Társasház - parkolás


KristofG # 2014.12.21. 12:34

Társasházi parkolás a közös területen:
Mi egy 63 lakásos társasházban lakunk Budán, ahol a garázsbeállók előtti feltáró út egyik szélén lévő parkolóhelyekért folyik a küzdelem... Van aki 8-15 éve használ mindennap egy kinti helyet, mégis hol a vendégek, hol más tulajdonosok állnak be oda, szorítva ki ezzel ezeket a „régi motorosokat” az utcára... Máskor egy albérlő megkérdezés nélkül elfoglalja az ilyen „foglalt” helyeket, aztán igen komoly kiabálós konfliktus keveredik... Nagyon mérgező ez mindenkire nézve, de eddig megoldást nem talált a ház erre. A parkolóhelyek nincsenek felfestve, nincsenek elnevezve, így ténylegesen szabad a "pálya" bárkinek...
Kérdésem:
van bármiféle bevált módszer arra vonatkozóan, hogy a tulajdonos lakók autóinak a helyét hogy lehet fenntartani és fenntartatni a számukra?
Van módszer arra, hogy a vendégek autóit hogy kell kezelni, ha mégis beállnak egy ilyen foglalt helyre?
Van legális megoldás arra, hogy a most "foglalt" helyeket, amik persze a lakók közös magántulajdonú területén vannak, hogy lehet mégis legalizálni az ottparkolók számára (persze azok részére, ekiknek nics garázsuk)?
Van erre egyáltalán megoldás, ami legális?
Köszönettel: Kristóf

nanemaaa # 2014.12.22. 14:51

KristofG
A társasház osztatlan közös tulajdonú részeinek kizárólagos használatára lehetőséget biztosítani az szmsz-ben (házirendben) lehet. Ott rögzíthető az is, hogy pl felfesti a közösség a parkoló állásokat, felfesti a rendszámokat, netán lehajtható kulcsos torlaszokkal akadályozza meg az illetéktelenek parkolását. Elvileg megoldható az is, hogy a társasház szankcionálja a házirendet be nem tartó tulajdonosokat (a tulajdonos felel az albérlői, illetőleg a vendégei tetteiért is). Egy nem tehető meg, külső segítséget nem kérhettek. Magyarán lopós autót nem hívhattok, mert a téma belügy.

vroy777 # 2015.01.04. 16:36

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget vagy tanácsot kérnék. Fél éve vásároltunk egy társasházi lakást 8 lakásos, 2 szintes tömb alsó szintjén. A hosszúkás tömb mindkét oldalán bejárható LENNE, jobbról-balról is nyitott. Ha a tömböt elfelezem, mi a bal oldali 2. alsó lakásban élünk, így értelemszerűen a bal oldalon használjuk a bejárót, habár a lakással szemben lévő 8 garázs "csúsztatva" van, a bal oldal első placcán nincs semmi, ezután jön a garázssor. Vagyis ha középen leválasztanák a tömböt egy kerítéssel (ahogy az utcában több helyen is véghezvitték, nyilván régen, és mert 2oldalt van kapu) a mi garázsunk a jobb oldalra kerülne, így már a jobb oldalhoz tartoznánk.

Probléma: néha szeretnénk is a jobb oldalon közlekedni, mert a bal oldali szélső lakó (az egyetlen, akinek ezen az oldalon autója van még rajtunk kívül) szinte minden nap a kocsibeállón áll meg. Mert épp csak hazasietett valamiért, épp kipakol belőle, épp csak elfelejti, hogy valaki (én) hazaértem a munkából, mennék dolgozni, bevásárolni, akármi. Dudálnom kell, felsétálnom, csengetnem. Mindig szabadkozik, rohan és félreáll, de fél év után észrevehetné magát. Nos ilyenkor a legegyszerűbb lenne a másik oldalon közlekednem, ami alapjában véve üres DE a jobb szélső lakó odaköltözésünkkor közölte, hogy arról mi nem járhatunk, mert biztos ráhajtunk a virágokra, a pampafűre, kárt teszünk a bejárón és nyilván nem vagyunk szimpatikusak sem. Mi azt mondtuk, eszed elment, de oké, balról lakunk, balról járunk, egyértelmű. De alapjában véve megteheti ezt? Lakástulajdonosok vagyunk itt, még ha a legújabbak is, ugyanannyi jogunk van használni az udvart.
Az, hogy más hasonló tömbökben elfelezték és így "kötelezték" az ott élőket a jobbra-balra történő kijárásra, lakásbeosztástól függően, az nálunk önkényes alapon megtörténhet? Nincs kerítés felhúzva, nincs semmi felfestve, ez biztos egy olyan régi szóbeli megállapodás lehetett, vagy csak így alakult ki és kész, de hogy ő azt mondja, 'ti itt nem jöttök át', az nekem szinte diszkrimináció. Az utóbbi 1 hónapban a fazon ráadásul átlósan áll be, hogy véletlenül se lehessen kicsusszanni ott, ha "vennénk is a bátorságot".
Jegyzem meg, a tömb jobb oldalán lakók nem szóltak, ők is ott járnak el, a virágok és a pampafű mellett, átrepülni sem tudnak felette, az ő autójuk is törheti a betont, de nekik az az adott útvonal.
A garázsok "csúsztatása" miatt nekünk is az lenne a rövidebb, szóval közölhetem a szélső lakóval, hogy igenis itt is fogok elhajtani, ha akarok?
Az udvar osztatlan, közös tulajdonnak számít, milyen jogon sajátítja ki a bejárót és mondja azt, hogy ti ott, 2 lakással arrébb, már nem jöhettek erre?
Úgy gondolom, ha zavarja ez az állapot, akkor forduljon ő a jegyzőhöz vagy valami szervezethez, hogy elfelezhesse az udvart és ne kelljen azt néznie, hogy ott hajtok el, de az elfelezéssel a garázsunk azon az oldalon kötne ki, patthelyzet - számára. Vitát nem akarok feleslegesen, de érik már, hogy elé állok, viszont fel vagyok készülve rá, hogy nem ad nekem igazat, vagy belemegy és továbbra is akadályoz.

Elnézést, ha kicsit faramucin fogalmaztam, csak próbálom képszerűen felvázolni a helyzetet és az elhelyezkedést az átláthatóság miatt.
Válaszokat előre is köszönöm!

FDToth # 2015.08.25. 16:34

Tisztelt Fórumozók,

egy társasházban bérel a cégünk egy parkolóhelyet. Egyik oldalról egy fal, a másik oldalról egy másik beálló a 'szomszéd'.
A beállós szomszéd vmilyen okból kettő cölöpöt fúrt az ő és ami általunk bérelt határra, így kiszállni nem lehet, csak ha farral állsz be (így sem tud az utasülésen utazó).
Megkértük h ezeket távolítsa el, mert nehezítik a be-és kiállást. Ő erre nem hajlandó, állítólag joga van akár kerítést is húzni a beállója körét (és ebben támogatja is a közös képviselő). Egyszerre egy autót és egy motort fog tárolni egyazon beállón.
Hiába próbálunk emberi módon megegyezni vele, nem hajlandó semmire sem.
Körbejárva a teremgarázst, sehol sem találtunk hasonló megoldást, vagyis senki sem 'barikádózza' el magát a szomszéd beálló tulajdonosának/bérlőjének kárára.
Igaz az, hogy bármit - akár beton alapú kerítést is építhet a saját beállója köré?

MajorDomus # 2015.08.26. 19:42

Az a kérdés, hogy a parkoló külön tulajdonú albetét, vagy osztatlan közös tulajdon!

Nagyon nem mindegy!

FDToth # 2015.09.15. 07:20

Az Alapító Okiratban benne van h osztatlan közös tulajodon, ezért sem értem miért kell a parklóhelyek határára bármit is 'lerakni'.
Azóta annyi történt, hogy 2,5 hétre az oszlopok elkerültek onnan, de egyik nap újból kirakták, de most semmiféle feltűnő jelzés nélkül, hanem kisebb méretben, szürke színben, így amikor álltam be az autóval - nem gondoltam h ott lesz, meg nem is lehet látni este, félhomályban, nekimentem, kár keletkezett úh épp azt intézem...
(van kamerafelvétel, birtokvédelmi kérelmet - ha nem fizeti ki a kárt a beálló tulaja - kikérem, és megy a feljelentés is). Ügyvéddel már konzultáltam.

MajorDomus # 2015.09.15. 21:43

A közös tulajdont nem zárhatja el.

EszterB # 2016.01.27. 15:56

Kedves Fórumozók,

és az esetben mi a helyzet, ha a társasház teremgarázsában külön tulajdonban álló beállóba valaki odaparkolt jogtalanul és nem tudjuk felhajtani a tulajdonost?

Már tettünk ki a szélvédőre papírt, hogy álljon el, és becsengettünk minden szomszédhoz. Pár lakás még kimaradt, akik nem voltak otthon, amikor mi csengettünk (pár órával a parkolás után), azokkal új kört futunk még, de ha ez sem jár sikerrel, mit lehet még tenni?

A közösképviselőt már felhívtuk, mert a szomszédok állították, hogy szokták egy konkrét másik beállóban látni ezt a kocsit. Reméltuk, hogy a képviselő meg tudja mondani, hogy az a beálló kié, de nem tudta.

Nem lehet ilyenkor elszállíttatni az autót? Lehetőleg a tulajdonos költségén?

A probléma különösen amiatt zavaró, hogy a beálló mögött található a szintén külön tulajdonban álló tárolónk, amiben többek között a napi közlekedéshez szükséges bicikliket is tároljuk, és így nem tudunk se beparkolni a biciklikkel, se kivenni semmit a tárolóból, mivel úgy ráállt, hogy még lapjával se tudunk becsúszni az ajtón, nemhogy biciklit bevinni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 16:42

Ha van ügyfélkapud, a rendszám alapján meg tudod nézni, kié.

EszterB # 2016.01.28. 08:22

Köszönöm az ötletet! Sajnos ez nem járt sikerrel. Ügyfélkapu van, de csak azt dobta ki, hogy az autó nem áll körözés alatt (meg azt, hogy egy cirka 30 milliós autó lebzsel a tárolónk előtt), de a tulaj nevét sajnos nem :(

Van még más ötletetek?

wers # 2016.01.28. 09:53

Adatszolgáltatást lehet kérni rendszám alapján az okmányirodában. 1250 Ft.
Amennyiben úgy vélik, hogy neked nem adhatják ki (szerinem nem lehet akadálya), az is kérhető, hogy a hivatal vegye fel a tulajjal a kapcsolatot, esetleg elküldje neki szánt leveledet.

Malamkutyi # 2016.02.15. 11:51

Tisztelt Fórumozók!

A korábbiakhoz képest ugyan lényegesen jelentéktelenebb a problémánk, mégis van valami kis zavar az éterben, ezért kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Társasházunkban majdnem minden család két autóval rendelkezik és a jelenlegi helyzetben még éppen mindenki tud telken belül parkolni. Az egyik lakónk az egyik autóját saját maga használja, a másikat pedig a fia, aki néhány éve külföldön él és dolgozik. Ez az ember azt szándékozik a társasházon keresztül verni, hogy abban az esetben ha a gyermeke hazalátogat, akkor gyermek által vezetett autó számára minden nap biztosítva legyen a zárt udvarban történő parkolás. Ezért azokon a napokon a többi lakónak egy bizonyos rendszert követve felváltva át kell adnia a helyét és közterületen parkolni, ahol éppen tud.

A kérdésem az, hogy megalapozott-e egyáltalán az az igény hogy a vendégként hazalátogató gyermek által használt gépjármű parkolása prioritást élvezzen a házban életvitelszerűen lakó többi ember (akik közül mindenki tulajdonos vagy annak családtagja) által használt autókkal szemben?

Az ötlet gazdája elképzelését azzal indokolja hogy:

  • ő maga az időszakosan visszatérő autó tulajdonosa, ezért neki joga van mindkét autó(jáv)al az udvarban parkolni, amint bárki másnak
  • a külföldön élő gyermek a mai napig erre a magyarországi lakcímre van bejelentve, tehát szerinte a házban lakónak minősül
  • azzal hogy a gyerek külföldön él még ő tesz szívességet a többi lakónak, hiszen ő az év túlnyomó részén biztosítja a többiek számára hogy az udvarban parkolhassanak, ezért természetes hogy ha megjelenik, akkor jön el a többiek ideje és nekik kell részt vállalniuk az utcán való parkolás terhéből
Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 12:09

A társasházban többnyire többséggel meghozott közgyűlési határozattal dőlnek el a dolgok. Vagyis amit a többség megszavaz, az a jogszerű.

MajorDomus # 2016.02.15. 21:35

Arra vigyázzatok, hogy közgyűlés döntsön, s ne aláirasgyűjtessel vigye keresztül.

gerbera317 # 2016.05.01. 08:03

biztosítani a társasháznak parkolót a lakók felé
LOL

gerbera317 # 2016.05.01. 10:21

Most mi a problémád? Az, hogy a közterület felé nem lehet kisajátítani a ház felé, vagy az, hogy a közös udvar felé nem lehet feléjárni a másik háztömb feléjemiatt? Ez két külön téma.

ius latratus # 2016.05.01. 11:47

:))

MajorDomus # 2016.05.01. 12:24

,, ügyvéd a közös képviselőre stb,,

Egy ügyvéd nem ennyire hülye!

Miért mit vársz a közös képviselőtöl?
Hogy épít neked parkolót?
Miért nem vettél garázst a lakáshoz?

MajorDomus # 2016.05.02. 20:49

De a szomszédban van!

matthiasi # 2016.05.03. 06:01

Krisztyan parkolási problémájának megoldására :
Az udvarban van hely ez ok, csakhogy a korábbi bejárást megszüntették, újra üzembe kell helyezni. Azaz megvásárolni a másik háztömbtől, bérbe venni.
Ha nem megy, akkor azt a 90 cm-es bejáratot bővíteni. A tulajdonostól megvásárolni a lakásnak azt a részét, ha nem megy kisajátítani. Vagy lakáscserét ajánlani fel ( jópénz ráígérésével ) Majd a megfelelő engedélyek birtokában a 12 lakásos házra egy tisztességes nagy gépkocsi behajtót építeni. Ha ez se megy, vagy a kocsiról lemondani vagy eladni a lakást és olyan helyre költözni ahol ez nem lesz probléma.
Privát parkoló kérvényezése ? Mármint lehet e azt kérvényezni ? Miért ne !
Legfeljebb nem adják meg.
Most jutott eszembe. Majd mindenütt van un. közterület foglalási lehetőség. Ki kell bérelni tartósan az önkormányzattól, jól rálicitálva, talán megadják. Elvégre kell a pénz a közösségnek sok sok célra.

matthiasi # 2016.05.03. 06:13

Most látom ,hogy K. kérdező nem is parkolni akar csak megállni

de ez által megállni szinte képtelenség.
Már miért ne lenne az ?
Ki kell tenni az elakadásjelzőt és pármásodperc alatt ki lehet szállni a kocsiból , mármint az utasnak, a vezető meg tovább hajt.
Egyszerű logisztika. Ha indololt másodmagával utazik az ember. Nyilván nagy cuccnál fordul ez elő.
Én nap mint nap szembesülök ezzel a helyzettel. Vagy másodmagammal utazom vagy nagy néha késő éjszaka pakolok.

MajorDomus # 2016.05.03. 20:16

Ez a hét mondata: ,,privát parkolót kérvényezni,,!

misandi # 2016.05.31. 07:03

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:

Társasházban élek, ahol az udvar osztatlan közös tulajdon, az ott élők parkolhatnak ott.
Viszont van egy idős házaspár, akik önkényesen kisajátítottak maguknak egy helyet, ami mindig üresen áll, mert anno azt a fiúknak tartották fent, aki ma már egyáltalán nincs ott, valamint nekik sincs már autójuk. Ők a helyfoglalást úgy oldották meg, hogy betonkockákat raktak le, ami által szerintük az az ő tulajdonuk, olyan, mint egy garázs....
Soha senki nem is merészelt odaállni eddig, vagy ha mégis, akkor számolnia kellett azzal, hogy az idős úr leköpködi az autót, ugyanis a parkoló hely felett laknak, és az erkélyről naponta többször is ellenőrzi, hogy a helyük üresen áll-e még. A probléma az, hogy egyre több az autó az udvarban és egyszerűen már lehetetlen nem igénybe venni az ott álló szabad helyet. Így is tettem a héten már többször is, az eredmény is meglett: köpetek, megrágott ételmaradékok, gipszdarabok a kocsim tetején, és vmilyen olajos trutyival is leöntötték. Ezek után felelősségre is vontam őket, akkor védekeztek azzal, hogy az az ő tulajdonuk, persze erről nincs papírjuk, a közös képviseleten is azt mondták, hogy nincs senkinek bérelt helye ott. Ezt közöltem velük is, ennek ellenére tegnap köveket raktak le a parkolóhelyre, amit elpakoltam és odaálltam. Azt szeretném megtudni, hogy a közös képviseleten kívül hova fordulhatok ez ügyben, hogy lépjenek valamit, vagy hivatalosan is értesítsék a házaspárt arról, hogy nincs joguk azt a helyet kisajátítani?

A válaszokat előre is köszönöm!

Rexor # 2016.05.31. 07:27

Rendőrségi feljelentés ha sérült az autó rongálás miatt.

misandi # 2016.05.31. 11:46

Szerencsére sérülés nincs, de szeretném valahogy tudatosítani velük, hogy az nem az ő kizárólagos területük. Egyelőre azonban úgy látom, hogy a közös képviseleten kívül nem tudok semerre sem menni a problémával.