő!

Adott egy szőlő adásvételi szerződés! Köztem és a rájelentkező szomszéd között 2 hrsz-os út van, szomszédnak illetve elővásárlónak tekinthető-e?

Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelt Szakért?!

Adott egy sz?l? adásvételi szerz?dés.A szomszéd és én köztem 2 hrsz-os út van.Szomszédnak ill. el?vásárlónak tekinthet?

erdőss # 2019.01.27. 12:55

Tisztelt Szakértő!
Van egy erdőm,amit autópályaépítésre akar az állam megvenni.2003-ban vettem. Kaptam árajánlatot az államtól,amit nem fogadtam el,a tárgyalásról értesítő levélben látom,hogy bár tulajdonos 1/1ben vagyok,mégis akitől megvettem az erdőt,ő 1/2 arányban részesül a vételárból. Sejtem,hogy ő a vétel óta a terület erdőgazdálkodója,mert én nem jelentkeztem be gazdálkodónak.
Ez az ember viszont 13 éve halott tehát ő sem gazdálkodik a területen.Remélem érthetően fogalmaztam. Milyen lehetőség van arra,hogy a másik 1/2 részt megkapjam? a kisajátítás megindult,tehát kevés az idő. Az ő halálával,vagy az én tulajdonszerzésemmel nem szűnt meg az ő erdőgazdálkodói címe?Van megoldás?

lajcsó # 2019.01.25. 12:24

"A tulajdonszerzés után valóban nekem kellene személy szerint művelnem?"
A szerződésben vállalnod kell azt, hogy fennálló földhasználati jogviszonyt nem hosszabbítod meg és a megszűnését követően sajátként használod a földet. (Szerzési feltétel!)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.25. 11:26

Úgy érted, jogosult volt-e elővásárlásra. Nem.

anniko21 # 2019.01.25. 11:10

Tisztelt Szakértő úr/asszony!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogyha egy magánszemély termőföldet vásárol (715m2, kert besorolású) és az adásvételi szerződéskor még nem rendelkezett semmilyen földművesi végzettséggel, de a 60 napos kifüggesztés ideje alatt aranykalászos gazda bizonyítványt szerez, akkor beléphet-e úgymond saját maga "ellen" "elővásárlóként"?

Előre is köszönöm a válaszát.

Vértessy # 2019.01.08. 13:06

Van egy 1/2 tulajdonrészem egy termőföldben, ami nem “látszik”, mert a föld a házastársam nevén van (a házasságunk alatt együtt vásároltuk).
A föld jelenleg bérbe van adva.
Házassági szerződéssel szeretném ezt a földet megkapni teljes egészében, és a nevemre is kerülne, a közös tulajdon megszűnne.
A tulajdonszerzés után valóban nekem kellene személy szerint művelnem? Vagy a bérlővel szerződhetnék továbbra is?
Esetleg tudnátok segíteni olyan ügyvéd elérhetőségével, aki a termőföldhöz ért? Előre is köszönöm!

paxia # 2018.12.01. 08:30

K-Attila ::

Mi a hasonló helyzetet földCSERÉVEL oldottuk meg.
Négyzetmétert cseréltünk négyzetméterért, értéktől
függetlenül. Mindenki jól járt.

K-Attila # 2018.11.30. 14:21

Tisztelt Szakértő!

A következő ügyben kérném a segítségét:

rendelkezem közel 40 ha os szántóval de több külön hrsz.en van egymástól nem távol, de nem egymás mellett.
Lenne lehetőségem hogy a területek átrendezésével egy db egybefüggő területet hozzak létre , ez természetesen adás-vétellel történhet meg ahol egyes területeimet eladnám míg másokat megvennék így részemre és a másik fél részére is kialakítva egybe függő föld területet. Az eladó a nagybátyám
Az adás vételnél van 4 % illeték, de úgy tudom a birtokegyesítésnél ezt nem kell megfizetni, ez pedig az lenne.
A kérdésem, hogy lehetséges e a bírtok egyesítés mindkét személy részére illetékmentesen akár úgy, hogy elajándékozom/adom a földeket az egyik szülőmnek (aki a nagybátyám testvére), megtörténik az egyesítés, és aztán az út visszafelé hasonló módon.
SZJA fizetési kötelezettség keletkezne valamelyik tranzakcióban?
Előre is köszönöm a válaszát.
Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.02. 09:52

Nem.

Angyal2 # 2018.05.02. 08:10

Tisztelt Szakértő!

Termőföld eladásával kapcsolatban kérem szíves tanácsát.
Nagymamám 2005.11.16-án meghalt, Aki után örököltünk egy földterületet. Ezen földterületet 2017. évben eladtuk. Érdeklődöm, hogy a 2018. évi adóbevallásom szerint kell -e adót fizetnem ezen eladás után?
(Hagyatéki eljárás 2006.09.06-án volt, földhivatali bejegyzés a föld örökléséről: 2006.11.16.)
Válaszát köszönöm,
Gábor

lajcsó # 2018.04.24. 11:20

"Milyen megoldás lehet még?"
Ha többe kerül a madzag, mint a malac, akkor hagyni kell úgy ahogy van!

L_Laci # 2018.04.24. 08:58

Segítséget szeretnék kérni.
A történet a következő:
Édesapám és egy házaspár közösen vettek egy kis darab földet, mely egy helyrajzi szám alatt volt, ők egymás között megbeszélték, melyik részét használja édesapám, melyiket a házaspár. A házaspár az ő részét sok évvel ezelőtt eladta egy harmadik félnek, adásvételiben édesapám ehhez hozzájárult, illetve ekkor a földterületet is felosztották, az egy helyrajzi számból lett ugye két helyrajzi szám. A probléma itt van, mert az egyik helyrajzi számon a házaspár szerepel (édesapám helyett), a másikon pedig a harmadik fél. (Bónusz, hogy egyébként pont fordítva kellene a helyrajzi számhoz a tulajdonosoknak kapcsolódnia, de a nagyobb problémám jelenleg, hogy édesapám nem tulajdonos egyik területnél sem, pedig nem ő adta el.)
A földhivatalnál azt mondták, hogy ezt már ők nem tudják javítani, csak éven belül lehetett volna (1996-ban történt az adásvétel, megosztás), mit lehet ez ügyben tenni? Hogyan induljunk el?
A földnek nincs értéke, 3 db diófa van benne, meg pár akácfa, gazos, gondozatlan állapotban van, nem ér annyit, mint amennyibe kerülne egy bírósági eljárás, vagy ügyvédi díj.
Milyen megoldás lehet még?

Mougins # 2018.01.10. 07:35

Osztatlan közös földnél a földhasználatot térképen bejelölve fogadják be. Ha a bérlő be volt jegyezve, tőle kell megkérdezni, hogy a terület melyik részét rajzolta be a térképen. Ha támogatást is igényelt rá a falugazdásznál a számítógépjén is meg van, de a beadási papíron is ott van a térkép körberajzolva. Az is a bérlőnél van. Tőle kell másolatban elkérni. A tulajdonos társaknál az ő saját rajzuk szerepel. A bérlőnél kell érdeklődni Ha nem együtt működő, akkor a földhasználatot kezelő ügyintéző tud ebben segíteni.

Geri06 # 2018.01.10. 05:54

Üdv!

Abban kérnék segítséget, hogy osztatlan közös tulajdonú termőföldről a használati megállapodást és a megállapodásról szóló vázrajzot hol találom meg? Sajnos nekem mint tulajdonostársnak egyéb ok miatt nincs :-(. Most el akarom adni a tulajdonrészem ami idáig bérbe volt adva. Nyilván ehhez szükségem lenne a fenti dokumentumokra de teljesen világtalan vagyok a kérdésben.Esetleg tulajdonostársét másoljam le? Ez nem hiszem, hogy hivatalos!
Gondolnám, hogy Földhivatal, de mi ezeknek a dokumentumoknak a hivatalos neve? Csak tudnom kéne, hogy mit kérek!

Nagyon megköszönöm a segítséget!

Mougins # 2018.01.08. 20:35

Köszönöm, igen ezt értem, de hogyan tudnám úgy megoldani, hogy fizessen is ahogy megegyeztünk most, ne fél év múlva és a vevőnek-eladónak is meglegyen a jogi garancia, úgy, hogy neki nincs elővásárlási joga? Létezik erre valami lehetőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.08. 20:30

Nem adhatsz ajándékba a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó ingatlant.

Mougins # 2018.01.08. 20:19

Szeretnék tanácsot kérni, előre is köszönöm a segítséget! Tulajdonunkban van egy 4 hektáros kivett major, amit eladásra hirdetek úgy, hogyha a major árából nem alkudnak, akkor ajándékba adok hozzá 31 hektár legelőt. Ami 50 hektáros osztatlan közös tulajdonban van, még 7 tulajdonos társsal. 2 már kérte tőlünk a legelőt magába megvásárlásra, de én csak a majorral együtt adom el, a major nem kell nekik. Na most lenne, aki megvásárolná, de 100 km-re lakik, így nincs elővásárlási joga. Törtem a fejem, hogyan legyen és azt beszéltük meg, hogy a major 1/2 részét megvásárolja fél pénzért, mert azt nem kell kifüggeszteni, azonnal átíratható. Ha a nevére került bejelentkezik oda lakni és akkor kerülne kifüggesztésre a major másik fele a legelővel együtt, mint üzemközponthoz tartozó tartozék. Ebben meg is egyeztünk és elkészült az előszerződés,amit még okt 15-én kötöttünk és abban vállalta, hogy jan 15-ig kifizeti a fele pénzt. Most az érvényes szerződés birtokában elkezdett variálni. Nem fizet, ő egyben akarja megvenni a majort a legelővel és függesszük ki és majd ha lement az összes engedély, akkor fogja kifizetni. Mondtam neki, így nem tudom garantálni, hogy más ne vétózza meg, fél majorral nem hinném, hogy bárkinek is kellene! Erre azt válaszolta, pont azért nem fizeti ki a major felét, mert nincs jogi garanciája arra, hogy a másik felét is megkapja a legelővel. Úgy, ahogy hirdettem a majorhoz ajándék a legelő, nem lehet jogilag megoldani. Bele kötött a hirdetésbe is. Én az érvényes szerződés birtokában számítottam a fele vételárra most, főleg úgy, hogy 2 millió forint foglaló előlegbe le van téve, mi szerint 15-ig fizet. Ha nem fizet enyém a foglaló. Másik szerződést akar. Én nem a foglalóra hajtok, hanem szeretném eladni és szeretném a fele vételárat megkapni, de elakadtunk. Ha belemegyek akkor viszont nekem nincs arra garancia, hogy fél év múlva ki fogja fizetni a vételárat, mert mi történik, ha meggondolja magát. Bocsi nem kell, megteheti. Nekem is kellene jogi garancia, hogy fizet, de a pénz letétbe helyezéséről hallani sem akar. A kavarása miatt pedig elszállt a bizalom. Mit tanácsolnak, hogyan tegyek, hogy mind a 2 félnek megfeleljen a szerződés? Mit tennének helyembe? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 16:05

Ha nincs per, akkor félév, nyolc hónap alatt megvan az. (Ami, persze, így is nagyon hosszú.)

Bea1 # 2017.08.19. 16:01

Amikor már papíron is én leszek a tulaj... itt 1,5 év... szívás.

Köszönöm a segítséget azért.

nonolet # 2017.08.19. 07:47

Vagyis (gyakorlatilag) az a nap lesz a kezdet
a teljes eljárás vége után, amikor
a "nyilvántartásba" történő bejegyzéshez
beveszi a hivatal a papírt ?

És ez a nap az agrárkamarai jóváhagyás utáni földhivatali érkezés lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 07:26

(És nem is használó, aki földhasználóként nincs bejegyezve.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 07:24

Nem szomszéd - mert nem tulajdonos -, akinek nincs bejegyezve a tulajdonjoga.