Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon - használati megosztás

shaloman # e-mail 2017.01.18. 14:38

Köszönöm mindenkinek, aki időt fordított a válaszra.
Ráutaló magatartás nem játszik. Ez egy örökölt ház, a régi használati megosztás szerint volt egy összekókányolt "kerítés", azt gyakorlatilag azonnal megszüntettük. Ebből nem volt probléma.
Azóta több ingatlanjogásznál megfordultam, a tanácstalanság gyakorlatilag ugyanakkora, mint itt is.
Nem gondolom azt, hogy kötelező érvényű lehetne ránk nézve, egy olyan használati megosztás, ami minket hátrányosan érint, továbbá az azt megkötő felek egyike sincsen már életben.
Így perelek, alkalomadtán majd beszámolok a végeredményről.
Még egyszer köszönöm mindenkinek a hozzászólást.

MajorDomus # e-mail 2017.01.11. 20:31

Ráutaló magatartás.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.11. 11:07

Úgy van.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2017.01.11. 09:42

Én ugyan nem értek hozzá, de azt gondolnám, hogy KBS nem arra gondol.
Hanem arra, ahogy évek óta használják az ingatlant ÍGY, tehát hallgatólagosan a megállapodás él, bár nem tudom, hogyan mondják ezt helyesen jogászul.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2017.01.10. 21:38

Főleg alperes nélkül.

Kbs

,, Illetve van egy, a 80as évekből származó használati megosztás(akik anno kötötték már nem élnek),,

Lehet én tudom rosszul, de a használati megosztás az új tulajdonosokra nem kötelező! Rosszul tudom?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.07. 22:34

Van hatályos használati megosztás. A módosítása iránti per pedig nem túl esélyes.

www.kbs-ugyved.hu

shaloman # e-mail 2017.01.07. 19:13

Üdv,

az iránt érdeklődnék,hogy az alábbi esetben lehetséges-e használati megosztásért perelni:
Adott egy telek, amin két ház található. Az egyik háznak két tulajdonosa van, testvérem és én, a másik háznak szintén két tulajdonosa van, szintén két testvér. Az egész ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. Azzal a kitétellel, hogy egy nagyon régi, 70es évekből származó adásvételi szerződés szerint az egyik házat csak mi, a másikat csak a másik család használhatja. Nem tudom ez a mai viszonyok között mennyire állja meg a helyét, gyanítom semennyire. Illetve van egy, a 80as évekből származó használati megosztás(akik anno kötötték már nem élnek), ami minket hátrányosan érint, mert nincs az utcafront felől külön bejáratunk(szolgalmi utat biztosítanak), a társtulajdonosok a telek jóval nagyobb részét használták eddig, mint a fele, ez szerepel a használati megosztásban is.
Ami még lényeges, hogy az egyik társtulajdonos a másik családból külföldön él (USA), és elérhetetlen, illetve a telek kicsi ahhoz, hogy természetben megosztható legyen.
A cél az lenne, hogy a mi részünk hitelképes/eladható legyen, utcafronti bejárattal, lekerítve. Ami biztos, hogy a társtulajdonosokkal való megegyezés lehetetlen.

Márti71 # e-mail 2016.08.25. 14:02

Szeretném jelezni mi lett a vég kimenetel az örökölt ház eladásával.Mivel nem mentem bele egy évekig tartó perben igy a házat eladtuk.12 millióért, az elosztás nekem 3 millio, idösebb nővérem 3millio a középső 6!!!millio.mivel megzsarolt minket hanem mondunk le 1.millio forintról az ő javára akkor sose adjuk el a házat mert nem irja alá.No ennyit a közös tulajdonról, így lehet embereket sarokba szoritani,megzsarolni,.Köszönöm mindenkinek a segitséget és a tanácsokat.

carry81 # e-mail 2016.08.18. 09:26

Sziasztok!
Segítséget kérnék a következő ügyben:adott egy telek,mely 3 részre lett osztva,osztatlan közös tulajdon jogcímen.Az egyik tulaj felvásárolta a másik részét,tehát most 2 tulaj van az egyik 2/3-ad a másik 1/3-ad tulajdonnal.A 2/3-ados ott lakik a telken,az 1/3-ados pedig nem tud mit csinálni a telekkel mert építési engedélyt nem kap mivel túl kicsi 720nm a telek,eladni nem tudja.Mit lehet csinálni ebben a helyzetben?Van egy kis telek,de semmit sem lehet vele csinálni...

Márti71 # e-mail 2016.08.15. 22:27

Ha nem irja alá igy gyakorlatilag meg foszt engem és a másik növéremet attól,hogy a jogos örökségünkhöz hozzá jussunk.Sehogy sem lehet jogilag rá birni?

ObudaFan # e-mail 2016.08.15. 22:14

Nem sokat. Nem köteles aláírni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Márti71 # e-mail 2016.08.15. 21:25

Ismételten szeretnék segitséget kérni ill.véleményeket,Igyekszem nem értetlenkedni.Én vagyok aki a közös tujadon megszüntetése után érdeklödtem,végül is nem mentem bele a perbe.A házat meghirdettük és van rá vevő 12 millioért,(14milliora) volt fel becsülve.A héten irjuk a szerződést és voltunk ügyvédnél is,mert a középső növérem kijelentette alá irja a szerzödést ha neki 7 milliot adunk.Nincs végrenredelt nem támadta meg a hagyatékit egy formán jár mindenkinek a házból.Az ügyvéd azt mondta ha nem irja alá bukjuk az egészet vagy elöszerzödést irunk és a vevö kötelezi rá, hogy meg vegye ha nem él az elövásárlási jogával ( többször kifejtette,hogy neki nem ki ill. minimális összegért akarta meg venni)Nem tudjuk ,hogy a vevö bele megy-e ilyen procedurába.Mit lehet még ebbe az esetbe tenni?

ObudaFan # e-mail 2016.08.12. 22:42

A társasházzá alakítás jöhet szóba, amit vita esetén a bíróság is elrendelhet. De azért az kérdés, hogy mekkora költségen lehetne kialakítani azt a fenti fürdőszobát. A hangoskodást pedig természetesen ez nem oldja meg, abban a vonatkozásban esetleg jegyzői birtokvédelmet lehet kérni.
Azt azért ne gondold, hogy az idei fűtési szezonig ez megoldódik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Erika1990 # e-mail 2016.08.12. 22:12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Tisztelt Forumozók!
Utolsó reményem ez a fórum, ezért nagyon szépen kérek mindenkit, hogy írja le a vélenényet!
Adott egy osztatlan közös ingatlan, melynek hivatalosan 2 tulajdonosa (fele-fele arányban), és a fél házra 1 haszonélvezője van. A haszonélvező kihagyható az ügyből, mert pártatlan, és a következményektől függetlenül is ki akar maradni az ügyből. Szóval 2 tulaj. Az egyik (Én), lakik a földszinten 7 hónapos gyermekével és férjével. A másik tulajdonos az emeleten 2 tizenéves gyermekével, és jelenlegi élettársával. A két szint alapterületileg nem külömbözik, viszont a földszinten van fürdőszoba (jelenleg közös használatban), az emeleten csak az erre szánt helyiség, mely kialakításra vár. Az ingatlannak 2 bejárata van, így lehetséges a leválasztás. ( Külön órák kb 2 év) A kérdésem a következő: Hogyan tudnám legálisan leválasztani a fent lakó tulajdonost, hogy ne jelenthessen fel? A kisfiamra nincs tekintettel. Sokszor miattuk nem alszunk, vagy épp várnunk kell a sorunkra, míg végeznek a fürdőszobában. Néha alszanak náluk barátok is (felhívnám újra a figyelmet a közös fűrdőszobára!), ők is rajtunk keresztül járnak... A fűtést úgy akarjuk megoldani, hogy mi elzárjuk a radiátorokat, így ők használhatják a kazánt, viszont mi kandallót szeretnénk beszereltetni, de a lépcsőfeljárójuk, és a jelenlegi közös bejáró kiszívná a meleget. A társtulajdonos 20 éve él az emeleten, én csupán 1 éve birtoklom a földszint teljes területét. A közös fürdőszobát csak én takarítom, és mióta megszülettem (26 éve) nekem kell alkalmazkodnom mindenkihez. Ezt félretéve számomra csak az a fontos, hogy a fiamat nyugodt körülmények közt nevelhessem fel. Jelenleg folyamatban van egy kérelmem, hogy kedvezményesen vehessek igénybe ügyvédet jogi tanácsadás céljából, de mint mindannyian tudjuk, ez Magyarországon nem 1-2 hét, a fűtés szezon pedig hamarosan megkezdődik. Én GYED-en vagyok, férjem minimálbérért dolgozik, szóval nem igen akad pénz perekre... Én nem kérek senkit arra, hogy pénzt adjon nekem, csupán arra (és ezért KÖNYÖRGÖM!), hogy valaki árúlja el, mit/merre/hogyan tehetek meg, és mit nem.

credit # e-mail 2016.08.12. 03:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a gyors reagálását,
a bővebb tényállást elküldtem e-mail címére.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.11. 21:57

Társasházban a közös tulajdonú helyiségek, épületrészek illetve a telek használatáról a szervezeti és működési szabályzatban kell rendelkezni. Az meg nem túl nehezen módosítható.

www.kbs-ugyved.hu

credit # e-mail 2016.08.11. 21:36

Valamit rosszul írhattam...Társasházról van szó..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.11. 21:30

Vagy osztatlan közös tulajdon vagy társasház.

www.kbs-ugyved.hu

credit # e-mail 2016.08.11. 21:22

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni azzal kapcsolatban, ha egy osztatlan közös tulajdonú telken természetben meg lett osztva a telek,
(körbe is keríttetve még annó az Önkormányzati feltétel alapján)
hozhat-e olyan döntést a TH-i közgyűlés hogy ettől eltekint, ezért bérleti díjat kér,stb.
Bár nem ilyen egyszerű az eset, de ez lenne a lényege.
Válaszukat előre is köszönöm

Mikica # e-mail 2016.08.09. 18:31

Köszönöm a választ, ez a kérdésem, hogy lehetséges-e egyáltalán?

ObudaFan # e-mail 2016.08.09. 12:38

Ha egyáltalán lehetséges, akkor földmérő kell hozzá.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mikica # e-mail 2016.08.09. 11:56

Tisztelt Szakértők!

Szeretném véleményüket kérni: öt tulajdonos birtokában van egy osztatlan közös tulajdonú terület, ami hat részre van osztva: öt területen családi házak vannak,a hatodik rész a közös út. Van használati megosztási szerződés és készült használati megosztási rajz is. Ezen mind a hat részterület fel van tüntetve és így is van beépítve a terület. Viszont a földhivatalban lévő térképen csak öt terület van feltüntetve, az út nincs. Kérdésem az, hogy lehet-e kérni a használati megosztási rajz alapján a közös út feltüntetését? Ehhez kell-e jogi végzettségű személy közreműködése?

Alma751 # e-mail 2016.02.29. 14:36

Tisztelt Fórumozók!

Egy 4 lakásos társasházban/sorházban vagyok tulajdonos, ahol 3 egyforma és 1 nagyobb alapterületű lakás van. A társasház egy nagy telken épült és a lakások körül van telek. Az alapító okiratban az szerepel, hogy csak a lakások kerülnek külön tulajdonba, a kocsibejáró és a földterület osztatlan közös. Amikor a társasházba beköltöztünk szóban megegyeztünk, hogy mindenki a saját lakása mögötti kis kertet használja kizárólagosan (el is lettek kerítve mindenkinél) illetve a telek végében lévő jelentős méretű zöldterület közös használatban marad. Az idők folyamán az egyik tulajdonos úgy érezte, hogy az a telekrész is csak őt illeti és most szeretne kizárólagos telekhasználati megállapodást. így drágábban tudja eladni a lakását (már a vevő is meg van elvileg). Mit tudok tenni, ha a tulajdoni hányad szerint 53% (ebben ő maga is benne van) elfogadná ezt? Illetve a tulajdonostársak és a hivatal megkérdezése nélkül épített 25nm alapterületű rönkházat (lakhatásra talán nem alkalmas) a vitatott osztatlan közös területen. Ha én és más tulajdonos is szeretne (legálisan) hasonló méretű építményt (pl. garázst), akkor milyen engedélyek szükségesek? Kell-e minden tulajdonostárs hozzájárulása?

A válaszokat előre is köszönöm.
Alma

MajorDomus # e-mail 2016.02.22. 21:59

Ha van pénzed, vedd meg a részét.

pir75 # e-mail 2016.02.22. 21:08

Még nem léptem ez ügyben de kellene valamit tenni mert nagyon bosszant a dolog.