Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.10. 10:02

Az a gyanúm, hogy a profik nem itt és nem így hirdetik magukat. :D

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2019.05.10. 09:52

igen, sőt új nevet, személyiséget stb.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.10. 09:48

Ez most tényleg hamis iratokat ajánlgat?

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 20:55

Pontosan.
majd ha letelik a 15 év ,akkor mocorogj!

drbjozsef #   2019.05.07. 12:42

Ha nem bolygatja senki a dolgot, vidáman műveled, akkor én tuti nem keresgélném a tulajdonost...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

seregv77 # e-mail 2019.05.07. 12:05

Kovács_Béla_Sándor, köszönöm, igen, ettől féltem :( De ez csak most derült ki, amikor a földhasználatra rákérdeztem a földhivatalban, mert gondoltam,hogy a tulajdonjog kevés lesz. Bár elég bonyolult, mert akkor még osztatlan közös volt a terület, az egyik tulajdonos bérbe adta, a másik nem, de, hogy ki melyik részt használta, arról nem volt térkép, mert az csak 2013-tól kötelező. A lényeg akkor, hogy ez nem járható út, ha jól értem. Szóval vagy várok, hogy meglegyen a saját 15 évem, vagy nekiállok a tulajdonosok/örököseik felkutatásának.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.07. 11:53

A bérbeadó nem volt birtokos, a bérlőnek pedig se ő, se te nem vagy a jogutódja.

www.kbs-ugyved.hu

seregv77 # e-mail 2019.05.07. 11:36

Üdvözlet. A korábban kérdezett elbirtoklási idők összeadása után, a földhivatali nyomozást követően lenne még egy kérdésem és lassan összeáll, hogy nekifogjak-e ügyvéddel is a folyamatnak.
Az első elbirtokló a saját tulajdonát, amit én később megvásároltam, bérbe adta 3. személynek művelésre (termőföld), és erről természetesen szerződése volt, ingatlan nyilvántartásba földhasználóként a bérlő be is került. A gyakorlatban az történt, hogy ezzel a saját tulajdonú és bérbe adott földjével együtt kezelte az általam elbirtokolni tervezett két pici ingatlant is, nem is tehetett másként, mert a parcella közepén voltak, de arról természetesen nem volt papírja, hiszen nem voltak az övéi. De a valóságban ugyanúgy szántva, művelve volt az a kis földdarab is. Vagyis az első elbirtokló 2000-től bérbe adta a saját földjét, de közben "szóban" hozzácsapta a nem saját tulajdonú, de addig is sajátjaként birtokolt, kezelt két kis darabot is és a bérlő azt is művelte. Ilyenkor mi van? Sajátjaként kezelte és sajátjaként adta használatba valaki másnak, mert ő már nem volt alkalmas fizikailag a művelésre. Később aztán a megvásárolt földdel együtt én vettem át ennek a két kis darabnak is a használatát. A tulajdonosok akkor sem és azóta sem jelentkeztek. Szóval a lényeg, hogy a bérlet NEM az elbirtokolni tervezett ingatlanra vonatkozott, csak egy hivatalos bérleti szerződés mellé kerültek a gyakorlatban és együtt kezelték őket. Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom ezt a kacifántos ügyet :)
Nagyon köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2019.05.01. 23:01

és 10 éve lakik a gyermeked lakásában?

62-es mazsola # e-mail 2019.05.01. 13:29

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.01. 13:23

Leginkább egy ügyvédi irodában. :) Ingatlantulajdon átruházásáról van szó, abban úgyis kötelező az ügyvédi ellenjegyzés.
Nem mellesleg a CSOK igénybevételének már nem akadálya az ingatlantulajdon. Más kérdés, hogy a hitelképességnek nem tesz jót, ha az embernek van már egy hatályos kölcsöne. (De pont annak, hogy a bank abból őt kieressze, nem túl jók az esélyei.)

www.kbs-ugyved.hu

62-es mazsola # e-mail 2019.05.01. 13:07

Tisztelt Ügyvéd úr!
Megoldásokat keresek! Ön szerint hol lenne helye a hozzászólásnak?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.01. 12:20

Hogy jön ide a jogcímes elbirtoklás? És hogy jön ez a kérdés ebbe a rovatba?

www.kbs-ugyved.hu

62-es mazsola # e-mail 2019.05.01. 12:07

Tiszteletem!
Próbálom egyszerűsíteni az esetet! 2009-ben a gyermekem az akkori párjával vásárolt egy házat hitel bevonásával! A gyermekem 1/1-es tulajdonos lett. Kapcsolatuk megromlott, a pasi maradt a házban, fizeti a hitelt, felújította, stb. Ennek 10 éve! Most a gyermekem 3. babáját várja és szeretnék a kedvezményeket igénybe venni, de hitellel terhelt ingatlan tulajdonában, ez macerás! Nem akar tovább tulajdonos lenni, a bank elzárkózik minden megoldástól!
Ilyen esetben a jogcímes elbirtoklás érvényesíthető? Esetleg más megoldás?
Köszönettel várom a választ!

MajorDomus # e-mail 2019.04.29. 22:19

nem lesz könnyű eladni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.28. 08:08

A földilletőséget.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2019.04.27. 23:10

Mit birtokolna el?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.27. 09:10

Ebben az esetben lehet szó elbírtoklásról?
Lehet.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.27. 09:09

a régi tulaj és az én időm összeadható?
Egyértelmű a törvény. A gyakorlat is. (Hiszen a szabály ugyanígy volt benne a régi Ptk.-ban is.)

www.kbs-ugyved.hu

Kari1984 # e-mail 2019.04.27. 08:03

Tisztelt hozzáértők!
Két honapja Édesanyám kapott egy levelet, hogy nagyapám után, hagyatéki leltárt kell elvégezni (30 éve halt meg).
Jelzem nem tudtunk semmiről, hogy még papám tulajdonában van valami!Kaptunk 1 levelet a közjegyzőtől, és abban az áll , hogy az édasanyám az apukájától örökölt 0.6 ha szántót. Édesanyám visszaemlékezéséből papámnak volt földje a Tsz-ben! Nagyapám 1989-ben elhunyt! Ki fizettük a közjegyzői díjjat, várjuk a tulajdonjog bejegyzését. Ebben az esetben lehet szó elbírtoklásról? Kicsit nyomozgattam a föld hol létéről, és kiderült hogy, egy 91 Ha-területben van az örökölt földrész. És a volt Tsz jogutódja használja a földet 30 éve. Semmi féle föld használati díjjat nem fizettek senkinek tudtunkal! Ebben az esetben kérhető kártérítés? Nagyon jó helyen található a föld, öntözési terület! Mi nem ragaszkodunk a földhöz ha lelehtne eladnánk, annak aki idáig is művelte a tudtunkon kívül.
Előre köszönöm válaszukat!

seregv77 # e-mail 2019.04.26. 23:06

Igen, igen, tudom, a földforg. törvényt lassan kívülről fújom, sok dolgom volt vele, a szerzési feltételeknek megfelelek minden szempontból és tudom, hogy mielőtt elbirtoklási keresetet nyújtanék be, be kell szereznem a mezőgazd.i szakigazgatási hivataltól a hatósági bizonyítványt, stb.
Most elsősorban ez a ptk.-ban bogarászott mondat érdekel, hogy jól értelmezem-e? Hogy ha mondjuk eltekintünk attól, hogy termőföld, akkor ez tényleg azt jelenti, hogy a régi tulaj és az én időm összeadható? És hogy a régi tulaj nyilatkozattal kell csak részt vegyen a perben, vagy meg kell jelennie, meg ilyenek? Természetesen, ha odajutok, akkor majd egy ügyvédre is szükségem lesz, most csak felmérek és tájékozódom a lehetőségekről. És mivel én csak amolyan hobbijogász vagyok, gondoltam, megkérdezek olyat, akinek talán volt hasonló ügye :)

MajorDomus # e-mail 2019.04.26. 20:30

Egy próbát megér.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.26. 15:51

A Ptk. nem lesz elég, meg kell nézni a földforgalmi törvényt is.

www.kbs-ugyved.hu

seregv77 # e-mail 2019.04.26. 15:11

Kedves hozzáértők :)
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben.
Adott egy hatalmas földterület (termőföld), ami saját tulajdonom. Ebben a földterületben helyezkedik el fizikailag 3 db, önálló hrsz. alatti, kisméretű, közútkapcsolattal nem rendelkező ingatlan, un. „úszó telek”, ami TSZ részarány kiadás során került a jelenlegi tulajdonosokhoz.
A nagy területet 2011-ben vásároltam. A benne lévő kis telkeket már az én földem korábbi tulajdonosa is a sajátjaként használta, művelte és ez így ment tovább, miután az enyém lett: a kis telkeket én is a sajátommal együtt műveltem, gyommentesen tartottam, egyértelműen sajátomként birtokoltam. Természetesen én is és a korábbi tulajdonos is tudott a kis ingatlanokról, hiszen a térképmásolaton látszottak, de nem foglalkoztunk az egésszel, a kis telkek tulajdonosai ugyanis sohasem jelentek meg a helyszínen, soha nem jelentkeztek semmilyen formában, hogy tulajdonosi jogaikkal élni szeretnének, valószínűleg nem is tudnak róla, hogy van ez a tulajdonuk, egyikük már meg is halt és földje az államé lett, a másikuk is nagyon idős, ha még él. A kérdésem a következő: jól értelmezem-e az alábbi jogszabályt:

5:46. § [Jogutódlás az elbirtoklásban] „Az új birtokos hozzászámíthatja saját elbirtoklási idejéhez az elődjének az elbirtoklási idejét. Ha a birtokos jogelődje elbirtoklás útján a tulajdonjogot már megszerezte, az elbirtoklási időt – az előd tulajdonszerzése folytán – összeszámítani nem lehet.”

Jól gondolom, hogy az első mondat azt jelenti, hogy bár én magam még csak 2011 óta, azaz 8 éve használom/birtoklom a kis telkeket sajátomként, az én ingatlanom korábbi tulajdonosa szintén 8-10 éven át tette ugyanezt, akkor a kettő idő összeadható és elindíthatok (?megnyerhetek) egy elbirtoklási pert? Mert szeretném a kis ”úszó telkeket” hivatalosan is beolvasztani a nagy ingatlanomba, telekalakítási eljárás keretében. Szívesen adnék értük pénzt is, de a megvásárlás pl. az esetleges póthagyatéki eljárással vagy felkutathatatlan örökösökkel nagyon hosszú idő és nagyon bonyolult, sokszor meg sem oldható, főleg, hogy termőföld. Ha az elbirtoklás nem megy, akkor nekiállok, de ha mégis járható az elbirtoklás út, akkor az ingatlanom korábbi tulajdonosának nyilatkoznia kell, hogy mondjuk 8 éven át sajátjaként használta a kis ingatlanokat, vagy milyen módon kell bizonyítanom ezt az egészet?
Nagyon köszönöm a választ.

Tesoó # e-mail 2019.04.01. 22:36

Kedves Úram!

Kővetkező problémám lenne amiben segítséget kérnék őntől.9éve édesapám után örököltem egy családi házat.Az alsó szomszéd telekhatárnál volt egy régi kútam.Még édesapám élt megengedte a szomszédnak a kút használatat.Ami azt kővette,hogy a szomszéd új keritést húzott fel és a kút felét beleépítette a keritésébe.(vagyis kb 50cm-el bejebb helyezte a keritését)Annó apukamat nem erdekelte a dolog az igazat megvalva a jó szomszédság miatt eddig engem sem.Viszont évek alatt kezdet a szomszéd "őregedni"es valahogy elfelejtette hogy kié is a kút és időnként ránkfőrmed.Most mi már fúrattunk új kútat,hogy nehogy azon problémázzon a nyaron,hogy elhasználtuk a vízet s neki nem jut.Most a kert felétől még nincs kerités és ő most szeretne rakni,viszont az oszlopokat is oda rakta ahol ő jónak (egyenesnek) látta az udvarához képest!
Kérdésem az lenne ha 9 eve vagyok tulajdonos ő előtte is birtokolta a kútat ,telekhatár kiméretése után mit tudok tenni ha bebizonyosodik hogy a kút a miénk és beljebb tetet a kerítését!Elbirtokolhatja a területet?

Válaszát köszönöm!!