osztatlan közös tulajdon - használati megosztás


MajorDomus # 2017.02.25. 00:06

Mert mindenkinek el kell fogadnia!

A közmegegyezésnek!
Okiratba kell foglalni!

ObudaFan # 2017.02.25. 07:48

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Önmagában az érvényességnek nem nagyon van feltétele, akár ráutaló magatartással is érvényes. Persze ahhoz hogy jól is működjön, nem árt leírni.

MajorDomus # 2017.02.25. 22:30

Szerződésben.

szavoda # 2017.03.19. 21:22

Infót szeretnék!
Van egy ikerház ami 1 helyrajzi számon van, jelenleg 1 tulajdonos is. Szeretnénk megvenni a ház egyik felét a másik felét pedig egy másik család. Viszont mind a két család külön hitelre és CSOK-ot is igényelne hozzá. A 2 család használati megosztás szerződést csinálna.
Működhet a dolog?

MajorDomus # 2017.03.19. 21:30

Hogyne ha mindketten elfogadják,és a bank is !

Petra13 # 2017.03.23. 19:11

Tisztelt Szakértők!
Van 1 házrészem osztatlan közös tulajdonban. A háznak 2 bejárata van. A másik tulaj nem engedi eladni, és nem fizeti ki a részem. Úgy tudom, lehet kérni az osztatlan közös tulajdon megszüntetését. Az a kérdésem, hogy ez kb. mennyibe kerülne. A háznak 2 bejárata van, és két külön lakást ki lehet alakítani benne, és a telket is le lehet választani. A ház kb. 90 m2, a telek 600 négyszögöl.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.23. 19:13

ez kb. mennyibe kerülne.
Minimum a forgalmi érték 6%-ába, de felmehet az akár a felére is.

MajorDomus # 2017.03.23. 23:56

Nem olcsó,de ha van pénzed,vásárold ki te a szomszédot!

Szomorú örökös # 2017.03.24. 01:43

Petra13

Én az eszmei megosztás irányába vinném el a történetet. Jogilag ezt pontosan nem tudom, hogy mit takar, viszont a lényeg, hogy egy kerítéssel el kellene választani a két részt. Ettől még valószínűleg a helyrajzi szám egy marad, viszont már megszűnik nagyjából a közösködés. Kérdés, hogy erre hajlana-e a másik tulajdonos? És egyébként is nem értem...mi az, hogy nem engedi eladni? A te részedet akkor értékesíted, amikor akarod - és persze amikor tudod - ő max. él vagy nem él az elővásárlási jogával, de téged semmilyen módon nem akadályozhat az értékesítésben tudtommal.

Petra13 # 2017.03.24. 19:17

Amikor írtam, hogy nem engedi eladni a másik tulaj a házat, arra gondoltam, hogy 1 éve megbeszéltük, hogy eladjuk egyben, mert egyikünknek sincs annyi pénze hogy megvegye. Mindenki megkapja a részét, és azt csinál amit akar. Meghirdettem, és amikor odamentünk megmutatni valakinek, nem engedett be, mert még nem volt kulcsunk.
Később eljutottunk odáig, hogy már van kulcsunk az egyik bejárathoz, és bezártunk 2 szobát, ez területre kb. 40 %-a. Az értéknek 1/3-a jár, de mondta a jegyző, hogy az ő részükön van a fürdőszoba, meg a konyha, így az értékesebb, ezért a mienk a 40 %.
A másik tulaj azt mondta, hogy úgy nem lehet, hogy 2 szobát lezárunk, hanem mindennek az 1/3-a. Erre én megkérdeztem, hogy a fürdőszobában a kádat kéri, vagy a wc-t. Akkor beleegyezett a 2 szobába, de még most sem érti, miért így van. Azt terjeszti, hogy semmi közünk hozzá. Abban már nem lehet vele meg egyezni, hol válasszuk le a folyosót. A villanyt külön be kellene vezetnünk. A vízóra, meg az udvari csap, az pedig a mi részünkön lenne, úgy lehetne leválasztani. De a házban meg az ő részén van a vizes blokk. Az övé a ház belső fele, hosszú a telek, így neki kellene a telek végén bejáratot csinálni, így jó nagyot kellene kerülni, hogy bemenjen a házába. Ebbe sem egyezik bele. Hirdetem a házat, már nézték egy páran, de ilyen körülmények között senki sem akarja megvenni. Tudja ő is, hogy így nem tudom eladni, ezért ő nyugodt, jó helyen van. Abban bíztam, ha látja hogy hirdetem, meggondolja magát és beleegyezik az eladásba. De semmi. Pedig olyanok nézték, akivel biztos nem akarna együtt lakni, mégsem értem el semmit. Tudja, hogy nem fog elkelni.
Talán akkor, ha sikerülne leválasztani, el tudnám adni, de így nem. A jegyző mondta, hogy ha tudom, eladhatom, vagy kiadhatom, vagy odaköltözhetek. De így kiadni sem tudom. A pénzre pedig szükségem lenne.
A megosztási szerződést is lehet a bíróságon kérni? Azért mennyit kellene fizetnem, és akkor az egészet nekem kell fizetni, vagy a fele költség az övé?

Szomorú örökös # 2017.03.24. 19:29

Petra13

Hirdetem a házat, már nézték egy páran, de ilyen körülmények között senki sem akarja megvenni.

Én ezen cseppet sem csodálkozom. Nálunk is osztatlan közös tulajdon van, és bár a két lakrész teljesen különálló lakás, azonban a bejárat és az udvar közös, így a kutyának se kell sajna. Ezek után a leírásod alapján egyáltalán nem lep meg, hogy nem tudjátok eladni. Kérni kellene a közös tulajdon megszüntetését, de arra a gatyátok is rámegy. Meg kellene próbálni ügyvéddel ráijeszteni, nem kell a másik tulajnak tudnia, hogy nincs pénzetek pereskedésre. Hátha akkor végre ráadja a fejét és akkor elkel egyben a ház.

Petra13 # 2017.03.24. 21:03

Most azzal próbálkoztunk hogy hirdetem, megnézték páran, de nincs megijedve tőle hogy eladom. Kiadni is csak akkor tudnám talán, ha külön beköttetnénk legalább a villanyt. Az volt nevetséges, (ha lenne kedvem nevetni), amikor azt mondta hogy minden helyiségnek az 1/3-a a mienk. Na és melyik kell? A Wc vagy a kád?
Itt a háznak 2 bejárata van, ha a folyosó le lenne választva, akkor teljesen külön lakás lehetne. Az udvart is le lehetne teljesen választani, úgy hogy nem kellene egymáson keresztül járni, csak neki jó hosszú lenne a bejárat.
Megpróbálunk még a pereskedéssel ráijeszteni, talán jutunk valamit előre. Ha nem csinálunk semmit, ő még 20 év múlva is jól el lesz ott, utána meg a gyerekei.
Részletre is odaadtam volna annak aki a múltkor nézte, és annak külön örülnék ha ők költöznének oda, kellene neki olyan szomszéd.

Szomorú örökös # 2017.03.25. 05:56

Petra13

Megpróbálunk még a pereskedéssel ráijeszteni, talán jutunk valamit előre.

Szerintem is ez az egyetlen járható út...nem kell azt nekik tudniuk, hogy nincs pénzed a pereskedésre, főleg nem kell azt tudnia, hogy ez mennyibe is kerül. Lényeg, hogy a levélben legyen leírva, mi a várható következménye.

Ha nem csinálunk semmit, ő még 20 év múlva is jól el lesz ott, utána meg a gyerekei.

Pontosan! :-O

SolnesM # 2017.03.25. 09:40

Petra13 !

Birtokba kell venni / nem elég lezárni azt a 2 szobát, hanem ott kell lakni /
Aztán elkezdeni a háborút , másképen nem megy
Mint ahogy pénz nélkül sem. Mint írták le kell választani műszakilag a két lakást. Ez pénzzel és harccal jár.
Nyilván a z érdeklődők ezt nem vállalják.
Tehát a lényeg a birtokba levés és aztán már sok féle út létezik.

SolnesM # 2017.03.25. 09:56

de mondta a jegyző, hogy az ő részükön van a fürdőszoba, meg a konyha, így az értékesebb, ezért a mienk a 40 %.”írja Petra .
Na látom már a jegyző is szakért.

Meg is van :

Az értéknek 1/3-a jár, de mondta a jegyző, hogy az ő részükön van a fürdőszoba, meg a konyha, így az értékesebb, ezért a mienk a 40 %.
ingatlanoknál elsőleg un. tulajdoni hányadok vannak, amit általában alapterületre vetítenek.
Hogy mennyit ér azon a végteleségig lehetne tökölni.
Amúgy én is átéltem ezt a mi ér többet mi nem mókát és a végén a tulajdoni hányad alapján területben. megegyeztünk. Nyilván mindig az 'ér többet' amit a másik éppen birtokol.
Sehová sem vezet.
Tehát első tisztázandó kérdés : mennyi a felek tulajdoni hányada, második mennyit birtokolnak ?
a másik : mindig megtéveszti az ilyen közös tulajdon az érdekeltetek, hogy mennyit ér. amit ők elképzelnek. De hát a valóság más. A külön - külön érték sohasem azonos az un. tiszta állapottal. Ezt az ingatlanosok egyébként már akár 100 éve is tudták.

MajorDomus # 2017.03.25. 21:20

Vegyél fel hitelt és fizesd ki a részét!
Aztán menjen a francba!
Eladod a házat,visszafizeted a hitelt,vagy beköltözöl,és eladod a mostani lakásodat!

Szomorú örökös # 2017.03.26. 06:59

MajorDomus

Vegyél fel hitelt és fizesd ki a részét!
Aztán menjen a francba!

Ehhez a másik félnek hajlandóságot kell mutatni, hogy el akarja adni. Viszont a leírásból én azt éreztem, hogy ő élvezi a helyzetet. Nem egészében övé ugyanis a ház, de gyakorlatilag mégis ő lakik tök egyedül benne. Miért is menne el egy ilyen kényelmes szituból, ha neki ez így megfelel? :-O

Szomorú örökös # 2017.03.26. 12:49

nonolet

Egyfelől van az pénz... általában.

Ha a másik fél nem akar onnan elmenni, akkor ajánlhatsz neki bármennyit, nemet fog mondani rá.

a közös tulajdon megszüntethető "erőből" is, per útján, kb. akár hajlik rá, akár nem alapon.

Persze, csak hát azzal kizárólag az ügyvédek és a bíróság jár jól...méregdrága ugyanis az illetéke egy ilyen pernek, nem beszélve az ügyvédek munkadíjáról.

Egyelőre én is csak nagy valószínűséggel blöffölni fogok e téren, hátha végre a másik szomszéd ráadja a fejét. Ez lényegesen olcsóbb megoldás első körben. Nálunk is jó lenne, ha végre ez a "közös lónak túrós a háta" helyzet megszűnjön.

Szomorú örökös # 2017.03.26. 14:58

nonolet

A felét a rászánnád a gyors megoldásra?

Nyilván nem az a cél, hogy jogi procedúrákra eltékozolja azt a kis pénzt, ami a házból jár neki, nem gondolod?

drbjozsef # 2017.03.26. 18:41

(nem túrós, hanem túros.)

MajorDomus # 2017.03.27. 21:02

Egy pert megéri belengetni!

monikamonika # 2017.05.22. 19:55

Sziasztok.
Örököltem egy hazat a tesommal 50-50 százalékban vagyunk tulajdonosok. Szeretném eladni a reszemet bárkinek aki megveszi. Hogy tudom megszüntetni az osztatlan közös tulajdont?
Különálló lakásról van szó,külön merő órákkal, csak a kert a közös.
Köszönöm

nonolet # 2017.05.22. 20:14

De meg tudod :-)

1.
Megveszed a tesód részét tőle.

2.
Megveszi a tesód a te részed tőled.

3.
Mindketten eladjátok

4.
Az ésszerű megoldás, hogy HA MÉG NINCS,
akkor
csináltok egy "Használati megosztást"

Azaz megegyeztek, hogy: ki-mit használ KIZÁRÓLAGOSON.

Írásba foglaljátok, aláírjátok.
Ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi.
Beadjátok a földhivatalba...

Így már piacképes lesz az osztatlan ház fele is
A kizárólagos használati joggal még
hitelt is vehet fel rá a vevő pl.

5.
Esetleg...
Ha lehetséges társasházzá alakítjátok...
Ez drágább és bonyibb, mint a használati megosztás.
Azonban valóban két külön házrész tulajdont hoz létre
és persze egy közös részt is...

MajorDomus # 2017.05.22. 20:48

Az első tanács javallott!

monikamonika # 2017.05.22. 21:34

Köszönöm a választ. Az a baj,hogy a tesom nagyon keveset adna érte,viszont azt meg nem akarna,hogy másnak adjam el.... Biztos akadályokat állítana fel. Mit tegyek,hogy megertessem vele,hogy az En tulajdonom es eladhatom? Ja nagyon okosnak képzeli magát es ez megjobban nehezíti a dolgot