Új földtörvény


drbjozsef # 2020.12.21. 14:02

Csuklósbusz,

Valamiért ezt az elővételi jogosult is elfogadta, és belenyugodott. Vagy nem ért hozzá, vagy nem akarta feszegetni.
De jogilag, minden további nélkül. A szerződés már megköttetett, amibe bele lép a vevő helyett, attól jogszerűen, egyoldalúan már nem lehet elállni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.21. 07:10

Hogy-hogy mennyire? Teljesen.

Csuklósbusz # 2020.12.20. 22:12

Földtörvényes szerződésnél ha vissza akar lépni az eladó, mennyire lehet kikényszeríteni mégis az eladást? Mert itt falun ha egész egyszerűen olyan elővételis is jelentkezik aki nem tetszik az eladónak akkor általában visszaléptek következmény nélkül.

Csuklósbusz # 2020.12.13. 01:56

Ha a belterületi föld olyan művelési ágban van, amely a Fftv. hatálya alátartozik, akkor július 1-től már nem kell külön közölni a tulajdonos társakkal az adásvételi szándékot. A hirdetmény számít közlésnek az ő esetükben is.

    Fentieket egy másik fórumon olvastam, ez mennyire igaz?
Zártkert az most bel vagy külterület? :-)
drbjozsef # 2020.12.10. 18:13

Úgy értred, elővételi jogosult?

Nem.

Ptk.6:222.§(1) Ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.

Csuklósbusz # 2020.12.10. 17:19

Ha résztulajdont veszek és az egyik tulaj külföldi is abszolút nem elérhető, mármint címe van csak a levél visszajön vagy eltűnik, olyankor ez akadályozza a tulajdonszerzést?

Csuklósbusz # 2020.11.20. 19:36

Tudtok ajánlani valakit, akinek akár pénzért is de tudok feltenni a földtörvénnyel kapcsolatos kérdéseket, aki mindenre tudja a válasz?
Földbizottságnál nincs fogadónap például?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.19. 18:02

De hát ez a "kifüggesztés". Is.

Csuklósbusz # 2020.11.19. 17:29

https://www.kormanyhivatal.hu/…hirdetmenyek

A fenti árverések után tényleg nincs földbizottsági eljárás meg ismételt kifüggesztés?

Felhívtam őket, nem tudták, azt mondták szerintük már nem hisz a szerzési képességet előre vizsgálják.

Meg azt is mondták hogy régen volt hogy csak földműves vehetett részt rajta, de 1 év után kivették a szabályból.
Annyi van hogy 20km-en belül kell lakni a megvásárolni kívánt telekhez.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.18. 12:57

Azt nem tudod bérbe venni.

Csuklósbusz # 2020.11.18. 12:56

Haszonbérbe akarok kivenni egy földet aminek a 3 tulajából egy elérhetetlen, a harmadik meg elmebeteg.
Tehát csak egyvalaki írná alá nekem a papírt.

Hogyan kellene ennek zajlania?

Csuklósbusz # 2020.11.18. 08:17

Egy 3 tulajdonossal rendelkező osztatlan közös zártkert esetén ha csak az egyik tulaj akarja kiadni haszonbérbe azt csak úgy teheti meg ha mindenki beleegyezésével meg is osztják a telket?

Csuklósbusz # 2020.11.17. 19:03

Ha egy ingatlanra haszonbérlő leszek 20 évre, majd fél év múlva megvásárolom akkor a haszonbérleti automatik törlődik vagy bennemarad a földhasználók nyílvántartásában?

Csuklósbusz # 2020.11.16. 14:01
Végre te jól tudod, a NAV is ezt írta állásfoglalásában. -----------------
  • Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az ingatlan ajándékozás útján történő megszerzése esetén az ajándék tiszta értéke a megszerzett ingatlan forgalmi értéke csökkentve az ajándékot (ingatlant) terhelő terhekkel és adóságokkal.
[Itv. 13. § (1) – (5) bekezdés]

Az adásvétellel megszerzett ingatlan esetén a visszterhes vagyonátruházási illetéket a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után kell megfizetni. [Itv. 19. § (1) bekezdés]

A levelében leírtakkal kapcsolatban elmondható, hogy a végrehajtási joggal terhelt ingatlan ajándékozással történő megszerzése esetén a az ingatlan forgalmi érték csökkenteni kell az ajándékot terhelő terhekkel.
Adásvétellel történő megszerzés esetén az illetéket a terhekkel nem csökkentett forgalmi érték után kell megfizetni, tehát a végrehajtási jog értéke ebben az esetben nem kerül levonásra a forgalmi értékből.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

------------------
Kérdés: ha földműves vagyok, az így megszerezni kívánt terület zártkert de nincs művelés alól kivonva akkor adómentesen megszerezhetem? :-) De a tulajdonin külön van bontva, kivett lakóház, udvar szántó

Nem mondhatják azt hogy van "kivett rész" akkor azután fizessek valamennyit?

-------------------
Nav végrehajtási joggal terhelt ingatlant (zártkert) szeretnék vásárolni. Elidegenítési és terhelési nincs rajta. Az ingatlant felbecsülte a nav pár évvel ezelőtt kb 4 millióra. Azóta magára hagyták, se víz se áram, mert 21 milliós a VH-ási jog. Én a lakhatásomat szeretném megoldani amíg el nem árverezik. Azért szükséges a vásárlás mert akkor a szolgáltatók az előző tartozást rám nem kivetve visszakötik a közműveket, illetve a tulajdonos aki lerabolta, ha költök rá nem tudja már meggondolni magát. A kérdésem az hogyha 50 ezret írunk az adásvételi szerződésbe az nem fogja-e valahol valakinek kicsapni a biztosítékot és meghiúsítani az adásvételt ( földbizottság stb) ?Ténylegesen ennyit adnék a jelenlegi tulajnak, nem akarok kamupapírt írni ha nem muszáj. Vagy célravezetőbb lenne egy haszonbérleti szerződés kötése? Haszonbérletivel ha már költöttem rá és lakható, az megvéd a tulajtól ha meggondolná magát? Illetve haszonbérleti szerződés esetleg a végrehajtástól is megvédene? Bejegyzett földműves vagyok, így akkor földvásárlási illetéket nem kell fizetnem? Mert azt a vételártól és tartozástól független vetik ki elvileg. Önnek mi a véleménye erről? Válaszát előre is köszönöm!------------------
Ez utóbbi levelet feltettem egy netes fizetős ügyvédnek ( igaz annak), aztán visszaküldte a pénzt hogy " nem szakterülete". :-) :-)
drbjozsef # 2020.11.15. 15:19

Adót? Amikor vásárolsz?

Vagyonszerési illetéket valóban, főszabály szerint a forgalmi érték után kell fizetni.

Csuklósbusz # 2020.11.15. 01:12

Szerintem sem, de a vicc az hogy az adót a becsérték után kell fizetni, tehát elvileg adóba annyit kéne fizetnem mintha tisztán nem 4 misiért vettem volna.

drbjozsef # 2020.11.13. 19:50

Egyáltalán látják az előző szerződéseket ki mit vállalt?
Ha csak az 5 évbe akarnak belekötni, akkor nincs rá szükség. Hiszen látják a tulajdoni lapról is a szerzés időpontját.

Menj ügyvédhez. Ha a tullap szerint is bejegyzett 25 misi vh jog van rajta, akkor nem értékaránytalan. Bár lehet hogy az : az 50.000 Ft is túl sok...

Csuklósbusz # 2020.11.13. 19:46

Földtörvényt olvasgatva a "megtagadHATják" -ra elég széles a jogkörük, elég megfoghatatlan dolgok alapján is. :-(

Egyáltalán látják az előző szerződéseket ki mit vállalt?

De gyakorlatban példát nem tapasztaltam volna rá hogy a művelési kötelezettség vagy elidegenítés miatt bárkit is felelősségre vontak volna.

Ez is ilyen HA szó lehet, ha nem fekszel valakinek jól megvan a törvényi háttere a szívatásnak.

Államtól vásárlásnál mindig kikötik, magánszemélyeknél meg az ügyvéd csinál egyszer egy sablont és ha átmegy mindig azt használja. Aztán jönnek a rémtörténetek hogy a bizottság visszadobta az elővásárlásit mert nem volt beleírva hogy "magyar" állampolgár stb.

Más: túl alacsony vételár esetén visszadobhatják? Közjegyző el se vállalt engem mikor kérdeztem, azt mondta hogy " kétes jogügylet", ilyet nem köteles elvállalni.
Végrehajtási jogos ingatlan vásárlás miatt kerestem... 50 ezerért vettem volna a 4 misist, de 25 misi VH van rajta.

Földtörvényes állásfoglalást lehet valakitől kérni? Mármint olyat ami tuti a valóság?

drbjozsef # 2020.11.13. 19:30

Csuklósbusz,

Szerintem inkább csak megtagadHATják. De miért ne írnád bele a szerződésbe, hogy a vevő átvállalja a művelési kötelezettséget? Akár hátralévő+5 évre. Ez már legyen az ő gondja.

Törvény implicite nem tiltja az étékesítést. Hogy mit tesz a bizottság, az más történet.

Megjegyzem, ugyanezen ügyvéd 3 évvel később már nem pont ezt írta :

http://drszasz.hu/…foldterulet/

:)

Csuklósbusz # 2020.11.13. 19:19

Őszerinte megtagadják:
http://drszasz.hu/…foldterulet/

Nade a földbizottságnak is megvannak az előző adásvételik? :-)

Vagy honnan tudják ki mit vállalt?

De amúgy rutinból szokták sztem sok ügyvéd beleírni, 5 év művelési, 5 év eladási tilalom... stb hogy tuti átmenjen a földbizottságon, de gyakran ők sem tudják a földtörvényt.

Csuklósbusz # 2020.11.13. 18:56

Kifüggesztett szerződéseket nézegettem, nem nagyon volt bennük szankció.

Nade a földbizottság esetleg megvétózhatja az eladást ha nem járt le az 5 év nem?

drbjozsef # 2020.11.13. 06:46

csuklósbusz,

Törvényben nincs kötelező 5 év eladási tilalom, egyszerűen adót kell fizetni, ha 5 éven belül adod el. Ha szerződésben vállalod, hogy nem adod el, az más. Arra nincs külön szankció törvényben, magában a szerződésben kell legyen.

A művelési kötelezettség a 2007. évi CXXIX. törvényben van.

Csuklósbusz # 2020.11.12. 23:16

Szankciókat viszont nem találtam meg benne. Művelési kötelezettséget, meg öt évig eladási tilalmat minden földtörvényes szerződésben vállalni kell, de az nincs benne hogy mi van olyankor hogyha öt éven belül mégis elidegenítem?

Csuklósbusz # 2020.11.12. 23:12

Köszönöm, elolvastam a törvényt, tényleg igazatok van!

drbjozsef # 2020.11.12. 15:57

Azért a törvényben igen.

Mondjuk az agrárkamara is megéri a pénzét, bár a táblázat feletti bekezdésben szerepel párszor a földműves szó, a táblázat tényleg félreérthető, pláne utána a haszonbérletnél.