Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


MajorDomus # 2020.08.17. 17:29

És a lakás is....

Szomorú örökös # 2020.08.17. 05:11

MajorDomus

Vegye meg akit hoz,semmi más nem fontos.

Pont az a lényeg, hogy úgy döntöttek, mégsem akarják eladni az ingatlant, hanem másként szeretnék hasznosítani:

Ha az utolsó napon sem törénik érdemben (papíron, szerződéssel) semmi, akkor ezt az amúgy 16-án amúgy is lejáró szerződést felmondjuk (épp azért, hogy nem menjen át nem kizárólagosba), mertlehet, hogy másképpen hasznosítanánk az ingatlant.

Elviekben tegnap lejárt a szerződés, mostantól szabad számukra a vásár.

MajorDomus # 2020.08.16. 19:41

Persze hogy nem. Vegye meg akit hoz,semmi más nem fontos.

Szomorú örökös # 2020.08.15. 22:07

Tillu

Namost, 16-a után, ha új vevőjelöltet hoz, akkor egyszerű a helyzet, hiszen már nincs szerződésünk, de mi van, ha egy régit hoz vissza, és minden feltételt teljesít? (nem alkuszik, stb...)

Egy feltételt ez esetben máris nem teljesített, mert gyakorlatilag szerződés lejárta után hozta a vevőjelöltet. Innentől szerintem nem is kérdés.

Tillu # 2020.08.15. 19:57

Természetesen el szeretném adni...
De: annyi kiskapu van, hogy már kezdek bizonytalanodni...
Ma kiderült, hogy külföldi az illető (nem EU) így engedélyeztetni kell. Az OC-s szerződés szerint 100 ezerrel már vételi ajánlatot is el kell fogadjak (ha kifizeti az árat...)
De a vételi ajánlat az még a eladási szerződés "előszobája" amiben kikötöm a foglalót meg mindent...

Csak az nem világos számomra, hogy a vételi ajánlattal kell megkérni a vásárlási engedélyt, vagy a szerződéssel?

Az engedély elbírálása kb. 3 hónap, addig áll a dolog a levegőben...

MajorDomus # 2020.08.14. 20:39

De most komolyan. El akarod adni a házat vagy sem. Nem mindegy hogy szerződéssel vagy anélkül hoz vevőt?
Neked eddig hányan jelentkeztek a házra?

SolnesM # 2020.08.14. 12:25

amúgy is lejáró szerződést felmondjuk (épp azért, hogy nem menjen át nem kizárólagosba),
Ami lejár azt nem kell felmondani.
Egyébként hozhat 10 -et is ha nálad a kulcs 16 után nem engeded be őket !!
ha az útólsó pillanatban hoz sok lehetőség van a vevő jelőlt lerázására. Pl. utalsz rá ,hogy azért vannak még rejtett hibák. Az utalást úgy kell tenni ,hogy az ingatlanos ne hallja, de ha hallja is mi van ? Mondhatod tegnap derült ki.
Ez erre ment :
és minden feltételt teljesít?
Egy vevő jelöltből hol rövidebb hol hosszabb folyamat után lesz csak vevő. Közben számtalanszor el lehet venni a kedvét a vásárlástól.

Sherlock # 2020.08.14. 11:39

Tényleg az a kérdés, hogy mi van akkor, ha úgy visz vevőt, hogy nincsen rá szerződésetek? Ha én viszek most egyet, engem is kifizetsz?

Tillu # 2020.08.14. 07:29

Sziasztok!

Bár jogilag egyszerű ez a helyzet, de segítsetek, hátha van valami buktató...

OC-nál kötöttünk kzárólagos szerződést ami 16-án jár le (3 hónapos volt). Az OC az utolsó napon még 2 ügyfelet hoz (eddig alig...).
Ha az utolsó napon sem törénik érdemben (papíron, szerződéssel) semmi, akkor ezt az amúgy 16-án amúgy is lejáró szerződést felmondjuk (épp azért, hogy nem menjen át nem kizárólagosba), mertlehet, hogy másképpen hasznosítanánk az ingatlant.
Namost, 16-a után, ha új vevőjelöltet hoz, akkor egyszerű a helyzet, hiszen már nincs szerződésünk, de mi van, ha egy régit hoz vissza, és minden feltételt teljesít? (nem alkuszik, stb...)
Őket is szokszó (jutalékfizetés) neélkül lemondhatom?

Nagyon köszönöm!

Cactuska # 2020.07.22. 07:42

Szomorú Örökös

Igen sajnos, tapasztaltam, hogy ebben az országban szép szóval semmit nem tudsz elintézni, csak ha fenyegetőzöl. :(
Mivel felmondhatjuk a szerződést, mindenképpen felmondjuk, de ezt a nyomtatványt nem fogjuk akkor sem aláírni. Elolvastuk a szerződést, sehol nem volt benne olyan, hogy csak ezzel a nyomtatvánnyal lehet felmondani,úgyhogy kenjék a hajukra a nyomtatványt. Hivatkozik a szerződésben egy 12f pontra. Megnéztük, az a saját oldalukon egy normális felmondási nyilatkozat, de nem ez, amit most akarnak velünk aláíratni,hogy még 12 hónapig ő igényt tart a jutalékra.
Elmennek a fenébe!

Szomorú örökös # 2020.07.21. 22:31

Cactuska

Még nem adtuk el a lakást. Csak mivel látszik, hogy ez az ingatlanos már nem is fogja eladni, kezünkbe vennénk az eladást.

Sajnos jogszerűen erre akkor lesz lehetőségetek, ha megszűnik a szerződés.

Duna House-is az ingatlanos.

Úgy látszik, hogy ők erre utaznak. Ha nem megy el gyorsan, akkor szándékosan pihentetik, szívatva ezzel a szerződő félt.

Egy évre kötöttük a szerződést, ami novemberben fog lejárni.

Karakán módon be kell menni hozzájuk és kiverni a balhét, addig cirkuszolni, míg fel nem bontják a szerződést maguktól. Egy ismerősöm ezt tette, hozzá is egy emberke magánúton jelentkezett be vevőként, és miután megszűnt a szerződése, eladta neki. Nem is kértek tőle jutalékot utána. Néha a cirkusz segít csak sajnos.

Cactuska # 2020.07.21. 19:40

Szomorú Örökös

Még nem adtuk el a lakást. Csak mivel látszik, hogy ez az ingatlanos már nem is fogja eladni, kezünkbe vennénk az eladást.
Duna House-is az ingatlanos.
Most már sajnos mi is tudjuk, hogy át lettünk vágva, de tanultunk belőle. És a legrosszabb, hogy ismerős volt, megbíztunk benne.

Cactuska # 2020.07.21. 19:35

SolnesM

Volt kontrol személyünk.Felhívta telefonon,mint vevő, de nem vette fel és azóta sem hívta vissza.
A szerződésben az van, hogy bármely fél bármikor, azonnali hatállyal felmondhatja indok nélkül, csak vagy nem árulhatom a lakást novemberig, vagy ha eladom, akkor jár neki fix összeg.
Egy évre kötöttük a szerződést, ami novemberben fog lejárni.

Szomorú örökös # 2020.07.21. 17:33

Cactuska

Anno én is hasonlóképp jártam, csak hát én nem kizárólagosan hirdettem. A DunaHouse irodától keresett meg az ingatlanos és a kezdet kezdetén még talán egy vagy két érdeklődőt hozott, azonban nem nagyon tapasztaltam, hogy esetleg bármit megtett volna, mikor érdeklődő érkezett.

Aztán jött egyszer csak az a pillanat, amikor már az ő oldalukról is eltűnt. Közölték, hogy lejárt a szerződés és hosszabbítás kellene, amit emailben megtehetek. Megtettem...azonban több hét után még mindig nem került vissza az oldalukra. Ekkor fogyott el a türelmem és egyoldalúan emailben felmondtam a szerződést velük. Esélye se volt, hogy jutalékot követelhessenek tőlem később.

A te eseted más, mivel te ún. „kizárólagos szerződést” kötöttél velük az olcsóbb jutalék érdekében - nagy valószínűséggel egy évre, de ezt mi nem tudhatjuk - ami nem járt még le (te írtad, hogy 8 hónapja történt) No ez volt öreg hiba, ilyet nem szabad kötni. Sokszor azért is kapnak néha bizonyos előnyöket bent az irodában, ha úgymond "becserkésznek" szerződésre eladásra szánt ingatlanokat, bár valódi jövedelmük akkor is csak úgy lesz belőle, ha rajtuk keresztül valósul meg a szerződéskötés.

Azt viszont én nem tartanám jó ötletnek, hogy bátorítsd őket további hirdetésre, ahogy egy előttem szóló javasolta, mivel már eladtad az ingatlant, tehát ők már ha akarnák, se tudnák teljesíteni a szerződést és ez tuti jogilag támadható lenne irányodban. Akkor van nagy gebasz, ha olyan személy látogatott vissza hozzád megkerülve az ingatlanirodát, akit bizonyíthatóan ők korábban kiközvetítettek és úgy gondolta, hogy jutalék nélkül is megoldható, mert ez esetben teljesen jogos az iroda követelése. Szerintem még akkor is gond lehet, ha ők minden kétséget kizáróan igazolni tudják, hogy az illető bent az irodában tekintette meg az ingatlant, majd utána látogatott ki hozzátok, mert sok esetben ennek is írásos nyoma van. Ez esetben a Kúria határozata nem igazán lehet mérvadó.

SolnesM # 2020.07.21. 14:07

Cactuska !
Azért elég ravaszok ezek az ingatlanosok, de van pár kijelentésed ami vitaható.

Pl. az egyik :

hogy feltette a hirdetést, nem foglalkozik vele.
Honnan tudjátok ?
Volt kontrol személyetek ? Pl. kontrol személy egy barát, nagybácsi stb., aki kiadja, hogy érdeklődik az ingatlan iránt. Ha tényleg lerázzák, akkor van bizonyíték , hogy nem foglalkoznak vele.
Vagy pl. ez :
nem történik semmi, pedig az ár az nagyon is jó, mert már áron alul áruljuk az ingatlant.” Az se olyan biztos. teljesen mást gondol a vevő és mást az eladó a jó árról.
Néha olyan nagy a szakadék, hogy érdeklődés egyenlő a nullával.
Aztán a felmondásról. Van olyan passzus a szerződésben, hogy csak évfordulón lehet felmondani ?

Azt mondta, hogy 3-4 hónapon belül el fog menni a lakás, ezért is mertük aláírni.
Csak mondta, vagy le is írta ? Nem mindegy !!

Nem szeretnénk ezt a nyomtatványt aláírni, mert nem vagyunk hajlandóak a semmiért fizetni nekik.

Azért nem a semmiért kell fizetni. Szerződést készített, felmérte az ingatlant, hirdette , az is valami. Tény hogy nem azonos az ingatlan értékesítéssel.
A dolog nyitja a jó szerződés, amit mindig két fél készít. Ha csak az egyik, az diktátum- Ki kell várni türelmesen a szerződés lejártát és akkor saját kézbe venni az értékesítést. Néha megy néha nem.

drbjozsef # 2020.07.21. 12:34

Cactuska,

Ha a határozott idő még nem járt le (mégis hány évre kötsz egy ilyen szerződést???), és a szerződésben nincs a rendes felmondásáról semmi, akkor jogszerűen nem mondhatod fel.

Akkor mondd meg nekik, hogy hirdessék csak bátran, nem mondod fel a szerőzést, de a 1333/2005. Kúriai határozat alapján a nem általuk hozott vevőnek eladás esetén a kizárólagosságuk ellenére is egy kanyit nem fogsz nekik fizetni. Tisztességtelen, és semmis. Én hozzátenném, hogy b*sszák is meg magukat.

https://kuria-birosag.hu/…vi-hatarozat

Ja, és nagyon aprólékosan átböngészném azt a szerződést és az ÁSZF-jüket. Tényleg nem vállaltak semmi konkrétat, csak "azt mondták" hogy majd gyorsan elmegy? Semmi arró, hogy hány vevőjelöltet kell hozni, mit kell csinálniuk? Elég annyi, hogy felrakják az internetre? Bármi amibe bele lehet kötni, azzal én szopatnám őket.

Jól átvertek.

Cactuska # 2020.07.21. 11:33

Még lenne egy olyan kérdésem, hogy nekem most azt mondták, ha az ingatlaniroda nem fogadja el a felmondásunkat, akkor egyoldalú szerződés szegésnek minősül a mi felmondásunk.
Tehát tőlük kellene kapnunk egy olyan papírt, hogy elfogadták a felmondásunkat, de ha nem kapunk, akkor mit tudunk csinálni?

Cactuska # 2020.07.21. 10:30

drbjozsef!

Határozott idejű szerződést kötöttünk sajnos, mert így volt állítólag kedvezőbb a jutalék százaléka.
Azt mondta, hogy 3-4 hónapon belül el fog menni a lakás, ezért is mertük aláírni.
Csak arra nem gondoltunk, hogy abszolút nem fog foglalkozni az egésszel és csak áll az ingatlan üresen és fizetjük az üres lakás rezsijét, dobáljuk ki a pénzt rá.

Cactuska # 2020.07.21. 10:28

drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Már írtunk egy másfél oldalas felmondó levelet, amiben leírtuk a panaszainkat és hogy miért mondjuk fel a szerződést. Ebben mindent leírtunk, hogy mit nem csinált az ingatlanos és azt írtam, hogy azonnali hatállyal fel akarjuk mondani és hogy 24 órán belül töröljék a hirdetésünket az oldalukról. Azt írta, hogy csak akkor törlik a hirdetést, ha ezt a nyomtatvány aláírtuk.
Ezt elküldtem tértisen a központnak és emailen az ingatlanosnak is.
Ennek ellenére alá akarja velünk irattatni ezt a nyomtatványt, de akkor nem fogjuk.
Attól féltünk, ha nem írjuk alá, akkor nem tekinti megszüntnek a felmondásunkat.
De akkor ezek szerint nyugodt szívvel visszautasíthatjuk és nem kell aláírnunk.

drbjozsef # 2020.07.21. 10:28

Megjegyzem, azért a szerződéseteket nem ismerjük. Ha határozott idejűt írtál alá, vagy a határozatlan felmondására is vannak benne passzusok, akkor aszerint kell felmondani a szerződést.

De az biztos, hogy a jutalék nem jár neki akkor sem, ha a kizárólagos szerződés hatálya alatt adod el bárki másnak. Ez tisztességtelen feltétel, ez a része semmis a szerződésnek.

drbjozsef # 2020.07.21. 10:13

Cactuska,

Nevetséges. Nem kell aláírni.

Írsz egy tértis levelet neki, "A szerződést a levél kézhez vételének napjával felmondom". Ennyi.

A lényeget tegnap is írtam : ló jár neki, nem jutalék.

Ha akar pereskedjen.

Nem fog. Csak bepróbálkoznak, hátha valaki aláírja.

Cactuska # 2020.07.21. 09:33

Üdvözlök mindenkit!

Szeretném a segítségüket kérni az ügyünkben. 2019.11.27-én szerződést kötöttünk egy ingatlanirodával lakáseladás ügyben. Sajnos sikerült egy olyan ingatlanost kifogunk, aki azon kívül, hogy feltette a hirdetést, nem foglalkozik vele. Most már több, mint 8 hónapja náluk van a hirdetetés, ez idő alatt összesen 2x hívott fel minket, egyszer még az elején, utána pedig amikor már kiborítottuk a bilit, hogy nem történik semmi, pedig az ár az nagyon is jó, mert már áron alul áruljuk az ingatlant.
Most fel akarjuk mondani a szerződést, de kizárólagos szerződést kötöttünk annak idején. Tudjuk, hogy már a kúriánál van az ügy emiatt a kizárólagosság miatt.
Most mindenáron egy nyomtatványt akar velünk kitöltetni a felmondáshoz, amiben benne van, hogy még 12 hónapon belül, ha eladjuk, akkor jár nekik a jutalék.
Hát mi a semmiért nem akarunk fizetni nekik. Nem szeretnénk ezt a nyomtatványt aláírni, mert nem vagyunk hajlandóak a semmiért fizetni nekik.
A felmondáshoz egy másfél oldalas levelet írtam, amelyben leírtuk részletesen, hogy mennyire nem foglalkozott velünk, nem tartotta a kapcsolatot, hónapokig hozzánk se szólt, nem hozott vevőt sem stb.stb.
Az lenne a kérdésem, hogy a mi levelünk elegendő-e a felmondáshoz jogilag vagy mindenképpen alá kell írnunk azt a nyomtatványt, amiben ugye a igényt tartanak a jutalékukra, vagy elegendő a mi írásos felmondásunk is?
Kötelesek vagyunk aláírni azt a felmondó nyomtatványt?

Zöldövezeti11 # 2020.07.20. 16:07

Írod ,hogy lejárt amit ők írtak.

El kell hajtani őket mint az előttem lévő is írta.

drbjozsef # 2020.07.20. 12:38

szegedim,

Írsz nekik egy szép tértis levelet, hogy menjenek el a jó édes anyjukba.

Olvasd el ezt :

https://kuria-birosag.hu/…vi-hatarozat

Lóf*sz jár nekik, nem jutalék.

szegedim # 2020.07.20. 12:21

kötöttem egy kizárolagos szerzödés egy ingatlan irodával egyszer csak felhìv a közvetitő hogy lejart a szerzödesem ha most kivisznek valakit akkor 5 %a jutalèkuk mondtam a hölgynek hogy átgondolom megirtam neki üzetetbe hogy nem szeretnèk uj szerzödèst kötniköszönöm szèpen vissza irt hogy ez emailba tegyem meg küldtem nekik emait ezzel azt gondoltam el van intézve ezek utan eladtam a lakàsomat most meg kaptam tölük egy levelet amiben pénzt követelnek tölem mert ugy adtam el a lakásomat hogy mèg nem jàrt le a szerzödèsünk mit tudok csinálni segitsetek kèrlek