Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


VKat # 2019.05.30. 15:34

drbjozsef

Köszönöm a válaszát!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy most vajon kellene valamit csinálnom, vagy várjam, mi fog történni? A közjegyző nem mondott semmit. Nem kellett aláírnom semmit, nem kellett kifizetnem semmit, csak elballagtam... (Persze a gyerekek adatait felvették.)

drbjozsef # 2019.05.30. 15:06

Tényleg a kiskorú gyerekeimet fogja perelni?
Szinte biztos. A törvényes képviselőjén keresztül, vagyis rajtad.

Keressek sürgősen ügyvédet?
Ha ki akarsz még dobni pénzt... de nem ártana megmutatatni valakinek minden papírt.

Utána számoltam, az első megkeresésük óta még nem telt el egy év, esetleg még kérhetem a tulajdonrész átadását, vagy a hagyatéki tárgyalás után már felesleges?
Most utasítottad vissza, nem? Akkor már nem.

Ha minden nagyon rosszra fordulna, még a gyerekek nevében visszautasíthatom, hogy az állam kapja meg?
Igen, de ahhoz a gyámhivatalnak is lesz egy-két szava. Nem biztos, hogy engedik, ingatlanról lemondani, ha az örökség egyébként pozitív, akkor nem nagyon szoktak beleegyezni. A gyermek érdekei, ugye. De lehet, hogy az elbirtoklással meg tudod győzni őket. Ha nem engedik, fizessék ők az ügyvédet... no meg a perköltséget, ha kell.

VKat # 2019.05.30. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Ha jól látom, az én ügyem volt itt a fórumon az utolsó, most szeretném folytatni.
Túl vagyok a hagyatéki tárgyaláson, ahová elég naivan mentem el, így utólag ez egyértelmű. Abban bíztam, hogy az utolsó pillanatban még meg tudunk egyezni. Nem így történt. A leendő elbirtokló nem szólt egy szót sem, csak állandóan vihogott. Az ügyvéd, aki képviselte, gyakorlatilag köszönés helyett már rögtön nekem támadt, hogy ha nem egyezek bele az elbirtoklásba, akkor per lesz, amit megnyernek. Arra hivatkozott, hogy a többi 5 tulajdonos önként belement az elbirtoklásba, ezért ez is menni fog.
Sok lehetőségem nem volt (legalábbis én úgy éreztem) és visszautasítottam az örökséget, amit így a két kiskorú gyerekem kapott meg. Amikor ezt kimondtam, onnantól kezdve kritikán aluli volt az ügyvég viselkedése, konkrétan sértegetett, meg fenyegetett, hogy ingem-gatyám rá fog menni erre a perre, amit a gyerekeim ellen indít.
Amikor kérdeztem, hogy ugyan miért nem hamarabb keresték meg a többi hat tulajdonost, miért várták meg a 15 évet, választ nem kaptam, csak annyit, hogy teljesen mindegy, nincs jóhiszemű meg rosszhiszemű a bíróságon, ezzel senki nem foglalkozik.
Szeretnék pár dolgot kérdezni:
Tényleg a kiskorú gyerekeimet fogja perelni?
Keressek sürgősen ügyvédet?
Utána számoltam, az első megkeresésük óta még nem telt el egy év, esetleg még kérhetem a tulajdonrész átadását, vagy a hagyatéki tárgyalás után már felesleges?
Ha minden nagyon rosszra fordulna, még a gyerekek nevében visszautasíthatom, hogy az állam kapja meg?

A közjegyző 30 napot adott nekik. (Azért arra még a közjegyző szeme is elkerekedett, amikor az ügyvéd azt mondta, hogy ő még az államtól is elbirtokolná a tanyarészt...)

Hát "röviden" ennyi. Kicsit kétségbe vagyok esve.

MajorDomus # 2019.05.22. 19:51

Sok sikert!

VKat # 2019.05.22. 10:33

drbjozsef

Köszönöm, keresek egy ügyvédet!

drbjozsef # 2019.05.22. 06:44

VKat,

Ha beleállsz a dologba, akkor viszont legyél Te is kemény mint a vídia.

Követeld, hogy minden felújítást, karbantartást számlával igazoljanak.
Követeld, hogy a tanya hasznosításából, üzemeltetéséből származó haszon tulajdonrész arányos részét fizessék ki neked.
Követeld, hogy a tulajonrészed arányában fizessenek az ottlakásért többlethasználati díjat.
És jelezd, hogy nem mondasz le a részedről, állsz a per elébe.
Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Ami csak eszedbe jut. Keress egy ügyvédet, és beszéld meg vele.

Amiket fent írtam annak egy jó része teljesen alaptalan. De ha pereskedni akarnak, akkor érezzék a törődést. Hogy nem egy fogalmatlan emberrel állnak szemben.

Aztán még a per előtt is

Ha pedig visszautasítod a hagyatékot - lemondani már nem mondhatsz le róla -, akkor az a sorban utánad következőre (gyermekedre, más rokonra) száll, ha nincs, akkor végső esetben az államra. Bármelyik esetben, ha nem _ajándékozza_ nekik az örökös, akkor pereskedhetnek. Az meg nekik sem jó valójában, hiába akarják úgy beállítani, hogy azzal majd hű de rosszul jársz. Igen, rosszul járhatsz, de ők is.

Szóval a legjobb valamilyen kompromisszum, csak a kezdő tétet elég alacsonyra szabták. Te meg szabd jó magasra. Aztán egyezkedhettek.

VKat # 2019.05.22. 05:42

Dr. Egyed Zoltán, MajorDomus

Köszönöm a tanácsaikat! Jövő kedden lesz a hagyatéki tárgyalás, még gondolkozok, hogy mi legyen. Kíváncsi vagyok, hogy milyen meglepetések érnek még a közjegyzőnél. A várható közjegyzői díj 25000-ft, innen gondolom, hogy egy-két százezer forintnál többet ér az 1/7 részem. Semmiképp nem akarom, hogy boldogan elballagjanak a naplementébe egy fillérekért megszerzett tanyával. Az ügyvéd, akitől a levelet kaptam, nem nagyon reagál semmire. Amikor írtam neki egy emailt, egy hónap múlva hívott fel a leendő elbirtokló élettársa, hogy ő intézi ezt az egész ügyet és az ajánlatuk nulla forint, cserébe elfogadom az ő követelésüket és megúszom az elbirtoklási pert. Nem szeretnék ajándékba adni nekik semmit.
Ügyvédet még nem kerestem, bár kaptam már egy szegedi nevet. Valószínűleg szükségem lesz rá.
Még egyszer köszönöm!

dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.21. 22:45

@Vkat

A hagyatéki hitelezői igény kötelmi jellegű igény, míg az elbirtoklás dologi jogi (tulajdoni) igény, így nem feltétlen zárják ki egymást!

Számomra visszaélés gyanús, hogy vesz vki 1/7-ed arányú tulajdoni illetőséget, elkezdi felújítani az egész ingatlant, megvárja a 15 év elteltét és hagyatéki hitelezői igény kielégítése jogcímen vinné a tulajdonostárs hányadát.

Nem kizárt a tulajdonostárstól történő elbirtoklás sem, de a biróság ott még szigorúbban kell hogy eljárjon, így az ismeretek alapján én is azt mondom, hogy állj bele az ügybe!

MajorDomus # 2019.05.21. 19:17

Vkat
rossz irányból közelited meg a dolgoz.
Nézz utána,mennyit ér az 1/7-ed részed! Néhány százezer
forint miatt nem érdemes pereskedni.
.
Fogadd meg az ügyvéd úr tanácsát,egy svédcsavarral.
lépések:

  1. semmit ne irj le!
  2. nézz utána mennyit ér a föld amit örököltél(1/7-ed)

    Példa: 450 ezer ft

  3. felhivod az ügyvédet,hogy 200 ezer ft ellenében lemondasz a területről,ha ez nem tetszik,akkor visszautasitod a hagyatékot,és pereskedhet az állammal.
  4. Postán átveszed a pénzt,és aláirod a megállapodást.
Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.21. 12:38

Nem.

(Egyébként vagy elbirtokoltak vagy nem. Ez már nem azon múlik, hogy ti mit szeretnétek.)

Jutka70 # 2019.05.21. 11:42

Üdv, a szomszéd elbirtokolni szeretne. Telekalakítási eljárást indított a járásbíróság kérésére. Kérdésem az lenne, a telekalakítási eljárás jogerős befejezéséhez, minden érintett fél hozzá járulása szükséges? mivel mi nem szeretnénk hogy elbirtokoljanak.

VKat # 2019.05.21. 08:12

Dr. Egyed Zoltán

Köszönöm a válaszát! Az lenne még a kérdésem, hogy az ügyvéd levelében, amit az idézéshez csatoltak, az van, hogy ha vitatom a követelést, akkor térítsem meg a felújítás költségét (5 millió), meg a rét évi 100.000 ft-os karbantartását. Bízom benne, hogy ennek csak az 1/7 részére gondol, nem az egészre... Ez lenne a hitelezői követelés. Szóval, ha utólagosan beszállok a "felújításba" és a nevemre kerül, még akkor is elindíthatják az elbirtoklást?

dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.21. 07:47

@Vkat

Azért várt eddig, hogy saját jogán elteljen az elbirtokláshoz szükséges 15 év. Mivel halottal szemben pert indítani több mint vakmerőség, ezért - miután rájöttek, hogy nagymamád meghalt- a jegyzőnél (pót)hagyatéki eljárást kezdeményeztek (jogi érdeket igazolva), és első körben ott próbálják érvényesíteni az igényt. Ha nem mész bele és nevedre kerül az ingatlanhányad, akkor esélyes, hogy megperelnek, ekkor lehetne hivatkozni az elbirtoklási határidő nyugvására (nem tudtad a telefonhívásig vagy jobb esetben a közjegyzői értesítésig, hogy ingatlan-nyilvánatartáson kívül öröklés jogcímen tulajdonosa lettél az ingatlannak), illetőleg, hogy az elbirtoklást állító felperes "alattomos" (visszaélésre alkalmas, csalárd) módon jutott az ingatlanhoz. Utóbbi vonatkozásában jobban kellene ismerni az első szerzés körülményeit.
Sztem a Ptké. 41. § alapján új Ptk-s az ügy, mivel az elbirtoklás ténye a Ptk hatályba lépése után áll(hatott) be.
Ezért ha meg is állna az elévülési jellegű határidő nyugvására történő hivatkozás, abban az esetben is a tudomásszerzéstől számított 1 éven belül bírósághoz kellett volna forduljál a dolog birtokának kiadása iránt. Lehetséges, hogy ezért vártak 1 évet a telefonhívás óta (felvették pl. a beszélgetést).
Ha visszautasítod a hagyatékot és nincs más örökös, akkor az államra száll a hagyaték és velük pereskedhet, mert ők hivatalból nem ismerenek el semmilyen valós-vélt igényt.
Javaslom a további konzultációt ügyvéddel.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.21. 07:02

@Kacika1

2000 és 2015 között akár el is telhetett a 15 év. Ezt én innen nem tudom bizonyosan megmondani. Az elbirtoklás pozitív feltételeit az elbirtoklónak kell bizonyítania. A jogelődjének birtoklási idejét hozzászámíthatja a sajátjához. A 2003. évben történt haszonnélvezeti jog törlése, illetőleg a 2007-es - vélhetően hivatalból történő - földmérési területkorrekció nem alkalmas az elbirtoklási határidő megszakítására.
A 2016. évben történt vétel megszakítja, feltéve, hogy még nem telt el.
Kérdés egyébként az is, hogy lehetséges-e telekalakítás? E körben a HÉSZ az irányadó. A perben a felperesnek vázrajzot kell csatolnia.

Kacika1 # 2019.05.21. 06:41

Kedves dr Egyed Zoltán,
köszönöm szépen a válaszát!
A tulajdoni lap első bejegyzése 1978-as, attól kezdve többször is volt tulajdonos változás különböző hányadokra a családon belül is, ajándékozás, öröklés, ráépítés, adásvétel, soha nem telt el az időpontok között 10 évnél hosszabb idő. Akitől mi vettük, 2000-ben szerezte meg a teljes ingatlan tulajdonjogát, édesapjának pedig 2003-as haláláig volt haszonélvezeti joga rajta. Akkor felújították és bérbe adták néhány évre, mivel a tulajdonos vidéken élt. Továbbá van egy bejegyzés 2007-ből földrészlet terület változás megnevezéssel, amikor a terület 1 m2-rel csökkent - ezt nem tudom, hogy micsoda.
Ebben az esetben a 15 évet honnan kell számítani: 2000-től, vagy 2003-tól, esetleg 2007-től?
Az, hogy mi 2016-ban megvettük, újraindította a 15 év számítását?
És az, hogy a telekadót a teljes területre 2011-től a korábbi tulajdonos és mi fizetjük számít valamit?
Köszönöm szépen előre is a válaszát!

VKat # 2019.05.21. 05:53

Tisztelt Fórumozók!

A tanácsukat szeretném kérni! Próbálom röviden összefoglalni a történetet:
Egy éve kaptam egy elég zavaros telefont egy férfitől: én kinek a lánya vagyok, mikor halt meg a nagyapám (a nagymamám volt akit keresett, ez csak később derült ki), mert van egy tanya, amit ő művel már ezer éve és neki az kell. Fogalmam sem volt, hogy ez mi lehet. Visszahívni nem tudtam, mert a helyi művelődési ház telefonjáról hívott. Eltelt egy év és most kaptam egy levelet egy közjegyzőtől, hogy jelenjek meg egy hagyatéki tárgyaláson, mert a nagymamámtól örököltem egy tanya részt (külterület, kivett tanya és rét) 12/84 rész. Egy kísérő levél is volt vele egy ügyvédtől, hogy mondjak le az ügyfele javára a részemről, mert ő 2001 óta ott él, megvette az 1/7-részt, ráköltött egy rakás pénzt és most el akarja birtokolni. Ha nem egyezek bele, elindítják az elbirtoklási pert, amit meg fognak nyerni.
Letöltöttem a tulajdoni lapot és láttam, hogy már csak az én részem és egy másik van szabadon, a többit már megszerezte (megegyezés útján). Írtam az ügyvédnek, hogy azért fenyegetés helyett akár meg is egyezhettünk volna. Egy jelképes összegért boldogan lemondtam volna a részemről. Nem válaszolt, egy hónappal később az elbirtokló élettársa hívott fel, hogy ha akadékoskodok, per lesz, amit megnyernek és fizethetek.
A tanya, mint utóbb kiderült 1964-ben egy fölrendezés során került 7 testvérhez. A nagymamám tulajdonába a halála után, ezért nem tudott róla senki, se apukám, se én (azóta apukám is meghalt). Nem értem, miért kellett 2001 óta várni, hogy megkeressék a tulajdonosokat, nyilván tudtak róla, hogy több tulajdonos van.
Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetnék? Menjek bele a perbe, esetleg próbáljak lemondani az állam javára a részemről? Egyszerűen nem akarom, hogy ilyen könnyen hozzájussanak ennyi sumákolás után.
Hát ez nem lett rövid, de nagyon hálás lennék, ha valaki tudna tanácsot adni!

Köszönöm

dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.20. 21:49

Kérdés az, hogy eltelt-e 15 év szakadatlanul akként, hogy a szomszéd és jogelődje háborítatlanul birtokolta az érintett területet, illetőleg volt-e elbirtoklási időt megszakító körülmény (pl. tulajdonátruházás, felszólítás stb.), esetleg fennálltak-e az elévülési jellegű határidő nyugvásának feltételei?!?

Kacika1 # 2019.05.20. 20:18

Földmérő már kimérte, a szomszéd azt nem is vitatja. Viszont először elbirtoklást emlegetett, mert hogy akitől ő vette, már az is használta a területet, így lehet, hogy összesen megvan a 15 évük. Eladásról is egyeztetünk, de ha nem tudunk egyezségre jutni, arra az esetre szeretnénk egy másik megoldást találni.

MajorDomus # 2019.05.20. 20:06

Igen.
A birtokvédelem nem megy,mert 1 éven túli állapot.
Ekőször méresd ki földmérővel,kié a terület?
Mivel a szomszéd nem birtokolja a területet 15 éve,elbitoklásról nem lehet szó.

Kacika1 # 2019.05.20. 20:00

Vagy esetleg mi elbonthatjuk-e akár saját költségünkön is a melléképületeket és lelakatolhatjuk a területre vezető kiskapuját? Vagy ezzel birtokháborítást követnénk el?

Kacika1 # 2019.05.20. 19:57

Köszönöm szépen a választ!

Szeretnénk elkerülni a hosszadalmas, költséges pereskedést, ezért is próbálunk inkább megegyezni a szomszéddal. Nincs valamilyen gyorsabb megoldás? Nem lehetne például birtokvédelemért fordulni mondjuk az önkormányzathoz?

MajorDomus # 2019.05.20. 19:50

Nem
Per

Kacika1 # 2019.05.20. 19:17

Tisztelt Szakértők!

2016-ban vásároltunk egy ingatlant. A telek kb. 90 méter hosszú. A ház átépítéséhez építési engedélyt kaptunk, a felmérésnél jelezte a földmérő, hogy a földhivatalnál bejegyzett adatok szerint van ugyan egy kerítés a telekhatáron, de egy másik is van kb. 3 méterrel beljebb a mi területünkön és a kettő közötti részt jelenleg a szomszéd használja. A szomszéd 9 éve vásárolta az ő ingatlanát, állítása szerint már ezzel a két kerítéssel, ő melléképületeket épített oda. A telekadót a területre 2011-es bevezetése óta a mi ingatlanunk korábbi tulajdonosa, illetve most már mi fizetjük. Szeretnénk rendezni a tulajdonviszonyokat, ezért a következő kérdésekben kérem szíves segítségüket:

  1. Lehet-e szó elbirtoklásról ebben az esetben a szomszéd részéről?
  2. Ha nem tudunk békésen megegyezni, akkor milyen jogi eszközhöz folyamodhatunk, hogy a területet visszaadja és a melléképületeket elbontsa?

Köszönöm szépen a választ előre is!

wers # 2019.05.11. 16:18

:)))) ez valahogy most sem.
de nem tudom alkarom-e „„megjelenik nálad az Elit Öngyilkos Alakulat”

De ha te ennyire akarod, megvárom. Megnézem. Biztos jó lesz nekem :))) és nektek.

drbjozsef # 2019.05.11. 15:33

Mondjuk így megeszi a fórummotor?
(úgy tűnik nem szerete a jutyúb videókat)

www_pont_youtube_pont_com/watch?v=VWqVr3BuJ5w