Társasház tulajdonosi jogok


Kíváncsi_Zoli # 2017.10.06. 15:11

Tisztelt fórumozók!
Önök szerint társashasházban- közgyűlési határozat nélül- a DIGI szolgáltató végezhet hálózattelepítést? A társasházban jelenleg UPC szolgáltató már van. Tűrni vagyok köteles, hogy ismét "összefúrkálják" a lépcsőházat?
Előre is köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2017.10.04. 17:06

Közös beleegyezés!

nonolet # 2017.10.02. 21:15

Viszont tiltakozzatok, bizonyíthatóan... az építés ellen.

MajorDomus # 2017.10.02. 19:52

Addig te se fizess.

Matti29 # 2017.10.01. 12:29

Köszönöm a segítséget, ez megnyugtató, mert kötve hiszem, hogy a másik két tulajdonos hajlandó lenne egy Forintot is fizetni erre, így bármi is lenne az ügyből, hárman lennénk ellene.

nonolet # 2017.10.01. 12:24

"muszály a másik kettő tulajdonostól is kérnie"

Igen, mindenkitől a tulajdoni arányának megfelelően.

-

Ha nem társasház, akkor
a közös tulajdonról együtt kell dönteni mindenkinek.

Ha nem jön létre közös döntés, akkor perben a bíróság ítél.

Matti29 # 2017.10.01. 11:46

Legalábbis azt gondolom, hogy osztatlan közös tulajdon alapító okirat és működési szabályzat nélkül, mert a tulajdoni lapon egy helyrazi szám alatt van az egész ingatlan és, mint írtam a tulajdoni hányadok X/X-ként vannak feltűntetve, tehát nincsen minden tulajdonosnak külön helyrazni száma.

Matti29 # 2017.10.01. 11:43

Semmit sem hajlandó aláírni, nem túl jó a viszony. Szerintem szimplán tőlem akarja kérni a beruházás felét, bár nem tudom, hogy ez jogilag lehetséges-e, vagy muszály a másik kettő tulajdonostól is kérnie? A másik két tulajdonos a ház másik felében él, ezért ők ezt a kapubejárót és a kerítésnek ezt a részét nem használják. Így is kellene tőlük is kérnie vagy csak nekem kéne kifizetnem a felét? Szerintem a másik két tulajdonos arra hivatkozna, hogy ez nem az ő felük és őket ez nem érinti és nem is használták sosem ezt a kapubejárót.

Ez osztatlan közös tulajdon alapító okirat és működési szabályzat nélkül!

nonolet # 2017.10.01. 11:39

Matti29

Ettől még lehet ...

1. Társasház.
Alapító okirattal és működési szabályzattal.
A társasházi törvény szerint működve.

vagy

2. Osztatlan közös tulajdon.
Alapító okirat és működési szabályzat NÉLKÜL.
Csak a Polgári Törvénykönyv szerint működve.

Szóval melyik?

nonolet # 2017.10.01. 11:36

Az ilyesmihez egyhangú döntés kell mind a 4 tulajdonos részéről.

Tiltakozz(atok) írásban (tértivevényes levél vagy átvétel elismerése aláírással) a beruházás ellen,
ha azt egyáltalán nem akarjátok.

Mert a hallgatás belegyezés és ha nem tiltakoztok
akkor utólag akár kérheti is a részarányos térítést.

Azonban HA az jó nektek, hogy a SAJÁT költségén megcsinálja, csak ti nem akartok emiatt költeni.

Akkor írásba kell foglalni egy erről szóló megállapodást, amiben ő ő vállalja, hogy

  • csak a saját költségen megcsinálja
  • aztán közös használtba adja

és

  • nem kér tőletek ezért semmit, sem pénzben sem más jogban vagy éppen tulajdoni hányadban
  • sem most sem a jövőben

Ezt a megállapodást mindnyájan aláírjátok és jól elteszitek.

Matti29 # 2017.10.01. 10:48

Egy négylakásos ház, közös udvarral és közös kapubejáróval. Ketten laknak alul, ketten felül és két oldalról lehet bejárni. Az egyik oldalon lakom én és az említett szomszéd és a mi oldalunkat akarja teljesen átalakítani. A tulajdoni lapon egy hejrazi szám alatt van az ingatlan és mindenkinek 2/8-ad tulajdonrésze van.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.01. 10:37

Biztos, hogy társasház az, amit annak mondasz?

Matti29 # 2017.10.01. 10:35

Egy társasházban élek és a szomszédom, akivel közös az udvarom, kijelentette, hogy térkövet fog lerakni az udvarba. Én már korábban jeleztem neki, hogy a költségekhez hozzájárulni nem tudok és nem is szeretnék, mert a kert és a kapubeálló jelenleg is tökéletesen funkcionál.

Ez biztosan nem állagmegovó felujítás, hanem értéknövelő beruházás, mivel a jelenlegi kavicságynak semmi baja és már sok éve működik és rendben van tartva. Ő viszont kitalálta, hogy neki lesz a legszebb udvara az utcában és kicseréli a kaput, térkövet rak le és tujákat az új kerítés széléhez.

Mondanom sem kell, hogy nem kérte a beleegyezésemet sem szóban, sem írásban. Engem nem zavar, hogy mit csinál az udvarral, de a költségekbe beszállni nem tudok, mivel majdnem 1 millió lesz ez az egész, ha nem több.

A kérdésem az, hogy követelheti-e tőlem a felét vagy megtörténhet-e az, hogy a társasházból vagy annak az udvarából kevesebb tulajdonrészem lesz azért, mert nem tudom kifizetni ezeknek a beruházásoknak a felét?

MajorDomus # 2017.07.10. 21:35

MD
„jobban jár új határozattal,mint veszekedni magasabb összegekért.”
Azért van, hogy veszekedjen!

Nem biztos,én dolgozni járok a házakba,nem cirkuszi előadásokra.

Abban teljesen egyetértünk ,hogy minél kisebb a ház,annál szarosabb,mert dgy 10 emeletessel kevesebb a gond.

Szomorú örökös # 2017.07.10. 16:07

ragyasdezső

30 ezer alatt el sem vállalnám: ugyanannyi a munka mint egy 87 lakásos házban, ráadásul még egymást is utálják nemhogy a közös képviselőt!

Rátapintottál szerintem Hapciusz és egyik másik főokos társasházának a lényegére. Bár gyanús nekem, hogy ezen helyeken az utálat többnyire nem a közös képviselő irányában csúcsosodik ki, ezért írkálnak ide a jogi fórumra. ;-)

ragyasdezso # 2017.07.10. 08:40

MD
jobban jár új határozattal,mint veszekedni magasabb összegekért.
Azért van, hogy veszekedjen!

Hapciusz
9 lakásos házunk 18 ezret fizet a közösképviselőnek
30 ezer alatt el sem vállalnám: ugyanannyi a munka mint egy 87 lakásos házban, ráadásul még egymást is utálják nemhogy a közös képviselőt!

Szomorú örökös # 2017.07.09. 19:12

Hapciusz

Nem tudom, feltűnt-e, de itt mindenkit az azonosítóján szólítanak, te azonban valahogy ettől most elszakadtál. Nyilván alpári bunkó géned lehet az oka, amiről valóban nem tehetsz, hiszen a születéseddel örökölted "családi" alapon. De feltehetően ezt az oldaladat már ismerik a társasházban is, ahol laksz. Mivel ott magasról tojnak a fejedre, így ide jöttél sz@pni, hogy megtudd, nagyon is jól árazva működik a társasházatok és minden vádaskodásod alaptalannak bizonyult. Maradjunk annyiban, hogy egy rágalmazó kis lúzer szintjén sikerül itt posztolnod. Szóval ha ennél többre nem telik, akkor akár törölheted is magad innen. Profi közös képviselő magyarázta már el neked, hogy nagyon tévesen látod a dolgokat, de ha ezt nem fogod fel, akkor komoly értelmi és mentális bajaid is lehetnek még.

Mivel én nagyon sok társasháznak dolgoztam már - és ez a mai napig így működik - jóval több közös képviselővel van dolgom egy évben, mint neked - és bizony már ez van 15 éve - így lehet több a tapasztalatom egy társasház működésével kapcsolatban, mint neked. Ja, és az a 15 év nem azt bizonyítja, hogy rabló árakon dolgoztatják a vállalkozókat a házak, mert ha igazad lenne, akkor nem lenne pl. mögöttem ilyen tartalmas múlt. ;-)

Hapciusz # 2017.07.09. 17:15

Szörökös, nem hozzád szóltam, ha figyelnél, és senkit nem érdekelnek a bulvárjellegű, minden szakmaiságot nélkülöző véleményezgetéseid.

Szomorú örökös # 2017.07.09. 06:27

Hapciusz

9 lakásos házunk 18 ezret fizet a közösképviselőnek

Ez miért is túlárazott? Talán ingyen dolgozzon helyettetek a közös képviselő, ha már a házban senki nem akarta elvállalni? Nem hülye ő, hanem vállalkozó szerintem. ;-)

15 ezret a takarítónak

Egy hónapra ez miért is sok? 3750 Ft alkalmanként, ha hetente egyszer jár oda és nagy valószínűséggel meg is csinálja érte a dolgát. Ez megint az a sarc, amit azért fizetsz többek között te is, mert lusta vagy azt az egyetlen hetet elvállalni, ami kb. kéthavonta esne rád.

SZMSZ ügyvédi ellenjegyzése 65 ezer

Ez sem sok! 50 ezer volt nekem egy egyszerűsített elektronikus bejelentésű cégalapítás, szerintem ez nagyjából ugyanakkora munka vagy lehet kicsit több is. Nagyon is korrekt az ár érte. Nekem a társasházalapító okiratra 3 lakásra 80 ezer körül mondta az ügyvéd a munkadíjat.

lakatosmunka 50 ezer

Nos, azt elfelejtetted leírni, hogy ezért mit végzett a lakatos. De nyilván ez megint nem túlárazás, hanem egy elvégzett munka, amiért tisztességes fizetést kapott a vállalkozó, amelyben nagy valószínűséggel anyagköltség is volt. Ezt sem érzem túlárazottnak, mert nyilván nem a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa dolgozott nektek. :-D

És itt csak azokat soroltam föl - bakker, csak egyet hagytam ki, ami szerintem is túlárazott - ami egyáltalán nem tűnik soknak költség szempontjából. Lehet inkább veled van a gond, hogy mindenkitől éhbérért várnád el a munkát, csak hát erre nehéz lesz partnerre találni. A helyzet az, hogy neked is megvan a jogod, hogy egy-egy feladatra árajánlatot kérj és átvidd a lakógyűlésen. Akkor legalább lesz fogalmad is arról, hogy mi mennyibe kerül, nem pedig itt névtelenül fröcsögsz a saját közös képviselődre, aki lehet nagyon is korrektül dolgozik a pénzéért.

Hapciusz # 2017.07.09. 04:10

MajorDomus, a i 9 lakásos házunk 18 ezret fizet a közösképviselőnek, 15 ezret a takarítónak, 1.300 000 a gázvezetékcsere, SZMSZ ügyvédi ellenjegyzése 65 ezer ,lakatosmunka 50 ezer, kapu felújítása másfél millió (semmi automata meg távirányítás)a kerítés kopott, a tető elavult, a homlokzat repedezik, a vízvezeték, villanyvezeték elavult.
Mi ez? Túlárazott projektek, és nem is fontossági sorrendben vannak elköltve. És nincs tartalék pénze a háznak.

MajorDomus # 2017.07.08. 22:24

Na kezdjük előlről!

Mivel 8 lakás,ezért a társasházi törvény szerint kell működnötök.

Vagyis nem,a ,,többi lakó ,, köti meg a szerződést,hanem a társasház.

Társasházban annyi közös költséget fizetsz ,amennyit a közgyűlés elhatároz! Pont!

Ha nem tudod kifizetni,elköltözöl!

Egyébként 8 lakásra(ha nincsenek garázsok és üzletek) pofétlanul sok a majdnem 28 ezer ft!

Én 9 lakásos házat bruttó 15 ezerért üzemeltetek!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.07. 19:20

És tényleg!

Kresz # 2017.07.07. 16:46

Tisztelt Szakértők!

8 lakásos új építésű társasházban lakunk. Közös képviselet eddig nem volt 1 évig. Minden rendben van, nem is lenne rá szükség. Viszont az egyik lakó elköltözik külföldre és kitalálták, hogy tisztább lenne ha egy cég lenne megbízva. Havi 22.000 Ft + ÁFA díjat kérnének, amit mi nem szeretnénk kifizetni. A többi lakó úgy gondolja, hogy mivel ők vannak többségben ezért megkötik, jogilag megköthetik a szerződést és nekünk onnantól kötelességünk fizetni ezt az összeget akaratunk ellenére! Ha nem fizetjük akkor jelzálogot tesznek a lakásunkra a tartozás miatt.

Megtehetik ezt, hogy egyszerű többséggel belekényszerítenek egy előnytelen szerződésbe? Ha 100.000 forint lenne a közös költség akkor ezzel ki is tehetnének a lakásomból (mert nincs pénzem egyszerűen annyit fizetni) Hova fordulhatok?

Köszönöm!

MajorDomus # 2017.07.03. 21:56

8 nap!

Jobban jár új határozattal,mint veszekedni magasabb összegekért.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.03. 07:17

Azt is lehet. De amíg nincs új határozat, addig a közös képviselőnek a hatályos összeget kell követelnie. Épp azzal követ el mulasztást, ha beéri kevesebbel.