Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földbérleti szerződés

Viduci # e-mail 2018.08.31. 22:17

Mivel több földterület van, másik topikban férje után örökölt rokon,a rokona a tulajdonosa, a feleségnek,aki most meghalt, azon a földön holtig tartó haszonélvezeti joga volt ,haszonbérleti szerződéssel, ezért ott azt kérdeztem.
de
A tulajdonában lévő földön pedig határozott idejű földbérleti szerződések, ezért kérdezem ezeket meg itt.
igy a kérdésem, mivel a határozott idejú szerződések továbbra is érvényesek, nem szünik meg a haláleset miatt:
1,hogy ezeket is megkaphatják-e az örökösök,
2, be kell -e venni hagyatékiba,
3,és erről kell-e illetéket fizetni?
4,ez csak hagyaték után lehet behajtani,polgári peres uton?

drbjozsef #   2018.08.31. 10:01

Egyik topikban a haszonélvező, a másikban a tulajdonos halt meg?

Hidd el, senki se szereti itt, ha feleslegesen túráztatják.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Viduci # e-mail 2018.08.31. 09:50

határozott idejú földbérleti szerződés volt kötve a földekre,
a tulajdonos meghalt, 2018.jul25-én ,a hagyatéki leltárba be kell-e benni h a végrendeleti örökösök, akik a földeket öröklik, igényt tartanak erre az évere járó földbérleti dijra, ált, év végén szoktak fizetni, igy a tulajdonos már nem kaphatta meg ,mert elhunyt, az föld örökösök megkaphatják?
hogyan?
ha beveszik a hagyatéki leltárba ez után is előre le kell illetékelniük?

jáger2 # e-mail 2017.12.09. 12:38

Még azt elfelejtettem elmondani,hogy a legelő szélétől kb 10 méterre megy egy helyrajzi számos önkormányzati út,ami rossz állapotban van és ezt kerülik ki a legelőmön keresztül.

jáger2 # e-mail 2017.12.09. 12:30

Köszönöm a gyors választ. Úti szolgalmat,hogy adhat,ha ott nincs helyrajzi számos út? Mit jelent a szavatossági igény konkrétan?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.09. 12:21

Útszolgalmat szerintem engedhet. De azzal a bérlőnek szavatossági igénye keletkezik.

www.kbs-ugyved.hu

jáger2 # e-mail 2017.12.09. 10:56

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni? A következő problémával kerültem szembe. Több legelőt is bérlek hatályos bérleti szerződéssel. A vadásztársaság folyamatosan azokon kocsikázik terepjárókkal vadászat céljából. Teljesen új utakat vágtak bele,amiknek a területét az MVH kivette a támogatható területekből. Meg tiltottam a vadásztársaságnak,hogy terepjáróval rámenjenek a legelőimre.
Erre elmentek a tulajdonoshoz és írásos engedélyt kértek tőle a ráhajtáshoz. Szerintetek a tulaj adhat engedélyt? Most nem én képviselem a tulajdonosi jogokat?

morbidnorbid # e-mail 2017.12.01. 12:34

Kedves Barbara! Köszönöm a hasznos információt. Sajnos az első beadásnál is a kifüggesztés dátum került a szerződés aljára, de a földhasználat január elsejével indult. Ennek és az Ön jogszabályidézetének tükrében úgy gondolom, hogy nem tehetek semmit az ez évi nyilvántartásba vétel érdekében (bár azt még mindég nem értem, hogy a földhivatalnál akkor miért hagyták jóvá az így beadott szerződésemet- első körösen egy tulajdonos személyi számot és egy helyrajzi számhoz tartozó községnevet hiányoltak egyébként).
Kérdésem már csak az, hogy tulajdonképen a jóváhagyott jelen szerződésem semmit nem érvén kell egy új szerződést írnom (kínosan ügyelve, hogy a szerződés dátuma korábbi legyen mint a használat kezdete), újra kifüggesztetnem, stb., vagy még kell egy külön kört futnom a földhivatal felé, hogy a jóváhagyott szerződésemet töröljék és csak utána mehet az új szerződés? Hálás köszönettel.

DrKovácsBarbaraügyvéd # e-mail 2017.11.29. 23:04

Kedves "morbidnorbid"!

A szerződésben a használat kezdő időpontja a szerződés létrejöttének napját megelőző időpontban került megállapításra? (Vagyis mikor kelt a szerződés és milyen időpontban került meghatározásra a használat kezdő időpontja?)

A földhasználat bejegyzésének elutasítása hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül

"A földhasználati bejelentést hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül el kell utasítani, ha az adatlaphoz csatolt szerződés nyilvánvalóan érvénytelen. A nyilvánvaló érvénytelenség esete akkor áll fenn, ha az érvénytelenség kétségkívül megállapítható a szerződésből.
A nyilvánvaló érvénytelenség esetére irányadó szabályokat kell alkalmazni abban az esetben is, ha a földhasználati szerződésben a szerződő felek a használat kezdő időpontját a szerződés létrejöttének napját megelőző időpontban állapították meg.
”"

Amennyiben ez fennáll, úgy érdemes lehet hivatkozni az első elutasított szerződésre. Milyen formai okokból történt az elutasítás első alkalommal?

/www.drkovacsbarbara.hu/

morbidnorbid # e-mail 2017.11.29. 16:24

Üdv! Év elejétől szerettem volna haszonbérelni termőföldet rokonoktól mert az előző bérlő bérlete lejárt. Az év elején beadott haszonbérleti szerződést a Földhivatal formai okokkal nem fogadta el. A módosított és kijavított szerződést (amin a dátum az új kifüggesztés dátuma lett) a földhivatal már jóváhagyta, de a földhasználati nyilvántartásba való vételt megtagadták mondván, hogy visszamenőlegesen év elejétől nem lehet szerződést kötni, csak a következő időszakra, évre. Első kérdésem, hogy hogyan lehet, hogy egyik földhivatali osztályon elfogadnak valamit, a másikon utána pedig elutasítják? Második kérdésem, hogy mivel fellebbezési jogosultságom van, tudok-e valamire hivatkozva pozitív döntést kiharcolni magamnak?

Katalin1970 # e-mail 2017.11.02. 10:07

Üdv! Föld értékesítését júniusban kezdtük, november elején kerül kifizetésre az ár második része. Az új tulajdonos és a haszonbérlő személye megegyezik, akinek a tulajdonába csak a teljes összeg megfizetése után kerül a szerződés szerint a föld. Erre az évre még jogosan kérhető a haszonbérlet? A haszonbérleti szerződésé december 31-ig tart. Köszönöm a választ!

MajorDomus # e-mail 2017.05.30. 23:10

Neked kell birósághiz firdulnod,és bizonyitanod hogy a ház 35 éve ott van.

Sokra nem mégy ha nem kötnek ujabb szerződést.

mesterliza #   2017.05.30. 10:47

Tisztelt Fórumozók ! Határozott idejű , évente megújított haszonbérleti szerződésemet (1982 -ben vette át Édesapám a bérletet egy kis faházzal (3x3m). A szerződésben aIII.ker. Önkorm. kikötötte, hogy nem lehet építeni csak terménytárolót, engedéllyel a tulajdonostól (Magyar Állam. Idén kaptam egy felszólítást, hogy nem kötnek velem szerződést, mert nem tartottam be ezt a feltételt. Hiába írtam, hogy ez az épület 1982. előtt épült, nem mi építettük. A határozott idejű bérleti szerződésem jogelőd Édesapám által is 35 éve fennáll. Ez egy zártkertként nyilvántartott, de gyümölcsösként funkcionáló 890m2 területű erdőféle terület.
Tud valaki tanácsot adni? Köszönettel. S.O.S.
2017. februárban 3 napon belül megírtam, hogy nem tudom elfogadni a döntést, erre 90 nap után kaptam választ. Azt olvastam valahol, hogy az eredeti felmondás abban az esetben, ha nem fordul a bírósághoz 8 napon belül a bérbeadó, akkor hatályát vesztette?!

T. Fórum !Határozott idej? (évenként új szerz?dés)1982. óta fennáll. Jogel?d Édesapám vette meg a rajta lev? kis (3x3) faházzal x összegért, a

MajorDomus # e-mail 2017.04.12. 23:24

,,a pert nem az nyeri meg akinek igaza van,
Hanem aki a pert megnyeri,annak van igaza,,

jáger2 # e-mail 2017.04.11. 22:25

Nem túl biztató.

MajorDomus # e-mail 2017.04.11. 22:13

Vagy-vagy

jáger2 # e-mail 2017.04.11. 19:09

Köszönöm a választ. Csak milyen eséllyel?

lajcsó # e-mail 2017.04.11. 19:03

Per útján keresheted az igazadat.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

jáger2 # e-mail 2017.04.11. 18:40

Segítséget szeretnék kérni a következő esettre.
2015 első felében ki volt függesztve egy szántó haszonbérletre. Mint állattartó rájelentkeztem és pár hét múlva jött a földhivataltól egy határozat,hogy elfogadták a rájelentkezésemet. Ezt követően bementem a földhivatalba,hogy bejelentsem a földhasználatot. Az ügyintéző hölgy tudatta velem,hogy a régi bérlőnek még él a haszonbérlete 2018.01.01-ig,így csak azután tudom használni a szántót. Ma szintén voltam a földhivatalban és érdeklődtem,hogy mi a teendőm az év végén? Meglepetésemre közölte,hogy azon a szántón bérlet hosszabbítás van bejelentve 2030-ig. Csak pilláztam. Szerintem mikor rájöttek ,hogy nem az övék a szántó vissza dátumoztak egy bérlet hosszabbítást és azt adták be.Gyakorlatilag most két érvényes szerződés van a szántóra csak az én földhasználatom nincs iktatva. Ilyenkor mit lehet csinálni?

MajorDomus # e-mail 2017.03.21. 23:29

Komolyan csodállak!

Hogy birod követni ezt az őrültséget!?

lajcsó # e-mail 2017.03.20. 23:24

"Vannak-e előbérleti jogai szomszédoknak illetve ott lakóknak vagy ebben az esetben nincsenek."
Közeli hozzátartozók esetén nem áll fenn előhaszonbérleti jog.
"Ki kell-e függeszteni ezt a bérleti ajánlatot vagy sem?"
Nem.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2017.03.20. 22:07

Lajcsó az illetékes.

csubbakka # e-mail 2017.03.20. 15:24

Kedves Hozzáértők!

Érdeklődnék, hogy egy 3 személyes osztatlan közös tulajdonú föld bérlete esetén az egyik tulajdonos házastársa milyen feltételekkel bérelheti a földet. Vannak-e előbérleti jogai szomszédoknak illetve ott lakóknak vagy ebben az esetben nincsenek. Ki kell-e függeszteni ezt a bérleti ajánlatot vagy sem?

Ui: nyilván a másik 2 tulajdonossal már megtörtént az egyeztetés.

Köszönettel
csubbakka

MajorDomus # e-mail 2017.03.02. 21:12

Ezzel a törvénnyel hülyére keresném magam(ha ügyvéd lennék).

lajcsó # e-mail 2017.03.01. 23:03

Azokban az esetekben amikor előhaszonbérleti jog nem áll fenn. (Földforgalmi törvény 48. §)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd