Beázás a társasházban


wers # 2016.08.22. 11:40

Azért azt a feltartott kezű közös képviselőt ugyan megkérdezném, hogy kinek a feladata és költsége a munka elvégeztetése.

Furának tartanám, ha egy hálózatban egyeneként cserélgetnének csődarabokat a lakók (esetleg ízlés szerint)

sa.lexa # 2016.08.22. 10:05

Kár. Reméltem, hogy a tűzesetekhez hasonlóan esetleg itt is lehetőség van kihívni valakit, aki be tud jutni. Vagy fel tudja szólítani az illetőt, hogy engedjen be, anélkül, hogy bírósághoz fordulnék.

Nagyon köszönöm a válaszokat!

wers # 2016.08.22. 08:08

A betöréshez sajnos nem tudok javaslatot adni.

sa.lexa # 2016.08.22. 07:43

Köszönöm a válaszokat!
A pereskedést nem szívesen kezdenénk el, ha van más mód, mert elég időigényes.
A bejutáshoz van bármilyen jogalapunk a közös képviselő és a tulaj megkerülésével, mert a fő probléma, hogy a fölöttünk lakó nem igazán működik együtt.

wers # 2016.08.22. 07:27

Az épületgépészet mintha közös lenne. A meghibásodásával - javittatásával és költségével együtt. Csak be kell jutni.

Sherlock # 2016.08.22. 07:13

Pert lehet indítani a szomszéd ellen, hogy szüntesse meg a káosodás veszélyével járó helyzetet és/vagy adjon biztosítékot a bekövetkező károk fedezésére. De az ügyvédetek ezt tudni fogja.

sa.lexa # 2016.08.22. 07:01

Tisztelt szakértők!

Lassan két évvel ezelőtt észrevettük, hogy a fölöttünk lakó miatt beázik a lakásunk (a wc mögötti csövek között időnként csöpög a víz). Mivel a fölöttünk lakó 3 nappal később egy évre külföldre költözött és lezárta a lakást, így a felújítást elnapoltuk addig míg hazaér (hogy ne kelljen feltörni a lakást). Ez idő alatt amúgy is elzárta a vizet, ezért semmi problémát nem tapasztaltunk.

Mióta visszajött, nem nyit ajtót és nem tudunk vele beszélni. Eddig egy ember jutott be hozzá, mikor 15 percig nyomta a csengőjét folyamatosan, miután a héten másodszor ért arra haza hogy vastagon kormos a konyhája, mert az alatta lakó zárlatos háztartási eszközt használt.

A közös képviselőnk bár megígérte hogy intézkedik, egyelőre még arra vár, hogy "kibukjon a probléma", ezért azt hiszem hogy az ő segítsége nélkül kell megoldást találni a helyzetre.

Szeretném a segítségüket kérni, hogy pontosan mit lehet ilyenkor tenni, és melyik módszer gondolják a leghatékonyabbnak.

Eddig csak az jutott eszünkbe hogy elzáratjuk a vizét (a lakáson kívül van a vízóra), de ez a megoldás csak részben egyezik a céljainkkal, mert lehet hogy valamilyen kommunikációra rá tudnánk venni a szomszédot, de az újrakötés felesleges pénzkidobás lenne, és a beázás elhárításában nem lenne tényleges haszna.

Segítségüket előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.08.02. 18:17

A régi biztosítónak akinél a beázás-kor élt a szerzõdés!

Krigi # 2016.08.02. 10:58

Tisztelt Szakértő(k)!

Ha beázás miatt keletkezett káromat nem egyenlíti ki a biztosító, akkor kinek a felelőssége megtéríteni a lakásomban keletkezett kárt?

Pár hete már tettem fel itt kérdéseket, azóta van újabb fejlemény.

A biztosító azzal az indokkal nem téríti meg a káromat, hogy a keletkezett károk még a biztosítási időszak előtt keletkeztek. Ugyanis június és július hónapban is beázott a lakásom, ez a kárszakértőnek el lett mondva. Viszont amikor az első kár keletkezett, akkor még a biztosítás másik biztosítónál volt. Idő közben a szövetkezet közösen fizetett biztosításunkat másik biztosítóhoz vitte át...

Az erkélyszigetelésének a hibája azóta sem lett elhárítva - sem a felettünk élő lakástulajdonos, sem a szövetkezet részéről - . Plusz a lakásban elázott berendezésekben keletkezett károkat sem téríti meg a biztosító.

Jogilag milyen lehetőségem van? Kinek a kötelessége (lenne) a lakásomban keletkezett károk megtérítése?

A segítséget előre is megköszönöm!

üdvözlettel: Krigi

MajorDomus # 2016.07.15. 19:57

Menj be a Földhivatalba, 2 órán belül kapsz 2000 Ft-ért egy Alapitó Okiratot. Abból okosabb leszel.

bundori # 2016.07.15. 08:56

Még egy lehetőség, ha a szakvélemény igazolta h a másik ház a bűnös, akkor az ő biztosítójukat, illetve a tiedet is keresd fel. Fizetniük kell.

bundori # 2016.07.15. 08:48

Berebercy, lehet h elég lenne a jegyzőhöz fordulni birtokvédelmi eljárással, csatolod a szakvéleményt. Hamarabb célt érhetsz el, mint a peres eljárással

Krigi # 2016.07.15. 07:25

MajorDomus köszönöm a választ. Első lépésnek én is ezt gondoltam, mivel nekem nincs példányom az Alapitó Okiratból a szövetkezettől újból kérni fogom a megtekintését. Viszont már tavaly is szerettem volna megnézni, de nem engedték.

Ha kiderül, hogy kinek a felelőssége lenne az erkély helyreállítása, ha ismét jelzem/ kérem de megint nem történik semmi, szabhatok határidőt az eredeti állapot helyreállításához? Mint írtam, eddig 1 év lett volna rá... illetve határidőn túl hogyan lehet hatékonyan fellépni az eredményesség érdekében?

üdv. Krigi

MajorDomus # 2016.07.14. 20:45

Először is keresd ki az Alapitó Okiratban, hogy mit ír az erkélyről!

Lehet hogy közös tulajdon, de a karbantartása, javítása annak a feladata, aki használja.

Krigi # 2016.07.14. 09:26

Tisztelt Szakértők!

Kb. 1 évvel ezelőtt már leírtam ide a problémámat, sok segítséget kaptam itt! Viszont mivel a "történet" folytatódik, ezért ismételten tanácsot szeretnék kérni.

Tegnap éjszaka idén már harmadik alkalommal ázott be a lakásom a felettünk élő szomszéd hibás erkélyszigetelése miatt. Tavalyi viharkár után a lakásban okozott károk ki lettek javítva. Viszont többszöri felszólításra sem a lakásszövetkezet, sem a felső szomszéd nem tett semmit annak érdekében, hogy ne történjen meg ismételten a lakásom beázása. A szövetkezet véleménye: " a lakástulajnak kell kijavítani a hibát", "tudomásul kell venni, hogy a víz lefelé folyik!"... ennyi választ kaptam a kérésemre egy év alatt.
A felső szomszéd pedig tudomást sem vesz arról, hogy miatta ázik be a lakás már negyedik alkalommal.

Röviden a tavalyi problémámból idézek:
"Társasházi lakásom beázott, a felettem lévő szomszéd erkély panelszigetelése hibás. Az erkély a lakásszövetkezeté, beázáskor szóltam nekik. 2015-ben az erkély helyreállításával kapcsolatosan a biztosító szakembere azt mondta, a szövetkezet kötelessége megjavíttatni, a szövetkezet szerint pedig a felettem élő szomszédnak. Helyreállítása az erkélynek még nagy titok, hogy mikor történik meg. Ha jó az infom, akkor az erkély közös tulajdon... ergo van ami a tulajra, van ami a szöv.re vonatkozik."

Tavaly: "Ha jó az infom, akkor az erkély közös tulajdon... ergo van ami a tulajra, van ami a szöv.re vonatkozik.
Konkrétan a faberakás az erkély ablakoknál szétázott, felpúposodott, festék lepattogzott, padlószőnyeg több helyen foltos maradt, tócsákban állt rajta a víz kb. 1 méter kiterjedésű a szobában az ajtó/ablakoktól. Az erkély a szövetkezeté, mégis a felső szomszéddal akarja megjavíttatni, mondván az az ő felelőssége. Biztosító szerint a szövetkezeté!" (helyreállító munkálatok még nem voltak 2015.07.08. óta)

Kérdésem: Ebben az esetben mit tudok tenni, hogy végre a felső szomszéd erkélyszigetelésétől ne ázzunk be minden vihar alkalmával, a hiba meg legyen javítva! A biztosítónak bejelenthetem újból a tegnap éjszakai károkat? Ilyen esetben kérhető-e birtokvédelem, az eredeti állapot helyreállításának érdekében?
Tudomásul veszem, hogy a "víz lefelé folyik", de nem kötelességem eltűrni egy mulasztás miatt, amiről mindenki magasan tesz... ráadásul az én lakásomba ömlik a víz.

Előre is köszönöm a segítséget, üdvözlettel: Krigi

MajorDomus # 2016.05.19. 21:05

A szakértői vélemény alapján pereld be a szomszéd házat!

Berebercy # 2016.05.19. 17:39

Üdv.

Lenne egy idegesítő problémám. Beázott a szobám fal, már 2 éve. Mellettünk közvetlenül van egy új építésű ház, amit ráépítettek a miénkre. Má kint volt a ki és a másik ház biztosítója és közös képviselője is, de egymásra mutogattak. Penészedik a plafon, köhögök tőle. 1 hónapja végre kijött egy szakértő, aki megállapította, hogy a másik ház miatt ázunk. Most ott tartunk , hogy a másik ház közös képviselője azt mondja, nem hiszi, kizárt és nem ismeri el. Ilyen van? Mit lehet tenni? 2 éve húzódik, omladozik a vakolat és egyre nagyobb a beázás... Köszönöm a választ előre is. Üdv András

MajorDomus # 2015.09.18. 21:58

Bundori
ne általánosits!

Egyébként itt a közös képviselőt nem célszerű, sőt nem is lehet megkerülni!

nanemaaa # 2015.09.17. 06:49

Tibi0422
Ha beázásról beszélünk, akkor az mindenképpen osztatlan közös tulajdonú épületszerkezetet érintő probléma, ergo a tház felújítási alapjából finanszírozandó probléma. Mindenképpen kellene kérned a kk-t, hogy hívjon össze lakógyűlést annak megvitatására, hogy a tház gondoskodjon a hiba kijavításáról. Ha ezt nem teszi meg, mert lusta, vagy egyéb érdekeltségei okán nem akarja, akkor a társasház tulajdonosainak tulajdoni hányadának 1/10-ed része önmaga is összehívhatja a lakógyűlést.
Mellesleg találgatni nem érdemes, kellene egy szakértőt hívni, aki megállapítja a beázások okát, a javítás lehetőségét...stb. Nyilván nem csak a te lakásodat érintően lenne célszerű elvégezni. Ha a szigetelésből eredő kivitelezési problémára derül fény, akkor annak kell élnie a garanciális követelésekkel, aki a kivitelezési szerződést kötötte. Nyilván ez is a Tház lesz.

bundori # 2015.09.17. 04:30

Tibi

Minél hamarabb jelezni kell a hibákat a kivitelező fele is, annak nyoma maradjon, papir, szakvelemény, stb. Félő, hogy a 2 hónap csúszás sok lehet...
A közképviselőt hagyjátok a francba, sokszor olyan hülyék/aljasak/korruptak.
Mindent szakvéleménnyel kell alátámasztani, esetleg épitéshatósági ellenőrzést kell kérni a beázott lakásokba

Immaculata # 2015.09.17. 00:58

Ha az új szigetelés a rossz, arra van szavatosság.

MajorDomus # 2015.09.16. 20:24

Javítsák meg a panel hézag szigetelest,
a biztosító a számla alapján fog kártalanítást fizetni.
Hívd ki a kárszakertőt, vegyen fel egy jegyzőkönyvet, ebből kérj egy példányt.
Ennek alapján kérhetsz kártérítést a társasháztól ha nem intézkedik a képviselő.

Tibi0422 # 2015.09.15. 16:51

Üdvözlet!

Olyan problémám lenne ,melyben kérném a segítségüket!!
Kb 2 hónapja amikor a nagy esőzés volt beázott az 5.emeleten lévő lakásunkban a szoba(Az ablak felett kb 10 centivel,kb 1 méter szélességben,de ugy hogy a festéket is ledobta a fal magárol)biztosítót értesitettük,az ő véleménye az volt hogy a panel illesztés miatt áztunk be.
Értesítettük a közös képviselőt,aki úgy nézte meg a problémát hogy kb 150-200 méter távolságból távcsővel megállapitotta hogy az illesztének nincs semmi baja.(Eléggé nevetséges szerintem)kb 2 hét mulva ujabb esőzés volt és tovább áztunk,amit szintén jeleztünk a közös képviselőnek aki megprobálta megmagyarázni hogy lehet a felettünk lévő lakó leázott(Ő is leázott mert bukon volt(kb 10 percig) az ablak és kb 10 cm re leázott,viszont a plafonnál ő is ázik de nem olyan mértékben mint mi.és itt jegyzem meg hogy a 6 .és a 7.emeleti lakás is ázik.Röviden tömören az a lényeg h a képviselő megprobálja magyarázni hogy "lehet rossza az ablak,vagy a szigetelése"(Az összes abalak 2 éve lett kicserélve)hivtunk ablakos szakembert aki megállapitotta hogy az ablaknak SEMMI baja,saját költségen mi alpinistát hivunk hogy rendesen leszigetelje mégegyszer,hogy ne tudja mondani a képviselő hogy a mi ablakunkkal van a probléma....
Itt szeretném kérni a segitségüket hogy ha az ujraszigetelés után ismételt beázás történik mit tehetünk az ügy érdekében,esetlegesen valami jogi utra lehet terelni az ügyet?Mi van ha valamelyik felettünk lévő lakó miatt ázunk be?Kötelezhetjük arra hogy kijavitsa az esetleges hibáját??Válaszukat elöre is nagyon szépen köszönöm,valaki remélem tudd segiteni!!

abaddon9 # 2015.08.20. 08:33

Üdvözletem,

Albérletben lakom, a problémám a következő:
Az alattunk lakó pár panaszkodott, hogy a fürdőszobájuk az utóbbi időben beázik, nálunk nyoma sem volt ennek. A társasház szerelői és a közös képviselő a mai napon reggel 8 órakor megjelentek, kibontották a falat náluk és nálunk is és megtalálták a hiba okát: a régi ólom főnyomócső volt eltörve a mi fürdőszobánknál.

A közös képviselő megnyugtatott, hogy a társasház biztositója fizeti a helyreállitási költségeket - ezzel nem is lenne baj, ezt a kis kellemetlenséget elviseli az ember, DE: csak abban az esetben ha a szennyvizlefolyó is cserélve lenne. Ez viszont azt jelentené, hogy a padlóz is meg kellen bontani, a WC kagylóval együtt, helyreállitás pedig csak akkor kezdődhetne, ha a boztositó fizetett.

Jogosan járok el, ha a hibátlan szennyvizcső cserét és padlóbontást nem engedélyezem? A vészhelyzet már elhárult és részemről aránytalannak tartom az e fölötti javitást/bontást.

Előre is köszönöm a segitséget!

szjulis # 2015.08.13. 21:52

Üdvözletem!
Kié a fal?
Egy társasház magasföldszinti lakásának vagyok tulajdonosa. A beáztatott falam a szomszéd házzal szomszédos. Nálam nincs vízvezeték, a szomszéd ház azon a részen állítólag udvar van – még nem jutottam be, a közös képviselőm szerint ott minden rendben van. Én mégis kb. 3 magasan ázok egy 2 méteres szakaszon. A saját biztosítom szerint ez „nem biztosítási esemény” – mint megírták.
A közös képviselőm szerint a két ház között levő légrés (?) is ludas lehet, de nem történik semmi, a falon egy dinoszaurusz kép kezd egyre tetszetősebb formát ölteni - és pereg a 2 éves festés.
Kié a fal? Mit tehetek? Ez csak nekem káresemény?
Köszönöm a segítséget!