Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

vroy777 # e-mail 2015.05.07. 23:36

Üdv!
Segítségre lenne szükségem.
3 hónapja megfogadtunk egy ingatlanirodát, hogy eladja a lakásunkat. Sajnos kizárólagos szerződést írt alá a párom, holott előtte megbeszéltük, hogy semmiképp nem választjuk ezt a formát, de már késő bánat, rábeszélték (alacsony jutalék, hatalmas belső adatbázis, stb). 3 hónap alatt 3 érdeklődőt hoztak eddig, mindig hó végén, mintha csak azért lenne, hogy kipipálják, "e hónapban is jártunk itt". Amúgy is rettentő passzívak, ha mi kérdezősködtünk, leráztak, nem mondtak semmit, vagy ámítottak, lesz új vevő, lesz ajánlat, persze semmi nem történt. A netes főoldali hirdetésünk is napokra, volt hogy 1 hétre is, eltűnt, nem volt aktív, elmondásuk szerint rendszerhiba, szerverleállás, hozzá-nem-értő új kolléga miatt. Nem örültünk, elvégre ezt vállalták, hirdetik, de nehézkesen ment ez is. Ami viszont végképp kiverte a biztosítékot, hogy a legutóbbi hóvégi nézelődő párt úgy hozta ki egyik kollégájuk, hogy 1 millió forinttal alacsonyabb árat adtak ki nekik, azaz a megtekintés után erre hivatkozva akartak alkualapot szabni. Rettentő kínos és egyben dühítő volt, hogy nekem kellett kimagyaráznom, miért nem adnánk oda annyiért, amit ők hisznek. A "vevők" háborogtak, mondván ők az alacsonyabb ár reményében jöttek, az ingatlanos nő csak mosolygott, mosta magát, hogy a rendszer megkeverte a hirdetéseket, bizonyára emiatt hiszik, hogy olcsóbb, de egyébként miért ne lehetne az, ez egy jó ár, stb, legszívesebben elzavartam volna őket.
Még aznap kiderült, hogy ez az ingatlanos nő önállóan is árulja a mi lakásunkat egy portálon, az irodától függetlenül, olcsóbban. Azonnal bevágtáztam a céghez és számon kértem a főnökét, aki fel sem fogta, mi a problémám, szerinte ez kisebb baki, orvosolható, inkább működjünk velük együtt, örüljünk, hogy több kolléga is rá van állítva. Mikor szóba hoztam, hogy felbontom a szerződést vagy legalább módosítani szeretném, ne legyen kizárólagos, erélyesen közölte, hogy szó sem lehet róla, ilyet ők nem szoktak, vagy ha nagyon akarom, akkor lehet, de csak ha kifizetem a jutalék összegét, mint kötbért és fájdalomdíjat részükre. Azt hittem rosszul hallok, még őket illeti kompenzáció?
Tudom, hogy aláírtunk, kizárólagossággal, határozott 6 hónapos időszakra, de csak mi érezzük azt, hogy inkorrekt és már szinte csalással felérő módon kezelik az ügyünket? Részemről teljesen elveszett a bizalom, megkérdőjelezem a korábbi kihozott érdeklődök tájékoztatását is, és nem fogok belenyugodni, hogy még 3 hónapig csak ők kezelhetik az ingatlanomat. A szerződésben az szerepel, "a felek kölcsönösen aláírt formában módosíthatják az együttműködést". A cég vezetőjének ere az a válasza: de mi ilyet akkor se szoktunk. Ez miféle válasz?
Bele kell törődnöm, hogy a hátralévő időre szó nélkül kell tűrnöm az ő próbálkozásaikat?
A kolléganőjük levélben kért elnézést, majd közölte, hogy a hibás hirdetést átjavította, "felturbózta" és bízik a sikeres értékesítésben. A hirdetés 1 kerek napig volt aktív, azóta törölte, szóval az engesztelésül szánt lépést már vissza is vonta ezek szerint.
Van valakinek ötlete, hogyan, vagy mire hivatkozva tudnánk kiszállni ebből? Vagy legalább elérni, hogy mi magunk is hirdethessük? Elvégre bennünk már hiába bízom, de az idő minket is sürget, szeretnénk mielőbb költözni.
Köszönöm előre is.

Sherlock # e-mail 2014.12.04. 13:28

A közvetítői díj a megkötött adásvételi szerződés után szokott járni, és az első vevő-eladó közötti pénzmozgáshoz szokták időzíteni.

Szerződése válogatja, több olyat láttam amiben vételi ajánlathoz kötik.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

huntah #   2014.12.04. 12:32

A közvetítői díj a megkötött adásvételi szerződés után szokott járni, és az első vevő-eladó közötti pénzmozgáshoz szokták időzíteni.Az árajánlat nem szerződés, főleg, ha el sem fogadtad.
Hogy a vevő milyen pénzt és miért ad az ingatlanosnak, az kettejük dolga.

Arra viszont ki szoktak térni a közvetítői szerződések, hogy ezen szerződés tartama alatt általa közvetített vevő a közv.szerződés megszűnésétől számított X időn belül általa közvetített vevőnek tekintendő. Az X idő után pedig nem.

Egyébként mi az oka az újbóli kapcsolatfelvételnek?
Változott a vételár?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.04. 12:27

Bocsánat, miről beszélsz?! Az eredeti kérdésben erről szó se volt, illetve egészen másról volt szó.

www.kbs-ugyved.hu

fekete ló # e-mail 2014.12.04. 07:46

Van-e a törvényben erre vonatkozóan egy minden esetre érvényes, általános törvény? Hol lehet megtalálni?
Ha nincs, akkor viszont szó szerint csak az érvényes, ami a konkrét Megbízási szerződésben szerepel! Nem?

fekete ló # e-mail 2014.12.04. 07:42

Az árajánlatot 3 hete kaptam, azonnal visszajeleztem, hogy nem fogadom el. A vevőjelöltek mondták, hogy utána azonnal visszautalták nekik az erre a lakásra, az ingatlanostól kért 200 ezer forintot.(Mivel nem a kért összegről szólt az árajánlat)

huntah #   2014.12.03. 13:22

Az árajánlatnak nem volt meghatározva érvényességi ideje?
Laikus érzésem szerint döntő, hogy az árajánlatot három hónapja vagy három éve kaptad.

fekete ló # e-mail 2014.12.03. 12:02

A Szerződésben nincs erre vonatkozóan semmi.Akkor is jár a közvetítési díj? Meddig?
Tisztelettel, Fekete ló

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.03. 08:16

Az bizony attól függ, mire is szólt pontosan az a megbízás, és hogyan is volt megállapítva a díj. Bono et equo azt mondanám, hogy jár a jutalék.

www.kbs-ugyved.hu

fekete ló # e-mail 2014.12.03. 08:08

NEM KIZÁRÓLAGOS megbízási szerződés írásban, tértivevényes levélben feladott visszavonása után lehet-e követelése az ingatlanirodának, ha a megbízást adó és az ingatlanos cég által bemutatott és árajánlatot továbbíttatott vevőjelölt később kapcsolatba kerül és adásvételt köt?
Erre utaló kitételek nem szerepeltek egyik aláírt papíron sem.
Tisztelettel, Fekete ló

SolnesM # e-mail 2014.09.23. 10:47

Nos ezért kell határidőre kötni a szerződést !

Pl. Így : 2014 dec. 31 érvényes a szerződés, ha addig nincs vevő VÉGE !

nanemaaa # e-mail 2014.09.23. 10:07

Agathor
Mivel a szerződést nem Nagy Pistivel, hanem az ingatlanos céggel kötötted, így számodra közömbös, hogy Nagy Pisti még a cégnél dolgozik, vagy sem. Azt valószínűleg nem fogod megtudni, hogy Nagyné Pistiné a cég nevében rendelkezett-e aláírási jogosultsággal.
Összességében úgy vélem, hogy mindenképpen jó lenne elolvasni azt a szerződést mielőtt egy bonyolult perben találod magad.

nanemaaa # e-mail 2014.09.23. 09:58

Adriiiii
Ha az ingatlanos saját kezűleg azt írta rá, hogy átvette a felmondást, és alá is írta, akkor később nem fogja tudni letagadni. Ha te előre megírtad helyette az átvételi záradékot és ő csak aláírta, akkor elvileg kellene rá két tanú is.

Agathor # e-mail 2014.09.22. 20:16

Kedves fórumozók, remélem tudtok nekem segíteni:

Júniusban felhívott minket egy ingatlanközvetítő, hogy nem e kötnénk vele szerződést, mivel tudna vevőt hozni a házunkra. Mivel már több éve árultuk sikertelenül, ezért belementünk, de azóta se hozott egyetlen egy vevőt sem. Viszont most van egy komoly vásárló, aki pár napon belül megvenné az ingatlanunkat. A szerződés miatt viszont kb. 200.000 Ft vigaszdíjat kellene fizetnünk a közvetítő irodának a semmiért. Azonban a szerződést nem is az ingatlan tulajdonosa, hanem a felesége írta alá, tehát (a mi véleményünk szerint) a szerződés semmis. Ha jól gondoljuk és tényleg semmis a szerződés, akkor indíthat ellenünk pert vagy bármilyen más eljárást az ingatlanközvetítő iroda?

Hozzátenném még, hogy a közvetítőt, aki hazudott nekünk már kirúgták és hogy az egyik ismerősünk szerint már máskor is történt ilyen eset (mármint nem az írta alá, akinek a nevén van a ház) és akkor nem volt belőle semmi probléma.

Remélem tudtok segíteni a problémánkban.

Adriiiii # e-mail 2014.09.19. 14:24

Köszönöm a válaszokat, a szerződést elolvasva (többször) NINCS benne időkorlát, aláírattam vele a felmondásos papírt, kérdeztem van e valami kötelezettségünk az ingatlan iroda felé azt mondta nincs ( persze, mi mást mondana) :D

A felmondásos szerződésben feltüntettem 4. pontban, hogy a felek kijelentik, hogy egymással szemben anyagi vagy egyéb követelésük nincs.Ez sem segít?

Aláírta, most még azon gondolkodom, hogy lehet elküldöm a megbízás lemondást az ingatlan iroda emailcímére, hogy nehogy azt tudja mondani, hogy ő nem írt alá semmilyen papírt, tudom az már sok lenne, de valahogy bizalmatlan lettem :)). Köszönöm :))

emma # e-mail 2014.09.19. 10:23

Igen, feltétlenül olvasd el a szerződést, milyen feltételei vannak a felmondásnak, milyen határidők szerepelnek benne. A felmondás csakis írásban érvényes, ebből ne engedj, mondjon az ingatlanos bármit!

nanemaaa # e-mail 2014.09.19. 10:16

Adriiii
Azért akarja szóban a felmondást az ingatlanos, mert a "szó elszáll", így utólag nem tudod bizonyítani, hogy mikor mondtál fel (felmondtál-e egyáltalán), így mikortól nem érvényes már a szerződés közöttetek.
Elvileg a szerződésben benne kellene lennie a határidőnek, amíg nem adhatod el kiközvetített személynek a lakást. Az enyémben ha jól emlékszem egy év volt.
Olvasd el alaposan a szerződést, valószínűleg van benne felmondási idő is.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.09.19. 09:31

Nem adhatod el olyan személynek, akinek az ingatlanos mutatta meg a lakást. Nincs időkorlát.

Adriiiii # e-mail 2014.09.18. 16:34

Tisztelt mindenki, aki olvas és választ ad!

Júliusban nem kizárólagos szerződést kötöttem egy ingatlaniroda dolgozójával, teszi is a dolgát rendesen, azzal semmi probléma sincs, viszont a hónapok során rádöbbentünk, hogy egyedül kéne eladni ingatlanos segítsége nélkül, mivel pont amiatt az árkülönbözet miatt nem veszik meg a lakást amit az ingatlanosnak kell adni, ha eladja.

Mondtam már neki, hogy le akarom mondani a megbízást, erre az Úr azt mondta, hogy elég szóban megszüntetni a megbízást, hiába mondtam, hogy a szerződésben feketén fehéren le van írva óriási betűkkel, hogy "írásban kell a megbízást megszüntetni", neki elég szóban. Azért én a következő találkozás alkalmával aláíratok vele kétpéldányos megbízás felmondást. :) ( reméljük Ő alá is írja)
A kérdésem az lenne, hogy a szerződésben benne van, hogy nem adhatom el a lakást olyan személynek akit az ingatlan közvetítő hozott,én ezt értem is, de a szerződésben nincs időkorlát erre a pontra. Ez azt eredményezi, hogy SOHA se adhatom el olyannak, aki az ingatlan irodán keresztül szerzett tudomást a lakásról, vagy esetleg van erre valami alap idő pl. fél év,1 év.
Köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2014.08.07. 00:21

Elolvasva a szerződés vonatkozó részét, kockázatos is.

Obudafan - nak igaza van.

Várj még 4 hónapot vagy egyezzetek ki 2 %-ban.

ObudaFan # e-mail 2014.08.06. 14:56

Hát, egy 6 hónapos szerződést 2 hónap után azért felmondani, mert még nem jött vevő, ebben a helyzetben szerintem nagy merészség lenne.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Laleh # e-mail 2014.08.06. 13:59

Pontosan édesanyám írta alá. Amilyen lelki állapotban volt (haláleset után) nem olvasta el, nem ez volt a legnagyobb baja. Úgy gondolom a megoldás a fontos, nem az hogy mi lett aláírva mivel azon mar nem tudunk változtatni.

Sherlock # e-mail 2014.08.06. 13:27

Te írtad alá. Szerződhettél volna máshogy is.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Laleh # e-mail 2014.08.06. 13:00

Határozott idejű fel évre szól. Ebből letelt 2 hónap.
A szerződés melyik részét írjam le?
A felmondásáról ezt írja az iroda.
" Jelen szerződést 6 hónapra határozott időtartamra kötik. Jelen szerződés rendes felmondással nem szüntethető meg. Amennyiben a megbízó jelen szerződést rendes felmondással mondja fel köteles a megbízottak a megbízási díjat megfizetni.Amennyiben az egyik fel súlyosan megszegi a jelen szerződést, es a szerződèsszegeset az arra irányuló felszólításban foglalt hataridoben követően sem orvosolja, a másik fel jogosult a jelen szerződést rendkívüli felmondással azonnali hatállyal felmondani.
Nem hangzik túl jól. Közben lenne aki megvenné az ingatlant más közvetítőn keresztül, de ennek a cégnek miert fizessek 4%-ot amikor nem csinálnak semmit? Bosszantó egy helyzet.

MajorDomus # e-mail 2014.08.05. 22:27

Nem hiszem hogy határozott idejű lenne, két hónap sikertelenség elég felmondási indok,