jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése


nzuzza # 2014.04.24. 07:28

Tisztelt Fórum!
2 éve tulajdonosként fizetem egy ingatlan közös költségét. A fizetést most felfüggeszteném, mert a tulajdonjogot érintő bejegyzés került a tul.lapra.
A hagyatéki eltarthat évekig, én meg egy vagyont fizetek esetleg feleslegesen, hiszen az öröklés kezdete az örökhagyó halálával indul. Ha a társasház ráterheli a közös ktg.-et a lakásra jelzálogként, akkor elárverezhető a lakás emiatt, vagy a közjegyző "hagyatéki eljárás ujraindítása" bejegyzés mindent blokkol? Várom véleményüket, köszönettel! Z.I.

MajorDomus # 2014.04.21. 15:57

!, ügyvédhez fordulni sokba kerül,
Ugyvedhez nem fordulni,a háromszorosába!

ObudaFan # 2014.04.21. 08:56

Nem az egészre perelheted őket, csak az 1/3 részen felüli részre.
Volt egy örökrészed, annak az értékét a hagyatékátadó végzés tartalmazza. Eddig az összegig felelsz a bank felé. De ha a teljes tartozás 1/3-ánál többet hajt be tőled a bank, a többletet kérheted a testvéreidtől.
A bank minek egyezne abba bele, hogy lemondjon arról, hogy az ingatlan mellett még a te vagyonodból is behajthatja a követelését?
Az az igazság, hogy általában minden költsége ellenére kifizetődőbb akkor szakemberhez fordulni, amikor felmerül egy jogi probléma, nem utólag sajnálkozni.

tom889 # 2014.04.20. 19:46

tehát tételezzük fel, hogy a legrosszabbat, mind a két testvérem 1 link alak akik a banknak nem fognak fizetni. ergo a bank behajt tőlem mindent.
én kifizetem. ezek után mivel a tulajdonos nem vagyok az adott ingatlanon, még ki se tehetőm őket, vagy el se adhatom az ingatlant? viszont beperelhetem őket, hogy ami összeget fizettem a banknak azt fizessék vissza nekem?? de mivel link alakok sose fogják visszafizetni??

ezt a mondatod nem értem:Annyi a könnyebbség, hogy legfeljebb az örökrészed értékének az erejéig felelsz, illetve az öröklés megnyílta óta felmerült késedelmi kamatokért és az esetleg leendő perköltségért, végrehajtási költségéet azon felül is.

tehát az örökölt jelzálog 12millió forint ennek 1/3-át örököltem majd átadtam. most akkor a bank tőlem 4 milliót követelhet vagy 12-?

amennyiben nem akarok fizetni, mondhatom azt hogy árverezzük el az ingatlant? és az így befoly összegből legyen fizetve a jelzálog tartozás? megegyezhetek így a bankal? vagy mivel tulajdonos se vagyok így már semmi beleszólásom a dolgokba?

ObudaFan # 2014.04.20. 16:56

Ezt tényleg elrontottad, fennáll a tartozásod. Ráadásul az örökösök egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, így az teljesen jogos, hogy nem az 1/3-át kéri a bank. Ha az 1/3-nál többet hajtanak be rajtad, akkor a többi örököstől kérheted a többlet megtérítését. Ráadásul mivel az örökrészed már nincs meg, a teljes vagyonoddal felelsz a tartozásért. Annyi a könnyebbség, hogy legfeljebb az örökrészed értékének az erejéig felelsz, illetve az öröklés megnyílta óta felmerült késedelmi kamatokért és az esetleg leendő perköltségért, végrehajtási költségéet azon felül is.

tom889 # 2014.04.20. 14:39

Kedves Fórum,
szükségem lenne a szakmai segítségetekre:
édesapám meghalt 2 testvéremmel együtt örököltük a házát és a jelzálogot.
én nem szerettem volna örökölni ezért átadtam az öröklésem anyukámnak. sajnos itt követtem el 1 hibát mert elutasítani kellett volna nem pedig átadni… ezt itt elrontottam.
a jelzálogot az örökösök nem fizetik(tesom, anyu), ezért a bank már nekem is írt levelet, hogy a jelzálogot fizessem mint örökös. 8 napon belül..

a kérdésem az hogy mit tehetek?van 3 örökös (2öcsém anyukám) akik az ingatlanon tulajdonjoguk van. én nem vagyok tulajdonos mégis fizessem a jelzálogot? a bank a teljes tartozás összegéről írt levelet kb 12m ft. viszont én nem 1:1-be adtam át öröklésem hanem csak az 1/3 részét. van félnivalóm attól, hogy a bank egyik nap csak tőlem fog követelni 12m ft-ot? miért írták le a teljes tartozás összegét? miért csak nem az 1/3 részét? hátha befizetem mint örökös? félre akarnak vezetni? mi történik akkor ha a bank elveszi tőlem a tartozás 1/3-t míg a másik két örökös nem fogja fizetni/nem tudja fizetni a tartozását? a tartozásom kifizettem azonban az ingatlanon tulajdonos nem vagyok… ergo az ingatlant elveszítjük?

hiába fizetnék még tulajdonos se lennék az ingatlanon. továbbá én nem is szeretném az ingatlant használni. megvárjam míg a bank felmondja a hitelszerződést és elárverezi a házat? szeretném lezárni ezt az ügyet és 0-ra kijönni pl. eladjuk a házat(amit a 2 örökös nem akar) és tisztázni a banki tartozást.
mivel a másik 2 örökös a házat nem akarja eladni, ezért várjam meg míg elárverezik a házat? ez járható út?
mit tegyek? mert nem vagyunk családon belül se 1 véleményen, ezért is adtam át az öröklésem anyukámnak, a bank meg nyílván azt akarja hogy mihamarabb fizessünk..
tudok most tenni valamit azért hogy ne átadjam az örökrészem hanem elutasítsam?