Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

nonolet # e-mail 2018.08.24. 02:05

Ki lett volna a vevő eredetileg ?

Ha te... vagy te is.
Akkor nézzük a tisztesség kérdését elsőnek.

Az ingatlan iroda a munkát elvégezte!
Ezt te sem tagadod.
Ezért jár neki a pénze érte.

Tehát a kérdés egyszerű: mennyit ér a becsületed?!

Aztán....
Másodiknak, hogy megúszható-e tisztességtelenséged?

Ha a történet leírása pontos, akkor vélhetően igen.
Mert az ingatlanos vélhetően nem tud perképesen bizonyítani majd...

(persze lehet, hogy van pl. hangfelvétele, hisz elég rutinosak ők is, vagy éppen más bizonyítékuk)

Mr.Ipkiss # e-mail 2018.08.23. 19:33

Sziasztok!

Lenne egy igen érdekes problémám, hátha ti tudjátok a megoldást. Kinéztem egy lakást a barátommal együtt, amit egy ingatlaniroda mutatott meg nekünk, és mivel megtetszett, a következő nap rögtön ajánlatot is tettünk, bár az ár igen magas volt, nem is engedtek belőle ezt elfogadtuk. Ezután jöttek az érdekességek, az eladó megkeresett minket, hogy kihagyhatnánk az ingatlanost, mivel ő nem kizárólagos szerződést kötött, ezért saját maga is árulta a lakást.(Egyedül élő illető, teljesen tiszta tulajdoni lappal) Az ingatlanos nagyon szemét módon viselkedett (ezt mi is tapasztaltuk) ezért belementünk a dologba. Mi visszamondtuk az ajánlattételt, ő megkapta az ajánlattételi dij egy részét. Ezután kezdd érdekessé válni a dolog, mert a szerződésben benne van, hogy ezt mi hivatalosan nem tehetjük meg (mármint az ingatlaniroda megkerülését). A lakást együtt néztük meg, de csak a barátom szerepel a megtekintési lapon, ő is az ajánlattevő. Közöttünk jogilag semmi kapcsolat nincs, még csak egy lakcímen sem lakunk, bár a lakcímem az ő egyik ingatlanára szól ez nem hiszem hogy számít. Az ingatlant saját nevemre venném 100%-ig, így ő nem szerepel sehol az adásvételiben. Származhat vajon ebből a későbbiekben problémám? Elvileg így is élettársi kapcsolatnak számítunk, hiába nincs semmilyen papír, vagy ez a része nem bizonyítható? Válaszotokat előre is köszönöm. Én először úgy voltam vele, hogy ez sima ügy lesz, de kissé aggódom, bár nem hiszem hogy ilyen kacifántos ügyet jogi útra terelne egy ingatlan iroda.

drbjozsef #   2018.07.17. 07:47

... de mint ezt már többször megbeszéltük itt, bírósági ítélet is van róla, hogy az utólagos jutalék kikötés semmis, nem kell vele foglalkozni. Legfeljebb költségarányosan járhat neki valami, de jutalék, az nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.16. 16:26

Az ingatlanos - ha kizárólagos szerződést köt az eladóval - akkor kiköt egy időszakot (pl egy év) amin belül akkor is jár neki a jutalék, ha más adja el. Ezzel biztosítja, hogy nem gürcölt hiába.
Az OC ezt teszi.

Szomorú örökös #   2018.07.16. 07:30

Szomorú Vevő

ha esetleg igazam lenne, akkor milyen lehetőségem lehetne az aláírt nyilatkozat és az ügy -feltételezett-részleteit ismerve

Az aláírt nyilatkozat semmi jogi témára nem használható, mivel az csakis az ő munkáját igazolja mondjuk az iroda felé. Max. akkor lehet felhasználni, ha olyan szerződést kötöttek, hogy csakis az ingatlanos és a tulaj árulhatja, másik ingatlanos nem, bár ezt is elég nehéz lenne bizonyítani, hogy a konkurencián keresztül ment esetleg az eladás. Viszont ez már megint nem a te játékod, hanem az ingatlanosoké. Ahogy írtam korábban is, szerintem a tulaj mérlegelt és mivel lehetősége volt rá, így saját maga adta el és ilyenkor az ingatlanos tehetetlen, ne ostorozd feleslegesen őt.

De szerintem felesleges vihart kavarni a biliben. Nem a tiéd az ingatlan, próbáld meg elfogadni. Remélem mostmár elfogadható választ kaptál. Sőt ha jól látom, a többi értelmetlen mocskolódás el is tűnt innen. ;-)

Zoltanuss # e-mail 2018.07.15. 22:37

Érdekes dolgok ezek az irodákkal való szerződések. pl. egyszer egy kiadásnál nagyon makacskodott egy hölgy hogy ő kiadja a meghirdetett lakásomat. Mondtam neki : hölgyem maga nem tudja kiadni, legfeljebb mutogatni, de azt is csak akkor, ha megbízom.
De mivel megbízást nem kap, elköszönhetünk egymástól.

Zoltanuss # e-mail 2018.07.15. 22:32

Szomorú Vevő !!

Azonban aláírtunk egy megtekintési nyilatkozatot, mely értelmében gyakorlatilag meg sem közelíthetjük a vevőt.
Nem kell minden faszságot aláírni.
Anno én is aláírtam, de azokban ilyenek nem voltak csak a tény, hogy láttam az ingatlant.
Aztán később pl. volt olyan szitú, hogy a mustra befejezése után elbúcsúztam az ingatlanostól és ott a szeme láttára visszamentem további infót gyűjteni... szomszédoktól stb.
Végül is a tulaj annak adja el az ingatlanát akinek akarja.
Ez a szitú necces lehet főleg lakáskiadásnál.
Azért direktbe nem szívesen mondja senki, hogy neked nem kiadó, így ez elkerülhető ha mindig van a talonban egy előző nem létező fiktív érdeklődő is.

Szomorú örökös #   2018.07.15. 11:01

Szomorú Vevő

Azonban a feltételezéseimet nem otthon 3 sör mellett találtam ki hanem vagy egy órás megbeszélés "eredménye" az ingatlanossal.

Egyetlen apróságról te, mint „vevő-jelölt” sohasem tudhatsz, nevezetesen arról, hogy milyen szerződés-típust kötött a tulaj az ingatlanirodával. Ha nem kizárólagos, azaz a tulajdonos saját maga is eladhatja az ingatlant, akkor az ingatlanos hiába teper, megnyugodhatsz, nem rajta keresztül fog elkelni az ingatlan. És nyilván ha még tudta is a te drágább ajánlatodat a tulaj, lehet osztott-szorzott, hogy mi marad belőle neki, mert nyilván az ingatlanos jutalékot kap belőle. Márpedig ha a másik vevő esetén nincs jutalék-fizetési kötelezettsége és több marad neki, akkor ő fogja megkapni az ingatlant.

Szomorú Vevő # e-mail 2018.07.14. 21:01

Szomorú örökös,

Világos amit mondasz és ha olyan ajánlatot kapott ami legalább annyi mint az enyém, vagy akár alacsonyabb valamennyivel de kp-ban lerakta elé az asztalra akkor elfogadom a helyzetet, így jártam.
Azonban a feltételezéseimet nem otthon 3 sör mellett találtam ki hanem vagy egy órás megbeszélés "eredménye" az ingatlanossal. Persze nem kizárható, hogy össze-vissza hazudozott valamilyen oknál fogva, vagy tök hülye és azért beszélt össze-vissza, esetleg én vagyok tök hülye...

Azonban nem arról szerettem volna beszélgetni, itt a fórumon, hogy vajon összeesküvés elméleteket gyártok-e, hanem ha esetleg igazam lenne, akkor milyen lehetőségem lehetne az aláírt nyilatkozat és az ügy -feltételezett-részleteit ismerve. Azaz, ha megkeresném az eladót és tájékoztatnám arról, hogy nekem is van/volt egy ajánlatom akkor fizetnem kellene-e kötbért vagy nem?

Szomorú örökös #   2018.07.14. 00:29

Szomorú Vevő

Igazából az eddigi kommunikációból azt szűrtem le, hogy az ajánlatunkat nem is közölték a vevővel.
Talán alacsonyabban vásárolta meg mint a mi ajánlatunk.

Ez egyáltalán nem biztos, lehet a másik ajánlat a vevő és az ingatlanos felé is sokkal jobb ajánlat, így mindketten jobban jártak, hiszen a vevő is több pénzt kapott meg az ingatlanos is magasabb jutalékot. Te viszont lemaradtál így róla. Sajnos sokat nem tehetsz, mivel a vevő dönti el - még csak nem is az ingatlanos - hogy kinek adja el az ingatlanát.

Szomorú Vevő # e-mail 2018.07.13. 22:27

Sziasztok,

Nekem is ingatlan ügynökkel kapcsolatban lenne egy kérdésem, de most a vevő oldalról.

Párnapja megnéztünk egy házat. A megnézés után pár órával már tettünk is egy ajánlatot akkor még szóban az ingatlanosnak és jeleztük hogy kész vagyunk mihamarabb "hivatalos" írásbeli ajánlatot tenni 500.000 Ft letét lerakásával.
Már itt kezdett furcsa lenni a helyzet, mert elkezdett mentegetőzni hogy van valami másik ajánlat is ezért nem tudja most hivatalosan ezt rögzíteni, de jelezte, hogy ez jóval alacsonyabb mint a mi ajánlatunk.

Végül most este szóban közölte, hogy egy másik ajánlatot elfogadott a vevő.

Igazából az eddigi kommunikációból azt szűrtem le, hogy az ajánlatunkat nem is közölték a vevővel. Talán alacsonyabban vásárolta meg mint a mi ajánlatunk. Arról nem is beszélve, hogy ez a kezdeti ajánlatunk volt, ennél még némileg tudtunk volna feljebb is menni.
Ezzel pedig az ingatlanos a vevőt is megkárosította, hiszen nem a legjobb ajánlatot közölte vele.
(Mielőtt azt kérdezné valaki miért van pár ötletem:

  1. az ingatlan megtetszett valakinek az ingatlanosok közül, barát, rokon és inkább ők vették meg
  2. ez mondjuk az előző egy alverziója de az ismerős akár le is fizethette az ingatlanost, hogy mondja hogy csak az ő alacsonyabb ára van mint ajánlat
  3. ingatlan irodában az ingatlanosok egymás között is versengenek kié a jutalék és az egyik ingatlanos a másikat beelőzve megmondhatta, hogy csak az az alacsonyabb ajánlat van

Most persze legszívesebben elmennék az eladóhoz, hogy megtudjam vajon milyen ajánlatot fogadott el és ő tudja-e hogy volt más ajánlat is.

Azonban aláírtunk egy megtekintési nyilatkozatot, mely értelmében gyakorlatilag meg sem közelíthetjük a vevőt.

Mit gondoltok, ha holnap megkeresném az eladót és tájékoztatnám a helyzetről, akkor mennyire leszek támadható?

Előre is köszönöm a gyors válaszotokat, talán most még tudok lépni valamit az ügyben.

A nyilatkozat szövege:
"... az ingatlannal kapcsolatos tárgyalást kizárólag az Ingatlanügynökség részvételével kezdeményez, folytat le vagy veszt részt ilyen tárgyaláson, az ingatlant kizárólag az iroda nevében eljáró személy jelenlétében tekinti meg, az ingatlanra vonatkozó bármilyen tartalmú előszerződés vagy szerződés megkötéséről, valamint az ahhoz vezető tárgyalásmegkezdéséről az ingatlanirodát értesíti. ... ha megszegi a fenti kötelezettséget 2% kötbért köteles fizetni..."

Szomorú örökös #   2018.07.10. 07:58

cloudstrife

Érvényes egy ingatlanos szerződés úgy, hogy nincs rajta irányár?

Az eladási árat kötelező megbeszélni szerződéskötéskor, én úgy tudom. Ha ez elmaradt, akkor jogilag vétett az ingatlanos és akár semmis is lehet így a szerződés. De ezt majd az ügyvéd mondja el, ha így van.

Szomorú örökös #   2018.07.10. 07:56

lányok

Olvasd el a szerződést, csak benne van, hogy milyen típusú szerződést kötöttél velük. Ha kizárólagost, akkor az is benne van, hogy mennyi ideig nem mondhatod fel velük büntetlenül. Mert ha mégis megteszed, akkor fizetned kell nekik. Persze van olyan ismerősöm, aki bement hozzájuk és kiverte a balhét talán egy-két hónapnyi kizárólagos szerződés után és inkább elengedték büntetlenül, csak menjen már onnan. :-D

lányok # e-mail 2018.07.10. 07:49

Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne:
Az iroda 10 hónapja hirdeti a lakásomat eredménytelenül /csupán 3 érdeklődőt hoztak ez idő alatt/.
Vissza szeretném mondani a velük megkötött szerződést.
Támaszthatnak-e felém bármiféle anyagi követelést például a hirdetésért? Sehol nem találtam erre utalást.

nonolet # e-mail 2018.07.04. 12:44

Az árat nehogymár!!! az ingatlanos döntse el...

Azt TE mondod meg és kész.

cloudstrife # e-mail 2018.07.04. 12:05

Üdv mindeki!

A mi sztorink:

Adott egy ház telekkel, egyedüli tulajdonossal. Gondoltuk megpróbáljuk eladni, de nem sietünk sehova, csak nézzük meg. Ismerős ismerőse az ingatlanos, kihívtuk. Barátilag elbeszélgettünk, megnézte, körüljárta, majd jelentkezik, kiszámol egy reális árat. Rendben, addig kitöltjük a papírokat, aztán folytatjuk.
Perszehogy jóhiszeműen kizárólagos rublikát ikszeltünk, aláírtuk. De vételár nélkül (és itt lesz a kérdés)
Majd jópár nap múlva hívott, hogy akkor x összegért lehetne elkezdeni árulni. Persze az ár pofátlanul alacsony volt (így én is lehetnék ingatlanos), majd fele annak amit reálisan érhet, így mondtuk neki, hogy vagy annyiért hírdeti amit mi mondunk, vagy akkor hagyjuk a francba. Persze hiába ismerős ismerőse, azonnal előhúzta a "szerződésünk van" jogi kártyát. Hogy akkor oké, de akkor fizessük az elállás összegét. A semmiért persze nem fogok fizetni.

A kérdés. Érvényes egy ingatlanos szerződés úgy, hogy nincs rajta irányár?

Ügyvéddel már felvettem a kapcsolatot, de még nincs válasz én meg türelmetlen vagyok. :)

MajorDomus # e-mail 2017.05.23. 23:40

Fogalmilag igen a gyakorlatban nem!

SolnesM # e-mail 2017.05.23. 07:56

Megjegyzem, fogalmilag kizárt elvieg, hogy TÖBB kizárólagos szerződés legyen, ugye. Az nem lenne szerencsés

írja b józsef.

Valóban fogalmilag kizárt, így eleve nem éltszerűek ezek a szerződések. Általában az eladó és a közvetítő is mohó, ezért nem körültekintő. Mert hirdetni, sőt bemutatni is akár végtelen számú iroda közreműködésével lehet, de eladni csak egy tudja.
A többi szív a potya munka miatt !
A nagyobb, a profi irodák ezért egyeztetnek.
A hirdetések több portálon is mehetnek 8általában nem költségesek ), a bemutatást pedig megegyezés alapján az végzi aki a legközelebb van a bemutatandó ingatlanhoz.

SolnesM # e-mail 2017.05.23. 07:49

A kérdésem az, hogy kérhetem-e az összes, a házamat hirdető ingatlanostól, hogy küldjék el nekem a szerződés másolatát?
kérdezi vpi123.
Kérhetsz, de annak valószínűsége, hogy kapsz kicsi, majd nulla.
Az ingatlanosok sem szeretnek potyára dolgozni. Tehát ha rájönnek, hogy sokan foglalkoznak az üggyel, akkor vagy ejtik, vagy ami még rosszabb kártérítést is kérnek.

MajorDomus # e-mail 2017.05.22. 22:38

A megbizó kérhet másolatot!

drbjozsef #   2017.05.22. 21:03

Amit aláírtál, azt igen, amit nem te kötöttél, ott nem hinném, hogy kötelesek lennének. Így legalább ők nem is kötelezhetnek téged semmire, a keresztapád tulajdonrészét hirdethetik, a Tiedhez semmi közük.

Egyébként, ha visszaolvasol, láthatod, hogy ha van is benne kizárólagosság, akkor az nem számít, ha a sarkadra állsz, elhajthatod őket a búsba. Már persze akkor, ha nem végzett valamelyik tényleges munkát.

Megjegyzem, fogalmilag kizárt elvieg, hogy TÖBB kizárólagos szerződés legyen, ugye. Az nem lenne szerencsés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vpi123 # e-mail 2017.05.22. 20:02

Nekem az lenne a kérdésem, hogy kérhetek-e a szerződésről másolatot e-mailben az ingatlanirodától?
Nálunk az a helyzet, hogy keresztapámmal 50-50 száazálékban van egy XX. kerületi házunk, amit keresztapám árul, de már mindenféle áron hirdeti kb 6 ingatlanos a net-en.
Két szerződés kötésénél ott voltam, aláírtam, a többi nem tudom, hogyan és milyen feltételekkel köttetett.
Keresztapám azt mondta, majd előkeresi a szerződéseket (szerintem azt sem tudja, hová tette) Na most szeretném kézbe venni az egész ügyet. Magánszemélyként is hirdetni szeretném, és ellenőrizném, hogy kizárólagosság van-e bármelyiken (vagy egyéb kisbetűs feltétel) .
A kérdésem az, hogy kérhetem-e az összes, a házamat hirdető ingatlanostól, hogy küldjék el nekem a szerződés másolatát?

köszönöm

MajorDomus # e-mail 2017.05.19. 00:20

Elég szivósak!

Szomorú örökös #   2017.05.18. 08:11

Zoltanuss

régen engem is próbáltak az ilyen un. tolakodós ingatlanosok megkeresni

Engem aztán már kereshetnek. Első mondatban közlöm, hogy köszönöm, de már van ingatlanosom és nem kívánom lecserélni. Ezek után már tolhatják is el a biciklit! :-)

MajorDomus # e-mail 2017.05.18. 00:21

Na,az nehéz kenyér! Tudom.