Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Határozott idejű bérleti szerződés

Boci75 #   2020.04.28. 10:02

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni Önöktől. Tájekozodom. Határozott időre szóló bérleti szerződés esetén mi most az aktuális szabályozás ?
Ha szeretném bérloként a hatarozott idő lejárta elott megszuntetni a szerzodest - van rá mód ? (a szerzodesben nincs un felmondasi idő kikotve, csak rendkivuli esetre tér ki. )A másik amit szeretnék tudni hogy tenyleg ki kell fizetnem a még hátra lévő hónapokra vonatkozó bérleti díjakat es a kauciot is buktam ?Köszönöm a segítséget.

Merti741 # e-mail 2020.04.23. 13:03

Tisztelt gerbera 317!

Nagyon szépen köszönöm válaszát!

gerbera317 # e-mail 2020.04.23. 12:57

Nem kell felmondani. Elég nyilatkozni, hogy nem fogod a szerződést meghosszabbítani.

Merti741 # e-mail 2020.04.23. 12:44

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, - mint haszonélvező bérleti szerződést kötöttem közös lakáshasználattal egy személlyel. (nagyon rendes) Szerződést írásba foglaltuk közös megegyezéssel 2019. május 27-től november 27-ig terjedő időre, majd meghosszabbítottuk 2020. május 27-ig. 74 éves nyugdíjas vagyok és erre a rendkívüli helyzetre tekintettel szeretném továbbiakbn egyedül használni a lakást. Megtehetem-e, hogy a határozott idejü, meghosszabbított szerződést április 25-én (1 hónappal a lejárat előtt) felmondom május 27-i kiköltözéssel? Tisztességesen szeretnék eljárni.

Minden választ köszönök előre is.

drbjozsef #   2020.04.23. 10:00

Tapcsi,

Ha más kitétel nem volt (a Ptk. általában a hónap 15. napjáig közlésével a következő hónap végére lehet felmondani), akkor szerintem az írásban, igazolhatóan közölt felmondás napjától kell számítani a felmondási időt. (mert ez esetben el lehet térni közös megegyezéssel, vagyis a szerződéssel a Ptk.-tól.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tapcsi # e-mail 2020.04.23. 09:16

Rendben, értem. Azért méltatlankodok, mert azt hittem ha lejár a szerződés akkor a benne foglaltak józan paraszti ész szerint érvényüket vesztik, de megtudtam hogy ez nem ilyen egyszerű. Nyilván felfokozottabb hangulatban vagyok én is, mert ez a járványhelyzet odatesz a költségvetésemnek, most nem olyan egyszerű kicsengetni 3 hónapot mint mondjuk pár hónappal korábban.
Megpróbálok megállapodni majd vele valami olyan úton, amellyel egyikőnk se jár olyan rosszul, bízom benne hogy sikerül, amúgy is fekszik még ott több havi kaucióm. Sőt még az sem kizárt hogy tudok bérlőt találni a helyemre, neki is az lenne az érdeke hogy kiadja mihamarabb másnak.

Még egy utolsó kérdést tennék fel:
Ez a három hónap pontosan hogyan számolódik, például ha ma felmondom akkor napra pontosan három hónap múlva jár le hivatalosan a szerződés? Nem volt egyéb kitétel a szerződésben csak annyi hogy 3 hónap.

Zoltanuss # e-mail 2020.04.23. 07:46

Tapcsi
#
2020.04.20. 20:07 kérdezte :
A helyzet az, hogy van egy albérlet amit szeretnék felmondani. A bérleti szerződés 3 hónap felmondási határidőt fogalmazott meg mindkét fél részére.
Tehát 3 hónapban állapodtak meg és most méltatlankodik, hogy az általa is aláírt szerződés szerint kell eljárni !

Megjegyezném, hogy az 'művelt' Svájcban 6 hónap a felmondási idő.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 13:55

Rendben, köszönöm és nem szeretném tényleg tovább szaporítani a szót. Látom vannak itt bölcseletek, a gondolataimat is van aki olvassa:) Igazából csak próbáltam az első nyersnek tűnő kijelentésem mögé világítani kicsit, több kevesebb sikerrel.
Na de nem is ismerkedni és barátkozni jöttem ide, hanem hogy kérdéseimre választ kapjak. Van azért akitől ezt meg is kaptam, köszönöm.

bermuda háromszög # e-mail 2020.04.21. 13:46

Tapcsi

Aki válaszol abból a kevésből "főz", amit a kérdező hozott.
Nem kellett volna sokkal több karaktert benyomnod, hogy az a kép legyen benne, mint benned magadról.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 13:39

Ismét köszönöm wers, te vagy a legjobb!

wers #   2020.04.21. 12:57

Téged idézlek ismét:

szerződésben foglalt 3 hónapot nem tudom kivárni, nem is áll szándékomban kifizetni az erre az időtartamra vonatkozó bérleti díjat.

No comment.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 12:48

Szerintem pontosan tudod melyik tényezőre értettem hogy nem tudom mikor fog bekövetkezni, lovagolj nyugodtan tovább a szavakon. Másnak köszönöm a segítséget, neked pedig javaslok valamilyen indulatlevezetéssel kapcsolatos tevékenységet (nézzél Nat Geo-t vagy más jellegű természetfilmeket, hátha kikapcsol).
Azért tettem fel a kérdést, hogy jobban megismerjem nálamnál hozzáértőbb emberek véleményét. Na már most itt nem rád gondoltam, mert ehhez a témához egy ép hozzászólást nem tettél még hozzá csak szemrehányásokat, gondolom ez valami hobbid lehet.

wers #   2020.04.21. 12:15

Nagyon rosszul gondolod, nem tudtam előre.

Mármint, hogy kötöttél egy egy éves szerződését, és nem tudtál róla, hogy az le fog járni, és mikor? Csak úgy tovább laktál benne.
Ne kábíts, hogy nem tudtad előre. Vagy mit nem tudtál előre?

egyszerűen nem ismerem az ilyen esetre vonatkozó jogszabályokat

?? akkor itt az ideje megismerned.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 08:58

Kedves drbjozsef!

Köszönöm, ebben tudok bízni, sajnos másban nem.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 08:57

Látom pár emberkének szokása pár mondat alapján egy teljes személyiségjellemzést alkotni valakiről látatlanban, semmi gond, elkönyvelem jó magyar szokásnak.
Kifejtem kicsit hosszabban, hátha sikerül valamelyest megváltoztatni a rólam gyorsan elkönyvelt negatív képet.

Kedves SolnesM!
A semmin kívül természetesen hajlandó vagyok fizetni, de ha nem lakom 3 hónapig egy ingatlanban, szeretném ezt legfeljebb 1-2 hónap fájdalomdíjjal "megúszni", ennek okát, okait bővebben kifejtve megtalálod lentebb.

Kedves wers!
Nagyon rosszul gondolod, nem tudtam előre. Van egy sajátos helyzet most a világban, feltételezem hallottál róla. Ez a helyzet gazdaságilag elég komoly nyomást ró mindenkire, köztük rám is. Mivel az államtól ezidáig nem kaptam semmilyen támogatást (ebben nem is reménykedem) így a megélhetésünk veszélybe került, ezért kell többek között feladnunk az albérletet is.
Nevezheted ezt öntörvényűnek, de megpróbálunk túlélni mi is mint sokan mások. Ebben a helyzetben nem engedhetem meg magamnak, hogy a semmiért fizessek ki 3 hónapot, az én hülye logikám pedig az volt ha ez egy olyan szerződésben volt rögzítve ami már lejárt, akkor vélhetően nem érvényes, hát tévedtem.
Nem volt semmilyen alantos szándékom hogy nekem még van pofám néhány hónapig használni az ingatlant a szerződés lejárata után, egyszerűen nem ismerem az ilyen esetre vonatkozó jogszabályokat. Igaz számítottam ilyen forgatókönyvre is (költözés), de nem tudtam biztosan hogy be fog-e következni és ha igen akkor mikor.

drbjozsef #   2020.04.21. 08:54

Tapcsi,

A közös megegyezésen kívül nemigen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.04.21. 07:56

szerződésben foglalt 3 hónapot nem tudom kivárni, nem is áll szándékomban kifizetni az erre az időtartamra vonatkozó bérleti díjat.

Tehát neked az volt kényelmes, hogy a határozott idejű szerződés lejárta után még kicsit használod az ingatlant, majd mikor neked már úgy jó, lelépsz.

Sajtosan értelmezed. (szokták öntörvényűnek nevezni).

Egyébként gondolom ezt te már korábban tudtad. Miért nem állapodtál meg erről kellő időben előre a bérbeadóddal?

SolnesM # e-mail 2020.04.21. 07:45

Tapcsi !

Miért mennyit szeretnél fizetni a semmin kívül ?

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 07:24

Értem. Költözés előtt állok, ezt a korábbi (de ezek szerint még érvényes) szerződésben foglalt 3 hónapot nem tudom kivárni, nem is áll szándékomban kifizetni az erre az időtartamra vonatkozó bérleti díjat. Van bármilyen jogi lehetőségem hogy mindezt szabályosan tegyem meg?

drbjozsef #   2020.04.21. 06:54

Tapcsi,

Nem érvénytelen, csak lejárt. Lenne. De esetedben még ez sem igaz :

Ptk. 6:338.§ (1) Ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

A törvény erejénél fogva érvényes az a szerződés, határozatlan idejűvé alakulva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tapcsi # e-mail 2020.04.21. 06:22

Nekem ez kicsit ellentmondásos, hogy miért köt olyan szabály amit egy már érvénytelen szerződés tartalmaz.

MajorDomus # e-mail 2020.04.20. 21:31

3 hónapra!

Tapcsi # e-mail 2020.04.20. 20:07

Sziasztok! Egy kis jogi segítséget szeretnék kérni.
A helyzet az, hogy van egy albérlet amit szeretnék felmondani. A bérleti szerződés 3 hónap felmondási határidőt fogalmazott meg mindkét fél részére. Ez viszont egy határozott idejű bérleti szerződés volt, ami 3 hete lejárt. Azóta viszont ugyanúgy lakom az albérletben, nem kötöttünk új bérleti szerződést. Ilyenkor mi van, automatikusan határozatlan idejű lett a szerződésem? Most milyen szabályok figyelembevételével tudom az albérletet felmondani, milyen határidővel? Köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2020.04.18. 19:33

35 m2 80.000 ft/hó. Szerintem nem túlzott. Mindenki hajlandó megfizetni,és nem is tartoznak.

Zöldövezeti11 # e-mail 2020.04.18. 10:25

Nem mondtam én, hogy 50 % -ot lehet alkudni, de egy 15 - 25 % elérhető.
Vagy nem.
Egyébként hallottam , hogy egyes szállodák is ötletelnek a hosszú távú bérbeadáson.

Túlárazás egyébként csak Bp.-en, ott is a belső kerületekben volt... eddig.