Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


kezdőeladó # 2017.05.09. 18:30

Kedves Fórumozók!
Eladó pozícióban április 28-án kötöttem egy ingatlan irodával szerződést, de persze a nagyon kedves és előzékeny üzletkötő szerint ezek csak formaságok, nyugodtan írjam alá. Amikor megakadt a szemem a 12 hónapos időtartamon, akkor azt mondta, hogy ezt nem kell komolyan venni, bármikor fel tudom mondani, nem lesz belőle semmi probléma. Hát most nyugodt körülmények között otthon elolvastam az egészet és rájöttem hogy ez nekem egyáltalán nem előnyös. Kérdésem, hogy itt is van olyan lehetőség mint a bankoknál, hogy 14 napon belül elállhatok a szerződéstől?
Mi van akkor ha közben meggondolom magam és egyáltalán nem akarom eladni még azon az áron sem, mint amin eredetileg szerződést kötöttünk? Erről nem igen találtam egyértelmű kikötést, persze lehet, hogy csak számomra nem az.
Tudna valaki segíteni?

MajorDomus # 2017.02.15. 19:25

Nem könnyű kereset az!

Zoltanuss # 2017.02.15. 09:24

Nagyon ravasz szerződéseket kötnek ezek...

írja KBS.
Van benne sok sok igazság.

Ezért óvatosan a szerződésekkel. Minddel !

Akár a biztosítók. Szegény felhajtók (az üzletkötők vagy mik ) rendszeresen megkeresnek ajánlatétellel. Aztán a végén, ha hagynám, a folyamatot végig menni általában kiderül, hogy nem ők tesznek ajánlatot, hanem én, nekem kellene aláírnom a 60 - 90 oldalas, általuk jó megkonstruált szerződést. Még ez is ok. lenne, na de az , hogy egy sort se írhatok ebbe én bele, az már nagyon nagyon egyoldalú móka.

Így általában nem kötök biztosítási szerződést.

Néha amikor nagyon gonosz vagyok , hagyom az ügyek szabad folyását / nagy 'elődök' kifejezésével élve /, aztán amikor szerződésre kerülne a sor előterjesztem az észrevételeimet és mondom, rögzítsük. Akár a szerződésben, akár annak mellékletében, akár emlékeztetőben. Na itt kiborul a bili,, szegény üzletkötő rájön nem lesz sem nekem se neki jó üzlet !!

Zoltanuss # 2017.02.15. 09:06

HapciBeno !
Arról, hogy eladó egy ház vagy egy lakás nagyon sokan tudnak és tudhatnak.
Pl. a szomszédok, az eladó rokonai, az előző érdeklődők és így tovább.

MajorDomus # 2017.02.09. 23:05

Nincs vele gondod!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.09. 21:09

Nem téged fog perelni adott esetben. Hanem az eladót.

HapciBeno # 2017.02.09. 20:09

Kedves Szomorú örökös,

Köszönöm a válaszodat. Nagyrészt megnyugodtam. Az az egy kérdés maradt csak bennem, hogy igazából ezt a házat csak ő hirdeti, tehát máshonnan nem tudnék róla. És ennek részben jelét adtam, amikor felhívtam. Ilyenkor nekem kellene bizonyítanom egy esetleges perben, hogy máshonnan tudtam a házról, vagy neki, hogy csak tőle tudhattam róla?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.09. 20:01

No, ez nem egészen így van. Nagyon ravasz szerződéseket kötnek ezek...

Szomorú örökös # 2017.02.09. 19:37

KBS

Tőlem aztán pereskedhetnének. Ha nincs kizárólagos szerződés, akkor nehéz ügy lenne nekik megnyerni. Ha nincs írásos bizonyítéka, hogy ők közvetítették ki az illetőt, akkor meg a nem kizárólagos szerződés esetén se tudnának labdába rúgni. Azt kell tudomásul venni, hogy az eladás után csakis akkor van lóvé, ha ők adják el a házat és ez így helyes. De az a baj, hogy a többsége tojik ezért tenni. Helyette inkább megpróbálja megszívatni az ügyfelet, ha neki esetleg nélkülük sikerül.

Mellesleg én is árulom a házam. Nagyon sok ingatlanossal van -volt szerződésem, ehhez képest talán egy az, amelyik valóban foglalkozik is vele. Többség úgy kezel, hogy ha nem éreznek gyors eladást, gyors pénzt, akkor szimplán "pihentetik" az ingatlant és még a nyilvántartásban is úgy van beállítva, hogy sokadik jelöltként dobja ki, ha valaki ilyen ingatlan után érdeklődik. Na számomra ez az, amitől hányi tudnék. Eddig kétszer volt kizárólagos szerződésem, de soha többé! Sőt, már az újabb ingatlanos jelentkezőket is elhajtom a susnyásba, ha megpróbálnak ajánlkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.09. 19:32

Ez igaz. Én is úgy értettem, hogy az eladót szeretik perelni az ingatlanosok. (De találkoztam már olyannal is, hogy az érdeklődő vevőkkel is aláíratnak egy kötbéres szerződést arra az esetre, ha az eladó nem fizetne nekik. Tulajdonképpen készfizető kezesség.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.09. 19:15

Csak szólok, hogy ezek az ingatlanosok egyáltalán nem fáznak a pereskedéstől, sőt, néha úgy érzem, hogy kifejezetten szeretik.

Szomorú örökös # 2017.02.09. 18:30

HapciBeno

Ha nem kizárólagos a szerződése a tulajnak, akkor NEM KELL belevonni az ingatlanirodát az eladásba, a tulaj eladhatja nélkülük is. Az, hogy te felhívtad az ingatlanost és ő elkérte a neved, nem jelent semmit, ugyanis a bemutató lapot neked kell személyesen aláírni ahhoz, hogy az ingatlaniroda által "kiközvetített" személynek minősülj. Szóval csak bátra, harcra fel, ha a tulaj hajlik rá, akkor nyugodtan vedd meg közvetlenül tőle az ingatlant.

HapciBeno # 2017.02.09. 17:54

Zoltanuss,

ha eladó akar kapni x-et a házért, de ott egy ingatlanos, aki 0,04 x-et rátesz, akkor az nekem 1,04 x-be fog kerülni. Ha kihagyjuk az ingatlanost, akkor viszont csak x-be, legalábbis onnan indulhat az alku. De a lényegre sajnos nem kaptam választ. Talán majd most.

Zoltanuss # 2017.02.09. 17:26

HapciBeno ... HapciBeno !

Eléggé tájékozatlan vagyol,.
Egy vevőnek / ha csak nem valami nagy balek / általában nem kerül az ingatlan vásárlás semmibe sem.
Az esetek 95 % ában az eladók bízzák meg az ingatlanosokat anyagi juttatás fejében az ingatlan értékesítésre és az azzal járó tevékenységekre.

te ha okos vagy akkor a választékukból a neked tetszőt kiválasztod és megveszed... ha van pénzed rá.

Nem kell konspirálni. Főleg nem az eladót egy szerződés szegésre biztatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.09. 16:57

ami nekem milliós megtakarítást jelentene.
??? Tessék?!

HapciBeno # 2017.02.09. 16:48

Kedves jogtudorok,

a következő helyzetben kérném a tanácsotokat:

Házat szeretnénk venni. Találtunk is egyet, ami egy ingatalanos által feltett hirdetés alapján jó lehet. A hirdetés alapján megtaláltuk a házat Google street view segítségével, odamentünk személyesen, de nem volt otthon senki. Ezután kénytelen kelletlen felhívtuk az ingatlanost, aki elkérte a nevemet, de persze csak telefonon beszéltünk, nem írtunk alá semmit.

Ezután ugrott be, hogy a cím alapján le tudom kérni a tulajdoni lapot, az alapján meg tudom keresni a tulajt, és ki lehetne hagyni az ingatlanost a buliból, ami nekem milliós megtakarítást jelentene. Meg is van a tulaj neve és a mobilszáma.

Ha felhívom a tulajt (nemtom milyen szerződése van az ingatlanossal), raveszem, hogy az ingatlanost megkerülve szerzodjunk, majd bejegyeznek engem resztulajdonosnak, akkor az ingatlanos perelhet ezért engem v az eladót? Nem írtam alá semmit, de tény, hogy az ő hirdetése alapján találtam a házra, csak o hirdeti a házat, és felirta a nevem.

Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.02.07. 20:03

Szerintem már okafogyott!

Tin1 # 2017.02.07. 13:07

Köszönöm szépen mindenkinek! Ha követeli a részét kifizetem, nem tudok mit tenni :( De ez szemétség, hogy évekig egy ügyfelet sem hozott akit komolyan érdekelné a lakás, én eladom ismerősnek, akkor meg tartják a markukat! De sajnos ilyen világot élünk :(

drbjozsef # 2017.02.07. 12:20

Lehet, hogy bizonytalan, csak irreleváns.
Hiszen érvénytelen kikötés van benne.
Ha már nem érvényes a szerződés, akkor jó.
Ha érvényes, de jogszabályba ütköző feltétel van benn, az is jó.

Sherlock # 2017.02.07. 12:03
Sherlock # 2017.02.07. 11:55

Akkor akár jogosan is tarthatja a markát.

Ez tévedés. Még Kúriai döntés is van róla, hogy érvénytelen az ilyen kikötés.

Tin1 # 2017.02.07. 10:40

Remélem nem is lesz! És érdekes dolog, hogy tegnap voltam a Földhivatalban, még jelzálogtörlést adtam be, erre délután hív az ingatlan irodából valaki, hogy maradjon-e még archivan a lakás. Lehet, hogy van besúgó az ingatlan irodának a Földhivatalból? Vagy csak merő véletlen összeesés az egész! :)Mondtam nem aktuális már a lakás eladás, erre az ingatlanos, hogy jó, bizonytalan tetszik lenni, majd visszatérünk rá! Undorító viselkedés komolyan! Ilyen esetben ha esetleg a testvérem megvenné a lakásom, akkor is az ingatlanos tartaná a markát? Nem értem én ezeket!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!

MajorDomus # 2017.02.06. 20:17

Ennyi idő után szerintem nincs gond!

ObudaFan # 2017.02.06. 16:10

Akkor úgy tűnik nem, bár a teljes szerződést kellene látni.

Tin1 # 2017.02.06. 15:07

Üdvözlöm! Ingatlanközvetítővel kötöttem szerződést2008-ban. 1-2 évig volt aktiválva, utána archiválva lett a hirdetés, mivel nem szerettem volna eladni. Jelenleg rokonom szeretné megvásárolni az ingatlanom. Mi a teendőm? Fognak kötelezni valami fizetésre a közvetítők? Vagy nyugodtan eladhatom?

Idézek egy pontot a megbízásból : A Megbízónak csak abban az esetben kell közvetítési díjat fizetnie a Megbízott felé, ha a Megbízott által kiközvetített ügyfél veszi meg az ingatlant! A Megbízott kizárólagosságot nem kér!

Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel!