Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

drbjozsef #   2019.02.23. 22:07

Továbbra is ugyanott vagyunk : nem ismerjük a szerződést közötted és az iroda között. Vagy jogos a követelésük, vagy nem. Honnan tudnánk?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rohipapa # e-mail 2019.02.23. 20:58

Az ingatlan iroda akar 500e vagy biróságon 1.1 millát...
Decemberben nem tudtunk megegyezni a vevővel. Mondta hivni fog még, majd egy januári szombati nap tett egy ajánlatot, amit elfogadtunk. Majd ezen a vasárnap (vidéken voltunk, nem találkoztunk az ingatlanossal) az ingatlanos is el tudta volna adni. De itt telefonon jeleztük neki, hogy eladtuk. Erre mondtuk nekik, hogy előző nap megállapodtunk, nem adjuk el. Viszont voltak elővásárlási papirok, amik nem voltak meg, igy késett az adásvételi.

Zoltanuss # e-mail 2019.02.23. 19:02

Elég zavaros ez a "rohipapa" ügy. de tény hogy az eladó/megbízó hibádzott. A feledíj biztos megilleti az irodát.
Alkudozni kell.

Szomorú örökös #   2019.02.23. 06:36

rohipapa

Amit mi elrontottunk, hogy vasárnap nem szóltunk, hogy ne jöjjön

Ha jól olvastam, akkor decemberben már lefoglalózták az ingatlant, tehát nem ebben rontottatok. Már akkor, decemberben talán jelezni kellett volna az iroda felé, hogy az ingatlant ne árulják tovább, mert ti nagy valószínűséggel eladtátok. Ehhez képest csak most szóltatok nekik, amikor ők is vételi ajánlattal jelentkeztek. Nyilván az iroda azért háborog, mert s....gget csináltatok a szájukból, ami az ő renoméjukat rombolja.

MajorDomus # e-mail 2019.02.23. 00:18

Meg kell állapodni fele dijban és pont.

drbjozsef #   2019.02.22. 16:24

Ebben nincs benne mit akarnak.

A közöttetek megkötött szerződést sem ismerjük.

Milyen tanácsot lehetne adni a semmire?

Ha a full jutalékot akarnák, az tuti nem jár, ha nem volt kizárólagos a szerződés.

Ha a munkájuk ellenértékét, mert hát (szerintük) dolgoztak az ügyön, azon lehet egyezkedni.

Én legfeljebb a késedelem miatti plusz munkájukra fizetnék pár órát, ha tényleg hibáztatok, többet nem.

Ha nem kizárólagos a szerződés, az az ő kockázatuk, ha közben el tudod Te adni. De ehhez azért ismerni kellene a szerződés részleteit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rohipapa # e-mail 2019.02.22. 12:41

Kedves Fórumosok!

Lenne egy nem kizárólagos ingatlan amit eladásra kínáltam. Az ingatlan iroda pereskedni szeretne, mert szerinte megszegtük a szerződést, mert nem jelentettük a hogy szombati nap eladtuk a házat. Vasárnap az Ő vevőjük megvette volna. Telefonáltak ár miatt, majd párom jelezte nekik telefonban, tegnapi nap eladtuk az ingatlant. Utána érkezett másnap egy levél, hogy ajánlatot tesznek.Itt olvasható, amit több ember is hallott, mert nem voltunk egyedül. Most ott tart, hogy fenyegetnek, hogy ki kell fizetni a díjat. Mitévő legyek? Köszönöm, ha tudtok segíteni

1. levél, Ingatlan iroda megkeresés!
Csatolnan mellékelem önnek a budakalászi ingatlanának megtekintését illetve a tegnapi nap folyamán tett vételi ajánlatot.

2.levél, válaszlevelünk!
December végi telefonos beszélgetésemre hivatkozva, ………… jeleztük, hogy a házra tettek vételi ajánlatot és foglalót.
Tegnapi nap párom jelezte, hogy az ingatlan foglalózva van, így az ingatlanra NEM tudjuk elfogadni a vételi ajánlatot.

Amennyiben vissza lép a vevő a vásárlástól, jelezni fogjuk "ingatlanos"nak.

3. levél, ingatlaniroda!
2018………………. ingatlanra megbízást kötöttünk.
…………..-ig több vevőjelöltnek is mutattuk az ingatlant, melyről emailben tájékoztatást is kaptatok minden egyes megtekintésről.

……….-án ……… tett egy ……. milliós ajánlatot majd …….öt és …… lett a vége, amit ti természetesen nem fogadtatok el és akkor mondtátok hogy ……. millió a vége de azt már a vevőjelölt (……….) nem tudta teljesíteni, ezért nem született vételi ajánlat.

………….-én ………. megmutatta az ingatlant és egy ….. milliós vételi ajánlatot is kaptunk. (……..) Miután ezt aznap, vasárnap közöltük ………val, elutasította a 28 milliót, azzal az indokkal hogy most….. felé kell adni a vevőjelöltnek hogy elfogadja a mi ajánlatunkat. Így született a … milliós vételi ajánlat amit ……….aznap, vasárnap telefonon elfogadott. A vételi ajánlatot a hétfői napon (………. kiküldtük emailen.

Az ár meghatározásánál fontos megjegyezni, hogy a szerződésben a minimál ár …….millió forint+ jutalék és ez is került aláírásra. A vételi ajánlat összege 1.5 millió forinttal lett magasabb mint az eredeti ár.

A megküldött ajánlatra hétfőn (….) …..től kaptunk egy emailt, hogy december végén vételi ajánlatot és foglalót tettek az ingatlanra.

A köztünk lévő szerződés szerint ennek tényét nem közöltétek az irodával. Mi továbbra is dolgozunk az ingatlanon a ti tudomásotokkal.
Sőt a vételi ajánlatról is tudtatok, mert ..... erősített meg abban a tényben, hogy a …. milliót elfogadtátok ……...-én.

Hogyan történhet meg, hogy december végén ti foglalót és vételit írtok alá? Mi erről nem tudtunk és folyamatosan hirdettük és mutattuk az ingatlant a tudtotokkal.

Emailben minden megtekintői jegyzőkönyvet megkaptatok. Amiben december végén a részetekről elfogadott vételi és foglaló került átadásra és emailben írtad, hogy .... jó barátotok és még is hagytátok, hogy továbbra is dolgozzon az ingatlanon

Szeretnénk kérni tőletek a foglalóról vagy a vételi aláírásáról szóló szerződés első és utolsó oldalát, melyben közlitek a vevő-vevők nevét és a szerződéskötés időpontját.

A .... napon .... órától szeretettel várlak benneteket az irodában, hogy ezt személyesen is megbeszéljük, mert szeretnénk ezt a dolgot, problémát személyesen megbeszélni és megoldani veletek.
Együttműködéseteket előre is köszönjük!

4.levél, válaszlevelünk!
Ő vevőt jeleztük ingatlanosnaknak telefonon.
Dátum szerint ……-én küldte el a lenti email-t a vevő. Szombati szintén ezért jeleztük ……nak, hogy ne jöjjön csak vasárnap, mert a "ideiglenes" vevő aznap jöttek a papírokkal (ez volt az ELSŐ alkalom, hogy NEMET mondtunk egy megtekintésre egyébként). (Voltak más vevők is többen árajánlattal, de sosem tudtunk megegyezni, ezért ebben sem bíztunk annyira.) Emiatt jeleztük vasárnap …..nak, hogy van vevő az ingatlanra és le van foglalózva, nem tudjuk elfogadni a ti vevőtök által kínált ajánlatot.

Remélem így érhető a vásárlás.

Amit mi elrontottunk, hogy vasárnap nem szóltunk, hogy ne jöjjön …... Ezt el is ismerem, de reggel óta vidéken voltunk elfoglaltság miatt. Elnézést kérünk az irodától emiatt a félreértés miatt!

MajorDomus # e-mail 2019.02.09. 19:28

Mire kezajlik a cirkusz,letelik a határozott idő!

Szomorú örökös #   2019.02.09. 17:34

drbjozsef

De minek is, ha egyszer nem kizárólagos? Le vannak sz*rva.

Egyetértek. Nagyon kevés olyan ingatlanos van, aki valóban megdolgozik a pénzéért. Mondjuk sok ingatlanirodánál az anyacég nyúlja le a haszon nagy részét, ezért akik ott melóznak, azok nincsenek motiválva a munkára. Sőt tudok olyan történetet is, hogy az ingatlanos elvitte az ingatlant egészen az eladásig, majd az eladáskor a főnök szépen „átvette” az ingatlant és így a jutalékot is ő tartotta meg érte. No az ilyennek különösen a ku...a anyját! :-O

drbjozsef #   2019.02.09. 11:02

Határozott szerződést nemigen bontanák fel, hiába balhézik valaki. De minek is, ha egyszer nem kizárólagos? Le vannak sz*rva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.02.09. 07:57

Fenyőke

Én nagyon sok ingatlanirodával kerültem kapcsolatba anno, amikor a sajátomat árultam. A többsége le se tojta, miután kiderült, hogy nem lesz belőle gyors üzlet. Nagyon sok esetben a "kizárólagos" volt az olcsóbb és én azért kötöttem ezt, mert nem értem rá külön vele saját magam foglalkozni. Volt, hogy az ingatlanos rendszeresen emailben kérte a szerződés meghosszabbítását, amit meg is tett egészen a harmadik ilyen hosszabbításig. Akkor ugyanis kivették az online hirdetések közül és kb. több hét után se tették vissza. No akkor mondtam, hogy elég volt és felmondom a szerződést velük.

Mellesleg nagyon oda kell figyelni, mert volt, hogy rátaláltam az Ingatlanbazáron a házam hirdetésére jóval az általam hirdetett ár alatt. Akkor írtam a hirdetőnek, hogy jó lenne máskor előtte velem egyeztetni, mert megszívja, ha azon az áron érdeklődnek, mivel én annyiért nem fogom eladni nekik. :-)

A végén egy ingatlanos volt, akinek többször kulcsot is adtam, hogy be tudja engedni az érdeklődőket, ő valóban megdolgozott érte, kapott is érte fájdalomdíjat tőlem, miután én adtam el saját magam ingatlanos közreműködés nélkül. Úgy gondoltam, hogy egyedül ő megérdemelte, de ez így az én döntésem volt.

Szerintem menj be az ingatlanirodába és ott verd ki a balhét egészen addig, amíg fel nem bontják veled a szerződést. Ismerősöm így csinálta, be is jött neki, az a mostanában a médiában is hirdető DH volt. :-)

MajorDomus # e-mail 2019.02.08. 22:00

többször kizárólagosan nem csinálnak semmit a pénzért.

drbjozsef #   2019.02.08. 11:05

Sherlock,

az nem csak akkor semmis, ha határozatlan időre van kötve, vagy "lejárat után" van beleírva (utóbbi nyilván önmagában nonszensz).
Határozott idejű, kizárólagos szerződésnél se jár, ha én adom el? Lássuk be, ez elég könnyen megkerülhetővé tenné egy másik ingatlanossal.

(bár az is igaz, hogy az a hülye, aki kizárólagosat köt, bocs Fenyőke, ez nem neked szól, csak úgy általában)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sherlock # e-mail 2019.02.08. 10:28

Fenyőke: nem érdemes felmondani, meg kell várni amíg lejár. Gyakori kikötés az ilyen szerződésekben az is, hogy akkor is jár neki a díj, ha saját magad adod el az ingatlant - ez érvénytelen.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

drbjozsef #   2019.02.08. 06:41

Fenyőke,

Ha nem kizárólagos, akkor miért érdekel egyáltalán? Hirdesd tovább, vagy ne, ha már nem akarod eladni, ne is foglalkozz vele, nem korlátoz semmiben, aztán majd lejár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.02.07. 21:31

Várd meg a határozott időtartam lejártát!
akkor ingyen van!

Fenyőke # e-mail 2019.02.07. 15:50

Üdvözletem!

Abban kérem a segítséget, hogy miként tudom felmondani az ingatlanossal kötött megbízási szerződést? A szerződés nem kizárólagos, viszont határozott idejű. Az apró betűs részben , amelyet persze nem olvastam el és az ingatlanos nem is tájékoztatott róla, benne van ha felmondom a szerződést akkor az ingatlan árának 1%-át kell fizetnem a részére. Mivel eddig semmilyen érdemi munkát nem végzett ezért nem tartok igényt a szolgálatára, ráadásul mivel átvert a szerződé kötéskor azzal, hogy erre nem hívta fel a figyelmem, a bizalmam is megrendült benne. Olvastam, ha azonnali hatállyal mondok fel akkor meg kell térítenem a kárát!!?? gondolom neki kell bizonyítani, hogy mi is az. Van olyan lehetőség, hogy nem azonnali hatállyal mondok fel? akkor esetleg a kártérítés elkerülhető? Ha látom, hogy nem teljesíti amire szerződött , vagyis nem hoz vevőt, akkor milyen módon és indokkal tudok megszabadulni tőle? Köszönöm a válaszokat előre is! T.

Szomorú örökös #   2018.08.27. 17:24

SolnesM

De már a helyszinen mindenféle papírokat aláíratni különös feltételekkel nem etikus.

Szerinted nem etikus, de ez az egyetlen, ami igazolja, hogy az ingatlanos elvégezte a munkáját.

Mint mondtam az ingatlanos az eladó megbízottja a vevő pedig csupán egy árú után érdeklődő...

Nem is a vevőnek van így kötelessége, hanem az eladónak próbálnak határt szabni, hogy pontosan nem akarja így kihagyni az ingatlanost az üzletből, mint ahogy a kérdező által felvetett szituban is próbálkozik megúszni. Pedig ebben az esetben ha ugyanannyiért árulja, mint amennyiért az ingatlanos, az már gerinctelenség az eladó részéről, ráadásul a vevő sem jár így jobban. Ha pedig épp az ingatlanos jutalékát szeretné belőle kihagyni, akkor az eladó épp ugyanott van, ahol a part szakad, maximum a becsületét tapossa sárba ő maga. Tehát vagy egyikük, vagy másikuk jár dettó ugyanúgy, csakis egyiküknek érheti meg az ilyesfajta szemét üzletelés.

SolnesM # e-mail 2018.08.27. 14:35

! Nem mondtam , hogy az eladó által való megkerülés helyes és nyerő.
Arról elmélkedtem, hogy a vevő, aki egy árút mustrál annak milyen jogai vannak. Gyakorlatilag az ingatlanossal nincs jogi kapcsolata, elvileg még az aláírást is megtagadhatja... kivéve ha az irodában ezt előre kérik tőle. De már a helyszinen mindenféle papírokat aláíratni különös feltételekkel nem etikus.

Mint mondtam az ingatlanos az eladó megbízottja a vevő pedig csupán egy árú után érdeklődő... legalább is a mustra fázisában.
Persze akit csőbe húznak annak kellemetlen.
Más példa főleg bérleteknél : Szokott lenni, hogy a kínáló (ingatlanos ) nyilvános helyen - presszó - kocsma kínálja az ingatlant. Ez felettébb gyanús, de néha naív emberek lépre mennek.
A vevő - ill. ekkor még érdeklődő kérdez az ingatlanos válaszól.... vagy kitér a válasz elől. Ilyenkor megismételjük nyomatékosan a kérdést.. ha továbbra sincs válasz vége a tárgyalásnak.

Szomorú örökös #   2018.08.25. 07:38

SolnesM

Persze vannak aljas ingatlanosok, akik mindenféle szerződésszerű dolgot aláíratnának.

A tisztességes is aláíratja veled, amivel gyakorlatilag saját magát és a munkáját, az azért járó tiszteledíjat védi. Tudomásul kell venni, hogy nagyon sok jó ingatlanos is létezik, akiket egyesek ugyanilyen szemét módon igyekeznek kijátszani. Hallottam erről rémtörténeteket. Ez viszont pontosan arra igazolás, hogy ő kint járt, adott személynek bemutatta az ingatlant, és ha az illető úgy dönt, hogy mégis közvetlenül a tulajdonossal lép kapcsolatba, megkerülve így az ingatlanost, akkor simán perelhető érte az eladó fél.

Mellesleg néha még az is előfordul, hogy a vevőtől is kap jutalékot az ingatlanos, bár ahogy az idézet is írja, ez nem igazán piaci gyakorlat:

Tudni kell azonban, mielőtt valaki eljátszik ezzel a gondolattal, hogy az esetnek később komoly következményei lehetnek. A vevő oldaláról aláírt nyilatkozat tanúsítja, hogy az adott ügyfelet adott ingatlanos vitte ki a lakásba – később ez lehet az alapja a fellépésnek a tulajdonossal szemben (aki jellemzően a jutalékot fizeti).

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen eljárások döntő többségét megnyerik az ingatlanközvetítők, hiszen itt gyakorlatilag arról van szó, hogy egy szolgáltatásért valaki nem fizeti meg az ellenértéket. Egyes közvetítőknél – bár ez nem jellemző, és nem is igen elfogadott piaci magatartás – a vásárlótól is kérnek jutalékot.

SolnesM # e-mail 2018.08.24. 23:03

Írja a kérdést felvető , hogy
mert a szerződésben benne van, hogy ezt mi hivatalosan nem tehetjük meg (mármint az ingatlaniroda megkerülését).
Hát én általában mindig telefonon egyeztettem az ingatlanossal. Elmentünk az adott címre, megtekintettük az eladandó árút, majd igazoltam neki, hogy megtörtént.
Miféle szerződés ez : Egy eccerű igazolás.
Persze vannak aljas ingatlanosok, akik mindenféle szerződésszerű dolgot aláíratnának.
Sőt akár még az igazolás aláírásától is eltekinthetünk.
Más persze ha bemegyünk az irodájukba és ott mindent világosan elmondanak.
Azért ,hogy a kereskedő vagy annak megbízottja megmutatja/bemutatja az árút, még nem származik a megtekintőnek semmijen jogi kötelezettsége.

Sőt ebből a szemszögből :

"Mi visszamondtuk az ajánlattételt, ő megkapta az ajánlattételi dij egy részét "

Kötve hiszem hogy a másik részét visszaadta volna. Az jogos a közvetítőnek. Ezzel ki lett fizetve. A meccs további része az eladóval folytatható le.

Az ingatlanos nagyon szemét módon viselkedett (ezt mi is tapasztaltuk) ezért belementünk a dologba.
Azt viszont nem tudhatjuk mi az a szemétség.
Tény hogy néha csúsztatnak vagy bizonyos dolgokat elhallgatnak.
Pl. a liftes ház esete. Ha nincs lift és egy 3. emeleti lakást hirdetnek, akkor arról egy szó sem esik, hogy nincs lift. De ha van, akkor azt kiemelik.
Szóval rutint kell szerezni a lakásmustráknál is.

SolnesM # e-mail 2018.08.24. 22:41

Az ingatlan iroda a munkát elvégezte!
Ezt te sem tagadod.
Ezért jár neki a pénze érte.

Ez igaz. csakhogy az ingatlan irodának az eladótól kell a jussát megkapnia.
Tanulság.
Mindenféle ingatlanirodának ne írjunk alá holmi csapdát állító papírt.
Az ingatlanos az eladóval szerződik bizonyos szolgáltatások végzésére és nem a vevővel.
Persze néha aljas cselhez folyamodnak ezek a jómadarak.
Volt már úgy hogy hazudott, erre el lett küldve a 'csába.
konkrétan : azt mondta üres közben kiderült laknak a felkínált lakásban.

Amúgy ek macerás a közvetítés... sok a feleleges talpalás.

Magyarán : szereptévesztésben vannak. Pl. kezdik azzal, hogy eladják az ingatlant. Nem ők nem eladják, csak vevőt hoznak.

nonolet # e-mail 2018.08.24. 21:51

Ehhh... a harci ideg tévútra visz.

Nomeg egy kis spórolás, akár az önszembeköpés árán is.

Ennyi a lényeg.

Mr.Ipkiss # e-mail 2018.08.24. 21:15

Köszönöm a válaszokat. A probléma éppen az, hogy az ingatlan iroda nem túl sok munkát végzett, az ingatlanos minősíthetetlen volt, gyakorlatilag csak hátráltatott minket is és az eladókat is, össze vissza beszélt ha felhívtuk, láthatóan nem igazán izgatta ez az ingatlan, mondhatnám úgy is, csak a baj volt vele.
A becsületemet nem játszom el, de jelen esetben teljesen tisztességtelennek érzem, hogy a semmi munkáért cserébe ekkora összeget akarjanak legombolni az úrról, ez bántja az én igazságérzetemet is.
Most utánagondolva, ha foglalkozik is vele, vajon adatvédelmileg mennyire okés, hogy ennyire utána néznének? Szerintem itt megint csak bukta lenne.

Szomorú örökös #   2018.08.24. 07:23

Mr.Ipkiss

Közöttünk jogilag semmi kapcsolat nincs, még csak egy lakcímen sem lakunk, bár a lakcímem az ő egyik ingatlanára szól ez nem hiszem hogy számít.

Ha egy igazán agilis ügyvédje van az ingatlanirodának, akkor megszívhatjátok, leginkább a kivastagított rész miatt. De nem tudom, mennyire foglalkozik ezzel az iroda. Pl. ha tanúval tudja igazolni, hogy mindketten jelen voltatok (nem mindig egyedül megy ki bemutatni a kinézett ingatlant). Ha viszont ugyanannyiért veszitek meg így is az ingatlant, az butaság, mivel így gyakorlatilag épp olcsóbban kéne, hogy adja az eladó, mivel az ingatlanirodát nem kell belőle rendeznie. Ettől függetlenül csatlakozni tudok csak az előttem szólóhoz, hogy tisztességtelen így venni egy ingatlant, de ettől még sokan megcsinálják.