Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termőföld kifüggesztés

vici #   2014.02.18. 12:56

"Ez a hiba nem lesz lényeges szerintem.

Ügyvéd-Vpm."

Ha úgy ment el az "NFA"-nak, az sem számít?

guba" # e-mail 2014.02.18. 12:42

Ez a hiba nem lesz lényeges szerintem.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

vici #   2014.02.18. 11:31

Üdv!

SOS tanácsot szeretnék kérni:
Egy helyrajziszámon van egy termőföldünk a férjemmel közösen, amit el szeretnénk adni.
A vételi szándék kifüggesztésre került, mivel van rá vevő, de csak a férjem neve szerepelt a kifüggesztésen a teljes terület feltüntetésével. Letelt a 60 nap, nem volt rá más jelentkező, de az ügyvédnő szerint, aki az adásvételt bonyolítaná, ez így nem volt jó. Mi a teendő?
Köszönöm a válaszokat!

mónika555 #   2013.08.15. 22:26

Tisztelt Cím!
A következőkben kérem a segítségét.
Termőföld kifüggesztéssel foglalkozom és a hirdetmény internetre történő feltöltése során rosszul rögzítettem a levétel napját. Vételi ajánlatom volt, kifüggesztés napja 2013.o6-19., mely 60 nap után 2013.08.19-én járna le. Én a lejárat napját 2013.09.19-ével rögzítettem le. Elütöttem a hónapot sajnos. Ezt tudom korrigálni az internetes felületen.
Az ajánlattevő nem elővásárlásra jogosult.
DE!Ma megkeresett az elővásárlásra jogosult, aki lehet hogy szintén ajánlatot fog tenni, és az internetes felület jelenlegi információja szerint úgy tudja, hogy a kifüggesztés 09.19-ig él. A levétel napjának elírásáról nem tájékoztattam, az iratot csak később néztem át.Nekem viszont 08.19-el - az eredetileg 60 napos kifüggesztés után - le kellene záradékolnom a kifüggesztést annak a kérelmezőnek a részére, aki ebben a felállásban nem jogosult elővásárlásra, viszont mindenképpen szüksége van a több, mint 10 milliós földre,(pályázati kiírás miatt) mi lesz, ha az elővásárlásra jogosult is igényt tart erre? Eléggé kétségbe vagyok esve, milyen jogi következményei lehetnek a dolognak?
Mit csináljak? Nagyon kérem a gyors választ. Köszönettel: mónika

lajcsó # e-mail 2013.02.09. 22:35

Mivel a vételi ajánlat az idén lett közzétéve 60 (munka)napig kellett volna kifüggeszteni. A te esetedben még a 15 nap sem volt meg.
Szabálytalanul közzétett vételi ajánlat alapján nem jöhet létre érvényes szerződés.
Attól, hogy a vételi ajánlatot az elővásárlásra jogosultakkal szabálytalanul közölték, az eladó és vevő közötti megállapodás hatályos marad, csak éppen előlről kell kezdeni az egész procedúrát.
Az ingatlan-nyilvántartási kérelem alapján a földhivatal dönti el, hogy kérelmezőként megnevezett személyt bejegyzi-e tulajonosnak. A kérelmet az ügyvéd készíti el és nyútja be a földhivatalnak.
Jogorvoslat: lehetséges (benne szerepel a határozatban).

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MFtomi # e-mail 2013.02.08. 19:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy konkrét ügyben szeretném a véleményét kérni, termőföld vásárlás kifüggesztésével kapcsolatban.
A kifüggesztés 2012. 12.28-án beadott kérelemre történt, de a kormányzati portálon a kifüggesztés napja 2013.01.02. a levétel napja 2013.01.22..
Az első kérdésem ,hogy ebben az esetben a régi rendelet szerint kellett eljárni a jegyzőnek és 15 munkanapra kifüggeszteni vagy már 60 nap az irányadó /ill. vitatott még a 15 munkanap megléte is, mert a Földhivatal szerint 15 mnap január 23-án járt le/

A következő problémám:
Az eredeti vételi ajánlatot tevőt Én megelőzöm az elővásárlásra jogosultak rangsorában, ezért
adásvételi elfogadó nyilatkozatot tettem határidőn belül, az előírásoknak megfelelően.

Az eladó viszont /mint utólag kiderült/ még a kifüggesztés előtt 2012. novemberében megkötötte az adásvételi szerződést az eredeti vevővel. A szerződést beadták a Földhivatalba, aki hiánypótlást és az eljárás rendjének betartását írta elő számukra. Ezután történt a kifüggesztés. Az iratjegyzéket 2013.01.31-én nyújtották be a hivatalnak hiánypótlásként.
A Földhivatal elutasította a bejegyzést a kifüggesztés idejére hivatkozva /15 munkanap sincs meg és véleményük szerint már 60 nap az irányadó/, de még utalás sincs arra vonatkozóan, hogy nem Ő a jogosult a szerződés kötésére.

Mi a véleménye, ebben az esetben érvényes-e az elfogadó nyilatkozatom, létrejött-e közöttünk – mint eladó és elővásárlásra jogosult között – az adásvételi szerződés?

Az eladó elállhat-e az eladási szándéktól, fennáll-e az ajánlati kötöttség?/Ő ragaszkodik az eredeti vevőhöz és új eljárás esetén félő,hogy inkább nem függeszteti ki újra/

Kinek a jogköre eldönteni, hogy kivel köthető meg a szerződés /a Földhivatal az iratjegyzék alapján vizsgálja, hogy ki a legelső a rangsorban/?

Van-e helye jogorvoslatnak?

Válaszát előre köszönöm!