Társasház tulajdonosi jogok


MajorDomus # 2021.06.22. 18:07

Az a változás mértékétől függ.

galin # 2021.06.22. 05:57

Értem, hogy a hülyék ellen kell védekezni, de hogy ha négyötöddel el lehet adni, és a közgyűlési határozat elég a földhivatali bejegyzéshez, akkor miért kellene a 100%?

MajorDomus # 2021.06.21. 17:20

Na,ezért jött be a 4/5-ös szabály!

MajorDomus # 2021.06.21. 17:17

Igen,mert a hülyeség nem okozhat kárt!
Egy 87 lakásos társasházban azért nem lehetett eladni a házfelügyelői lakást korábban,mert egy garázstulajdonos nem volt hajlandó aláirni az új Alapitó Okiratot.

galin # 2021.06.21. 15:00

MajorDomus

Eddig én úgy gondoltam, hogy az alapító okirat módosításához 100% kell, kivéve ha a közös tulajdon értékesítése miatt kerül rá a sor, amikor is 80% elég. Azt írod, hogy fontos, hogy a tulajdoni arányok megváltoznak-e, és ha változnak, akkor már 100% kell. Nem értem, hogy miért kell 100%. (Tehát nem vitatkozom, hanem nem értem.)

Egy másik helyen korábban azt írtad közös tulajdon eladásának lépései kapcsán, hogy:
"6. Döntsön a közgyűlés arról, ha az Alapitó Okirat aláírását bármely tulajdonos megtagadja, akkor a foglaló duplán visszajár,a többletet a megtagadó tulajdonosok kötelesek befizetni a társasház számlájára."

Ez azt jelenti, hogy viszonylag könnyen kikényszeríthető a 100% is. Ez a megoldás furcsa az én laikus jogérzékemnek. Az rendben, hogy valaki kisebbségben maradt, és nem az lesz, amit ő akar. Így járt, van az úgy. De az fura, hogy ha nem ír alá valamit, akkor annak ilyen terhe legyen. Ez így jogszerű?

MajorDomus # 2021.06.20. 20:28

galin

Miről van szó?

drbjozsef # 2021.06.20. 14:26

Majd megmondja talán a költő, hogy hogyan értette.
(Mert én se vele, mármint MD-vel, se veled nem értek egyet az értelmezésben, de ő a sokházas vállalkozó, biztos tudja mit miért csinál.)

galin # 2021.06.20. 09:10

Ami nehezebb, hogy új Alapitó is kell. A 4/5-öd csak akkor elég ha senkinek nem változik a tul.hányada.” (MajorDomus írta itt lejjebb)

Mi szabályozza, hogy tulajdoni hányad változása esetén 100% kell? A társasházi törvény 10. §-a az én laikus olvasatomban azt mondja, hogy a 4/5 elég.

MajorDomus # 2021.04.29. 18:34

Hát az okiratszerkesztő ügyvédnek mindenképpen rá kellett volna kérdeznie....

SolnesM # 2021.04.29. 07:34

Olvasom itt dr Józsi írását, is.

Ha az új tulajdonos rá sem kérdezett a szerződés létezésére,

Előfordulhat.
Na de van azért még más szereplő is. pl. a szerződést bonyolító ügyvéd, sőt a leendő társ tulaj is.
Csak feltűnik nekik, hogy itt lenni kell egy megosztási valaminek.

Ha a régi tulajdonos mondjuk letagadta a szerződés létezését, vagy nem hatályosat mutatott neki, tehát becsapta ” Ez is előfordulhat.. na de ott van még a leendő társtulaj is. Elvileg annak is kell lenni egy megosztási leírásnak. Az ilyen esetek általában a kicsi több lakásos épületeknél fordulnak elő... 2 néha 3 lakással..
Tehát egy gondos vevő csak tájékozódik ez ügyben is. Na de nem elég az hogy van ilyen szerződés/leírás, meg kell nézni annak a tartalmát is.

SolnesM # 2021.04.29. 07:04

Egyetértve az előttem szólóval a Kerekes1, problémájához :

azért egy új szerződésbe ezt bele kell venni.
A kérdező egyébként tudja, hogy van ilyen megállapodás, csak az után érdeklődik, hogy érvényes é.
Igen érvényes.
A földhivatal viszont nem foglakozik vele.

Viszont az ilyen megosztási leírásnak pontosnak és egyértelműnek kell lenni.

Lehet szerződésnek is nevezni, de nem feltétlenül ez kell hogy legyen a címe. Pl. én most készítek egy ilyen megosztást.-... mind a két albetétnek a fő tulajdonosa vagyok, magammal nem szerződök.
Az írat címe Használati műszaki leírás lesz. van benn e ugyan némi jogi dolog is de alapvetően a műszaki dolgok szerepelnek. Lesz vagy 6 oldal némi térképekkel /rajzokkal kiegészítve.

Pl. jogi probléma az un. közös javítás (ok ) és azok forrása.
A telekkönyvi tulajdoni hányad 1/2 1/2.. azaz 50 %. Így a szavazás meddő dolog. Az egyik akarja a másik nem... szavazhatnak napestig.

Nos elsőre a várható javításokat.... mármint a közös részeknél meg kell határozni.
Ilyen pl. a közös telebejárati kapu, a közösen használt telekrészek alatt futó közmű vezetékek ( két víznyomócső és egy szennyvíz elvezető.... ezek a közös 30 nm es-es telekrész alatt futnak, sőt az I.- es lakás vezetéke a II.-es lakás kizárólagos területe alatt is fut vagy 6 m-en. Csőrepedés, dugulás esetén nem lehet azon vitázni jogos e vagy sem.

Hasonló eset a villanynál is. Ott is van egy közös vezeték ami csak az egyik lakás falában fut.
A lényeg mindent leírni ! Aztán az új tulajoknak mindig el kell fogadniuk a korábban leírt

Használati műszaki leírás-ban lévő dolgokat. Ami természetesen lehet rossz is, de a semminél mindenképpen jobb. Az adásvételi szerződés szerves részének kell lenni.

drbjozsef # 2021.04.29. 06:06

Kerekes1,

És mi lenne, ha konkrét tényállást írnál? Mi a problémád?

drbjozsef # 2021.04.29. 06:06

Kerekes1,

Akkor is vonatkozik a jogutódokra, ha nem szerepelt volna a szerződésben. Akár visszterhes, akár ingyenes/öröklés a szerzés, az új tulajdonos jogutódja az előzőnek, vonatkoznak rá a szerződés szabályai.

Ha az új tulajdonos rá sem kérdezett a szerződés létezésére, amikor egy osztatlan közös tulajdonba vásárolja be magát, az eléggé felróható neki is, nem járt el az elvárható kellő gondossággal.

Ha a régi tulajdonos mondjuk letagadta a szerződés létezését, vagy nem hatályosat mutatott neki, tehát becsapta, az az ő belső viszonyuk, maguk között kell elrenezniük ezt - de az új tulajdonosnak akkor is be kell tartania a szerződést (ha azt hitte, nagyobb részt használhat, és ennek tudatában határozták meg a vételárat, akkor perben jó eséllyel tudna ebből visszakövetelni).

MajorDomus # 2021.04.28. 16:27

Nem foglal állást,mert nem rá tartozik.

Az új tulajokra is vonatkozik a h.megosztás.

Természetesen semmi akadálya nincs annak hogy a tulajok - mindenki egyetértésével - új megállapodást kössenek,de ez nem megy könnyen.

Kerekes1 # 2021.04.28. 15:38

Kedves hozzáértők ,

érdeklődni szeretnék, hogy osztatlan közös ingatlannál ha van használati megosztás, az érvényes e akkor is ha az akkori tulajdonosok eladták tulajdonrészeiket, tehát csak új tulajok vannak? A megosztásban szerepel, hogy az a jogutódokra is vonatkozik. A földhivatal nem foglal állást.

Köszönöm, ha valaki érdemben válaszol.

MajorDomus # 2021.04.27. 17:51

Ha a többi 8 tulaj mind beleegyezik akkor igen. Olvasd el az előző 3 beírást,rád is vonatkozik.

Szabina87 # 2021.04.27. 17:46

Üdvözlöm!
Vásároltunk egy lakast. Ez egy 9 lakásos társashaz. Mi a magas földszinten vagyunk. Szeretnénk pár nm-es teraszt vagy erkélyt. Megoldhato lehet?

MajorDomus # 2020.10.29. 16:18

Egyetértek.
Ami nehezebb,hogy új Alapitó is
kell. A 4/5-öd csak akkor elég ha senkinek nem változik a tul.hányada.
.
Elég egy ellenség a házban és megbukott a terv.
..
Vesd be a B tervet,és rengeteg időt és pénzt negspórolsz,és nagyobb erkélyed is lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.29. 15:17

Szerintem ez alapító okiratot érint. Akkor pedig csak teljes egyetéssel lehet elfogadni.

Matroz58 # 2020.10.29. 13:54

Üdvözlöm! Erkély bővítést nem födém megbontásával, hanem acélszerkezetes ragasztással, könnyűszerkezetes megoldással terveznék. Belső udvari emiatt nem kell hozzá építési engedély, de az építési előírásoknak meg kell felelni, vagyis konzolos erkély 1,5 m mélységben alakítható ki, hogy ne számoljon bele a beépítettségbe. Véleményem szerint a könnyűszerkezetes erkély is erkély, ha nem is hagyományos építési módon bővítenék. Erkély fele beleszámít a hasznos alapterületbe külön tulajdonként rögzítve. Bővítés miatt a tulajdoni hányad is változik. Kérdésem, jól gondolkodom? Köszönöm előre is válaszát!

MajorDomus # 2020.10.19. 18:24

Jól gondolod.

Matroz58 # 2020.10.19. 05:45

Üdvözlöm Önt!

Társasház emeleti tulajdonosai erkélybővítéssel kereste meg a lakóközösséget! Erkély a födémbe épült be, így a tartószerkezet része. Jól gondolom, hogy így a lakóközösség minden tagjának hozzá kell járulnia! Vagy elég a 4/5 rész tulajdoni hányad?

Köszönöm előre is Matróz

MajorDomus # 2020.10.16. 18:45

Arra figyelj oda,hogy a sorstársaid ott legyenek. A 3.és 4. Emelettel még többségben is lehetsz..a második,megismételt közgyűlésen ketten is határozatképesek vagytok(két tulajdonosnk kell a jegyzőkönyvet hitelesiteni) tehát keresztül tudod vinni.

drbjozsef # 2020.10.16. 13:23

erazorka,

Ha a közgyűlés az én kínom miatt határozatképtelen állandóan, mert nem jönnek el elegen, akkor mi van?

Nincsen ilyen.
Ha a közgyűlés határozatképtelen, akkor meg kell ismételni, és az ismételt közgyűlés már határozatképes a megjelentek számától függetlenül. Akár az első után fél órával is megtarható. Gyakran ezt eleve így írják bele a közgyűlési meghívóba. Érdemes is.

Ha ezeket a gondokat jelzem a közgyűlésen, meg hogy nem fogadom el, hogy a nevemben ő eljárjon, és mégsem váltják le, és probléma lesz, nem csak az én esetemben, hanem majd amikor felelőtlenül további 5 lakónak aláír ilyet mondjuk, jelent az nekem valami védettséget?

Ez így nem fog érdekelni senkit. A többség megbízta. Te azt kérd, hogy ha a közös képviselő nem ad igazolást, akkor a közgyűlési többség adja meg, ha az sem, bíróságra mész.

erazorka # 2020.10.16. 12:41

Köszönöm mindkettőtök válaszát!

Sajnos nincs 1/10-em, de egyvalaki tuti lesz, aki mellém áll,tekintve, hogy az egész 3. és 4. emelet 16 amperen ragadt. Átfogalmazom, egyvalaki csak lesz közülük,aki felfogja a problémám, és hogy ez neki is előbb utóbb gond lesz.

Ha a közgyűlés az én kínom miatt határozatképtelen állandóan, mert nem jönnek el elegen, akkor mi van? Lehet ezt húzni ezekszerint jogosan, ameddig világ a világ?

A lakást most vásároltam, nyilván tudtam mit veszek. A beígért 20 amper sem jelent gondot, csakhogy most kiderült, hogy egy analfabétának van aláírási jogosultsága a nevemben, aki telefonban úgy osztogatja a "fogalmam sincset" meg a "nem értek hozzát", mint Rambo az özvegyi pótlékot. Nyilván nem kell értenie hozzá, de az,hogy elővegye a 6 évenként kötelező vizsgálati anyagot, az eszébe sem jutott. A fogalmam sincs után rögtön az következett, hogy hívjak szakembert,aztán amit az mond, azt ő elfogadja, mely szakvéleménynek írásos nyoma seholsem lesz.
Ha ezeket a gondokat jelzem a közgyűlésen, meg hogy nem fogadom el, hogy a nevemben ő eljárjon, és mégsem váltják le, és probléma lesz, nem csak az én esetemben, hanem majd amikor felelőtlenül további 5 lakónak aláír ilyet mondjuk, jelent az nekem valami védettséget? Sajnos az az érzésem egyénileg nem tehetek semmit, és mint új lakó, le is fogják tojni a kínom, ez a bajom.
Köszi, ha megint elolvastátok:)