zártkerti ingatlan adásvétele


roby42 # 2016.02.03. 17:05

Tisztelt Fórumozók!
Az új jogszabály kapcsán ma érdeklődtem a Földhivatalban,hogy szántó minősítésű 1100nm külterületi földemet, amin családi házunk érvényes lakhatási engedéllyel áll ingyenesen kivonathatom-e mezőgazdasági termelésből,a válasz az volt,hogy nem,mivel 0-val kezdődik a helyrajzi szám,nem vonatkozik rá a novemberi rendelet.Az ingatlan egy vidéki kisvárosban áll a lakott terület táblától kb 1 km-re befele ,körülötte ugyanúgy újonnan épített házak vannak,ők is hasonló cipőben járnak.Víz,gáz,villany,szennyvíz bevezetve.2009-ben ,amikor építettük,ingyenesen csak 400nm-t vonattunk ki mezőgazdasági termelésből,a többi szántó maradt,most az új rendelet kapcsán szerettem volna a fennmaradó részt ingyenesen kivonatni,de sajnos elutasítottak.Kérdem jogos volt a Földhivatal negatív válasza,vagy adjam be írásban a kérvényt?Amúgy itt érdekes a helyzet,mert a 15 ingatlanból 3-4 belterület a többi meg szántó.Teljes infrastruktúra, szemétszállítás is van.
Köszönöm!

ormica # 2016.02.03. 15:28

Bea1!
Az én városnak csúfolt környezetem is tele van ilyen "közhitelesnek" nem mondható telekkönyvi adatokkal.

A környezetemből merítve, az ilyen építményeket a mai építési szabályoknak megfelelően újra kell indítani és felvezetni a telekkönybe. (Javaslom keress erre szakosodott embert.)

Persze adózási kaszírozás szempontjából nem érdekli az önkormányzatomat, hiszen ha van építmény akkor építményadó, ha nincs akkor telekadó (aminek borsosabb ára van).
Itt nálunk fordított állapot is van, azaz régen leégett,romos hétvégi házak a telekkönyben szerepelnek (megúszta a telekadót).

Bea1 # 2016.02.03. 14:52

Én is kérdeznék: Mi van abban az esetben, ha az adott ingatlan nem is szerepel a helyszínrajzon?

Amik nem rendelkeznek fennmaradásival, vagy használatbavételivel? Erről nem írnak sehol, pedig biztos sokakat érint, pl én is egy ilyet vettem meg, társadalmi munkában építették, és tervezték meg 1986-ban, de a használatbavételit nem kérték meg rá.

ormica # 2016.02.03. 14:15

http://www.origo.hu/…jarulek.html

Miután mindenkit a "zárt kerti" minősítés megszüntetésére buzdítanak, nekem az lenne a kérdésem, hogy ez a minősítés működik-e oda-vissza zökkenőmentesen, azaz

művelésből kivett beépítetlenzárt kerti

Mivel a helyi önkormányzatok telekadó rendeleteinek, igen változatos szórásai vannak, a közvetlen problémám a következő:

Az eddig ténylegesen zárt kertként funcionáló belterületi telkemre, az önkormányzat, a saját építési szabályzatát figyelmen kívül hagyva, 50ft/m2 adóról határozott. Nos, ha csak kapásnövényekben gondolkodok, akkor igen nehéz 50ft-ot kitermelni m2-ként.

A földforgalmi törvény adta korlátokat tudomásul véve, van-e oda-vissza átjárás, ugyanis egy telekrendezéssel építési telekként is tud funkcionálni.

fruzsi53 # 2016.02.02. 18:15

1993-ban megvettem szüleim önkormányzati (tanácsi) lakását az önkormányzattól. 2015-ben eladtam. Szeretnék helyette ingatlant venni. Nem vagyok tisztában az idevonatkozó szabályokkal. Úgy tudom egy évem van a vásárlásra, hogy ne kelljen adót fizetnem az eladás után. Találtam egy megfelelő házat, de állítólag most folyik a zárt kert helyetti átminősítése. Megvehetem-e vagy úgy kell adóznom, mintha nem lakóingatlan lenne?

Köszönöm

zounoki49 # 2016.01.30. 01:38

Kedves Fórumozók ! A zártkerti ingatlan-erdő átminősítése mint egy Gordiuszi csomó megoldása úgy tűnik, hogy sikeresen rendeződik. A földhivatal átvette az adataimmal kitöltött >Ingatlan-nyilvántartási kérelem< nevezetű nyomtatványt.Kifogás nem merült fel, ígéretet kaptam, hogy elvégzik az átminősítést. Köszönöm mindenkinek a felvetett problémámra küldött reagálását, segítségét.

Bea1 # 2016.01.29. 08:27

igen, írtam is kevésbé jó helyesírással: "valószínű, a teljes partszakasz egyben volt az erő, csak aztán feldarabolták."

bokros # 2016.01.29. 07:40

Az nem árt azért tudni, hogy a földhivatalok az ingatlanokat helyrajzi szám alapján tartják nyilván
az erdészeti szakhatóság az erdőterv szerinti erdőrészletekben
a mezőgazdasági szakhatóság meg un. blokkok alapján

Ezek mind egymást sok esetben átfedő, egymáshoz nem igazodó nyilvántartások. Tehát minden további nélkül lehet 50 m2-es erdő, mert az esetleg egy nagyobb önálló erdőrészlet egy darabja és abban az erdőben lehet még akár száz önálló helyrajzi szám is.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Bea1 # 2016.01.27. 18:48

Félre ne érts, nem kételkedek!!!

Tudom, hogy olyan sem létezik már, hogy zártkert, és mégis van!

lajcsó # 2016.01.27. 18:38

Éppen mos készítek egy szerződést ahol zártkerti föld erdő művelési ágú és 435 m2. Hamarosan látható lesz a hirdetmények között is!(Ha kételkednél.)

Bea1 # 2016.01.27. 18:29

"A Magyarországon használatos területi beosztás szerint az erdő minimális területe 0,5 ha (Erdőgazdálkodási, 1964)."

ez 52 éves

lajcsó # 2016.01.27. 18:22

Na jó ez a szabály jelenleg az erdőre. De vannak olyan területek amelyeket kb. 50 éve minősítettek erdőnek. Annak a földnek a művelési ága a jelenlegi szabályoktól függetlenül továbbra is erdő!

Bea1 # 2016.01.27. 15:45

"Az erdőterület meghatározása

8. § (1) E törvény alkalmazásában erdőterületnek kell tekinteni: a) az erdő által elfoglalt ezerötszáz négyzetméter vagy annál nagyobb kiterjedésű földterületet - ideértve a beerdősült, valamint az időlegesen igénybe vett földterületet is - a benne található nyiladékokkal és tűzpásztákkal együtt;

  1. az olyan ezerötszáz négyzetméter vagy annál nagyobb kiterjedésű földterületet, melyen az erdő telepítését (magvetést, csemeteültetést, dugványozást) elvégezték;"
Bea1 # 2016.01.27. 15:43

"
Az erdő olyan természetes vagy telepített élőhely, amelynek jellegét fák sűrű csoportja határozza meg. Az erdőben bonyolult életközösségek, ökoszisztémák alakulhatnak ki. Az erdők a Föld talán legkomplexebb életközösségei, amelyben egyaránt megtaláljuk a talajban élő mikroorganizmusokat, a földfelszínen élő mohákat, gombákat, lágy- és fás szárú növényeket. Állatvilága többnyire rendkívül gazdag, hosszú táplálékláncokkal.

Az erdők különböző formáit a trópusi és a mérsékelt övben a magashegyek erdőhatáráig megtaláljuk mindenütt, kivéve azokat a területeket, ahol túl kevés a csapadék, illetve ahol az erdőket az ember kiirtotta.

Az erdő életközössége csak megfelelő méretű fás területen tartható fenn. Ezért nem nevezzük erdőnek:

a magányos fákat,
a néhány, illetve pár tucat fából álló facsoportokat,
a fátlan növénytársulásokban szigetszerűen előforduló ligeteket,
a fasorokat,
az alig néhány fa széles erdősávokat stb.
A Magyarországon használatos területi beosztás szerint az erdő minimális területe 0,5 ha (Erdőgazdálkodási, 1964)."

Bea1 # 2016.01.27. 15:41

Szolnok megyei jogú város, ha jól tudom, és mint ilyen, kell legyen főkertésze, ráadásul zöld számos, ingyen hívható. Ő tud Önnek tanácsot adni ebben, mert logikátlan erdőnek nevezni valamit, hiszen nem lehet erdő az, ami egy bizonyos nm alatt van, az én emlékeim szerint nincs 3500 nm alatt erdő, legfeljebb fásított terület. Ha van a közelben erdért, tuti annak a vezetője lesz a kompetens, szerintem egy egyszerű átminősítéssel 1 hónap alatt ki lehet vonatni azt is, amennyiben a főkertész igazolja, hogy ott nincs erdő...mint ahogy nincs, valószínű, a teljes partszakasz egyben volt az erő, csak aztán feldarabolták.

Jogilag egy 49 négyzetméteres terület nem lehet erdő.

Hívja fel a főkertészt.

zounoki49 # 2016.01.27. 13:52

Az osztatlan-kettő tulajdonban lévő- ingatlan ugyancsak rendelkezik ház-és helyrajzi számmal. A földhivatal állítja: ő nem végezheti el az >erdő< átminősítését ugyanúgy, mint a másik ingatlan-hányadomét. Ebből következik: ha el akarom adni az ingatlanomat, akkor a nagyobbik hányadát ügyvédi közreműködéssel azonnal eladhatom, a kisebbik ingatlanomat a jelenlegi jogállás szerint mintegy másfél éves vergődést követően. Ez valóban csak így működhet? Van erre egyszerűbb, rövidebb megoldás az említett nagyobb ingatlan-hányadnak megfelelően? Ki ebben az illetékes?

zounoki49 # 2016.01.27. 13:52

Az említett kisebb ingatlanom hányada, melynek besorolás szerinti megnevezése erdő, egy osztatlan terület fele-fele arányban a kerti szomszédommal. Ennek összterülete 49 négyzetméter, - amely gyakorlatilag a Holt-Tisza rézsűs partoldalát képezi-, vagyis nekem 24,5 négyzetméter területű >Erdő< van a birtokomban, melyen gyakorlatilag csak vadon nőtt növényzet van. A gazdasági épület és udvar minősítésű ingatlanom önálló ház-és helyrajzi számmal rendelkezik.

zounoki49 # 2016.01.27. 13:50

>Kivett gazdasági épület és udvar< minősítést kapta meg. Ezzel együtt –kérésemre- megtörtént a minőségi osztályba sorolás, azaz az aranykorona minősítés megszüntetése. Ezt az átminősítést sikeresnek tekintem, mivel ennek eladása esetén ugyanúgy járhatok el, mint egy belterületi ingatlan értékesítésekor. Viszont az ingatlanomhoz kapcsolódóan felmerült egy probléma, melynek értelmezéséhez, megoldásához kérek szakirányú véleményt, segítséget.

zounoki49 # 2016.01.27. 13:46

A tulajdonomban van Szolnok külterületén egy olyan Holt-Tisza menti ingatlan, melyet 2008 augusztusában vásároltam. A városi földhivataltól kapott tulajdoni lapra zártkerti ingatlanként került bejegyzésre, ezen belül az Alrészlet adatok megnevezéssel kettő részletben. A zártkerti ingatlan nagyobbik hányada kert, a kisebbik részét erdőként nevezik meg. A kertet egy műút választja el az „erdőtől”. A kert, rajta egy építménnyel, 1407 négyzetméter, melynek művelési ág változás ingatlan-nyilvántartási átvezetését kérelmeztem és megkaptam 2015 szeptemberében. A művelési ág korábbi >Kert< megnevezése változás után a >Kivett gazdasági épület és udvarErdőerdő

március22 # 2016.01.26. 09:41

Az elég érdekes, ha ilyen nagy csúszással kezdik el a földhivatalnál az eljárást Pest megyében. Nem tudja esetleg valaki, hogy Hajdú-Bihar megyében mikori ügyeket tárgyalásánál tartanak?

lajcsó # 2016.01.25. 21:21

"Nem a jegyző fogja elutasítani, hanem a Kormányhivatal."
Ez elég érdekes lenne. A Kormányhivatal sem tudja betartani a számára előírt eljárási határidőket (lásd előző hozzászólást).

bokros # 2016.01.25. 20:34

"Akkor nagyon rosszul teszi a jegyző, mert a 8 napos határidő nem jogvesztő"

Nem a jegyző fogja elutasítani, hanem a Kormányhivatal.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

lajcsó # 2016.01.25. 18:44

"Érdeklődnék, hogy Önök szerint lehet-e bármit tenni, vagy bele kell törődni, hogy ügyirat torlódás maitt egy 15 napos határidő akár fél évet is igénybe vehet?"
Sajnos, be kell látni, hogy hatóság lehetőségei is végesek! Nyilván a hivatal is igyekszik minél előbb elbírálni az ügyeket, de ha hiányoznak hozzá a személyi és tárgyi feltételek, akkor bizony hiába van akármilyen határidő, nem tudják azt tartani.

vborbala # 2016.01.25. 16:03

Üdvözletem,
Hasonló a gondom, mint Cocus nucifera-nak, cask vevői oldalról.
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy szeptemberben Pest megyében egy zártkert adásvételét elindítottam. A kifüggesztés során nem volt elővásárló és némi késéssel január elején érkezett meg a jegyzőtől a hivatalos értesítés erről az ügyvédnek és feltehetőleg ezzel egyidejűleg a Pest Megyei Földhivatalnak is.
E-mailben érdeklődtem náluk, hogy mikorra várható az elbírálás, illetve lehet-e gyorsítani a folyamatot. Azt a választ kaptam, hogy valószínűleg nyár közepén.
Érdeklődnék, hogy Önök szerint lehet-e bármit tenni, vagy bele kell törődni, hogy ügyirat torlódás maitt egy 15 napos határidő akár fél évet is igénybe vehet?
Köszönettel,
Borbála

lajcsó # 2016.01.23. 16:53

"Ha az eladó elfelejti (8 napon belül) kifüggesztetni a szerződést, akkor az ügy nem elhúzódik, hanem kapásból elutasítják."
Akkor nagyon rosszul teszi a jegyző, mert a 8 napos határidő nem jogvesztő.
A 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet 3.§ (2) bekezdése taxatíve meghatározza, hogy a jegyző mikor köteles megtagadni a közzétételi kérelem teljesítését!