közös képviselő felmentése


aequumF1 # 2018.11.21. 19:35

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm segítségét.

Szomorú örökös # 2018.11.21. 19:10

MD

Az más kérdés,hogy megéri e a fáradtságot,és a költségeket.

Nagyjából én is erre gondoltam. A kérdező úgy gondolja, hogy ez ingyé van, de nem. Nyilván egy határozat megtámadása költségekkel jár. És hogy megéri-e akkor, amikor eleve a ház lakói a leváltás mellett döntöttek...no ez a másik legfontosabb kérdés. Aki nincs jelen egy társasház életében, csak tulajdona van ott, amit hébe-hóba meglátogat, annak nyilván nincs kompetens véleménye a társasház mindennapjait illetően.

MajorDomus # 2018.11.21. 18:04

Gondolkodni bármin lehet, de az tény,hogy formai hiba miatt meg lehet támadni a határozatot60 napon túl is. Ez a kimentési indok.

Az más kérdés,hogy megéri e a fáradtságot,és a költségeket.

Szomorú örökös # 2018.11.21. 04:32

aequumF1

Szóval én továbbra is elgondolkodnék, hogy érdemes-e megtámadni a közgyűlés döntéseit, mert a végén ugyanabba a csapdába fogsz esni. Újra kell közgyűlni és esetleg a jelenlétedben is ugyanúgy le fogják a régi közös képviselőt váltani azok, akik többségben lesznek és ezt szeretnék. Szóval gondolkodj el rajta, hogy érdemes-e.

Szomorú örökös # 2018.11.21. 04:30

aequumF1

Én azt azért továbbra is etikailag aggályosnak tartom, hogy nem laksz a házban, nem vagy benne a napi történésekben - ezt te magad is elismerted, hogy ritkán jársz ott - ehhez képest most gyakorlatilag mégis meg akarod támadni azoknak a döntését, akik ezt céltudatosan tették, hiszen tisztában vannak a társasház napi dolgaival, a közös képviselő munkájával. Hiába lehet jogos a felvetésed, ettől még etikailag elgondolkodnék, hogy „nem ott lakóként” vajon mennyire kompetens a te álláspontod. Jogilag lehet, hogy igazad van, de etikailag erősen kifogásolható.

Én inkább a határozatok megtámadása előtt előbb tájékozódnék, hogy a lakótársaid miért is döntöttek így. És miért lehet az, hogy még a létező és aktív számvizsgáló bizottság sem tartja ezt a tisztújítást több mint 60 nappal a közgyűlés után aggályosnak, mert nyilván ennek is oka van. és ne feledd, hogy a leváltó közgyűlés is egy aláírás gyűjtés okán került napirendre, tehát nagy valószínűséggel a társasház többsége váltást szeretett volna. Te nem gondolod egy cseppet sem, hogy ezzel a ténnyel szembe menni nem igazán etikus?

aequumF1 # 2018.11.20. 21:12

Szomorú örökös

Az egyik lakó észrevételezte a hibát, szabálytalanságot. Számvizsgáló bizottság volt, van.

aequumF1 # 2018.11.20. 21:10

T. MajorDomus!
Mit kell érteni pontosan azon a megjegyzésen "A kérdező felvetése jogos!"?

aequumF1 # 2018.11.20. 21:05

Tisztelt MajorDomus!
Köszönöm a segítő tanácsát, válaszát.
Ugye jól értem: ebben az esetben nem számít a 60 napos határidő.

MajorDomus # 2018.11.20. 20:31

A közgyűlés összhivása,és a meghívó,a napirend összeállitása a közös képviselő szuverén joga normál esetben.
Ebben az esetben is,csak az összehívást kérők által kért pontokat fel kell vennie a napirendre.
A kérdező felvetése jogos!

Hogy nem kapott meghivót,arra való hivatkozással megtámadhatja a közgyűlés határozatát,mert ez kimentési indok!

Erre kell hivatkoznia.

Szomorú örökös # 2018.11.20. 20:19

aequumF1

Egészen pontosan azt írtad, hogy az elsőt is aláírásgyűjtést követően a lakók kezdeményezték, akik meghívót szerkesztettek, de abban hibák, szabálytalanságok voltak, ezért a közgyűlés elhalasztásra került. Ki fedezte fel ezeket a szabálytalanságokat, hibákat? Ha a régi közös képviselő, akkor máris áll, amit én írtam, bocsi. Megpuccsolta, hogy ne tudják leváltani, csak túljártak az eszén és nélküle is megtartották a "tisztújító" lakógyűlést. Főleg hogy ha nincs számvizsgáló bizottság, akkor ez a pont ki is hagyható szerintem.

Hogy te ott se vagy, nem laksz az ingatlanban, de azért felül akarod bírálni azoknak a döntését, akik ezt tudatosan hozták komoly tapasztalatok alapján, az viszont különösen érdekes.

aequumF1 # 2018.11.20. 19:54

Szomorú örökös

18-án, e témában írt első bejegyzésemben leírtam, hogy az elsőt a közös képviselő hívta össze, a másodikat pedig egy lakó. Nem álltak fenn az általad írtak, miszerint a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság sem akarta összehívni a közgyűlést.

Szomorú örökös # 2018.11.20. 17:45

aequumF1

Megjegyzem én nem is támogatnám a közös képviselő leváltását...megpanaszolhatom, megtámadhatom a szabálytalanul összehívott lakógyűlési határozatot?

Szerintem erről egyrészt lemaradtál már. Másrészt pedig azért erre az apróságra felhívnám a figyelmedet:

Amennyiben a közös képviselő nem tesz eleget a kérésnek, akkor a számvizsgáló bizottság hívja össze a közgyűlést. Amennyiben ez sem következik be, akkor az összehívást kérő tulajdonosok jogosultak összehívni a közgyűlést.

Tehát itt én úgy értelmeztem, hogy a leváltó közgyűlést puccsolta meg a régi képviselő, és a tulajdonosok úgy gondolták, hogy akkor a törvényt betartva ők is összehívhatják. Vagy nem így történt? Lehet előbb informálódni kéne, hogy ne félinformációk alapján történjen a tanácsadás itt.

aequumF1 # 2018.11.20. 17:24

Köszönöm az eddigi segítő válaszokat.

  • viszont van ezzel az üggyel kapcsolatosan egy kicsit nagyobb problémám:

mégpedig a szóban forgó lakást régebb óta nem lakom, nagyon ritkán járok ott. A "régi" közös képviselő ugyan ismeri a jelenlegi elérhetőségemet(korábban megadtam neki), de most nem küldte el a meghívót az első lakógyűlésről.
A második meghívót sem kaptam meg, így azon sem tudtam részt venni. / Megjegyzem én nem is támogatnám a közös képviselő leváltását /.
Egészen véletlenül szereztem tudomást az eseményekről, oly módon, hogy ellátogattam a lakáshoz, ahol tapasztaltam új közös képviselője van a háznak és Ő összehívott egy lakógyűlést.

  • utánajárva az eseményeknek, kiderült, hogy a szóban-forgó lakógyűlés, melyen új képviselőt választottak már sajnos több, mint hatvan nappal ezelőtt volt a már korábban leírtak szerint.

Kérdésem: megpanaszolhatom, megtámadhatom a szabálytalanul összehívott lakógyűlési határozatot?
Igazolási kérelmet a határidő vonatkozásában eredményesen elő lehet-e terjeszteni?
Egyáltalán mit lehet tenni a határozat ellen?

drbjozsef # 2018.11.20. 06:17

Amíg a bíróság meg nem semmisíti a határozatot, vagy a panaszos nem kéri ideiglenes intézkedésként annak felfüggesztését a bíróságtól, addig igen. Azért óvatosan, a felelőssége meglesz az általa intézett dolgokért, ha mégis szabálytalan lesz a határozat.

aequumF1 # 2018.11.19. 18:42

A "megválasztott" közös képviselő intézkedhet mint közös képviselő?

MajorDomus # 2018.11.19. 18:38

semmit

Ha a leváltott közös képviselő 60 napon belül nem támadja meg a Jegyzőnél, vagy egy tulajdonos a biróságon,akkor szerencsétek van.

aequumF1 # 2018.11.19. 18:32

Köszönöm a választ.
Ezek szerint a megválasztott új közös képviselő nem is közös képviselő? Mit lehet tenni?

MajorDomus # 2018.11.19. 18:14

1.nem
2.nem

aequumF1 # 2018.11.18. 17:57

Tisztelt Hozzáértők!

Közös képviselő leváltásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.

  • A lakók egy részének problémája adódott a k.képviselővel, aláírást gyűjtöttek, ami összejött, meghívót szerkesztettek, elküldték a közös képviselőnek, hogy hívja össze a lakógyűlést. Meg is tette, de a meghívóban hibák, szabálytalanságok voltak, így a közgyűlés elhalasztásra került.
  • Új meghívót állítottak össze, már szabályos napirendekkel, de a meghívót nem küldték el a közös képviselőnek, hogy ismételten hívja össze a lakógyűlést, hanem egy lakó, aki a leváltást szorgalmazta írta azt alá olyan megjegyzéssel, hogy őt bízták meg az összehívást kérő tulajdonostársak.

Kérdésem ezzel kapcsolatosan, hogy ez így szabályos?
A meghozott határozatok törvényesek?

MajorDomus # 2017.11.16. 22:19

Fogjatok össze,és védjétek meg!

nonolet # 2017.11.16. 10:30

Mondjuk nem a létszám számít,
hanem a tulajdoni hányad...

...és a maghatalmazások is érvényesek.

nonolet # 2017.11.16. 10:28

"Ha a közgyűlésre a 64 tulajdonosból csak pl 25 jön el és abból 10 fő legalább le akarja váltani, le tudják? "

A 10/25=40% ezzel még nem tudják...

De ugye el KELL menni a "védőknek" is
elegendő létszámban és akkor
biztosan nem megy a leváltás.

Hitetlenke # 2017.11.16. 10:17

Tisztelt Hölgyem/Uram.
A következő kérdésem lenne. 64 lakásos társasházban lakunk, van egy közös képviselőnk, melyet a tulajdonos társak közül kb 8-10 rosszindulatú összefogása le akar váltani, a többiek viszont nem. Tény: Napirendi pont a meghívónkban, hogy a jelenlegi közös képviselő leváltása/újraválasztása, ill az is, hogy az új képviselő bemutatkozása. (magánjellegű adótartozás miatt a kk cégét csődeljárás alá vonták, de ez csak a céget érinti a kk személyét nem).Kérdésem: elhívhatja-e az a 8-10 fő az ő általuk javasolt új kk-t a közgyűlésre v nem?, ráadásul egy papírt küldtek körbe, amin célirányosan csak az szerepelt igen lehetőséggel, hogy kívánjuk -e az új képviselőt megválasztani a régit pedig leváltani. Ha a közgyűlésre a 64 tulajdonosból csak pl 25 jön el és abból 10 fő legalább le akarja váltani, le tudják? Ebből a 8-10 főből van egy fő, aki a főszervezője ennek, a facebookon a társasház tulajdonos társainak adataival visszaél oly módon,hogy a havonkénti fűtés elszámolást, ki mennyit fűtött (túlfűtő v nem) felrakja egy adott csoportba. Kérdem én honnan van neki erről adata, ez nem csak a közös képv kérheti le az Elműtől, v bárkinek kiadják? Ez miatt feljelenthetjük őt, hogy visszaél az adatainkkal? Sokan szeretik a mostani kk-t, de pár fő kakaskodik, mert személyes sérelmeik, utálat van a kk felé.
Köszönöm előre is válaszát

MajorDomus # 2017.09.23. 20:26

Egyáltalán nem.az szmsz nem irhatja felül a törvény előirását! Az alábbi a törvényes út.

(2)43 Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni.

drbjozsef # 2017.09.23. 18:36

Szerintem nem.

Szerintem ez azt jelenti, hogy Te bejelented 10% aláírásával együtt a közgyűlési összehívási igényeteket, és ha a közös képviselő 15 napon belül nem tűzi ki a közgyűlés időpontját, akkor Te összehívod a közgyűlést a neked tetsző időpontban, oly módon, hogy minden tulajdonostársat írásban meghívsz.

Vigyázz a formaságokra, fontos, hogy szabályosan hívd össze a közgyűlést, az alaki szabályoknak megfelelően, különben jogvita és érvénytelenítés lesz.