Határozott idejű bérleti szerződés


MajorDomus # 2020.04.18. 17:33

35 m2 80.000 ft/hó. Szerintem nem túlzott. Mindenki hajlandó megfizetni,és nem is tartoznak.

Zöldövezeti11 # 2020.04.18. 08:25

Nem mondtam én, hogy 50 % -ot lehet alkudni, de egy 15 - 25 % elérhető.
Vagy nem.
Egyébként hallottam , hogy egyes szállodák is ötletelnek a hosszú távú bérbeadáson.

Túlárazás egyébként csak Bp.-en, ott is a belső kerületekben volt... eddig.

MajorDomus # 2020.04.17. 19:17

itt az idő a nem megfelelő (nek vélt ) szerződések felülvizsgálatára …. mármint a bérlők részéről !
A tulajok szívják a fogukat, de belemehetnek !!

Nem fognak.
Én, legalább is nem!
Inkább legyen üres a lakás(ok),
de féláron ne lakjon benne senki.

Zöldövezeti11 # 2020.04.17. 08:09

Aztán van úgy a Sándor bérlőm már több mint 6 hónapja nálam lakik, mondjuk úgy 8,5 hónapja. Jön este,hogy felmondana és holnapután menne is. Ilyenkor figyelmeztetem, hogy van ám 1 hónapos felmondás …. általában a bérlők erről megfeledkeznek.
Ok . Sándor tőlem mehetsz holnap után, elvileg járna nekem még az egy hónap, de ugye a holnap utántól márcsak 28 nap van. Sándor megfelezzük. Fél havi díjat levonok , de tényleg holnapután eltűnsz. Lesz nekem is 2 hét mustrára, felújításra stb.
A Sándor azért siet mert az új helyen max 3 napig várnak a bérlőre.... legalább is most februárig... mostmár más világ van.
Tehát a Sándor nem akart duplán fizetni bérleti díjat.. megérthető !

Zöldövezeti11 # 2020.04.17. 07:58

Ez is érdekes :

Nem azt akartam igazunk legyen , hanem nem értettem a szerződést”. by Lo…
Hát valamikor csak meg kell érteni !
Általában olyan szerződést nem ír alá az ember, amit nem ért.
Vagy megkérdezi a szerződő partnerétől, hogy mit is akar jelenteni ez -az, vagy tovább áll.

Zöldövezeti11 # 2020.04.17. 07:54

Mielőtt folytatnám megjegyzem, hogy itt az idő a nem megfelelő (nek vélt ) szerződések felülvizsgálatára …. mármint a bérlők részéről !
A tulajok szívják a fogukat, de belemehetnek !!

Zöldövezeti11 # 2020.04.17. 07:46

Nos nem egészen 24 órája Lorelein topiktárs -panaszos - írt a problémájáról. Sokan reagáltak, én is elemezem.
Én is szoktam korábban határozatlan idejű szerződést kötni.- De mindig bele veszek un. 'bánatpénzt', mert úgye nem mindegy hogy a beköltözés után 2 hónappal úgy dönt a bérlő, hogy nem stimmel neki a lakás … ezer okból. Vagy pedig 9 hónap után jön a mehetnékje.
A felmondási idő mindig 1 hónap.
Tehát beleveszem, hogy ha 3 hónapon belül gondolja úgy , hogy lelépne akkor a letét... aza bizonyos összeg marad , ha 6 hónapon belül akkor csak a letét …. a 'kaukció' fele és ha 6 hónap után akkor természetesen elszámolás után megkapja a teljes összeget.
Tehát határozatlan idejű, de azért a korai távozásra vannak szankciók. Az viszont érdekes , hogy a bérlő részéről soha sem merült fel, hogy legyen szimmetria , tehát ha én mondok fel idő előtt akkor őt illetsen valami bánatpénz. Mint írtam fel se merült. (Persze nem biztos ,hogy belementem volna ).
Tehát a példám . szerződünk határozatlan időre, 1 hónap felmondással... ez mind a két félre igaz... kötelező.
De hogy komoly is legyen ez a jogviszony, ha a Sándor bérlő 600 + 1 ok miatt úgy dönt, hogy menne, menjen.
Felmond 2,5 hónap után, azaz 3 hónapon belül. Semmi gond egy hónap múlva mehet. De a letét nálam marad Elszámolunk majd. Ha 3 hónapon túl, de 6 hónapon belül úgy csak a felét tatom meg. A bérleti díj általában félhónapra kiegészítve.

Lorelein # 2020.04.16. 13:19

Értem.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segitséget .
Nem azt akartam igazunk legyen , hanem nem értettem a szerződést.
Köszönjük szépen :)

gerbera317 # 2020.04.16. 11:27

Nem nagyon vagyok otthon lakásbérleti jogban, de most megnéztem a Ptk-t. Eszerint a határozott időre kötött szerződést is bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával, ami a hónap tizenötödik napjáig közölve a következő hónap vége (kvázi a tört hónap + 1 hónap), a hónap tizenötödik napja után közölve a következő második hónap végére (kvázi a tört hónap + 2 hónap). Így a kérdezőék gyakorlatilag olyan felmondási időt kötöttek ki, ami eleve hatálytalan.
Az előző hozzászólásomat úgy módosítom, hogy havi bérleti díj esetén nem lehet tört havi díjról beszélni. Ha tehát úgy egyeztek meg a felek, hogy a bérlő felmondása esetén a bérbeadó visszatarthat otvábbi 1 hónap bérleti díjat a kaucióból, akkor a májust egészében ki kell fizetni, és még büntetésből fizetni kell további 1 hónapot. Fenntartom, hogy egyszerűbb és occsóbb lett volna csak simán nem hosszabbítani a bérleti jogviszonyt.

wers # 2020.04.16. 10:59

Lorelein, szerintem két okból nincs igazatok.

Az egyik, hogy ott van a szerződésben, ha egy éven belül mondasz fel, akkor az + egy hónap felmondási idő (vagy nem tudom hogyan fogalmaztátok meg.

A másik, hogy a havi bérletnél a tört hónap megegyezés kérdése. Meg az ára is. Vita lehet a napi díjáról is, mennyi februárban, mennyi júliusban. Nem szokásos tört hónapra bérbe adni hosszú távon, szerencsés ezt már a szerződésben előre tisztázni. (én egyik oldalról sem támogatnám)

Lorelein # 2020.04.16. 10:53

wers
Igen jól írtad határozatlan idejü a szerződés aminek 1 hónap a felmondási ideje , de mégis van bánat díj ha 1 éven belül mondod fel ezt nem igazán értem pont emiadt írtam hogy akkor hogy lehet valami határozatlan idejü.

Lorelein # 2020.04.16. 10:47

Értem , probálam megérteni .
Hát igazából akkor már mind1.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat meg a segítségeteket és hogy írtatok .

wers # 2020.04.16. 10:38

gerbera317, elnézést, de mintha egyértelműen határozatlan idejű lenne a szerződés.

a határozatlan idejü szerződés és a felmondási idő 1 hónap

wers # 2020.04.16. 10:36

tehát akkor ez a 2 rész igazából el üt teljesen egymástól a szerződésben mert vagy ez vagy az .

Nem ismerjük a pontos szövegezést, de valószínűleg nem üt el.

Van egy határozatlan idejű szerződés, amiben a bérbe adó előnyben részesíti, ha egy évnél hosszabb ideig tart. Ha nem, akkor annak ára van.

gerbera317 # 2020.04.16. 10:33

Olvasom a nyitókérdést, és nekem egyértelműen ez jön le belőle:
A bérletet 1 év határozott időre kötöttétek, lejár ezév május 31-én.
Megengedtétek, hogy a határozott idő ellenére bármikor is fel lehet mondani, ilyenkor a felmondási idő 1 hónap, valamint ha a bérlő mondja fel, akkor további 1 hónap bérleti díjat (kvázi fájdalomdíjként) visszatart a bérbeadó.
Ebből következik, hogy az április elején felmondott szerződés felmondási ideje május elején jár le. Ezért a bérbeadót megilleti a májusi lakáshasználat időarányos része + 1 hónap.
Nos, ezzel a felmondással most többet fizettek, mintha csak simán nyilatkoztatok volna, hogy a lejárat után nem hosszabbítjátok meg a szerződést. Az ugyanis nem felmondás, tehát nem illeti meg a bérbeadót fájdalomdíj, hanem kifizetitek a májust, és jónapot. És bónuszként egész májusban jogosultak vagytok még a lakást használni, ezzel szemben most csak a felmondás napjáig. Taps-taps-taps.

Lorelein # 2020.04.16. 10:16

Ezt hogyan érted? Heti béres a szerződésetek? Elég ritka.
Nem nem heti béres hanem felmondtuk az albérletet április 9 én igy az tart május 9 ig erre értettem azt hogy májusban még azt a 9 napot például , biztos ki fogja számlázni a tulaj . Május 9 től mi már nem lakunk az albérletbe .
1 éves szerződés nekem az májustól -májusig például .
„mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon” igen ez azért nem értem mert a szerződés maga határozatlan idejü nincs meg adva fixen se fél év se 1 év , tehát akkor ez a 2 rész igazából el üt teljesen egymástól a szerződésben mert vagy ez vagy az .

Ez ugye akkor is benne szerepelt, amikor aláírtátok.
Igen de mivel határozatlan idejü és az 1 évet le töltjük Májusig még és ki is lessz fizetve ezért nem értem .

Utólag nehéz okosnak lenni.
Igen nehéz ezért is irtam hogy tanácsot kérhessek hogy ebben az esetben mi a helyes.

MajorDomus # 2020.04.16. 09:29

Utólag nehéz okosnak lenni.

wers # 2020.04.16. 08:51

május első hetét is természetesen kifogjuk mert még itt leszünk

Ezt hogyan érted? Heti béres a szerződésetek? Elég ritka.

Ha havi, akkor szerintem nemigazán értelmezhető, hogy május első hete. Utánatok hogyan adhatná ki májusra, ha még bent laktok?

mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon

Ez ugye akkor is benne szerepelt, amikor aláírtátok.

Lorelein # 2020.04.16. 08:17

Sziasztok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy tavaly májusban alá írtunk egy szerződést az albérletbe.
A szerdőzés elég fura nem igazán értek hozzá de ha az szerepel rajta hogy a határozatlan idejü szerződés és a felmondási idő 1 hónap , mégis szerepel benne egy olyan rész de ha 1 éven belül mondod fel akkor 1 havi lakbért megtart magának a bérbeadó alapon.
Ez mennyire lehetséges ha egyszer a szerződés maga határozatlan idejü ? Értem én hogy bele van írva a szerződésbe ez is de hogy lehet úgy mondd bánat pénz neki amikor az 1 hónap felmondási időt is be tartottuk a mi részünkről .
Annyi hogy május végén költöztünk be most meg május elején fogunk ki .
Irtam a tulajnak egy emailt amibe kérdeztem hogyan tovább a kaukcio miadt és mondta csak a ház átadásakor adja vissza miután ő átszámolta a különbözetet a szerződésben szerepeltekkel . Az áprilisi lakbért már kifizettük , május első hetét is természetesen kifogjuk mert még itt leszünk . Marad a rezsi mi be tartottunk mindent és nem szeretném ha 150 ezerrel többet kellenne le vonjon a kaukcioból .
Ez lenne a nagy kérdés ha határozatlan idejü a szerződés 1 hónap felmondással tulajdonképpen bármikor felmondhatod , akkor utána hogy szerepelhet egy olyan pont a szerződésbe hogy de ha 1 éven belül akkor 1 hónap bánat pénz alapon a bérbeadónak , mikor ilyet tudtommal maximum határozott idejü szerződésbe szoktak bele tenni és azokra érvényes .
Előre is köszönöm a válaszaitokat.

MajorDomus # 2020.04.11. 17:54

Hát én perelnék az biztos,igaz,én nem is rabszolgaként kezelem a bérlőimet.
Nyugtát és havi rezsi elszámolást kapnak.

drbjozsef # 2020.04.10. 04:56

harmankardon,

Ez alapján mindkét félnek a felmondási ideje 3 hónap. Ha ő mond fel, annyit még lakhattok ott, ha te mondasz fel, ennyit még ki kell fizetned (+rezsi), persze ott laknod nem kötelező. Vagyis jogosan követelné a 3 havi plusz bérleti díjat, és persze a kaució ugrik. Már persze, ha közös megegyezés nincs.

Nincs kiskapu. Legfeljebb az, hogy felméred, milyen eséllyel fog bíróságra menni, milyen szerződésen kívüli ütőkártya van a kezedben. Bár semmi közöd hozzá, de ilyenkor meg lehet említeni, hogy legyen közös megegyezés ez a felmondás, cserébe te nem érdeklődsz a NAV-nál a lakáskiadás adózása és a bérbeadás nyilvántartás vezetésének ügyében, nem érdeklődsz a bérbeadás miatt a társasház közös képviselőjénél, nem hiányolod a továbbiakban az összes elmaradt átvételi elismervényt, satöbbi.

Ha három havi bérleti díjért nem fog szerinted pereskedni, akkor mond fel egyoldalúan, költözz el, és ne fizesd ki.

(én a helyében egy fizetési meghagyást elengednék, hátha berezelsz, de ha ellentmondanál, én nem peresíteném, az adómentes lakáskiadás kockázataként benyelném, és örülnék, hogy inkább elmész, minthogy hónapokig (most, a vészhelyzet miatt akár évekig) ott laksz és milliós tartozásokat halmozol fel. Igaz, most nem lesz könnyű kiadni, de ez lenne a kisebb bukó.)

harmankardon # 2020.04.09. 18:17

drbjozsef:

Bemásolom a szerződés fontosabb sorait,hátha ennek függvényében esetleg van "kiskapu",mindenesetre örülnék,ha tudnád még ez alapján is véleményezni:

"Jelen szerződés határozott időre szól,melynek időtartama ...................felek kijelentik,hogy jelen szerződés a határozott időtartam lejártával a felek közös megegyezésével határozott időre meghosszabbításra kerül."

"Kaucióként Bérlők egy havi bérleti díjnak megfelelő összeget előzőleg megfizetnek Bérbeadó részére,ennek átadás-átvételét felek aláírásukkal nyugtázzák. Ez az összeg a rendeltetésellenes használatból eredő károk,a ki nem fizetett bérleti díjak,illetve a meg nem térített rezsidíjak,valamint az ingatlanból történő kijelentkezés biztosítékául szolgál. Amennyiben Bérlők az ingatlant jelen szerződés lejárati időszakánál hamarabb kívánják elhagyni,úgy a kaució bánatpénz jogcímén Bérbeadót illeti.
A bérleti díjon kívül a Bérlőket terheli a közös költség, valamint a közüzemi szolgáltatások díja."

"Bérlők kötelesek az ingatlan használatával járó közüzemi költségeket csekken kiegyenlíteni és a befizetés megtörténtét a Bérbeadónak a következő havi bérleti díj megfizetésekor bemutatni."

"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen bérleti szerződést bármelyik fél a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal 3 hónapos felmondási idővel megszüntetheti, továbbá a felek a szerződést közös megállapodással is megszüntethetik. A másik fél szerződésszegő magatartása esetén bármelyik fél rendkívüli felmondás jogával élhet."

"Felek a 3 oldalból álló szerződést elolvasták és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírják. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályok ,különösen a PTK ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak."

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.04.09. 16:43

harmankardon,

  1. Nem. Van rendkívüli felmondás, de az a jogellenes vagy szerződésszegő magatartás esetén lehetséges. Ha reméled, hogy nem fog pereskedni (a leírásod alapján ez nem túlságosan tűnik valószínűnek), akkor lehet vele próbálkozni. Hivatkozhatsz penészes falra vagy hogy nem javít meg elromlott lakásberendezést vagy ilyesmi. Bizonyítani bíróságon kellene.
  2. Alapesetben igen. Nem ismerjük a szerződéseteket, ehhez elég pontosan kellene ismerni, mert el lehet térni a szabályoktól. A 3 hónapos felmondás mit jelent? Fizetni kell még 3 hónapot ÉS a kauciót bukjátok? Vagy 3 havi kauciója van, és úgy érted, hogy azt bukjátok csak?
  3. Igen.
  4. Nincs más, csak a szerződésetek. Abból derül ki.
harmankardon # 2020.04.09. 15:58

Üdv,sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek és kérdezni egy párat az alábbi helyzettel kapcsolatban:

Tavaly költöztünk be egy lakásba mint bérlők, határozott 1 éves időtartamú szerződést kötöttünk a bérbeadóval,melyben kikötésre került egy 3 hónapos felmondási idő arra az esetre ha előbb költöznénk ki a lakásból és abban az esetben a befizetett kaució bánatpénz címén a bérbeadót illeti meg.

( elég nyakatekert az ügy ,ezért muszáj leírnom ezt is: a bérbeadóval személyesen soha nem találkoztunk mert külföldön él,az édesanyja íratta vele alá a bérleti szerződést,és szintén az édesanyjának szoktuk a bérlet díj összegét az általunk befizetett csekkekkel együtt odaadni....ő már az elején megkért minket arra,hogy semmiképp ne utaljuk az összeget,csakis kézbe adjuk neki,és ha kérdezi a lakóközösség akkor ne mondjuk senkinek ,hogy béreljük a lakást hanem szívességből lakunk itt,tartózkodási hely létesítésekor szintén nyomatékosította,hogy a bérleti szerződést ne mutassuk be,borzasztóan nehéz és arrogáns természetű ,ezért is szeretnénk mielőbb elköltözni....sajnos gyorsan kellett lakhatási megoldást találni,ezért kötöttünk itt ki)

Szóval azt szeretném megkérdezni,hogy:

1. -Nekünk bérlőknek mindenképpen tartanunk kell magunkat a 3 hónapos felmondási időhöz,nem lehet lerövidíteni,milyen indokkal lehet rendkívüli felmondással élni ha egyáltalán van ilyen opció?

2.-Ha a határozott idejű szerződés lejárata előtt költözünk ki a lakásból,a kaución kívül a bérbeadó követelheti a hátralévő hónapok díjainak összegét?

3.-Ez a bérleti szerződés a fent zárójelben leírt körülményeket figyelembevéve egyáltalán érvényes(?),illetve törvényes(?)....bérbeadó és bérlő oldalakról mindkét fél ugyanolyan hibás(?)

4.-Mit javasolnátok,hogy hogyan is tudnánk ebből a helyzetből minél előbb kimászni,vagyis elköltözni úgy,hogy a kaució összegén felül ne legyen "jogos követelőzése"? (sajnos beszélni nem nagyon lehet vele emberi módon,úgyhogy ez kilőve)

(még azt is fontosnak tartom megjegyezni,hogy nyilván a bérleti díj megfizetésekor semmi bizonylatot nem kapok,a csekkeket is én adom fel és lemásolom őket mielőtt azokat is odaadom,valamint számos e-mail és messenger beszélgetésünkkel bizonyítható,hogy bizony mi tisztességesen fizetünk időben........)

Bízva segítőkész válaszaitokban és tanácsaitokban előre is köszönöm szépen!

Sziasztok!

MajorDomus # 2020.04.02. 15:54

már nincs....