Társasház - parkolás


Sándor90 # 2019.03.08. 19:12

Köszönöm szépen a gyors választ.
Igen az adásvételi az alapító okiratra hivatkozik, amiben szerepel a beálló mint a lakás része.

MajorDomus # 2019.03.08. 20:02

Érdekes helyzet!
ebben az esetben a parkoló sorszáma pld. - az alaprajzon a 32. számu gépkocsibeálló - is szerepel!
.
ez azért fontos,mert ez esetben a parkoló a lakás tartozéka!
.
az más kérdés,hogyan tudod az eladó által ,,eladott,, parkolódat birtokbavenni!

Sándor90 # 2019.03.11. 20:35

Tisztelt MajorDomus!

Nincs felsorszámozva, tehát istenigazából oda állhatnék ahová szeretnék.
Mivel kultúr emberek módjára viselkedik a ház nagy része, így mindenki elfoglalt 1 helyet magának. A baj az, hogy az eladás valószínűnek tartom, hogy kéz alatt történt.
Kértem egy friss társasházi alapító okiratot a közös képviselőtől. Ha abban nem szerepel semmi az eladásról, illetve, hogy meg lett e változtatva az okirat, perelek.
Félek a szép szó nem használ, és ha jelzem a problémám, majd valami himihumi módon lesz papír és szavazást igazoló dokumentum is az adásvételt igazolóan.
A kérdés csak az, kihez fordulhatok ha jogi útra szeretném terelni az ügyet.

drbjozsef # 2019.03.12. 05:47

Sándor,

Én azt tenném, hogy begyűjtöm az AO-t, SZMSZ-t, és a tulajdoni lapot. Összevetem őket, és ha továbbra is jogosnak tűnik az igényem, akkor írnék egy felszólító levelet a parkolót használónak, hogy 15 napon belül ürítse ki, és adja birtokba. Jó lenne, ha ezekből a dokumentumokból kiderülne, hogy MELYIK parkoló a Tied, de ha semmilyen számozás, elosztás, meghatározás nincs erre, és a kialakult állapot simán csak a szokásjog, mindenki foglalt magának egyet, akkor téged egyértelműen az illet meg, amelyik ezelőtt is ehhez a lakáshoz tartozott.

Ha ez nem történik meg, én fognák minden iratot, és elmennék egy ügyvédhez, lehetőleg társasházi ügyekkel is foglalkozóhoz. Pártízezer forintot megér hogy hozzáértő nézze át az iratokat, mielőtt pereskedni kezdesz, ami ennél nagyságrendileg lesz drágább.

Ha ő is megerősíti az igazadat, akkor úgyis elmondja, mi a módja a per indításának.

MajorDomus # 2019.03.12. 22:40

nagyrészt egyetértek!
Sándor!
.
az Alapitó Okiratból nem leszel okosabb.
általában a budapesti társasházakban a parkolók osztatlan közös tulajdonban állnak,tehát csak úgy eladni nem lehet.
.
mivel nem számozott parkolókról van szó, nagy valószinűséggel ,,átengedte,, valakinek a parkoló használatát.
.
mivel a parkoló a lakás tartozéka nem fogszadatot találni a tulajdoni lapon,mert ez esetben - önállóan - nem idegenithető el.
.
drb...tanácsát fogadd meg,mielőtt költségekbe vered magad,fogadó egy ügyvédet,aki társasházakra szakosodott. olcsóbban jössz ki.
.
blöffölj, jelezd az eladónak,hogy visszalépsz a szerződéstől,mivel a lakáshoz tartozó parkolót nem kaptad meg.
ha van ügyfélkapud,akkor havonta 2 tul lapot ingyen megnézhetsz otthon is. ha van időd,menj be a Földhivatalba,Nézd át a 10 lakás ás 10 garázs adatait.
.
meglepődnék, ha találnál olyan lakást,amihez 2 parkoló tartozik!

kkzsolt # 2019.03.15. 15:50

Szerintem ha társasházi tulajdon vagy osztatlan közös társasházi tulajdon, akkor is minden lakástulajdonosnak használati joga van hozzá.

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
16. § A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.

Ha minden lakáshoz tartozik egy (osztatlan) közös tulajdonú parkoló, akkor a fenti rendelkezések nem sérülnek. Ha valaki két parkolót használ egy helyett, akkor a fenti rendelkezések sérülnek. Szerintem ekkor vagy a jegyzőhöz (birtokvédelem), vagy bírósághoz lehet fordulni. Ezt akkor is meg lehet tenni, ha SZMSZ ad két parkolót egy tulajdonosnak. Itt a kérdés, hogyan bizonyítom, hogy az én parkolómat vették el jogtalanul nem másét?

Ha a lakás előző tulajdonosa írásban "átengedte" a parkolót másnak az is ugyanaz az eset, mivel sérti a fent hivatkozott történyt.
Akár ügyvéd előtt egy magánjogi szerződést nem lehet megkötni úgy, hogy az magasabb szintű jogszabályt sért. Hallgatólagos egyességgel persze át lehet engedni a parkolót, de ez bármikor visszavonható.

kkzsolt

drbjozsef # 2019.03.15. 16:56

Ha az alapító okirat minden külön tulajdonú albetéthez rendel egy parkolóhelyet (nem kell konkrétan meghatározni, a szokásjog is elég), akkor igen.
(Bár ilyenkor is lehet probléma, nemrég volt itt kérdés, ahol két lakás tulajdonosa másnak adta a parkolóját a második lakásának, aztán amikor azt eladta, annak a vevőnek nem volt parkolója.)

Nyilván ez olyankor gond, ha kevesebb parkoló van, mint lakás. Olyankor szabályozni kell. Olyankor érdeksérelem mindenképpen van - az a kérdés, hogy a szabályozás hogy viszonyul a többi tulajdonos érdekeihez.

Például : nagy társasház, kevés parkoló kerítésen belül. Ők úgy szabályozták, hogy minden évben a tavaszi kötelező beszámolós közgyűlésen tartanak egy árverést a parkolókra. Aki akar, az fizet érte. Aki többet fizet, azé a parkoló. Társasháznak is bevétel, ezért ez mindenkinek jó.

MajorDomus # 2019.03.15. 20:01

Nem egészen.
Az hogy a parkolók osztatlan közös tulajdonban vannak,nem jelenti azt,hogy nincsenek kizárólagos használatban!
Tehát nem úgy működik.hogy hazamegyek,és beállok abba a parkolóba,amelyik éppen szabad.
Ez úgy működik,hogy az adásvételi szerződésben rögzitik,hogy a lakáshoz tartozik az osztatlan közös tulajdont képező az alagsori rajzon 4.sorszámu parkoló.
Vagy az alagsorban a bejárattól balra a negyedik parkoló!

lpeter # 2019.04.17. 20:31

Kedves Hozzáértők!

A társasházban, ahol lakom, megvettem egy osztatlan közös területen kialakított felszíni parkoló kizárólagos használati jogát.

A társasház alapító okirata szerint:

(1) Az Alapító a társasház alapító okirat mellékletét lépző, a felszíni gépkocsi-parkolóról készült földszinti vázrajzban foglaltaknak megfelelően a I. fejezet I. sorszámmal jelölt, közös tulajdonba tartozó telken a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a Budapest ... hrsz. alatt felvett ingatlanon mindösszesen 136 darab, arab számokkal számozott, felszíni gépkocsi-parkolót alakít ki.
(2) Az egy felszíni gépkocsi parkoló által megtestesített ingatlanhányad kizárólagos használati joga onálló, forgalomképes vagyoni eredetű jog.
(3) a felszíni gépkocsi-parkoló által megtestesített ingatlanhányadra vonatkozó kizárólagos használati jogot annak mindenkori jogosultja önállóan, a többi tulajdonostárs megkérdezése nélkül, szabadon átruházhatja, megterhelheti.
... (még van 4 másik pont, ami kevésbé tűnik relevánsnak)

Sajnos a parkolómra boldog boldogtalan beáll, valamint van, hogy egyes különösen értelmes emberek úgy parkolnak a parkoló elé. hogy nem tudok kihajtani az autómmal.

Milyen lehetőségeim vannak a használati jog érvényesítésére? Elszállíttathatom az autót, ami ráállt a helyemre? A közös képviseletet nem érdekli a dolog, a rendőrség azt mondta, hogy magánterület használati vitája miatt még egy jegyzőkönyvet felvenni sem jönnek ki, akkor sem, ha beszorítják az autómat. A parkoló őrzött, de az utcán hagyott autókat hetente feltörik gondolom ezért akar mindenki minden áron beállni...

MajorDomus # 2019.04.18. 19:34

Miért nem jelölöd meg,hogy magántulajdon!

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.18. 20:13

Te is tudod, hogy nem "magántulajdon".

Egyébként csupa sületlenség, ami az alapító okiratban van.

A "kizárólgos használati jog" önállóan nem forgalomképes jog, feltételez egy albetét tulajdont (illetőséget), és ossza annak jogi sorsát, azzal együtt van forgalomképessége és nyilván vagyoni értéke is. Az Itv. szerint nem vagyoni értékű jog, vagyonszerzési illetéket sem kell utána megfizetni.

Ez a nesze semmi fogd meg jól kategória. "Eladom" neked mint alapító vállalkozó a társasházi földrészletre betonozott kockát, csiribu csiribá legyen a neve: kizárólagos használati jog, használd egészséggel 3 millió forintért, amíg a közgyűlés házirenddel el nem szavazza tőled, de elég a nyomorodhoz az is, ha csak a kezdeti rendet nem tartják be egyesek, és már úgy is jártunk, mint a kérdező.

Tedd "zárhatóvá" , vannak azok a felhajtható behajtást gátlók, az megoldás lehet. Mert okiratod - még ha nagy mafflaság is - van róla, lobogtatni és riogatni a bugrisokat talán elegendő lesz.

MajorDomus # 2019.04.18. 21:13

Sőt még be sem lehet jegyezni az ingatlannyilvántartásba.
Felirat szintjén gondoltam.de a ,,parkolóőr,, jobb ötlet.

A közös képviselőnek époen semmi köze nincs a parkoló őrzéséhez.
.
Én ezt úgy oldottam meg,hogy felfestettük a parkoló területét,és beleirtuk a rendszámot.
.
Láss csodát.müködött!
.
Egy ,,kép,, többet mond ezer szónál!

Szomorú örökös # 2019.04.19. 04:25

dr_Egyed_Zoltán

vannak azok a felhajtható behajtást gátlók, az megoldás lehet

Ha elé állnak, elállják a parkoló bejáratát, akkor az sem lesz hatásos. Márpedig itt ilyen is történt a leírás szerint.

MajorDomus # 2019.04.20. 21:46

Azért kell felfesteni.

maglew # 2019.05.15. 14:16

Sziasztok.

Az alábbi problémámban kérném segítségetek.

Adott egy Társasház, melynek közös tulajdonú udvarán a még a 60-as években kialakítottak 10 db zárható garázst.

Én 2010-ben vásároltam itt egy lakást, és a lakáshoz tartozó garázst. A garázs építményét megvettem ( 700 e Ft) ám a terület amin a garázs áll az állítólag a Társasház területe.

Eddig 1000 Ft-t fizettem havonta a garázsom után, ám néhány kedves lakó a nagyobb haszonért havi 15 ezer Ft területhasználati díjat szavaztatott meg a közgyűlésen, amit el is fogadtak.

Szerintetek mi módon lehet megoldani azt, hogy ez a garázs a saját tulajdonom legyen, és ne néhány lakó találja ki azt, hogy mennyit fizessek a jövőben érte? Mi van ha jövőre azt mondják, hogy 100 ezer? Engem semmi törvény nem véd? Ki lehet méretni valahogy a társasház területéből a garázsokat, vagy ilyen esetben mit lehet tenni?

köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 14:22

Vedd meg az egész házat. Akkor tiéd lesz a garázs is, és senki nem kérhet tőled pénzt. (Csak a víz-, áram- és gázszolgáltató, a szemétszállító, a telefonos stb.)

alfateam # 2019.05.15. 14:24

Ugyanis a társasházi törvény 42.§-a lehetővé teszi azt, hogy amennyiben a társasházi közgyűlés határozata jogszabályba, vagy a társasházi alapító okirat, illetve a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseibe ütközik, vagy egyébként a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, akkor bármelyik tulajdonostárs az érintett közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítását kérheti az illetékes bíróságtól.

Ilyen eset lehet az, ha a közgyűlést nem a törvénynek, vagy az alapító okiratnak megfelelő szabályok alapján hívták össze, vagy nem megfelelő szavazattöbbséggel hozták meg a határozatot, illetve valóban olyan döntést, rendelkezést hozott, mely lényegesen sérti a kisebbségben lévő tulajdonos társakat.

Az érvénytelenség megállapítását a bíróság előtt, az érintett határozat meghozatalától számított 60 naptári napon belül lehetséges kezdeményezni. Ez egy igen szigorú határidő, ugyanis amennyiben eredménytelenül telik el, az határozat érvénytelensége tárgyában nem lehet további lépést tenni.

MajorDomus # 2019.05.15. 20:13

Tárgyi tévedések sorozata.
A garázsban nem tulajdonos,csak a felépitmény az övé. Számtalan ilyen van. A lakásban nem érte hátrány mint kisebbséget.
Ahhoz,hogy megvehesse a területet,új Alapitó Okirat és a tulajdonosok 100 %-nak beleegyezése kell.
.
A törvény téged is véd.
Jogod van lebontani a felépitményt és elvinni.
.
A tulajdonosok a saját területükért annyit kérnek.amennyit nem szégyellnek.
.
Nem hiszem,hogy a környéken találsz ennyi pénzért garázst.

Apartmanhaz # 2019.10.15. 17:08

Sziasztok,

Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni. A társasházban van 45 db parkolóhely, ami osztatlan közös tulajdonban van. Szeretnék a társasház lakói tulajdoni hányad arányosan használni, azonban néhány lakó több beállót használ, mint amennyi a tulajdoni hányada szerint arányosítva járna neki.

Ezt azzal indokolja, hogy az adásvételi szerződése tartalmaz egy olyan mondatot , hogy a lakásához, amit vett 2 db felszíni beálló tartozik. (1 db járna neki a tulajdoni hányada alapján) és ez felülírja az alapító okiratot.

A társasház alapító okirata szerint a parkolók osztatlan közös tulajdont képeznek.

Kérdésem az , hogy tényleg felülírhatja az alapító okirat tartalmát az , ha adásvételi szerződés több felszíni beállót tartalmaz a vevő számára, mint amennyi tulajdoni hányada alapján járna neki?

köszönöm

lolz # 2020.01.08. 17:19

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban. Szeretnénk a közeljövőben megvásárolni egy társasházi lakást, melyhez tartozik egy parkoló. A parkoló a közös tulajdon részét képezi, melynek kizárólagos használati joga az öröklakás mindenkori tulajdonosát illeti meg.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy mivel az ingatlan megvásárlásánál hitelt is igényelnénk, a parkoló a vételárban kötelező jelleggel árképző szerepet játszik-e? És ha igen, akkor a parkoló kizárólagos használati jogának értékét ki és mi alapján határozhatja meg?
Mert ha a parkolónak kötelező jelleggel értéket kell tulajdonítanunk az adásvételi szerződésben, akkor az az önerő-hitel arányát is befolyásolja.

Az eladó rendelkezik további két parkolóval is a lakóparkban, melyek részleteiről egyenlőre több információm nincs, de azt sejtem, hogy azok a parkolók is valamely, a lakóparkban lévő lakások alapító okiratában fel van tüntetve. A két parkoló egyikét bele alkudtuk a vételárba, azonban tartok tőle, a korábbi hozzászólások alapján, hogy sem az eladó, sem én, mint leendő vevő szabályosan nem birtokolhatom a fent említett parkoló használati jogát. Megtudnátok ebben erősíteni, vagy cáfolni?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv,
lolz

MajorDomus # 2020.01.08. 19:33

Budapesten ez tömegével fordul elő,vidéken normálisabb a helyzet. A parkolónak nincs árképző szerepe a hitelnél,mrrt az osztatlan közös tulajdont nem veheted meg,csak akkor ha mindenki lemond az elővásárlási jogáról,ezt beszerezni lehetetlen egy lakóparkban.
.
A parkoló kizárólagos használati jogát veszed meg,ezzel semmi gond nincs,mert rákerül a tul.lapodra is. Mármint a lakáséra.
.
A parkolót szabályosan és törvényesen birtokolhatod,a kizárólagos használat vaguoni értékű jog.
.
A parkoló árát a "kizárólagos használati jog" birtokosa állapitja meg. Azután vagy megadják vagy nem.

lolz # 2020.01.09. 13:47

Számomra ez most kicsit kettős, amit írtál.

Egyrészről: „A parkolónak nincs árképző szerepe a hitelnél..

Másrészről: „a kizárólagos használat vaguoni értékű jog.

Ez alapján akkor a hiteligénylésbe vagy úgy lesz szerepe, hogy a kizárólagos használati jog értéke szerepel. Vagy nem lesz szerepe, mert a használati jog értékét nem kell feltüntetni, vagy a bank kifizeti az ingatlan vételárában?

Üdv,
lolz

MajorDomus # 2020.01.10. 19:13

A lakás vétele szerepel az adésvételi szerződésben "a hozzá tartozó az alagsori tervrajzon 16.számmal jelölt,osztatlan közös tulajdont képező parkoló kizárólagos használati jogával".
.
Értelemszerűen a hitelszerződésbe is így kerül be.
A vagyoni értékű jog itt azt jelenti,hogy a közös tulajdonból a kizárólagos használati jogodat bármikor forgalmazhatod,eladhatod.

Babuska30 # 2020.04.27. 15:43

Tisztelt Fórumozók!

Közel egy éve vásároltunk egy társasházi lakást. Az akkori tulajdonos állítása szerint az ingatlanhoz nem tartozik parkolóhely. Az adásvételi szerződést megkötését követően jutott el hozzánk az alapító okirat, mely a közös képviselő szerint „pontatlan.” Hamarosan reméli sikerül beszerezni a legutolsót – 2004-ben épült a lakópark. Az okiratban szerepel, hogy a lakásunk mindenkori tulajdonosát megilleti a helyszínrajzon megjelölt gépkocsibeálló kizárólagos használata. Időközben kiderült, hogy az előző tulajdonos „eladta” a beállót a közös képviselőnek. Sajnos egyelőre elég homályos, hogy milyen szerződés született, elmondások alapján egy nagyon hosszú időre szóló bérleti szerződést kötöttek.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tisztázhatjuk-e a beálló helyzetét. Jogosan használja-e a közös képviselő azt, születhetett-e erre vonatkozó külön szerződést. Egyáltalán elkérhetjük-e azt. Ha megfelelően jártak el, „visszavásárolhatjuk-e” mi azt a beállót. Jelenleg egy másik tulajdonostárstól bérlünk egy parkolóhelyet, ezért is szeretnénk kideríteni a lehetőségeinket.

Válaszukat előre is köszönöm.

Szomorú örökös # 2020.04.27. 15:49

Babuska30

Az én laikus véleményem az, hogy ha nem úgy lett megfogalmazva, hogy minden későbbi tulajdonosra, mint jogutódra is vonatkozzon az adott szerződés, akkor simán akár meg is szűnhetett az eladáskor, így elviekben jelenleg nincs érvényes szerződése a közös képviselőnek arra a beállóhelyre. De mint írtam, ez csak egy laikus okfejtés.

Anno mi egy osztatlan közös tulajdonú házra így kötöttük a használati megosztási szerződést - amiben természetesen az addig is egy korábbi ilyen megosztási szerződés szerinti állapot volt rögzítve - így nagy valószínűséggel hiába okoskodna egy későbbi tulajdonos, hogy az nem felel meg neki, meg kellene egyezzen a többi tulajdonossal, ha változtatást akar.