Határozott idejű bérleti szerződés


íng # 2013.03.19. 10:14

Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni. 1 év határozott időre kötöttem szerződést a bérlővel, a saját kérése, mert hosszú távra tervezett, és nem akart pár hónap után költözni. A hosszútávú szerződése miatt a bútorozatlan ingatlant berendeztem úgy, hogy a bérlő az egyeztetett bútorok általa történő megvásárlását havonta egyenlő részletekben "lelakta", az a bérleti díj összegéből levonásra került. Ezzel nem volt probléma.

A bérleti szerződés április végén jár le.
Ebben a hónapban többször kértem (SMS-ben) a bérleti díj rendezésére. 14-én közölte, hogy sem a márciusi, sem pedig az áprilisi bérleti díjat nem tudja fizetni, sem részletekben, sem egészben.
Vélelmezem, hogy szándékai szerint április végén a bérletet felmondja - bár ígérete szerint az elmaradt díjakat májusban pótolja, amikor is már a szerződés lejár -, de ez csak találgatás részemről.
Ismereteim szerint a kaució/óvadék nem "lelakható".

16-án e-mailben felszólítottam a díj rendezésére 18-i határidővel azzal a kitétellel, hogy 19-én rendkívüli felmondással a szerződést megszüntetem. Erre még nem reagált, és ma 19.-e van.
Szerződésünk értelmében a bérleti díj meg nem fizetése mellett rendkívüli felmondással élhetek.

Kérdésem a következő:

  1. Köteles vagyok-e kivárnom a 8 napot a felmondással amellett, hogy írásban megküldöm a bérlő részére a rendkívüli és azonnali felmondást? A lakásbérleti törvény kétszer 8 napot ír elő a fizetési felszólításra és a felmondásra. Csak azt nem részletezi, hogy határozott időre is vonatkozik-e ez a passzus...
  2. Elegendő-e az elektronikus úton történő felmondás, vagy postai úton is tegyem meg, esetleg a postaládába való személyes eljuttatás is elegendő?
  3. Hogyan tudom mihamarabb elérni azt, hogy az ingatlan használatát mihamarabb szüntesse meg,abból kiköltözzön, hogy a fennmaradó időben a lakásban kárt ne okozzon dühből vagy elkeseredettségéből?
  4. Mi a pontos menete a határozott idejű szerződés rendkívüli felmondásának bérleti díj nemfizetése miatt?

Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2013.02.23. 21:52

ez igaz,azért kötötte határozott időre a bérbeadó,
de ha az albérlő Szedi a sátorfát akkor hiába hivatkozik arra, hogy kérhetné a hétralévő időre a bérleti dijat. meg sem találja

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.23. 09:21

Határozott idejű szerződést nem lehet az idő lejárta előtt egyoldalúan megszüntetni.

MajorDomus # 2013.02.22. 22:02

a kiköltözésig kifizeti az óraállások szerint a rezsit, és bukja a kauciót. ennyi.

juju # 2013.02.22. 11:19

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a bérlő egyik napról a másikra felmondja a lakásbérletet 3 hónappal a bérleti szerződésben megállapított idő elött,akkor milyen fizetési kötelezettségei vannak a polgári törvények szerint. Nincs rendkivüli indoklása a felmondásnak, csak talált egy olcsóbbat, amely hosszútávra lesz alkalmas. Kaucióként 2 havi díj van letétben.
köszönettel