zártkerti ingatlan adásvétele


detti789 # 2022.08.11. 00:30

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni hogy zártkerti ingatlan vásárlásakor milyen illetékkel számoljak?

"Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület" a talajdoni lap alapján...

Köszönök szépen minden segítséget!

Majordomus # 2022.07.30. 13:45

Olyan alapon kérhető euróban,hogy a vevő igy hajlandó eladni,amin nem is csodálkozom látva a nemzeti valuta bukdácsolását.

Tibikiraly # 2022.07.30. 12:47

"egyik fél által ellenértékként olyan dolgot ajánl fel, ami széles körben nem beszerezhető bárkinek" - Ne szaladjunk annyira előre, NEM EGYEDI ellenértékről, sőt nem is "CSERETÁRGYRÓL" van szó, hanem pénzről / fizetőeszközről / valutáról. És ha EUR-ban kérhető a vételár, akkor másféle valutában is (kizártnak tartom, hogy ez szabályozva lenne olyan szinten, hogy pl. EUR elfogadható, de Kanadai Dollár nem).

"A dél- afrikai alkotmány, ill. a jegybanki rendelkezés értelmében a 22 karátos aranyérme Dél-Afrikában hivatalos fizetőeszköz naponta változó névértékkel." - Tehát valuta (annak ellenére, hogy a hazai pénzváltók, és a hazai bankok nem kereskednek vele).

Újra felteszem a kérdést: A földtörvény hogy szabályozza a vételárat, van valamiféle hivatalos megfogalmazás? Ha nincs, milyen alapon kérhető EUR-ban?
(Amúgy aktuális esetről van szó, a vevő jelezte, hogy aranyban van a pénze, és kérdezte, hogy beváltsa-e az aranypiac.hu-n, Forintra, vagy elfogadom aranyban - egyrészt jobb lenne aranyban, másrészt ha jön elővásárló, akkor igen is fusson két kört, szerezze be!)

Majordomus # 2022.07.29. 17:56

Egészen jó ötletet adtál!

drbjozsef # 2022.07.29. 15:41

Mielőtt esetleg tévedésbe esnél, vagy fellelkesülnél, az elővásárlási jog kijátszására az ilyen dolog nem alkalmas. Ha a megegyezés olyan jellegű, hogy egyértelműen az elővételi jog kijátszására irányul, és ilyen minden olyan megállapodás, amelyben az egyik fél által ellenértékként olyan dolgot ajánl fel, ami széles körben nem beszerezhető bárkinek, akkor az a kikötés semmis.

Lehet kérni adásvételi szerződésben 5 millió forintot, ÉS Kovács Pista "Pénisz a naplementében" c. festményét, ami mit ad isten, pont megvan "véletlenül" a vevőnek, de ez így természetesen alappal és sikerrel megtámadható harmadik, érdekelt fél által.

drbjozsef # 2022.07.29. 15:37

KÖTELEZHETŐ? Na de hogyan és miért?

Szerződési szabadság van. Abban állapodtok meg közös megegyezéssel amiben csak akartok, cserébe a földedért kérheted a Mona Lisa-t is. Hátha be tudja neked szerezni.
De kényszeríteni nem tudod semmire, amit nem akar - ahogy ő se téged.

Ha találsz idióta vevőt, akkor bármit is lehet.

Magyarországi munkáltató munkabért csak forintban fizethet, akkor is, ha EUR alapon, arany árfolyamon, vagy búzaszemben számolják. De két magánszemély közötti megállapodás szinte szabadon alakítható.

Tibikiraly # 2022.07.29. 12:52

Tiszteletem!
Zártkert (termőföld) esetén a fizetőeszközt szabályozza a törvény? Ft-ban megadott vételár esetén egyértelmű, de láttam, hogy valahol EUR-ban van megadva, illetve (szerződésben leírva) befektetési színaranyban is kérhető a vételár? - Elvégre ha van elővásárló, akkor a szerződés szerint kell szereznie EUR-t, hogy kifizesse a vételárat, ez esetben kötelezhető arra, hogy Pl. 50 db 1 unciás Krugerrand érmével fizessen?

Majordomus # 2022.07.28. 16:08

A határozott időtartam lejártáig nem(szerintem)

Csuklósbusz # 2022.07.27. 20:38

Ezt vállaltam:
"A 191/2014. (VII. 31.) Korm. rendelet a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésén árverezőként való részvételemhez, a Földforgalmi törvény 13-15. §-a szerinti nyilatkozatomat az alábbiakban teszem meg:

  • 13.§ vállalom, hogy a fold, használatát másnak nem engedem át, azt magam használom, es ennek során eleget teszek a földhasznosítási kötelezettségemnek, továbbá vállalom, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítom. Ha a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződés tárgyát képező föld harmadik személy használatában van, kötelezettséget vállalok, hogy a fennálló földhasználati jogviszony időtartamát nem hosszabbítom meg, megszűnését követő időre a fentiekben foglalt kötelezettségeket vállalom.
  • 14.§ Nincs a földhasználatért járó ellenszolgáltatásának teljesítéséből eredő bármilyen Korábbi földhasználattal kapcsolatos jogerősen megállapított es fennálló díj-, vagy egyéb Tartozásom (a továbbiakban együtt: földhasználati díjtartozás), a szerzést megelőző 5 éven Belül nem állapítottak meg, hogy a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet kötöttem.
  • 15.§ Amennyiben pályakezdő gazdálkodónak minősülök, a 13. es 14. §-ban meghatározottakon túl kötelezettséget vállalok arra, hogy
  1. a tulajdonszerzéstől számított 1 éven belül a fold helye szerinti településen állandó bejelentett lakosként életvitelszerűen fogok tartózkodni, vagy a tulajdonszerzéstől számított 1 éven belül a fold helye szerinti településen mezőgazdasági üzemközpontot létesítek, és
  2. mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet folytatok.

"

Végülis elidegenítést nem ír....

Más:
13.§ 3 : akkor ezekszerint ha árverés előtt álló ingatlanra haszonbérleti szerződést kötök akkor onnan nem tud kidobni a vevő? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.27. 20:00

Azért ebben nem volt konszenzus...

drbjozsef # 2022.07.27. 16:40

Csuklósbusz,

Ha az Fftv. szerinti művelési kötelezettségre gondolsz, attól eladhatod.
Valamelyik topikban volt régebben egy thread, de a vége az volt, hogy maga az elidegenítés nem számít a művelési kötelezettség megszegésének.

Majordomus # 2022.07.27. 15:14

Mindent el lehet adni ami a tulajdondban van.

Adózni kell.

Csuklósbusz # 2022.07.27. 13:05

A beköltözés? :-)

Addig kiköthetik az áramot, melynek visszakötése többe kerül mint maga az ingatlan.

Más kérdés:

árverésen vásárolt tulajdonrészt el lehet adni 5 éven belül?

Ha eladom mi lehet a következménye? Kizárhatnak a földszerzés alól?

Majordomus # 2022.07.19. 18:39

És addig nem ér rá? Mi olyan sürgős?

Csuklósbusz # 2022.07.11. 17:23

Utánnajártam:
Kapcsolatfelvételi eljárás esetén engedélyt kérnek tőle hogy megkaphatom-e a lakcímét, vagy üzenhetek neki amire vagy válaszol vagy nem.

Egyedi adatszolgáltatás, 8 napon belül kiadják az adatokat de igazolnom kell hogy szerződéses jogviszonyban állok vagy perben állok vele.

Mindkettő 3500 Ft.

Tehát amíg tervezem beperelni addig nincs cím, be kell perelnem és akkor lesz cím. Ilyenkor szoktam mondani hogy egyszerűbb betenni a hátsómat és majd pereljen Ő.. xd

De az idén nem leszek tulajdonos mert ezek lassan dolgoznak...

Majordomus # 2022.07.10. 19:15

Kiadják a címet de meg kell indokolni!
Elég indok az hogy be akarod perelni a közös tulajdon megszüntetése érdekében.

De majd ha tulajdonos leszel addig nyugi!

Csuklósbusz # 2022.07.10. 10:30

Címkeresés:

Címet nem mondják meg, hanem írnak a címzettnek hogy valaki felszeretné venni velük a kapcsolatot.. Aztán ha nem válaszol nem írják meg a címét....
De ha meglenne akkor sem érdemes megvenni tőle mert még elviszi valaki elővételi joggal?

Tehát most tegyük fel eladja nekem, kifüggesztik de aztán ott valaki más megveszi akkor nekem nincs is elővételi jogom mert sem helyi nem vagyok sem szomszéd, de még csak társtulajdonos sem?
Apropó, rémlik valami új törvény hogy a lakcímnyílvántartót összefésülik a földhivatali tulajdoni lapokkal, jól emlékszem?

Nomeg ha minden tulajdonviszony rendezve lett, van rajta egy jogi zár, rendőrségnek nem kellene infót adnia hogy akkor most felmerült-e bűncselekvény vagy sem?

Amúgy fél év múlva jön a papír hogy ki kellene fizetni meg még egy negyedév mire bejegyeznek a tulajdoni lapra.

Más: ha földhasználónak bejegyeztetem magam a társtulajjal ( ha meglesz) az számít valamit elővételi jog szempontjából?

Majordomus # 2022.07.08. 19:52

Addig maradj a kiváncsiságnál és az okmányirodánál - a másik tulajra -indits egy címkeresést. Kb.3.500 ft. Legutóbb ennyi volt,igaz nem tegnap.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.08. 16:10

Jól van. De akkor se vagy még tulajdonos, és amíg nem vagy tulajdonos, addig nincsenek ott jogaid.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.08. 16:10

Jól van. De akkor se vagy még tulajdonos, és amíg nem vagy tulajdonos, addig nincsenek ott jogaid.

Csuklósbusz # 2022.07.08. 08:23

Másik tulajdonos nem lakik a tulajdoni lapon szereplő lakcímén. Levél visszajön ( nem kereste!!! ) , személyesen is ellenőriztem, nem is lakik ott.
Fele rész lesz az enyém.
Így néz ki az a pecsét:
http://keptarhely.eu/view.php?…

Egy felragasztott kis kör amin már nem látszik semmi.

Szóval ha nem tudnám hogy a hullák után ilyennel pecsételnek akkor nem tudnám hogy ez hatósági pecsét,

Volt kint rendőrség is, nekem mint kívülállónak honnan tudom meg hogy volt-e bűncselekmény vagy sem?

Bár gondolom egy kis faházas remete inkább megfagyott februárban minthogy megölték volna... de sose tudni.

Senkije nem volt, önkori fizette a temetést állítólag. Akkor igaz még nem szerepelek a tulajdoni lapon, de van árverési jegyzőkönyvem, Februárban volt a halál, májusban az árverés, most már a jegyzőkönyvet is megkaptam.
Ugye ha nem a társtulajdonos cuccai vannak bent tehát nem Ő volt birtokban akkor elvileg ő nem perelhet meg jelenthet fel, a halott nem lévő rokonai sem, tehát nem látnám akadályát azt akár feltöréses birtokbakerüléssel sem.

Sima árverésnél az árveréstől állom elvileg a terheket, és földárverésnél?

Vagy menjek be az Önkorihoz, lehet kapok kulcsot is? :-) xd
Ez lenne a legjobb és legolcsóbb sikeres árverésem, 700nm2 telek, fabódés hullával, de még ez sincs kifizetve. :-)

nanemaaa # 2022.07.08. 07:11

A kérdésem hogy feltörhetem-e és bemehetek-e?
Hatósági pecsétet? Hát persze! Azért pecsételték le. :D

Majordomus # 2022.07.06. 19:59

Nem kell ajtóstól rohanni a házba. Előbb keritsd elő a másik tulajdonost,hátha neki is vannak tervei vele.

Mekkora a -leendő -tulajdoni részed?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.06. 10:37

Majd ha tulajdonos leszel.

Csuklósbusz # 2022.07.06. 09:11

Árverésen vettem egy zártkert tört tulajdon részét.

Elhagyatott.
Van rajta egy faház de be van zárva, lepecsételve.

Szomszéd elmondta hogy lakott benne valaki aki nem tulajdonos volt, de meghalt és onnan vitték el a hullát, rendőrség is járt kint.

Februári a történet.

A kérdésem hogy feltörhetem-e és bemehetek-e?

Az ingatlanban a halott cuccai vannak, neki nincs senkije. Társtulajdonosokat nem találtam meg, tértis levél igazolhatóan visszajött.

De még nincs is a nevemen, csak árverési jegyzőkönyvem van.

Tehát ilyenkor hogyan történne a birtokbavétel? Az önkormányzat zárta le, Ők kötelesek odaadni a kulcsot ha kérem?

Illetve ha meglesz a társtulajdonos és sikerül megegyezni, lesz-e elővételi jogom ha még a tulajdonin nem szerepelek és nem is fogok kb 1 évig?