Földbérleti szerződés


Foldi # 2022.04.17. 06:23

Tisztelt hozzáértők

Haszonbérleti szerződésben a haszonbérbe vevő az egyik pontban kijelenti, hogy előhaszonbérleti jog illeti meg, mint volt haszonbérlő egy másik pontban pedig kijelenti, hogy nem illeti meg előhaszonbérleti jog.

Ilyen esetben mi történhet, ha helyben lakó földművesként elfogadó nyilatkozatot teszek?

Esetleg alaki hibásnak számít-e az a szerződés, amely egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaz az előhaszonbérleti jogról?

Előre is köszönöm a segítséget!

bigdady # 2022.04.17. 05:26

Sziasztok

Öröklés miatt jutottam földhöz, amely ki volt adva bérbe papír nélkül, amit én most szeretnék lepapirozni. Hol találok ilyen hatályos mintát és milyet érdemes kötni, határozatlant?
Illetve földhivatalba le kell adni vagy milyen teendő van vele? Adója van?
Köszi

Viduci # 2018.08.31. 20:17

Mivel több földterület van, másik topikban férje után örökölt rokon,a rokona a tulajdonosa, a feleségnek,aki most meghalt, azon a földön holtig tartó haszonélvezeti joga volt ,haszonbérleti szerződéssel, ezért ott azt kérdeztem.
de
A tulajdonában lévő földön pedig határozott idejű földbérleti szerződések, ezért kérdezem ezeket meg itt.
igy a kérdésem, mivel a határozott idejú szerződések továbbra is érvényesek, nem szünik meg a haláleset miatt:
1,hogy ezeket is megkaphatják-e az örökösök,
2, be kell -e venni hagyatékiba,
3,és erről kell-e illetéket fizetni?
4,ez csak hagyaték után lehet behajtani,polgári peres uton?

drbjozsef # 2018.08.31. 08:01

Egyik topikban a haszonélvező, a másikban a tulajdonos halt meg?

Hidd el, senki se szereti itt, ha feleslegesen túráztatják.

Viduci # 2018.08.31. 07:50

határozott idejú földbérleti szerződés volt kötve a földekre,
a tulajdonos meghalt, 2018.jul25-én ,a hagyatéki leltárba be kell-e benni h a végrendeleti örökösök, akik a földeket öröklik, igényt tartanak erre az évere járó földbérleti dijra, ált, év végén szoktak fizetni, igy a tulajdonos már nem kaphatta meg ,mert elhunyt, az föld örökösök megkaphatják?
hogyan?
ha beveszik a hagyatéki leltárba ez után is előre le kell illetékelniük?

jáger2 # 2017.12.09. 11:38

Még azt elfelejtettem elmondani,hogy a legelő szélétől kb 10 méterre megy egy helyrajzi számos önkormányzati út,ami rossz állapotban van és ezt kerülik ki a legelőmön keresztül.

jáger2 # 2017.12.09. 11:30

Köszönöm a gyors választ. Úti szolgalmat,hogy adhat,ha ott nincs helyrajzi számos út? Mit jelent a szavatossági igény konkrétan?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.09. 11:21

Útszolgalmat szerintem engedhet. De azzal a bérlőnek szavatossági igénye keletkezik.

jáger2 # 2017.12.09. 09:56

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni? A következő problémával kerültem szembe. Több legelőt is bérlek hatályos bérleti szerződéssel. A vadásztársaság folyamatosan azokon kocsikázik terepjárókkal vadászat céljából. Teljesen új utakat vágtak bele,amiknek a területét az MVH kivette a támogatható területekből. Meg tiltottam a vadásztársaságnak,hogy terepjáróval rámenjenek a legelőimre.
Erre elmentek a tulajdonoshoz és írásos engedélyt kértek tőle a ráhajtáshoz. Szerintetek a tulaj adhat engedélyt? Most nem én képviselem a tulajdonosi jogokat?

morbidnorbid # 2017.12.01. 11:34

Kedves Barbara! Köszönöm a hasznos információt. Sajnos az első beadásnál is a kifüggesztés dátum került a szerződés aljára, de a földhasználat január elsejével indult. Ennek és az Ön jogszabályidézetének tükrében úgy gondolom, hogy nem tehetek semmit az ez évi nyilvántartásba vétel érdekében (bár azt még mindég nem értem, hogy a földhivatalnál akkor miért hagyták jóvá az így beadott szerződésemet- első körösen egy tulajdonos személyi számot és egy helyrajzi számhoz tartozó községnevet hiányoltak egyébként).
Kérdésem már csak az, hogy tulajdonképen a jóváhagyott jelen szerződésem semmit nem érvén kell egy új szerződést írnom (kínosan ügyelve, hogy a szerződés dátuma korábbi legyen mint a használat kezdete), újra kifüggesztetnem, stb., vagy még kell egy külön kört futnom a földhivatal felé, hogy a jóváhagyott szerződésemet töröljék és csak utána mehet az új szerződés? Hálás köszönettel.

DrKovácsBarbaraügyvéd # 2017.11.29. 22:04

Kedves "morbidnorbid"!

A szerződésben a használat kezdő időpontja a szerződés létrejöttének napját megelőző időpontban került megállapításra? (Vagyis mikor kelt a szerződés és milyen időpontban került meghatározásra a használat kezdő időpontja?)

A földhasználat bejegyzésének elutasítása hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül

"A földhasználati bejelentést hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül el kell utasítani, ha az adatlaphoz csatolt szerződés nyilvánvalóan érvénytelen. A nyilvánvaló érvénytelenség esete akkor áll fenn, ha az érvénytelenség kétségkívül megállapítható a szerződésből.
A nyilvánvaló érvénytelenség esetére irányadó szabályokat kell alkalmazni abban az esetben is, ha a földhasználati szerződésben a szerződő felek a használat kezdő időpontját a szerződés létrejöttének napját megelőző időpontban állapították meg.
”"

Amennyiben ez fennáll, úgy érdemes lehet hivatkozni az első elutasított szerződésre. Milyen formai okokból történt az elutasítás első alkalommal?

/www.drkovacsbarbara.hu/

morbidnorbid # 2017.11.29. 15:24

Üdv! Év elejétől szerettem volna haszonbérelni termőföldet rokonoktól mert az előző bérlő bérlete lejárt. Az év elején beadott haszonbérleti szerződést a Földhivatal formai okokkal nem fogadta el. A módosított és kijavított szerződést (amin a dátum az új kifüggesztés dátuma lett) a földhivatal már jóváhagyta, de a földhasználati nyilvántartásba való vételt megtagadták mondván, hogy visszamenőlegesen év elejétől nem lehet szerződést kötni, csak a következő időszakra, évre. Első kérdésem, hogy hogyan lehet, hogy egyik földhivatali osztályon elfogadnak valamit, a másikon utána pedig elutasítják? Második kérdésem, hogy mivel fellebbezési jogosultságom van, tudok-e valamire hivatkozva pozitív döntést kiharcolni magamnak?

Katalin1970 # 2017.11.02. 09:07

Üdv! Föld értékesítését júniusban kezdtük, november elején kerül kifizetésre az ár második része. Az új tulajdonos és a haszonbérlő személye megegyezik, akinek a tulajdonába csak a teljes összeg megfizetése után kerül a szerződés szerint a föld. Erre az évre még jogosan kérhető a haszonbérlet? A haszonbérleti szerződésé december 31-ig tart. Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2017.05.30. 21:10

Neked kell birósághiz firdulnod,és bizonyitanod hogy a ház 35 éve ott van.

Sokra nem mégy ha nem kötnek ujabb szerződést.

mesterliza # 2017.05.30. 08:47

Tisztelt Fórumozók ! Határozott idejű , évente megújított haszonbérleti szerződésemet (1982 -ben vette át Édesapám a bérletet egy kis faházzal (3x3m). A szerződésben aIII.ker. Önkorm. kikötötte, hogy nem lehet építeni csak terménytárolót, engedéllyel a tulajdonostól (Magyar Állam. Idén kaptam egy felszólítást, hogy nem kötnek velem szerződést, mert nem tartottam be ezt a feltételt. Hiába írtam, hogy ez az épület 1982. előtt épült, nem mi építettük. A határozott idejű bérleti szerződésem jogelőd Édesapám által is 35 éve fennáll. Ez egy zártkertként nyilvántartott, de gyümölcsösként funkcionáló 890m2 területű erdőféle terület.
Tud valaki tanácsot adni? Köszönettel. S.O.S.
2017. februárban 3 napon belül megírtam, hogy nem tudom elfogadni a döntést, erre 90 nap után kaptam választ. Azt olvastam valahol, hogy az eredeti felmondás abban az esetben, ha nem fordul a bírósághoz 8 napon belül a bérbeadó, akkor hatályát vesztette?!


T. Fórum !Határozott idej? (évenként új szerz?dés)1982. óta fennáll. Jogel?d Édesapám vette meg a rajta lev? kis (3x3) faházzal x összegért, a

MajorDomus # 2017.04.12. 21:24

,,a pert nem az nyeri meg akinek igaza van,
Hanem aki a pert megnyeri,annak van igaza,,

jáger2 # 2017.04.11. 20:25

Nem túl biztató.

MajorDomus # 2017.04.11. 20:13

Vagy-vagy

jáger2 # 2017.04.11. 17:09

Köszönöm a választ. Csak milyen eséllyel?

lajcsó # 2017.04.11. 17:03

Per útján keresheted az igazadat.

jáger2 # 2017.04.11. 16:40

Segítséget szeretnék kérni a következő esettre.
2015 első felében ki volt függesztve egy szántó haszonbérletre. Mint állattartó rájelentkeztem és pár hét múlva jött a földhivataltól egy határozat,hogy elfogadták a rájelentkezésemet. Ezt követően bementem a földhivatalba,hogy bejelentsem a földhasználatot. Az ügyintéző hölgy tudatta velem,hogy a régi bérlőnek még él a haszonbérlete 2018.01.01-ig,így csak azután tudom használni a szántót. Ma szintén voltam a földhivatalban és érdeklődtem,hogy mi a teendőm az év végén? Meglepetésemre közölte,hogy azon a szántón bérlet hosszabbítás van bejelentve 2030-ig. Csak pilláztam. Szerintem mikor rájöttek ,hogy nem az övék a szántó vissza dátumoztak egy bérlet hosszabbítást és azt adták be.Gyakorlatilag most két érvényes szerződés van a szántóra csak az én földhasználatom nincs iktatva. Ilyenkor mit lehet csinálni?

MajorDomus # 2017.03.21. 22:29

Komolyan csodállak!

Hogy birod követni ezt az őrültséget!?

lajcsó # 2017.03.20. 22:24

"Vannak-e előbérleti jogai szomszédoknak illetve ott lakóknak vagy ebben az esetben nincsenek."
Közeli hozzátartozók esetén nem áll fenn előhaszonbérleti jog.
"Ki kell-e függeszteni ezt a bérleti ajánlatot vagy sem?"
Nem.

MajorDomus # 2017.03.20. 21:07

Lajcsó az illetékes.

csubbakka # 2017.03.20. 14:24

Kedves Hozzáértők!

Érdeklődnék, hogy egy 3 személyes osztatlan közös tulajdonú föld bérlete esetén az egyik tulajdonos házastársa milyen feltételekkel bérelheti a földet. Vannak-e előbérleti jogai szomszédoknak illetve ott lakóknak vagy ebben az esetben nincsenek. Ki kell-e függeszteni ezt a bérleti ajánlatot vagy sem?

Ui: nyilván a másik 2 tulajdonossal már megtörtént az egyeztetés.

Köszönettel
csubbakka