Termőföld adásvétel


Tibikiraly # 2019.10.18. 16:39

Tiszteletem!

A szomszéd venne egy kis részt a zártkerti telkemből (az övé már kivett zártkert).
Ilyenkor mi a teendő? - Régebben telekmegosztás, területrendezés volt a neve (földmérő, földhivatal, stb.)

Jelenleg a termőföld elővásárlási jog miatt hogy megy az ilyesmi?

  • Nincs elővásárlási jog, egyszerűen eladom, és hozzácsatolják? (Nem változnak a helyrajzi számok.)
  • Elővásárlási jog miatt létre kell hozni egy kis területet külön helyrajzi számmal, és azt kifüggeszteni? (Majd ha már az övé, akkor újra földérő, földhivatal, és hozzácsatolhatja a telkéhez?)
drbjozsef # 2019.09.04. 07:22

lajcsó,

Akkor teljesítsen. Szerződésszerűen. Addig én nem fizetném vissza a szerződéses vevőnek se, de amint megérkezett a pénz, már küldöm is tovább. De én, mint eladó, nem fogok két pad között a földre. Ha meg nem teljesít, miféle bejegyzést akar? (Feltételezem, pont az ügyvéd is valami ilyesmire játszik az időhúzással)

lajcsó # 2019.09.04. 06:44

"Az elővételi vevő tegye letétbe a régi vevő javára a vételárat azzal,"
Az elővásárlásra jogosult nem a vevő számára köteles teljesíteni, hanem az eladó számára!

drbjozsef # 2019.09.04. 06:27

xyzs,

Ha jól értelek az eredeti vevőd kifizette a teljes vételárat.

Neked innentől nemigen van dolgod. Neked aztán mindegy, kit jegyeznek be új tulajdonosnak, nem?

Az elővásárló vevő a szerződés eredeti feltételei szerint léphet be a szerződéses vevő helyére. Az elővételi vevő tegye letétbe a régi vevő javára a vételárat azzal, hogy megkaphatja, amint bejegyezték a tulajdonát, és ha a letét megvan, akkor szólítsa fel az ügyvédet, hogy adja be a papírokat a földhivatalba.

Ha nem teszi, pereskedhet vele.
Ha megteszi, pereskedhet a régi vevő a ráfordításai miatt az új vevővel majd.

drbjozsef # 2019.09.04. 06:22

lajcsó,

A tényállás alapján nehéz másra gondolni : ha még pluszban külön fel lett hívva a figyelme a kifüggesztésre, és az ehhez tartozó esetleges jogkövetkezményekre - ami nem kötelessége az eladónak -, akkor innentől a saját kockázatára végzett el ott bármiféle munkát. Hát most nem jött be.

lajcsó # 2019.09.03. 19:44

Azt nem vitatom, hogy a vevő meggondolatlan volt, de bizonyára te sem feltételezed róla azt, hogy őt az ajándékozás szándéka vezette.

xyzs # 2019.09.03. 18:04

Köszönöm az eddigi véleményeket!
Az én józan paraszti logikám szerint :
az adásvételiben tudomásul vette, hogy lehet elővásárlás, tudomásul vette, hogy hatósági jóváhagyásra kerül és, ha nincs elővásárló sem biztos, hogy támogatják a tulajdonjogát! Tehát, ha költött rá, tudta, hogy nem biztos lesz az övé!
Az eladó per, teher és igénymentesen adta el az ingatlant, most, hogy lehet igény bármire? Ugyanakkor - legelőször - az adásvételi utáni napon felhívtuk a figyelmét, hogy még csak ez után kerül kifüggesztésre, és egyeztessen az ügyvédjével, ha nem tudja, ez mivel jár! Megígérte, hogy megteszi, tehát megint csak tudnia kellett, hogy nem biztos a tulajdonba kerülés!
És mitől lenne "gazdagabb" a jogos vevő, ha neki nem is kell, vagy nem olyan minőségben kell a ráforditás!
Száz szónak is egy a vége, abban igazam van, hogy mindez nem akadályozhatja a tulajdonbejegyzést? Mert jelen pillanatban az okiratot szerkesztő ügyvéd ilyen olyan elfoglaltságra hivatkozva tolja az ügyet és óvatosan megjegyzi a mi jogászunknak, majd, ha elszámolt a két vevő - pedig szerintem nincs jogilag kapcsolat köztük!

wers # 2019.09.03. 13:36

Kikosarazott vevő??

Inkább vevő jelölt. Tudnia kellett volna, hogy még nem lett tulajdonos.

De majd a két ügyvéd lebokszolja. Vagy legideálisabban megegyeznek.

lajcsó # 2019.09.03. 13:27

Értem, de nem tartom reális opciónak azt, hogy mindez ajándék az elővásárlásra jogosult számára, a kikosarazott vevő meg így járt!

wers # 2019.09.03. 11:32

főként, ha az új tulajnak nem is tetszik, vagy szükségtelennek tartja

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 11:27

Nem ilyen egyszerű ez, Kolléga. Ráépítés, hozzáépítés, beépítés, vegyülés, jóhiszeműség, rosszhiszeműség etc.

(Csak képzeld el, hogy egy élelmes vállalkozó kifigyeli, mikor mész le az Adriára nyaralni, és amíg odavagy, jópofa átalakításokat végez a kerteden, házadon. Aztán követeli, hogy fizesd ki, hiszen gazdagodtál. Ugye hogy ugye?)

lajcsó # 2019.09.03. 10:14

"Az eredeti vevő követelheti a 6 hónap alatti ráfordítását, munkájának a költségét?"
Igen.

"Kitől?"
Attól aki a ráfordítása által gyarapodott. Ez jelen esetben az elővásárlásra jogosult.

"Milyen jogcímen!?"
Szerintem jogalap nélküli gazdagodás jogcímén.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.02. 18:13

Azt mondod, két jogi képviselő... Akkor ketten majd csak összerakják. (Egyébként egyáltalán nem egyszerű - ha az lenne, már összerakták volna.)

xyzs # 2019.09.02. 16:30

Nem jelentett be semmit! A két jogi képviselő beszélt, akkor hangzott el, hogy "dehát erre nem gondoltunk, és mivel birtokba van adva, költött rá"! Szerintem, ez idáig használhatta, de mivel nem kerül bejegyzésre a tulajdon joga, nem lehet kövtelése, főleg azért nem, mert jeleztük neki! Mi sem építettünk kerítést, amig nem került a nevünkre, ő igen, meg kutat javított, tusolót épített? Nem tudjuk, nem látni semmit! Például a villanyszámlát ki fizeti meg, amit idáig elhasznált? (csak villany közmű van)
1400 ezer a vételár, 900 m2 kert művelési ág, amit első alkalommal kijelentett, hogy ő nem fogja művelni, mert nem ért hozzá, csak lakni akarja! A tul lapon nem feltüntetett 30 m2 es épület van, az elővásárló a szomszéd fölműves.
Nem kibújni akar senki, csak a jogi oldaláról szeretném tisztán látni! Például jogilag van e kapcsolat az adás-vételi szerződés szerinti vevő, és az elővásárlásra jogosult jóváhagyott vevő között!?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.02. 16:07

Na, az már nyűgösebb.
Miben állnak az az "átalakítás"? Már bejelentette az igényét? Mekkora összeg? Mennyi a vételár?

xyzs # 2019.09.02. 15:42

Elővásárló, vevő oldaláról érdeklődők! Jeleztük igényünket a vevő felé, mikor még ki sem volt függesztve! Ügyvédnek azt mondta, nem vette komolyan! Amikor földet vettünk, az ügyvéd felhivta a figyelmünket, hogy az utolsó pillanatig egy kapavágást se tegyünk, amíg nem biztos, hogy mienk lesz!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.02. 15:34

Te ki vagy? Ha az eladó, akkor szerencséd van, semmi közöd a dologhoz.

xyzs # 2019.09.02. 15:01

Kedves alfateam! Ezt nekem írtad? Szőke vagyok, sajnos nem értem. Kivel kellene, kinek mikor és miről megegyezni? Magyar vagyok, de sosem voltam bíróságon.

alfateam # 2019.09.02. 11:45

Van egy jól bevált rendező el, igaz ezt a Hollandok alkalmazzák: addig nem állunk fel az asztaltól amíg meg-nem egyeztük. Ennek a Magyar változata "irány a bíróság"

xyzs # 2019.09.02. 11:36

Köszönöm szépen a válaszod! Nem a műveléssel járó költségekről van szó, hanem a nem feltüntetett "gazdasági épület" átalakításával járó költségekről.

alfateam # 2019.09.02. 10:20

Korábban a mezőgazdasági földterületeket a vegetációs időszak végén adták át vagyis aki vetett az aratott és felszántva kellett átadni.
Ma ezt akármikor bekövetkezhet az év során, viszont el kell számolni egymással. Egyiküket sem érheti kár, legjobb ha elszámolnak egymással. A törvény felsorolja azokat a költségeket amiket ellehet számolni de jobb ha békésen megegyeznek.

xyzs # 2019.09.02. 06:09

Kedves Fórumozók!
Ide is felteszem, mert egy másik topikban nem érkezett válasz:
Zártkert adás-vételekor a vevő kifizette a teljes vételárat és birtokba is vette. A jóváhagyó határozat, az elővásárlóra záradékolta a szerződést. Az eredeti vevő követelheti a 6 hónap alatti ráfordítását, munkájának a költségét? Kitől? Milyen jogcímen!?
köszönöm előre is!

drbjozsef # 2019.09.01. 16:28

Vadász68,

Póthagyatéki eljárást kell indítanod az édesapád utolsó lakhelye szerint illetékes jegyzőnél. Érdeklődj ott, elmondják mi lesz a menete.

http://kormanyablak.hu/…5/JEGYZ00504

Vadász68 # 2019.09.01. 15:54

Üdvözlök Mindenkit!

A múlt héten derült ki,hogy Édesapám (1995-ben meghalt) tulajdonában volt egy legelőrész,amit a másik tulajdonos most megvásárolna.Mivel eddig nem volt tudomásunk róla,de szeretnénk eladni,az lenne a kérdésem,hogy milyen lépéseket kell megtennem,hogy a nevemre kerüljön, és eladhassam,illetve milyen költségvonzata van az ügyintézésnek.Azt hiszem jelen esetben nem kell kifüggeszteni. Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulnom a továbbiakban?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.30. 05:52

Nem.