Tulajdoni lap értelmezése


ingobingo # 2019.03.08. 17:58

Öröm van! Még a mai nappal kaptam egy emailt, melyben az ingatlanos egy jegyző által aláírt és lepecsételt igazolást küldött arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan helyrajzi száma és címe a földhivatali elírás ellenére a nyilvántartásuk szerint természetben megegyezik. (az egyik tulajdoni lapon a helyes helyrajzi szám van, a másikon a helyes cím.) Úgy néz ki, valóban a földhivatal tévesen tartotta nyilván a házat.

drbjozsef # 2019.03.08. 10:16

Semmi.

Kijavítják.

ingobingo # 2019.03.08. 10:15

Fejlemény a tulajdoni-lap ügyben:
Nem hagyott nyugodni a dolog (tulajdoni lap-lakcím nem egyezés), ezért felhívtam az önkormányzati jegyzőt, akitől azt a tájékoztatás kaptam, hogy amit szeretnék megvásárolni házat, azon a tulajdoni lapon nem tudják, miért szerepel olyan utcanév, ami a községben nincs is, és ezen ők is nagyon csodálkoztak és nem értik, de már kapcsolatba léptek épp a napokban emiatt a földhivatallal és nagyjából két hét múlva a földhivatal be fogja jegyezni a korrekt utcanév-házszámot remélhetőleg.

Pont az a ház nem stimmel utcanév + házszámilag, amit szeretnék megvásárolni, az összes szomszéd háznál korrekt cím van, egyedül ennél nem. Kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni.

MajorDomus # 2019.03.03. 15:49

Általában,de nekem a 2 legutóbbi vételnél,az eladó ragaszkodott a saját ügyvédhez,igaz,korrekt módon le is rendezte az ügyet

gerbera317 # 2019.03.02. 22:49

Az ügyvédet egyébként is a vevő fogadja fel, nemde?

MajorDomus # 2019.03.02. 22:36

Azért bizz meg egy ügyvédet,hogy ne a szomszéd házat vedd meg!

ingobingo # 2019.03.01. 21:48

Egyébként köszönöm az ötletet, nekem is eszembe jutott már ez a térkép-dolog.

ingobingo # 2019.03.01. 21:16

Ma úgyis arra jártam, ezért megnéztem a földhivatalban a térképet és az ingatlanos mondott jót, a hrsz szerinti telken lévő ház az, amelyik kelleni fog nekem, nem pedig az utca-házszámos. Kicsit megnyugodtam. Bár ez a kavarodás nem tetszik.

MajorDomus # 2019.03.01. 20:36

De miért nem kérsz ki te egy tul.lapot!

lajcsó # 2019.03.01. 08:05

"Mert laikusként azt gondolnám, az utca+házszám a mérvadó, nem a helyrajzi szám,"
Pont fordítva!
Nem ártana kérni egy térképkivonatot is, a tisztánlátás érdekében! (Ügyfélkapun is lehet.)
Megjegyzem előfordul olyan eset is amikor a lakás és a kert eltérő helyrajzi számon szerepelnek, mivel a két ingatlant nem egyesítették.

gerbera317 # 2019.03.01. 07:28

Javítok: helyrajzi számos térkép...

gerbera317 # 2019.03.01. 07:27

Ugyanmár. Létezik helyszínrajzos térkép is, rögtön két helyen is: 1) földhivatal, 2) polgármesterhi hivatal.

oligaliga # 2019.03.01. 07:04

inogbingo

Pedig ha ingatlant veszel, a helyrajzi szám számít, nem a cím.

ingobingo # 2019.03.01. 07:02

Köszönöm a válaszokat.

Csak hogy pontosítsak: jelen állás szerint van nálam 2 db tulajdoni lap:

  1. ingatlanos küldte, az eladó neve szerepel rajta + utcanév + hrsz (házszám nincs) + felülvizsgálat alatt
  2. ezt én kértem le pontos utcanév, házszám alapján, amin értelemszerűen van utcanév + házszám + helyrajzi szám + elidegenítési tilalom, ezenkívül semmi megjegyzés

A 2. tulajdoni lapon szereplő adatok közül SEMMI nem egyezik az ingatlanos által küldött tulajdoni lappal: se az eladó se a házszám (mivel a másikon házszám nincs is)

Teljesen laikusként előttem van a következő jelenet: megveszem a házat, beköltözünk, épp a vasárnapi ebédhez leülünk és merítem a húslevest, amikor csöngetnek, kimegyek, és ott áll a 2. tulajdoni lapon szereplő emberke, hogy ez az ő ingatlana, mit keresek én itt, és lobogtatja a tulajdoni lapot, amin valóban az az utcanév és házszám szerepel, amit épp megvettem...

Mert laikusként azt gondolnám, az utca+házszám a mérvadó, nem a helyrajzi szám, hiába mondanám neki, hogy a helyrajzi szám alapján ez nem ugyanaz a ház, ami a nála lévő tulajdoni lapon van... ez nem hagy nyugodni.

oligaliga # 2019.03.01. 04:35

ingóbingo

Ha egymás melletti a kér ingatlan, akkor igen, sajnos elég gyakran előfordul. Ahogy lajcsó írta, ha a tulajdoni lapon a cím mellett a "felülvizsgálat alatt" kifejezés szerepel, akkor még a cím is változhat.

lajcsó # 2019.02.28. 21:40

"Kérdem én: valóban létezik olyan, hogy esetleg megváltozik az utcanév, a Földhivatalban nincs még bejegyezve, és a régi utcanév mellett a helyrajzi szám sem egyezik?"
Igen van. Ez akkor fordulhat elő ha az önkormányzat nem tölti fel az utca név változást a KCR rendszerbe, vagy ugyan fel van töltve az új adat, de a földhivatal még nem vezette át a változást.
Feltételezem, hogy a tulajdoni lapon szerepel olyan, hogy "címképzés alatt", ami azt jelenti, hogy földhivatal "dolgozik az ügyön".
A helyrajzi szám mihez képeset nem egyezik?

ingobingo # 2019.02.28. 20:08

Kedves Tagok!

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy ingatlanvásárlás előtt állok, megtaláltam álmaim ingatlanát, de amikor az ingatlanközvetítőt kértem, adja meg a tulajdoni lap megtekintése érdekében az eladó nevét és pontos címét, ezt megtagadta. Már ez fura volt, hiszen más ingatlanos ebből nem csinált nagy problémát. Ezek után megkerestem az ingatlant a google térképen és lekértem a cím alapján a tulajdoni lapot, azon viszont nem az a személy szerepelt, aki árulja az ingatlant, sőt, elidegenítési tilalom is volt rajta.

Felhívtam az ingatlanost és megkérdeztem, ez miért van, ő azt mondta, nem az számít, ami a valós cím, hanem a helyrajzi szám a fontos és ezek után hajlandó volt átküldeni az eladó helyrajzi számán lévő tulajdoni lapot, amin viszont nem az a cím szerepel, ahol mi jártunk.

Kérdem én: valóban létezik olyan, hogy esetleg megváltozik az utcanév, a Földhivatalban nincs még bejegyezve, és a régi utcanév mellett a helyrajzi szám sem egyezik?

Nekem sajna nem tetszik ez az egész.

Kérlek, segítsetek!

Köszönettel:

ingobingo

lajcsó # 2018.10.16. 19:27

Minél régebbi egy tulajdoni lap, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a tartalmában történt változás.

drbjozsef # 2018.10.16. 18:56

Szerintem nincs erre törvény. Ha azt kéri valaki, és érdekedben áll (per, hitelfelvétel, akármi), akkor azt kell benyújtani.

solvit # 2018.10.16. 18:36

Tisztelt Fórum!

Kérdésként itt több helyen láttam, de választ nem találtam, vagy elkerülte a figyelmemet, hogy arra, hogy polgári perben a tulajdoni lap 30 napon belüli keletkezésű legyen milyen jogszabály vonatkozik, azon túl, ha a bíróság esetleg, de nem feltétlenül ilyen tulajdoni lapot kér. Ez most az új perrendtartás miatt különösen aktuális kérdés. Ha van pl. egy két éves tulajdoni lapom, akkor, ha ezt benyújtom, a tartalmáért nyilván felelek.

lajcsó # 2018.04.25. 06:54

A központi címregiszterből történő adatátvétel és a címképző szerv értesítésének szabályai *
25/A. § * (1) E törvény rendelkezéseit a KCR-ből történő automatikus adatátvétel esetében, valamint a címképző szerv értesítése tekintetében ezen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adatátvétel esetén az ingatlanügyi hatóság nem folytat le ingatlan-nyilvántartási közigazgatási hatósági eljárást.

(3) * Az ingatlan címét érintő adatváltozás iránti bejelentést, megkeresést széljegyzés nélkül haladéktalanul vissza kell utasítani, és a bejelentőt, megkeresőt tájékoztatni kell a címképzésre jogosult szervről. A kérelemhez csatolt okiratokat, ha azok más eljárás lefolytatásához nem szükségesek, a kérelmező, megkereső részére vissza kell küldeni.

(4) Az ingatlan címadata a KCR-ből történő automatikus adatátvétel (e törvény alkalmazásában a továbbiakban: címadatátvétel) útján válik az ingatlan-nyilvántartás részévé.

(5) *

25/B. § * (1) Az ingatlanügyi hatóság a központi címregiszterről és címkezelésről szóló kormányrendeletben meghatározott ingatlanokra vonatkozóan az alábbi változások átvezetéséről rendelkező - szövetkezeti házi vagy társasházi ingatlan esetén az alapszabályban, illetve az alapító okiratban megjelölt, emeletet és ajtószámot tartalmazó - határozat, a címkoordinátákat és az ingatlan-nyilvántartási azonosító kódot is tartalmazó adatlap, valamint a záradékolt változási vázrajz megküldésével tájékoztatja a címképző szervet:

  1. telekalakítás (ideértve a kisajátítási eljárásban történt változást is),
  2. épületek feltüntetése és törlése,
  3. épület egyéb önálló ingatlanná alakítása,
  4. társas- és szövetkezeti ház alapítása, ezzel kapcsolatos módosítás és megszüntetés.

(2) A címképző szerv (1) bekezdés szerinti tájékoztatásával egyidejűleg az ingatlan-nyilvántartásban létrejövő, a központi címregiszterről és címkezelésről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó új földrészletekre és egyéb önálló ingatlanokra megnyitott tulajdoni lapon az ingatlan címadata helyén a „címképzés alatt” megjegyzést kell feltüntetni.

(3) A „címképzés alatt” megjegyzés a címképzési eljárást követő címadat-átvétellel egyidejűleg automatikusan törlődik az érintett ingatlan tulajdoni lapjáról.

(4) Az ingatlanügyi hatóság a címképző szerv részére az (1) bekezdés szerinti tájékoztatását elektronikus formában is teljesítheti.

(Inytv.)

rowena # 2018.04.24. 17:21

Köszönöm, FÖMI lesz.... Aztán ha mégsem, akkor végigjárjuk a jegyzős utat

nonolet # 2018.04.24. 16:56

"Besétálsz a jegyzőhöz és az mint címhatóság ad egy címigazolást."

Ezzel már mehetsz a bankba, hisz igazolja a létező címet...

nonolet # 2018.04.24. 16:55

HA sürgős, akkor már most írj a FÖMI ügyfélszolgálatnak...
Ezzel időt nyerve.

nonolet # 2018.04.24. 16:54

Bármi megeshet...

Besétálsz a jegyzőhöz és az mint címhatóság ad egy címigazolást.

(vagy még előtte létrehozza a címet, ha netán nem is létezik hivatalosan)

- -

A KÖZPONTI címnyilvántartás piszkálása
elvben automatikusan frissíti majd
a földhivatali adatokat is.
(cirka 2-3 hét alatt)

HA!!! mégsem, akkor a FÖMI ügyfélszolgalátánál teszel bejelentést.
Elég egy email is az adatokkal.

http://www.foldhivatal.hu/index.php?…