Ingatlan adásvétel menete, foglalózás


lajcsó # 2019.04.14. 08:46

A cselekvőképtelen tulajdonos helyett a gondnok jár el és szerződés érvényességéhez az illetékes (valószínűleg német) gyámhatóság jóváhagyása szükséges.
Nem lesz könnyű menet.

jogi tudatlan # 2019.04.13. 17:04

Tisztelt Fóromozók.Tudnának tanácsot adni ingatlan eladás lehetőségéről.Itthoni ingatlant szertnének eladni a német tulajdonosok.A tulajdon rész 50-50 százalékos,hogy adhatnánk el ha az egyik fél gondnokság vagy gyámság alatt van.A 2 gyermeküknek mindenhez aláírási joguk van.Eladhatja az egyik tulajdonos és a 2 gyermek az ingatlant? A tanácsot előre is köszönöm (egyáltalán hogy adható el?)

MajorDomus # 2019.04.08. 19:57

Akkor csak Kbs-nek van igaza egy mondatban!!
,,belefutottál egy fontoskodó ügyintézőbe,,

Szomorú örökös # 2019.04.07. 04:58

dr_Egyed_Zoltán

Igen érdekes, mert én ezt találtam az ELMÜ oldalán az átírásról:

Ha Ön az új (átvevő) felhasználó...
...akkor szerződéskötéséhez az alábbi iratokat, nyomtatványokat kérjük megküldeni Társaságunk részére:

az igénybejelentés jogcímének igazolása (30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, adás-vételi szerződés vagy bérleti szerződés, hagyatéki átadó végzés, stb.);
magánszemélyek esetén személyi azonossági adatok;.......valamint egy mindkét fél által (cégszerűen) aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyv, amely tartalmazza a birtokbaadás-kori mérőállást.

Forrás: https://elmuemasz.hu/…nalovaltozas

Lám-lám, most akkor két különböző oldalon ellentétes az információ. Vagy az általad talált PDF file a hibás megfogalmazás, vagy pedig az online oldal szerint mégis csak elfogadják az adásvételit is a birtokbaadási jegyzőkönyvvel? :-O

És akkor részemről is még egyszer utoljára én is idézek egy kicsit az én saját közműszolgáltatómtól (a lényeget kivastagítottam):

Milyen dokumentumok szükségesek az átíráshoz?
Az átírás indításához a kiköltöző és beköltöző által aláírt „Átadás-átvételi nyilatkozat felhasználóváltozás bejelentéséhez” nyomtatvány szükséges.

Ha az átadás-átvételi nyilatkozat nem áll rendelkezésre, a használat jogalapjától függően, az alábbi dokumentumok szükségesek:

ingatlan adásvétel: adásvételi szerződés, vagy tulajdonilap-másolat (60 napnál nem régebbi),
öröklés: az elhalálozott halotti anyakönyvi kivonata, hagyatékátadó végzés (ha van),
haszonélvezet: 60 napnál nem régebbi tulajdonilap-másolat,
bérlőváltozás: bérleti szerződés,
önkormányzati tulajdonú ingatlan: az önkormányzat kiutaló határozata vagy vagyonkezelővel kötött lakásbérleti szerződés.
Ha nem áll rendelkezésre az átadáskor rögzített mérőállás, az új felhasználó vállalhatja, hogy az átírás az utolsó kifizetett mérőállással történjen.

Tőlem egyébként egyetlen szolgáltatónál sem a tulajdoni lapot kérték, hanem az adásvételi szerződést és a birtokbaadási jegyzőkönyvet, mert ez a kettő pontosan azt bizonyítja, hogy már én vagyok a tulajdonos, beköltöztem és én használom a mérési helyet. Tulajdoni lap ugyebár csakis akkor van, amikor már kifizetted az utolsó petákot is az ingatlanért és az ügyvéd a letétbe helyezett nyilatkozat alapján elindítja a széljegyről a tulajdoni lapra történő átvezetését a tulajdonjogi bejegyzésednek.

Tényleg nem akadékoskodni akarok, ez távol álljon tőlem, de ez nem mindig így van, mivel van, hogy a felek megegyeznek a kifizetés ütemében, de ettől még az illető már ott lakik az ingatlanban és 15 napon belül be kell jelentenie a fogyasztó-változást. Tehát valahol teljesen jogos, ha az adásvételit a birtokbaadási jegyzőkönyvvel elfogadják, nem?

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 19:45

Akkor részemről utoljára még egyszer ;)

ELMÜ oldalról:

Névátírásra (fogyasztóváltozásra) több okból is szük- ség lehet Társaságunknál, az alábbiakban szeretnénk ismertetni, hogy az alábbi esetekhez milyen iratokra van szükség:
• Arcképes igazolvány (személyazonosító igazol- vány; útlevél; jogosítvány);
• Nyilatkozat a Villamosenergia-vásárlási szerző- déshez, kivéve bizonyos irodáinkban, ahol hang- felvétel készülhet (A nyilatkozatot az önkiszolgáló pultunkban megtalálja);
• Mindkét fél által aláírt jegyzőkönyv az átadás- átvételkori mérőállással, a fogyasztásmérő gyári számával (kivéve öröklés esetén);
• 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap;
• Hozzájáruló nyilatkozat (több tulajdonos, több
örökös, vagy haszonélvező esetén);
• Meghatalmazás (opcionális).

Mint olvashatod a jkvön kívül kell 30 napnál nem
régebbi tulajdoni lapot is csatolni.

Főtávnál pl vagylagosan kérik: tulajdoni lap VAGY földhivatali bejegyzo határozat.

Szomorú örökös # 2019.04.06. 19:01

dr_Egyed_Zoltán

Ugyanakkor te is olvashatod, hogy a kérdezőnek nem fogadták el

Tévedés, ő nem szemlét mutatott be, mert azt elfogadták volna nagy valószínűséggel, hanem nullás lapot (szerintem birtokbaadási jegyzőkönyv) vitt, amit nagy valószínűséggel el kellett volna fogadjanak.

Egyébként konkrétan én az lakcím-átjelentkezéshez mentem adásvételivel, amivel simán elhajtottak. Ott kerek perec megmondták, hogy birtokbaadási jegyzőkönyv vagy tulajdoni lap kell hozzá. Mivel utóbbira sokat kellett volna még várni, ezért előbbit kapta meg az ügyintéző, simán bejelentkeztem így már a lakhelyemre.

Ja és a közműveket mindenhol tulajdoni lap nélkül írtuk át a nevemre, mindenhol a birtokbaadási jegyzőkönyvet kérték. Szóval az ELMÜ ügyintézője hibázott, szívatja szerintem az ügyfelet, mert tuti, hogy ott is birtokbaadási jegyzőkönyvnek elégnek kéne lennie.

Eléggé gáz is lenne, ha mindenhol eredeti tulajdoni lapot kérnének, mivel az egy költséges játék lenne az illető számára.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 18:16

Én tudom, hogy rajta van a lényeg az egyszerűsített határozaton, de a törvény fosztja meg attól a minőségetől, hogy tulajdoni lap masolatkent igazolás céljából fel lehessen használni.
Ez persze nem zárja ki azt, hogy adott esetben az ügyintéző elfogadja.
Ugyanakkor te is olvashatod, hogy a kérdezőnek nem fogadták el, és engem is szoktak hívni ügyfelek, hogy tulajdoni lapot kér tőlük a szolgáltató.

Szomorú örökös # 2019.04.06. 18:03

dr_Egyed_Zoltán

az ekként kiállított egyszerűsített határozat tulajdoni lap másolatként nem használható. Erre hivatkozással a közmű szolgáltatók nem fogadják el.

Tévedés, el szokták fogadni a szemlét is. A lényeg azon is rajta van.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.06. 17:17

A Földhivatali Osztály nem klasszikus tulajdoni lapot állít ki, amennyiben a kérelemnek helyt ad, hanem egyszerűsített határozatot, amely tartalmazza a változással érintett bejegyzéseket/feljegyzéseket illetve adatvaltozasokat.

Az Inytv. 49. szakasza szerint az ekként kiállított egyszerűsített határozat tulajdoni lap másolatként nem használható.

Erre hivatkozással a közmű szolgáltatók nem fogadják el.

Ügyfélkapun évente személyenként 2db ingyenesen letölthető.

Szomorú örökös # 2019.04.06. 17:01

Bruminé

A tulajdoni lapot nem a postán küldik ki?

De, csak nem közvetlenül a földhivatal neked fogja küldeni, hanem az eljáró ügyvédnek, aki az adásvételt intézte, ő postázza tovább neked.

Szomorú örökös # 2019.04.06. 17:00

MajorDomus

Elvileg elég lenne az adásvételi is !

Azzal még simán elhajtanak, ha nincs mellé birtokba adási jegyzőkönyv, ahol a mérőállásokat is rögzítik. Én is így jártam tavaly.

MajorDomus # 2019.04.06. 16:40

Egyik sem!
a bejegyzésről a Földhivatal úgy értesít,hogy küld egy másolatot a tulajdoni lapról,ahol már én vagyok bejegyezve mint tulajdonos.

arra gondoltam,hogy ezt eviheti az Elmünek ,amit már kötelesek elogadni.

drbjozsef # 2019.04.05. 19:49

Én meg emailban a visszaigazolást a körömgombakrém rendelésemről.

Na, ennek sincs köze a kérdéshez.

Vagy lövésed nincs, mi a különbség a tulajdoni lap, meg a bejegyző határozat között (ez a jobb eset), vagy tudod, csak nem érted a kérdést se (ez meg a valószínűbb)...

MajorDomus # 2019.04.05. 18:44

Hanem?
én eddig mindig postán kaptam a bejegyző határozatokat,pedig volt néhány ingatlanügyem!

lajcsó # 2019.04.04. 20:53

"A tulajdoni lapot nem a postán küldik ki?"
Azt bizony nem. Feltételem, hogy olyan tulajdoni lapot kérnek tőled, amin már bejegyzett tulajdonosként szerepelsz. Arra még egy kicsit várnod kell.

MajorDomus # 2019.04.04. 19:02

Elvileg elég lenne az adásvételi is !

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 05:28

Beleszaladtál egy fontoskodó ügyintézőbe.

Bruminé # 2019.04.04. 05:26

Üdvözletem! Egy hete vettem egy házat másik megyébe másik faluban. Kp ba kifizettem. Ügyvéddel megírtuk az adásvételit. A tulaj nullázta a mérőórakat papír is van róla. Az ügyvéd azt mondta hogy a közüzemi átírást elitudom intézni mert csak a nullás lap kell és az adásvételi. (És még akkor elküldött valamit a földhivatalnak ami 7-8 ezer körül volt.) De az elműbe ezt nem fogadták el azt mondták kell a tulajdoni lap is. De azt nem kaptam meg. A tulajdoni lapot nem a postán küldik ki? Nem értem merre kell mennem.... válaszát köszönöm előre is.

lajcsó # 2019.02.28. 21:47

"Azután érdeklődnék, hogy ingatlan vásárlás esetén fizethetek-e készpénzben?"
Természetesen fizethetsz készpénzben, ezt semmi nem tiltja. Legfeljebb az ügyvédnek lesz egy kis többletmunkája a pénzmosásról szóló törvény miatt.

MajorDomus # 2019.02.28. 19:31

Igen!

bigali # 2019.02.28. 18:53

Tisztelt Szakértők !
Azután érdeklődnék, hogy ingatlan vásárlás esetén fizethetek-e készpénzben? Hallottam, hogy kötelező az ingatlan vételár kifizetését utalással teljesíteni és csak bizonyos rész fizethető kp-ben ? Én úgy tudom, hogy ez csak akkor igaz, ha kedvezményes hitelt, vagy CSOK-ot vesz igénybe a vásárló. Mi az igazság ? A neten erről semmit sem találtam.

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.11.12. 07:43

AzmatOndi,

Az új Ptk. enyhítette ezeket a szabályokat, ugyanis nem írja elő, hogy a foglalót csak a szerződés megkötésekor lehet adni. Ezért jelenleg akár a szerződéskötést megelőzően, akár az ezt követően átadott összeget minősíthetik a felek foglalónak, amennyiben ez a szerződésükből egyértelművé válik.

ObudaFan # 2018.11.12. 07:23

az elfogadása előtt?

Nem.

az elfogadása után, de még az adásvételi szerződés kötése előtt?

Igen.
"b" esetben a foglaló arra vonatkozhat, hogy szóról szóra ugyanezt a szöveget (bármilyen kiegészítés vagy csökkentés nélkül) kell majd egy ügyvéddel ellenjegyeztetni (csak a címet szándéknyilatkozatról adásvételi szerződés-re cserélni)?

Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.11. 22:57

Mi a konkrét problémád? Kivel és milyen vitád van?

AzmatOndi # 2018.11.11. 20:27

Minősülhet-e foglalónak a vételi szándéknyilatkozatkor adott pénz

  1. az elfogadása előtt?
  2. az elfogadása után, de még az adásvételi szerződés kötése előtt?

"a" esetben mire vonatkozhat a foglaló? Mit nem szabad csinálni az eladónak (ha nem akar büntetést fizetni)?

"b" esetben a foglaló arra vonatkozhat, hogy szóról szóra ugyanezt a szöveget (bármilyen kiegészítés vagy csökkentés nélkül) kell majd egy ügyvéddel ellenjegyeztetni (csak a címet szándéknyilatkozatról adásvételi szerződés-re cserélni)? (De ilyenre nem vállalkoznak az ügyvédek, nem?)