Épületfeltűntetés utólag


pixelmgx # 2019.06.14. 10:13

Kedves Fórumozók!
Szeretnénk vásárolni egy ingatlant, aminek a tulajdoni lapján csak a telek van feltüntetve, a rajta több, mint 10 éve épült ház nem. Állítólag minden engedély megvan, van vázrajzuk is, de a tulajdoni lapra nem lett felvezetve.
Ha szeretném, hogy ez szerepeljen rajta, akkor elég az önkormányzatnál fennmaradási engedélyt kérnem, vagy minden esetben szükséges a földmérő is?

A másik kérdésem, hogy megvehetem-e az ingatlant így, hogy nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell? Az eladónak jelenleg nincs lehetősége ezzel foglalkozni, én meg nem költenék rá addig, míg nem az enyém, mivel zártkert és még kifüggesztés vár rá.

nanemaaa # 2019.05.23. 07:40

FaludiZ
Az építésügyi hatósági határozatban nem szerepel művelési ág, viszont a földhivatal a saját építmény készlettára alapján tüntet fel épületeket. Nem az került a vázrajzra, ami a határozatban szerepel.

MajorDomus # 2019.05.22. 20:08

Nem lesz könnyű.

FaludiZ # 2019.05.22. 13:16

Nem a földmérő állapítja meg az épületek rendeletetését, hanem az építésügyi hatóság. A vázrajza az építésügyi hatóság által kiállított használatbavételi engedély vagy hatósági bizonyítvány alapján írja rá a rendeltetést. Ezek valamelyikét csatolni kell már a záradékoláshoz is. A földhivatalnak vizsgálnia a kell(ene) ennek az egyezőségét is.
Az a véleményem, hogy földhivatalt kellene piszkálni, hogy tegye rendbe a közhiteles nyilvántartását.

lajcsó # 2019.05.20. 08:21

"A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni."
Szerintem a javítás már nem fog menni mert lejárt az érvényessége, ezért újat kell csináltatni.

nanemaaa # 2019.05.20. 08:14

PoznaMokus
Alapvetően a földmérő hibázott, mert a művelési ágba beírta a gazdasági épületet is, holott olyan a valóságban nincs a telken. Melléképületet meg nem szoktak a tulajdoni lapon nevesíteni. A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni.

nanemaaa # 2019.05.20. 08:10

stellar124
A földhivatali nyilvántartás közhiteles és főleg egységes. Magyarán, ha nem lett volna időben rendezve, a tulajdoni lapra sem kerülhetett volna fel. Vélhetőleg a földhivatal elmulasztotta a térképi feltüntetést. Szerintem kérned kellene náluk a hiba javítását. Nagyon fognak sírni, és kapálózni ellene. ;)

stellar124 # 2019.05.19. 17:56

Tisztelt Szakértők!

Kinéztem egy zártkerti házat megvételre, és a tulajdoni lapon "kivett hétvégi ház, udvar" -ként szerepel, az épületről nincsen egyéb információ, és van egy bejegyzés 2007-ből, hogy "Művelési ág változás és épületlétesítés". Eddig Ok volt a dolog, viszont a térképszelvényt lekérve nem látom a telken a házat kirajzolva. (egyébként a szomszédokét se 10 házból kb 1 épületrajzot láttam)
Mi következik ebből? A tullapon okirat hiányába gondolom nem jegyezték volna be a hétvégi házat, arról van szó vajon, hogy a tulaj megspórolta a földmérőt, de a fennmaradási engedélyt azért megszerezte?

Válaszukat előre is köszönöm!

PoznaMokus # 2018.08.01. 14:58

Üdvözlet!
A következő anomáliába futottam bele, ennek megoldásához lenne szükségem segítségre:
2016-ban vettünk egy kockaházat, melynek a tulajdoni lapján a "Kivett lakóház, udvar" megnevezés volt. A telken van egy nagyon régen épült garázs is, szabálytalan helyen. A térképnyilvántartásban a garázs szerepel, DE az ingatlan "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" kategóriájú. A ház átalakításába kezdtünk, építési engedélyt megkaptuk, rajta a meglévő és változatlan formában megmaradó garázzsal. Az átalakítás megtörténtével megkértük és megkaptuk a használatbavétel tudomásulvételét. A földhivatalnál szükséges volt a változási vázrajz átvezetése, mivel az épület alapterülete megváltozott. CSAKHOGY: Mivel a földmérő a meglévő térképből indult ki, a vázrajzon "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" van a meglévő és a kialakult állapotnál is. A tulajdoni lapon viszont még mindig csak a "Kivett lakóház, udvar". Emiatt a földhivatal nem tudja a tullapra átvezetni a változást. Megkerestem az építési hatóság ügyintézőjét, aki azt mondta, hogy semmi gond, kiad egy másik használatbavételit, amibe beleírja a garázst, mint eddig nem feltüntetett épületet. Majd - miután elkezdett ezzel az üggyel foglalkozni - közölte, hogy mivel szabálytalan helyen van a garázs, ezért nem lehet a mostani szabályok szerint feltüntetni a tullapra.
Most az van, hogy keresi a garázs építési engedélyét az illetékes önkormányzatnál, de szerintem ilyen nincs. Mit kellene tenni, hogy ez a dolog helyrejöjjön???
Köszönöm!

MajorDomus # 2017.07.20. 19:45

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,az ledz a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!

MajorDomus # 2017.07.20. 19:44

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,ah ledh a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!

sabrinho # 2017.07.20. 04:57

ezt...

MajorDomus # 2017.07.19. 21:43

,,vár állt ott,most kőhalom,,

Ezt kell bizonyitani.

(Bocs Kölcsey)

sabrinho # 2017.07.19. 09:03

Köszönöm!
Nem az enyém, anyósoméké. Sajnos nincsenek olyan anyagi helyzetben (nyugdíjasok, azt szándékosan nem írom, hogy "kis", de nem is a felső 70 %), hogy felépítsenek egy házat. Értékesíteni szeretnék az ingatlant, az nem lenne mindegy, hogy mennyiért. Ehhez kellene az épület elismertetése, mivel építkezni csak így lehet az ottani jogi helyzetben. Viszont így igen, mivel mint írtam, nyaralóövezetben van. Emiatt szilárd meggyőződésem, hogy az épület léte semmilyen természeti veszélyt nem hordoz magában, anyósomék egyetlen esélye egy tisztes vételár elnyerésére viszont ezen múlik.

nanemaaa # 2017.07.19. 07:02

sabrinho
Ha valóban lakóépület volt, akkor készíttesd el a felújítás kiviteli terveit, nyiss elektronikus építési naplót, és így végeztesd el a felújítást. Előtte viszont nem árt egyeztetni az építésfelügyeleti hatósággal és a természetvédelmi hatósággal. Ha bármelyik azt mondja, hogy itt felújítani sem lehet, akkor buktad. Ha szabályosan elkészül az építkezés, akkor erről tudsz majd hatósági bizonyítványt kérni, ami alapján már vélhetően fel fogja tüntetni a földhivatal is az épületet.

sabrinho # 2017.07.19. 04:40

A pince teljesen áll. A hozzá tartozó présház falai többé-kevésbé állnak. Egy teljesen, egy 2/3-os kb. A másik kettő is áll olyan mértékben, hogy az épület határvonalai felismerhetőek. Az építési engedély új szabályozását ismerem. Az egésznek azét van jelentősége, mivel az ingatlan nemzeti parkban fekszik, egy település zártkertes külterületén. Tehát ide építeni nem lehet, csak meglévő épületet felújítani. Kérdés, ha felújítom, mivel bizonyítom, hogy állt ott épület? Körbe van véve épületekkel egyébként. Valóban az eladás miatt lenne fontos a helyzet jogi rendezése.

MajorDomus # 2017.07.18. 19:34

Mit jelent az hogy rom?
Falak állnak?

nonolet # 2017.07.18. 15:08

"Ez esetben is megkaphatom az a bizonyítványt?"

Ha annyira akarod látni a térképen, akkor igen.
Hisz a tény az a tény :-)

De ésszerűbb a felújítás után foglalkozni ezzel...

Ha egyáltalán fontos ez a téma.
Amíg nem akarod eladni addig lényegtelen kérdés a térképi állapot, elvolt eddig is a térképi lét nélkül, el lesz ezután is.

nonolet # 2017.07.18. 15:04

Csak rom kinézetű/állapotú vagy tényleg nem is áll már?

HA csak a kinézete rom és nem csak
a "helye van mármeg", akkor újítsd fel és kész.
(előtte fotózd-videózd körbe, hogy ott állt elev az építmény)

Mivel szerintem, amit akarsz (felújítani),
ahhoz már nem kell engedély senkitől 2017.-től.
És ehhez a térképen sem kell raja lennie.

Viszont nem BŐVÍTHETED!!!
Azaz az épület eredeti térfogata nem nőhet meg...

Mivel 10 évnél régebben létező épület
(ez a hivatalos légi fotókon is látszik)
így lényegtelen, hogy a térképen szerepel-e...

A hatóság már nem tudja lebontatni
és büntetni sem tud a léte miatt.

HA CSAK felújítod az pedig nem új építés!!!
(és nem is bővítés)

Felújítani (újjáépíteni) pedig gondolom
a helyi szabályzat szerint sem tilos :-)

-

Információ...

2017. január 1. napjától
építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre.

312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete

Építmény

  • átalakítása,
  • felújítása,
  • helyreállítása,
  • korszerűsítése,
  • homlokzatának megváltoztatása,

kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén,
ha
e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását
vagy tartószerkezetét is érintik

Bővebben: https://epitesijog.hu/…esi-engedely

sabrinho # 2017.07.18. 13:35

Köszönöm szépen!

Mint említettem, ez egy rom. Ez esetben is megkaphatom az a bizonyítványt?

nonolet # 2017.07.18. 12:17

Hatósági bizonyítvány a Járási építési hatóságtól...

Amiben kéred annak igazolást, hogy
létezik az épület és mi a funkciója.

Ez alapján lesz felmérhető és felrajzoltatható a földhivatalban.

sabrinho # 2017.07.18. 11:09

Tiszteletem mindenkinek!

Elég bonyolult üggyel fordulok a tisztelt fórumozókhoz. A család tulajdonában áll egy külterületi ingatlan, melyen egy romos pince, illetve présház található. Ez az épület a II. világháború előtt lakás céljára szolgált, a család felmenői használták. Nagy valószínűséggel még az előtt épült, hogy a két világháború között az építést engedélyezési eljáráshoz kötötték. Építési engedélyt így akkor sem lehetne fellelni, ha egyébként az illetékes levéltárban az adott település tekintetében azok megőrződtek volna. Az épület viszont nincs feltüntetve a földhivatali térképeken/nyilvántartásban. Arra vonatkozóan nincs információm, hogy ez a fizikai valóság ellenére miért van így. Az 1965-ös kataszteri térképet is láttam, azon sincs, pedig akkor még a mainál sokkal jobb állapotban létezett az épület. Próbálkozásként beadtam egy, az épület feltüntetésére vonatkozó kérelmet az illetékes földhivatalhoz a körülmények taglalásával és az épület fényképeivel. Ezt a hivatal első fokon az Inytv. alapján, a kötelezően mellékelendő ép. engedély hiányában elutasította. Kérdés, hogy amennyiben az építés kora miatt ilyen nyilvánvalóan nem készült, lehet-e erre hivatkozva fellebbezni? Mi pótolhatná annak bizonyító erejét?
(Azért kell ragaszkodni a romépület bejegyeztetéséhez, mivel a területen új épület nem építhető, az egyedüli megoldás ennek felújítása lehetne.)
Köszönöm előre is a válaszokat!

zbitto # 2016.10.20. 15:42

Köszönöm!

nanemaaa # 2016.10.20. 06:38

Önmagában értelmezhetetlen számomra "toldalék jellegű önálló". Vagy toldalék, vagy önálló. Ha viszont van toldalék, vagy toldalék jellegű, akkor lennie kell annak az épületnek is, amihez a toldalék épült. Azt a földhivatali eljárást és az annak alapját képező okiratot kellene megnézni, ami alapján a földhivatal létrehozta az épület albetétesítését. Mert önállóan saját kútfejéből ilyet nem csinál. Hogy annak keretében ki kérte az épület önálló helyrajzi számra történő kivételét és az eredeti épületét miért nem, illetve, hogy ennek során hová lett a meglévő épület..... nos szerintem ez az alapkérdés.

lajcsó # 2016.10.19. 19:10

Össze kell vonni a két ingatlant és akkor lesz "lakóház, udvar és egyéb épület" kivett megnevezésű!
Két külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra nem hiszem, hogy ad a bank hitelt.