jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése


MegÁgnes # 2017.11.02. 16:52

Ha jól értem a logikád szerint a megállapított 8 millió öröklési érték valójában 3 millió lenne, mert 5 millió jelzálogot én kifizettem. Az általam kifizetett hitel után is adóznom kellene szerinted? Úgy gondolom, azért lett 8 millióban megállapítva az öröklési érték, mert örököltem 5 millió tartozást is.
Nem tudom, hogy van ez...:(
Úgy gondoltam, hogy eladtam a lakást 14 millióért. Örököltem 8 millióért, plusz 5 millió hiteltartozást amit kifizettem, akkor a jövedelmem 1 millió forint. Hol tévedek?

gerbera317 # 2017.11.02. 16:34

Ez azért van így, mert a szerzési árból 3 milliót fizetett meg az örökhagyó, 5 milliót te, így lett neked nyolcmilliós ingatlanod, amit azután eladtál 14 millióért. Ha ezt igazságtalannak tartod, akkor a NAV adót kivető határozata ellen kell jogorvoslatot kérned.

MegÁgnes # 2017.11.02. 16:17

Kedves "lajcsó", köszönöm a gyors választ.
Még csak most történt a lakás eladása, és ennek kapcsán érdeklődtem a NAV-nál, mi a helyzet.
Szerintük az eladási ár (14 millió) és az öröklési értéknek megfelelő szerzési ár (8 millió) különbözete (6 millió)tekintendő jövedelemnek, amely után az eltelt évek után csökkentve, de szja-t kell fizetni. Ezért fontos az eladási ár!
A NAV szerint tök mindegy, hogy az örökléskor fennálló 5 millió jelzáloghitelt nekem kellett kifizetni.
Ezt igazságtalannak tartom! Mire lehet alapozni, hogy nem kell mégsem adót fizetni??
Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2017.11.02. 15:14

A tulajdoni lap bejegyzései nem "széljegyek". És ezek egyikét sem lehet látni a "hivatalos papírokban", hanem kizárólag az ingatlan tulajdnoi lapján. A bejegyzések nem is "eljárások", hanem bejegyzések (pl. egy özvegyi jog nem eljárás, hanem jog). A bejegyzett jogok jogokat biztosítanak a jogosultjaiknak, a bejegyzett tények pedig tényként rögzítenek tényállásokat.
Ha azzal, hogy "számít-e bárhol bármint", az a kérdésed, hogy ezeknek a bejegyzéseknek van-e jogkövetkezményük, akkor a válaz: igen, van. És addig maradnak ott a bejegyzések, amíg az arra jogosult nem kérli azoknak a törlését (tehát nem a "semmisség nyilvánítását").
Ha a "lerendezés"-en a bejegyzés okának a megszüntetését érted, akkor igen, ezeket le kell "rendezni". Ha törlés feltétei fennállnak, az arra jogosultnak haladéktalanul intézkednie kell a törlés engedélyezése iránt.

lajcsó # 2017.11.02. 15:07

"És meddig van az rajta?"
Ameddig nem kérik a törlését. (Csak szólok, a tulajdonosnak kell kérni törlést, a jelzálogjogosult törlési engedélye alapján!)

lajcsó # 2017.11.02. 15:04

"Mit lehet tenni?"
Szerintem semmit, de adót sem kell fizetni. Így viszont nem értem, hogy miért problémázol az eladási értéken?
Ha esetleg tévedésből bevallottál egy adómentes jövedelmet, akkor önellenőrzéssel (meg egy kevés idegeskedéssel)korrigálhatod!

MegÁgnes # 2017.11.02. 14:39

Tisztelt Fórumozók!
Jelzáloghitellel terhelt lakástulajdon öröklésekor 2003-ban az öröklési érték 8 millió forintban lett meghatározva, mivel 5 millió forint fizetendő hitelt még át kellett vállalni.
A lakást most 14 millió forintért eladtuk. A NAV szerint az ingatlanértékesítésből származó jövedelemnél szerzési értéket az öröklési érték jelenti, tehát 8 millió forint, és a szerintük 6 millió ft jövedelem keletkezik.
Ugyanakkor ebből mi kifizettünk 5 millió hitelt, valójában 1 millió a keletkezett jövedelem.
Mi a teendő ilyenkor? Szülő-gyermek viszonylat miatt örökösödési illetéket nem kellett fizetni, mégis az érték meghatározása a fizetendő hiteltartozás figyelembe vételével, csökkentve történt.
Lehet-e módosítani a közjegyzőnél az öröklési értéket? Létezik-e, hogy az azóta kifizetett hiteltörlést összegét is jövedelemnek kell tekinteni eladás esetén?
Mit lehet tenni?
Köszönöm szépen a segítséget!

MajorDomus # 2017.04.25. 19:30

Emmi (ez mi?)

MajorDomus # 2017.04.24. 21:35

A 3 örökösnek ez hagyatéki teher.

Ha nem akarnak fizetni,akkor le kell mondaniuk az örökségről!

Méris egyszerübb a hdlyzet!

drbjozsef # 2017.04.23. 18:31

sata,

nézzétek meg a ház tulajdoni lapját, de egészen bizonyos szerintem, hogy CSAK az adós tulajdoni hányadát terhelték meg a jelzáloggal.

Nem számít, hogy több a tartozás, mint az egész ház értéke, a többiek tulajdoni hányadához semmi köze a hitelezőnek.

A többi tulajdonos természetesen tetszés szerinte eladhatja a részét bárkinek, a tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van csak, ezen kívül a beleegyezésük sem kell.

Persze, elég valószínű, hogy egy parasztház ötöde önmagában nem nagyon kell senkinek, esetleg nagyon áron alul.

Ha valamelyik tulajdonos meg tudná amúgy venni a házat, akkor megpróbálhatja megvenni a többitől, a terhelt részt pedig a hitelező bevonásával veszi meg - vagy árverésen, ha egy végrehajtás odáig jut.

Ha nincs ilyen, akkor bármelyik tulajdonostárs kérheti bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ekkor a bíróság eldönti, ki veheti meg és mennyiért, vagy ha semelyik sem tudja, el kell árverezni és szétosztani a pénzt. Ez az eljárás eltarthat jópár hónapig, és nem olcsó.

Bármilyen megegyezés jobb mindenkinek.

Immaculata # 2017.04.23. 18:29

Ha annak az ötödrésznek az árverezésére kerülne sor, akkor bármelyik tulajdonostárs magához válthatná. Esetleg lehetne egyezkedni a hitelezővel is. Az összes hiteltartozással van terhelve a házrész, de az nem azt jelenti, hogy kevesebbért ne lehetne megegyezni a hitelezővel.

sata # 2017.04.23. 17:49

Tisztelt Fórumozók!
A következő ügyben kérném a véleményüket.
Nagyszüleim falusi kis parasztházát édesapámék öten örökölték mint testvérek. Az egyik testvér hiteltartozásának egy részét ráterhelték a kis házra. A helyzetet bonyolítja, hogy közben ez a testvér is meghalt, így az ő három gyermeke megörökölte a kis ház ötödét. Így tehát most ott van a lényegében értéktelen ház, rajta jelzáloggal és 4+3 tulajdonossal. A tartozást természetesen a 3 gyermek nem fizeti ki.
Az a kérdésem, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni? Eladni lehetséges ebben az állapotban a házat? Az eladási ár ötöde biztosan nem fedezné a tartozást.
Várom megtisztelő válaszukat.
Üdvözlettel, S.

MajorDomus # 2017.04.20. 21:34

Kérdés :érdemes e megtartani ?

Vadsuhanc # 2017.04.20. 21:27

Tomi32

Amit leírtál az alapján kizárólag az örökségetek erejéig vagytok felelősek a tartozásért mint zálogkötelezettek és mint esetleges örökösök is.

Én személy szerint nem látom akadályát, hogy elfogadjátok az örökséget az általad leírtak alapján.

Maximum ezzel feleletek a banknak és viszik a házat. ( Remélem nem lakik benne senki )

Tomi32 # 2017.04.20. 21:15

Szép estét mindenkinek!

Sajnos édesanyánk pár hónapja meghalt. Én és a testvérem (1/4-1/4 részek), valamint anyu (1/2 rész) tulajdonában áll egy családi ház. A házon elég magas (a ház értékét bőven meghaladó) deviza hiteltartozás van, amelynek adósa az édesanyánk, mi pedig az 1/4 - 1/4 tulajdonrésszel zálogkötelezettek vagyunk. Így állunk most jelenleg, mivel a hagyatéki tárgyalás még nem volt. Így természetesen az lenne a legmegfelelőbb döntés, ha lemondanánk az örökségünkről, azaz a házról.

De jelenleg édesapánk (aki már régen elvált édesanyánktól) tud segíteni nekünk azzal, hogy ajánlatot adott a bank részére a követelés megvásárlására, amelyet a bank szóban elfogadott, viszont nem hajlandó semmiféle írásos jelét adni ennek, azzal az indokkal, hogy mivel az adós halott (és még nincs meg az örökös (nem volt hagyatéki tárgyalás)) így nincs aki felmondja a szerződést. Azt kérik, hogy előbb fogadjuk el az örökséget és utána tudja apu intézni a követelés megvásárlását, amellyel lényegében megszabadulunk az adósságunktól, legalább is a bank felé.

Bennünk érthető módon nagy a félelem, hogy ha aláírjuk az öröklést a bank esetleg vissza lép és ott maradunk egy házban, amelyen kétszer akkora a tartozás, mint amennyit ér. Kérdésem az lenne, hogy mi a legrosszabb, ami történhet jogilag? Igaz az hogy a legrosszabb esetben is csak a házat veszíthetjük el? vagy esetleg azon felül is tartozhatunk a banknak?

Köszönöm!

MajorDomus # 2017.03.01. 21:07

A jelzáloghitel szerintem itt hagyatéki teher!

Vadsuhanc # 2017.03.01. 19:41

Ezt nem ide szántam... Bocsánat -(

Vadsuhanc # 2017.03.01. 19:24

Én is hiányolom a jogutódlás megállapítását az örökség átvétele után. Nekem még mindig nem kerek, így.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.01. 18:07

(Ráadásul a hétévi kamat már az ő tartozása és nem az örökhagyóé.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.01. 18:06

Nana. Ha vele szemben folyik a végrehajtás, akkor az nem biztos, hogy magától véget ér az ingatlan eladásával.

Dr.Attika # 2017.03.01. 17:56

Szép estét Norbeee!
Ön csak a hagyatékkal, illetve a hagyaték értékéig felel. Semmit nem fognak Ön fizetéséből vonni.

Norbeeee # 2017.03.01. 17:46

Szép estét!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
2010 ben édesapám meghalt és örököltem egy ingatlant ami 7.2m forintot ért az önkormányzat becslése szerint de volt rajta 15m forint jelzáloghitel. Mivel nagymamám ott lakott és hogy ne kerüljön utcára elfogadtam a hagyatékot. Eltelt 7 év ... azóta mivel nem volt fizetve a hitel elárverezték az ingatlant 8m forintért a napokban. A kérdésem az lenne, hogy a különbözetet azt az én fizetésemből fogják letiltani, vagy hallottam azt is, hogy a hagyatékban lévő adósságokért a plusszok erejéig felek csak. Köszönettel: Norbert

MajorDomus # 2017.02.23. 23:25

Mindenképpen ögyvédhez kell fordulni.

Bea1 # 2017.02.23. 00:25

Létezik, hogy hitelfedezeti biztosítás volt a jelzálogon?

Ez azt eredményezné,hogy törlődik a tartozás az adós vagy adóstárs halála esetén.

Más magyarázatot nem látok, miért nem kell fizetnie immár 2 éve.

Ha máshonnan nem, a bankszámlaműveletekből ez megtudható.

MajorDomus # 2017.02.22. 21:23

tul bonyolult ahhoz hogy itt el tudjuk birálni