Társasházi közgyűlési határozat


Atis.DHL # 2012.07.11. 11:17

Tisztelt Jogászok!

A következő problémával kapcsolatban kérnék segítséget szakvéleményt:

Adott egy szolnoki társasház, 4 emelet+tetőtér + a ház alatt 2 szinten müködő 25 üzlettel.Alapító okirat van, szmsz nincs. Az üzletek magántulajdonban vannak tehát a társasháznak bérleti díjat nem fizetnek. A homlokzatot telerakták hirdető táblákkal több mint 15 éve. Mivel a társasház eddig nem szedett ezért pénzt, most nagy felháborodást váltott ki az, hogy a közgyűlésen a tulajdonosok hoztak egy határozatot mely szerint a közöshomlokzatra kifüggesztett reklámtáblákért 4000.-/hó összeget kér a tulajdonosoktól, többlethasználati díjként. Tudomásunk szerint a törvény szerint a homlokzat osztatlan közös tulajdon. Az üzlet tulajdonosok ügyvédhez fordultak, mert szerintük ez sértő és nem fizetnek, mert a homlokzat szerintük az övék. A táblák kihelyezésével súlyosan megrongálták a homlokzatot, és megjegyzem, a táblák némelyike, bőven meghaladja az 1m2 ami ugye engedély köteles, persze engedélyük az nincs. Továbbá a közösköltség is szabálytalanul kevesebb összeg/nm2/hó az üzleteknek. Ugy tudom ez törvénysértő mert a k.költség a bejegyzett nm2 alapján egyforma összegben kell kerüljön meghatározásra. További nagy probléma, még az is, hogy az üzletekhez vezető lépcsők az iparinak nevezhető forgalom miatt többszörösen kopásnak vannak kitéve, amit nem győzünk folyamatosan javíttatni, valamint a függőfolyósó is amin az üzletek helyezkednek az is az üzletek álltal generált forgalom miatt silány állapotú. Mivel ennek a felújítása is tetemes költség 20M forint, ezért arra gondoltuk, hogy ezért az üzletesek többlethasználati díjként fizessenek ezért is többet. Erre is szeretnénk tanácsot kérni ezt milyen formában valósíthatjuk meg?
A szíves választ előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.27. 15:51

A társasház közgyűlése saját magára, a tulajdonostársakra, saját szerveire nézve hozhat kötelező határozatokat. Minden határozat arra kötelező, aki a címzettje.

zhori # 2012.06.27. 13:58

Tisztelt Fórum!

Kérdésemet Társasházi Közös Képviselőként szeretném feltenni.
Sok helyen kutattam már a "határozat"-nak, mint jogi fogalomnak a definícióját, de sehol sem találtam. A keresés oka az volt, hogy szerettem volna megtudni, hogy a társasházi közgyűlési határozat a társasház tulajdonosaira nézve milyen érvénnyel bír.
Kötelező mindenkire?
Van-e bármilyen jogszabály, ami ezt taglalja?

A probléma forrása egy olyan tulajdonos, aki bár megszavazott bizonyos (adott estben komoly anyagi következményekkel járó) határozatokat, mégis előszeretettel húzza ki magát alóluk nemes egyszerűséggel azzal az okkal, hogy ez rá nézve nem kötelező.

Ez abból a szempontból jelent gondot, hogy ha ezzel többszörös, következmények nélküli precedenst teremtünk, akkor valójában kijelenjük, hogy a társasház közgyűlésének léte értelmetlen, hiszen mindenki azt csinál, amit akar.

Kérdésem végső soron az, hogy hogyan (milyen jogszabályra hivatkozva) lehet a tulajdonosokat rászorítani arra, hogy a saját maguk által hozott határozatokat minden körülmények között kötelesek legyenek betartani, ellenkező esetben pedig fel lehessen hívni a figyelmüket a jogi következményekre.

A kérdést a Társasházi törvény nem tárgyalja.
Az érintett közgyűlési határozatokat senki nem támadta meg az előírt határidőn belül.

A segítséget előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Horányi Zoltán