Társasház tulajdonosi jogok


Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.12. 07:07

+1

napoleon # 2017.05.12. 06:45

ugyan ilyen félreértés, hogy a tartozók adatait nem lehet megadni.
Hogyne lehetne, sőt meg is kell pl. az éves beszámolóban.
Egy közös tulajdonban mert a társasház az az,ahol az összes lakó egyetemlegesen fellel, már jól nézne ki ha ehhez az adatokról a tulajdonosok nem lennének tájékoztatva.

48. § (1) b) a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, ideértve a közösség javára még nem teljesített - lejárt - követelések részletezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is,

napoleon # 2017.05.12. 06:29

MajorDomus: itt bizony a Ptk. osztatlan közös tulajdon szabályai az uralkodók és tulajdonos készíthet róla másolatot.
Több csoda képviselő ezzel szórakozik és a bíróságon igencsak felsülnek.
Mivel ezek a szerződések, iratok nem a közös képviselő tulajdona hanem a tulajdonosoké neki kutya kötelessége rendelkezésre bocsájtani.
A közös tulajdonnak fontos kitétele, a többi tulajdonos jogai nem sérülhetnek (magyarul azt nem teheted meg hogy elviszed, de miért ne készíthetnél másolatot?)
Ezek az iratok nem titkosak főleg nem a tulajdonosok előtt.
Be lehet próbálkozni de bíróság rendre a tulajdonosnak fog igazat adni.

MajorDomus # 2017.05.11. 21:29

illetve másolatot készíthet róla saját költségére!

Ez a része már nem igaz!

napoleon # 2017.05.11. 14:51

Ez nem igaz!!!

"A közös képviselőnk szerint szerződést nem tehet elektronikusan elérhetővé, adatvédelmi okokból, és a szerződések csak személyesen náluk vagy a társ. SZVB tagoknál tekinthetők be.

A közös képviselőnek van igaza.

A tulajdonos megtekintheti a szerhődést,de másolatot nem kérhet róla!"

Minden társasházi irat legyen szerződés, kimutatások stb, közös tulajdon.
Amihez tulajdonos vagy tulajdonos által meghatalmazottnak úgymond betekintési joga van illetve másolatot készíthet róla saját költségére!
Ha ezt megtagadja jelentsd fel!

drbjozsef # 2017.05.11. 12:08

Elmenni közgyűlésre?

Ott lehet kérni, meg lehet nézni, meg lehet beszélni.

Anonimizálva, védett adat nélkül akár a faliújságra is ki lehet rakni szerintem.

Burgundi # 2017.05.11. 10:10

A szolgáltatók szerződéseibe betekintéssel kapcsolatban tovább:

És arra tudtok valami bevált gyakorlatot, akkor hogyan értesüljön minden lakó olyan hasznos infókról, mint pl. miket tartalmaz a takarítás, kertész szolgáltatás, milyen rendszerességgel stb.?

Kíváncsi_Zoli # 2017.05.11. 05:31

Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2017.05.10. 21:34

A közös képviselőnk szerint szerződést nem tehet elektronikusan elérhetővé, adatvédelmi okokból, és a szerződések csak személyesen náluk vagy a társ. SZVB tagoknál tekinthetők be.

A közös képviselőnek van igaza.

A tulajdonos megtekintheti a szerhődést,de másolatot nem kérhet róla!

A tulajdonos érddklődése nem közérdekű adatkérés!

MajorDomus # 2017.05.10. 21:29

48.§.f. bek ha jól rémlik

ragyasdezso # 2017.05.10. 19:01

Kíváncsi_Zoli
Igen. A th trv. írja elő!

drbjozsef # 2017.05.10. 16:37

Most már minden világos, köszönöm.

alfateam # 2017.05.10. 13:20

Csak neked mer képtelen vagy kiolvasni a törvényből...

A társasház nem közfeladatot ellátó szerv, ezért a társasház gazdálkodására vonatkozó adat nem közérdekű adat. A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Társasházi tv.) által kifejezetten hozzáférhetővé nem tett adatok közérdekből nyilvános adatnak sem minősíthetők. A Társasházi törvény ugyanis ezen kérdéskör nagy részét a szervezeti és működési szabályzatban engedi szabályozni az alábbiak szerint:

drbjozsef # 2017.05.10. 12:55

Érdekes paragrafusok ezek. Kár, hogy a betekintésről semmit sem írnak.

alfateam # 2017.05.10. 09:26

27. § (1) A közösség legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonostársakból álló közgyűlés, amelyen valamennyi tulajdonostárs részt vehet.
(2) A közösség ügyintézését a közös képviselő vagy az intézőbizottság látja el. Abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani.
(3) A legalább egy elnökből és két tagból álló intézőbizottságot, illetőleg a számvizsgáló bizottságot a tulajdonostársaknak saját maguk közül kell megválasztaniuk; az intézőbizottság elnökének jogállása és felelőssége azonos a közös képviselő e törvényben meghatározott jogállásával és felelősségével.

Burgundi # 2017.05.10. 09:09

Tisztelt Fórumozók!

A társasház tulajdonosai a társasházzal szerződött szolgáltatókkal kötött szerződésekbe, árajánlatokba (takarító, kertész) milyen módon tekinthetnek bele? Van-e jogi akadálya, hogy a szerződéseket elektronikusan (zárt levelezési listán, felhőben) a közös képviselő megossza velük? Szeretnénk, ha az összes tulajdonos egyszerűen belenézhetne, mikre szerződött pl. a kertész, mennyiért? A közös képviselőnk szerint szerződést nem tehet elektronikusan elérhetővé, adatvédelmi okokból, és a szerződések csak személyesen náluk vagy a társ. SZVB tagoknál tekinthetők be. Mik a lehetőségek? Köszönöm!

Kíváncsi_Zoli # 2017.05.10. 06:01

Kedves Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy a közös képviselőnek az adott tárgyévben az éves közgyűlésre kötelező- e a tulajdonosokat értesíteni arról, hogy melyik tulajdonosnak van közös költség elmaradása? Magyarul: ki élősködik a közösségen?
Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2017.03.14. 21:58

Köss egy szerződést a társasházzal,vagy legyen róla közgyűlési határozatod!

vargafary # 2017.03.14. 20:24

Kedves Fórumozók
olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy egy 4 lakásos társasházban, az alsó lécsőforduló alatt szeretnék kialakítani egy tárolót, a lakók beleegyezésével. csak a későbbiekben ne legyen gond ezzel ennek mia legszabályosabb útja?

válaszokat előre is köszönöm !!!

MajorDomus # 2017.03.02. 21:21

Nem olyan,egyszerű ez sajnos!

A ,,lakás,, nem lett átvezete az ingatlannyilvántartáson,nincs önálló helyrajzi száma,tehát nem önálló albetét!

Tetszik vagy nem,az még mindig társasházi közös tulajdon!Nehéz lesz!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.02. 19:45

Közjegyző átvizsgálta a hozzá benyújtott papírjainkat engedélyeket számlákat mindent és egy olyan határozatot hozott, hogy Nagynéném Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonát képzi ez az ingatlan és jogosan örökölhetjük.
Na ne!

Katyu # 2017.03.02. 16:39

Tiszteletem.

Tanácsotokat, útmutatásotokat szeretném kérni egy örökösödési illetve társasházi vitában.
Megpróbálom röviden leírni a jelenlegi állást.

Van Budapesten egy társasház amelynek az alapító okirata kb 35 éves pontosan nem tudom. Ebbe van egy helység amely mosó konyha néven lett feltüntetve és a társasház közös tulajdonát képzi 25 m2.
Ezt az ingatlant kb 30 éve Nagynéném megvette a társasháztól amit utána lakássá épített át magának és élt is benne kb 20 éven át. Társasháztól rendelkezik számlával, hogy kifizette a társasháznak anno a helységet és rendelkezik építési illetve használatbavételi engedéllyel és társasházi hozzájárulással is. Viszont a tulajdoni lap átírása nem történt meg mert a társasház ez idő alatt nem módosított alapító okiratot és így nem lett kivéve a mosókonyha a társasház tulajdonából.
Nagynéném elhunyt és örökül hagyta ránk a lakást.
Közjegyző átvizsgálta a hozzá benyújtott papírjainkat engedélyeket számlákat mindent és egy olyan határozatot hozott, hogy Nagynéném Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonát képzi ez az ingatlan és jogosan örökölhetjük.
De a társasház közös képviselője zárat cseréltetett és lezárta, lepecsételte a lakást benne rengeteg személyes holminkkal és nem is akarja átadni se a kulcsot se a benne lévő holmikat.
Midig más más indokot mond utoljára azt találta ki, hogy a lakáshoz tartozó kémény és gáz fűtés életveszélyes és ezért nem enged be.
Mi lemondtuk a gázt, hogy szereljék ki nekünk amúgy se kelne de még a gázóra leszerelését is megakadályozta.
Azt állítja, hogy a most soron esedékes közgyűlésen lesz megvitatva a helyzetünk és módosítva lesz az alapító okirat és talán utána megkaphatjuk a kulcsot.
A baj, hogy már sokszor hallottuk ezt a közös képviselőtől de valamiért vagy határozatlan képtelen vagy épp elhalasszák ezt a közgyűlést vagy csak kimarad a napirendi pontból ez.

Kérdés mit tehetünk, hogy ez a kis lakás végre a nevünkre kerüljön?

Ha bemegyünk az ingatlanba úgy, hogy nem kapunk kulcsot hanem a közjegyző papírját lobogtatva egy lakatossal kinyittatjuk az ajtót az szabályos esetleg jogsértő?

Közös képviselő egyáltalán lezárhat e egy lakást?

Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.03.01. 21:04

Nem!

Az Alapitó Okirat!

csuporka # 2017.03.01. 15:12

Anno ttársasházunk fűtését közös kazánnal ( Marabu)oldottuk meg. Kokszfűtésűvel, mert gázhálózat Gödöllőn még nem volt.
A koksz tárolása a ház mögötti területen történt. Egy ídő után a Tanács (most önkormányzat)felszólított, szüntessük meg a kinti tárolást
Akkor döntöttünk, hogy a 3 darab szátítónak szánt helységet beáldozzu és 3-3 tulajdonos közös lomtárként használja.Az alapító okiratba ez az állapot íródott. Pár év múlva a gázfűtésre álltunk rá( rögtön mikor lehetőség nyílt rá)
Okafogyottá vált a koksznak kijelőlt területről való megállapodás.
Szeretném visszakapni az eredetileg megvásárolt ingatlanom és a közös térbe való bejutást.
A társasház alakuló közgyűlés jegyzőkönyvében szárítónak jelzett területet
Kérdezem melyik okirat a perdöntőbb azalakúláskori tulajdon ( amiért fizettem) Vagy a már nem aktuális alapító Kovács Endréné

MajorDomus # 2017.02.28. 21:23

És van miből felújitani ?