Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Határozott idejű bérleti szerződés

gerbera317 # e-mail 2020.04.16. 12:33

Olvasom a nyitókérdést, és nekem egyértelműen ez jön le belőle:
A bérletet 1 év határozott időre kötöttétek, lejár ezév május 31-én.
Megengedtétek, hogy a határozott idő ellenére bármikor is fel lehet mondani, ilyenkor a felmondási idő 1 hónap, valamint ha a bérlő mondja fel, akkor további 1 hónap bérleti díjat (kvázi fájdalomdíjként) visszatart a bérbeadó.
Ebből következik, hogy az április elején felmondott szerződés felmondási ideje május elején jár le. Ezért a bérbeadót megilleti a májusi lakáshasználat időarányos része + 1 hónap.
Nos, ezzel a felmondással most többet fizettek, mintha csak simán nyilatkoztatok volna, hogy a lejárat után nem hosszabbítjátok meg a szerződést. Az ugyanis nem felmondás, tehát nem illeti meg a bérbeadót fájdalomdíj, hanem kifizetitek a májust, és jónapot. És bónuszként egész májusban jogosultak vagytok még a lakást használni, ezzel szemben most csak a felmondás napjáig. Taps-taps-taps.

Lorelein # e-mail 2020.04.16. 12:16

Ezt hogyan érted? Heti béres a szerződésetek? Elég ritka.
Nem nem heti béres hanem felmondtuk az albérletet április 9 én igy az tart május 9 ig erre értettem azt hogy májusban még azt a 9 napot például , biztos ki fogja számlázni a tulaj . Május 9 től mi már nem lakunk az albérletbe .
1 éves szerződés nekem az májustól -májusig például .
„mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon” igen ez azért nem értem mert a szerződés maga határozatlan idejü nincs meg adva fixen se fél év se 1 év , tehát akkor ez a 2 rész igazából el üt teljesen egymástól a szerződésben mert vagy ez vagy az .

Ez ugye akkor is benne szerepelt, amikor aláírtátok.
Igen de mivel határozatlan idejü és az 1 évet le töltjük Májusig még és ki is lessz fizetve ezért nem értem .

Utólag nehéz okosnak lenni.
Igen nehéz ezért is irtam hogy tanácsot kérhessek hogy ebben az esetben mi a helyes.

MajorDomus # e-mail 2020.04.16. 11:29

Utólag nehéz okosnak lenni.

wers #   2020.04.16. 10:51

május első hetét is természetesen kifogjuk mert még itt leszünk

Ezt hogyan érted? Heti béres a szerződésetek? Elég ritka.

Ha havi, akkor szerintem nemigazán értelmezhető, hogy május első hete. Utánatok hogyan adhatná ki májusra, ha még bent laktok?

mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon

Ez ugye akkor is benne szerepelt, amikor aláírtátok.

Lorelein # e-mail 2020.04.16. 10:17

Sziasztok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy tavaly májusban alá írtunk egy szerződést az albérletbe.
A szerdőzés elég fura nem igazán értek hozzá de ha az szerepel rajta hogy a határozatlan idejü szerződés és a felmondási idő 1 hónap , mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon.
Ez mennyire lehetséges ha egyszer a szerződés maga határozatlan idejü ? Értem én hogy bele van írva a szerződésbe ez is de hogy lehet úgy mondd bánat pénz neki amikor az 1 hónap felmondási időt is be tartottuk a mi részünkről .
Annyi hogy május végén költöztünk be most meg május elején fogunk ki .
Irtam a tulajnak egy emailt amibe kérdeztem hogyan tovább a kaukcio miadt és mondta csak a ház átadásakor adja vissza miután ő átszámolta a különbözetet a szerződésben szerepeltekkel . Az áprilisi lakbért már kifizettük , május első hetét is természetesen kifogjuk mert még itt leszünk . Marad a rezsi mi be tartottunk mindent és nem szeretném ha 150 ezerrel többet kellenne le vonjon a kaukcioból .
Ez lenne a nagy kérdés ha határozatlan idejü a szerződés 1 hónap felmondással tulajdonképpen bármikor felmondhatod , akkor utána hogy szerepelhet egy olyan pont a szerződésbe hogy de ha 1 éven belül akkor 1 hónap bánat pénz alapon a bérbeadónak , mikor ilyet tudtommal maximum határozott idejü szerződésbe szoktak bele tenni és azokra érvényes .
Előre is köszönöm a válaszaitokat.

MajorDomus # e-mail 2020.04.11. 19:54

Hát én perelnék az biztos,igaz,én nem is rabszolgaként kezelem a bérlőimet.
Nyugtát és havi rezsi elszámolást kapnak.

drbjozsef #   2020.04.10. 06:56

harmankardon,

Ez alapján mindkét félnek a felmondási ideje 3 hónap. Ha ő mond fel, annyit még lakhattok ott, ha te mondasz fel, ennyit még ki kell fizetned (+rezsi), persze ott laknod nem kötelező. Vagyis jogosan követelné a 3 havi plusz bérleti díjat, és persze a kaució ugrik. Már persze, ha közös megegyezés nincs.

Nincs kiskapu. Legfeljebb az, hogy felméred, milyen eséllyel fog bíróságra menni, milyen szerződésen kívüli ütőkártya van a kezedben. Bár semmi közöd hozzá, de ilyenkor meg lehet említeni, hogy legyen közös megegyezés ez a felmondás, cserébe te nem érdeklődsz a NAV-nál a lakáskiadás adózása és a bérbeadás nyilvántartás vezetésének ügyében, nem érdeklődsz a bérbeadás miatt a társasház közös képviselőjénél, nem hiányolod a továbbiakban az összes elmaradt átvételi elismervényt, satöbbi.

Ha három havi bérleti díjért nem fog szerinted pereskedni, akkor mond fel egyoldalúan, költözz el, és ne fizesd ki.

(én a helyében egy fizetési meghagyást elengednék, hátha berezelsz, de ha ellentmondanál, én nem peresíteném, az adómentes lakáskiadás kockázataként benyelném, és örülnék, hogy inkább elmész, minthogy hónapokig (most, a vészhelyzet miatt akár évekig) ott laksz és milliós tartozásokat halmozol fel. Igaz, most nem lesz könnyű kiadni, de ez lenne a kisebb bukó.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

harmankardon # e-mail 2020.04.09. 20:17

drbjozsef:

Bemásolom a szerződés fontosabb sorait,hátha ennek függvényében esetleg van "kiskapu",mindenesetre örülnék,ha tudnád még ez alapján is véleményezni:

"Jelen szerződés határozott időre szól,melynek időtartama ...................felek kijelentik,hogy jelen szerződés a határozott időtartam lejártával a felek közös megegyezésével határozott időre meghosszabbításra kerül."

"Kaucióként Bérlők egy havi bérleti díjnak megfelelő összeget előzőleg megfizetnek Bérbeadó részére,ennek átadás-átvételét felek aláírásukkal nyugtázzák. Ez az összeg a rendeltetésellenes használatból eredő károk,a ki nem fizetett bérleti díjak,illetve a meg nem térített rezsidíjak,valamint az ingatlanból történő kijelentkezés biztosítékául szolgál. Amennyiben Bérlők az ingatlant jelen szerződés lejárati időszakánál hamarabb kívánják elhagyni,úgy a kaució bánatpénz jogcímén Bérbeadót illeti.
A bérleti díjon kívül a Bérlőket terheli a közös költség, valamint a közüzemi szolgáltatások díja."

"Bérlők kötelesek az ingatlan használatával járó közüzemi költségeket csekken kiegyenlíteni és a befizetés megtörténtét a Bérbeadónak a következő havi bérleti díj megfizetésekor bemutatni."

"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen bérleti szerződést bármelyik fél a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal 3 hónapos felmondási idővel megszüntetheti, továbbá a felek a szerződést közös megállapodással is megszüntethetik. A másik fél szerződésszegő magatartása esetén bármelyik fél rendkívüli felmondás jogával élhet."

"Felek a 3 oldalból álló szerződést elolvasták és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírják. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályok ,különösen a PTK ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak."

Köszönöm!

drbjozsef #   2020.04.09. 18:43

harmankardon,

  1. Nem. Van rendkívüli felmondás, de az a jogellenes vagy szerződésszegő magatartás esetén lehetséges. Ha reméled, hogy nem fog pereskedni (a leírásod alapján ez nem túlságosan tűnik valószínűnek), akkor lehet vele próbálkozni. Hivatkozhatsz penészes falra vagy hogy nem javít meg elromlott lakásberendezést vagy ilyesmi. Bizonyítani bíróságon kellene.
  2. Alapesetben igen. Nem ismerjük a szerződéseteket, ehhez elég pontosan kellene ismerni, mert el lehet térni a szabályoktól. A 3 hónapos felmondás mit jelent? Fizetni kell még 3 hónapot ÉS a kauciót bukjátok? Vagy 3 havi kauciója van, és úgy érted, hogy azt bukjátok csak?
  3. Igen.
  4. Nincs más, csak a szerződésetek. Abból derül ki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

harmankardon # e-mail 2020.04.09. 17:58

Üdv,sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek és kérdezni egy párat az alábbi helyzettel kapcsolatban:

Tavaly költöztünk be egy lakásba mint bérlők, határozott 1 éves időtartamú szerződést kötöttünk a bérbeadóval,melyben kikötésre került egy 3 hónapos felmondási idő arra az esetre ha előbb költöznénk ki a lakásból és abban az esetben a befizetett kaució bánatpénz címén a bérbeadót illeti meg.

( elég nyakatekert az ügy ,ezért muszáj leírnom ezt is: a bérbeadóval személyesen soha nem találkoztunk mert külföldön él,az édesanyja íratta vele alá a bérleti szerződést,és szintén az édesanyjának szoktuk a bérlet díj összegét az általunk befizetett csekkekkel együtt odaadni....ő már az elején megkért minket arra,hogy semmiképp ne utaljuk az összeget,csakis kézbe adjuk neki,és ha kérdezi a lakóközösség akkor ne mondjuk senkinek ,hogy béreljük a lakást hanem szívességből lakunk itt,tartózkodási hely létesítésekor szintén nyomatékosította,hogy a bérleti szerződést ne mutassuk be,borzasztóan nehéz és arrogáns természetű ,ezért is szeretnénk mielőbb elköltözni....sajnos gyorsan kellett lakhatási megoldást találni,ezért kötöttünk itt ki)

Szóval azt szeretném megkérdezni,hogy:

1. -Nekünk bérlőknek mindenképpen tartanunk kell magunkat a 3 hónapos felmondási időhöz,nem lehet lerövidíteni,milyen indokkal lehet rendkívüli felmondással élni ha egyáltalán van ilyen opció?

2.-Ha a határozott idejű szerződés lejárata előtt költözünk ki a lakásból,a kaución kívül a bérbeadó követelheti a hátralévő hónapok díjainak összegét?

3.-Ez a bérleti szerződés a fent zárójelben leírt körülményeket figyelembevéve egyáltalán érvényes(?),illetve törvényes(?)....bérbeadó és bérlő oldalakról mindkét fél ugyanolyan hibás(?)

4.-Mit javasolnátok,hogy hogyan is tudnánk ebből a helyzetből minél előbb kimászni,vagyis elköltözni úgy,hogy a kaució összegén felül ne legyen "jogos követelőzése"? (sajnos beszélni nem nagyon lehet vele emberi módon,úgyhogy ez kilőve)

(még azt is fontosnak tartom megjegyezni,hogy nyilván a bérleti díj megfizetésekor semmi bizonylatot nem kapok,a csekkeket is én adom fel és lemásolom őket mielőtt azokat is odaadom,valamint számos e-mail és messenger beszélgetésünkkel bizonyítható,hogy bizony mi tisztességesen fizetünk időben........)

Bízva segítőkész válaszaitokban és tanácsaitokban előre is köszönöm szépen!

Sziasztok!

MajorDomus # e-mail 2020.04.02. 17:54

már nincs....

matthiasi # e-mail 2020.04.02. 09:21

katkato
! de hát még jelenleg van munkátok sőt a bért sem csökkentették. majd ha bekövetkezik eljöhet a tárgyalás ideje.

MajorDomus # e-mail 2020.04.01. 17:07

Ez nem vis maior helyzet,mert nem haltál meg,és a lakás sem dőlt össze. Mindössze arról van szó,hogy nem tudod teljesiteni a szerződésben vállalt kötelezettségedet.
.
Két eset lehetséges:
a.) a bérbeadó jogosan kéri a bérleti dijat szeptemberig.
b.) megegyezel vele,hogy a járvány után ha lesz munkád rendezed az elmaradást.
.
Opcionális
c.) keresel munkát és maradsz szeotemberig

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.01. 11:39
katkato # e-mail 2020.04.01. 10:52

Kedves fórumozók!
1 éves határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kötöttünk, mely tartalmazza, hogy a szerződés csak rendkívüli felmondással mondható fel (Klasszikus esetek)).

A helyzet az, hogy a járványügyi intézkedések hatásai (munkahely vesztés és munkabér-csökkentés) hozzánk is elértek és így nem fogjuk tudni teljesíteni a maradék időre (szeptemberig) a fizetési kötelezettségeinket.

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben ebben vis maior szerű helyzetben ami kialakult, felmondjuk az albérletet mi a legrosszabb kimenetel ami bekövetkezhet? Kaucio (amely esetünkben 2 hónap bérleti díj) elvesztése és a maradék hátralévő időre (5 hónap de ha levonja a kauciot akkor 3) is ki kéne fizetnünk a bérleti díjat?

Reméljük a legkisebb veszteséggel meg tudunk állapodni, de szeretnénk a “legrosszabbra” felkészülni.

Válaszotokat előre köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.03.31. 16:13

És mikor járna le a szerződés?

Csokréta # e-mail 2020.03.31. 02:04

MajorDomus
Az a gond,hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen kiadni, főleg egy hét alatt. Mivel neki rendes felmondással kell felmondania, addig időt nyerek, másfél hónap alatt pedig csak sikerül találni bérlőt. A kaució pedig ígyis-úgyis engem illet, hisz határozott idejű szerződést ő bont fel idő előtt.

Csokréta # e-mail 2020.03.31. 01:56

Kovács Béla Sándor
Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.03.27. 21:45

Nem értem mi a gondod?
Azonfelül hogy a felmondás nem jogszerű,az tény. De!. Április 1-től kiadhatod a lakást,és nálad marad a kaució ami minimum 2 havi bérleti díj. Akkor mi a gond?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.27. 20:03

Telefonon nem lehet felmondani.

www.kbs-ugyved.hu

Csokréta # e-mail 2020.03.27. 16:03

Segítséget kérnék!

Szerződésemben a következők a felmondás feltételei:
A jelen szerződés egyoldalúan kizárólag írásban közölt azonnali hatályú, vagy a bérlő által – a 19. pont szerinti bánatpénz fizetése mellett – közölt rendes felmondással szüntethető meg. A felmondást ajánlott-tértivevényes küldeményként, postai úton kell kézbesíteni.

18. Azonnali hatályú felmondásra súlyos szerződésszegés esetén kerülhet sor. Súlyos szerződésszegésnek minősül különösen, ha

  1. bármelyik fél az ingatlannal összefüggő, a jelen szerződés szerint őt terhelő bármely fizetési kötelezettségének (pl. bérleti díj, közös költség, közműdíj stb.) teljesítésével 15 (tizenöt) naptári napot meghaladó késedelembe esik, vagy
  2. bármelyik fél az erre irányuló írásbeli felszólítás közlésétől számított 8 naptári napon belül nem kezdi meg, vagy az elvárható időn belül nem (illetve nem megfelelő minőségben) végzi el az őt terhelő kijavítási, felújítási, karbantartási, csere, vagy pótlási kötelezettségét, feltéve, hogy ezzel nem elhanyagolható mértékű érdeksérelmet okoz, vagy
  3. bármelyik fél az erről szóló értesítés kézhezvételét követően tevékenységével, vagy mulasztásával jelentősen akadályozza az épülettel, vagy az ingatlannal kapcsolatos, szükséges munkálatok elvégzését, vagy
  4. a bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül biztosítja harmadik személy számára az ingatlan használatának lehetőségét, vagy
  5. a bérlő, vagy az ingatlant használó, a bérlővel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy nem tartja meg az ingatlan szerződés-, illetve rendeltetésszerű használatára vonatkozó kötelezettségét (10. pont), vagy
  6. az ingatlan olyan állapotban van, hogy használata az egészséget veszélyezteti (abban az esetben is, ha erről a tényről a bérlő a szerződés megkötésekor vagy az ingatlan birtokbavételének időpontjában tudott).

Azonnali hatályú felmondás esetén a szerződés a felmondás közlésével megszűnik.

Márc. 27-én mondja fel telefonon a szerződést a bérlő, márc.31-i hatállyal. Indok: nincs szüksége már a lakásra. A kauciót nálam hagyja.

Kérdéseim: jogos-e a felmondás módja? Szerintem rendes felmondással kéne felmondania, melynek értelmében a hó 15. napjáig mondhatja fel. Ha ápr.15-ig írásban megkapom a felmondást, május 31-ig fizetnie kellene a bérleti díjat.

Előre is köszönöm a szakértő válaszát!

MajorDomus # e-mail 2020.02.20. 19:14

Mondjuk az okmányirodábn 3,200 ft illeték ellenében.

gerbera317 # e-mail 2020.02.20. 16:54

Azzal még mindig jobban jársz, mintha magadnál tartod őket. A címüket akárhogyan is megtudhatod.

Denso # e-mail 2020.02.20. 16:10

En is erre a lepesre gondoltam, de a fizetesi meghagyashoz honnan fogom megtudni a berlok uj cimet ahova koltozni fognak, nyilvan nem fogjak kozolni velem.

gerbera317 # e-mail 2020.02.20. 15:09

Előbb hagyd, hogy elköltözzön, és azt követően követeld tőle a "bánatpénzt", mondjuk fizetési meghagyás útjén.