Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása


Szomorú örökös # 2024.04.10. 06:01

drbjozsef

Persze, a lakrész külön eladásakor komoly gondjai lesznek.
Ezzel maximálisan egyetértettem én is már az elején.

Ha nem egy ingatlan, akkor nyilván nem legális. De hát ez volt ez első válasz is.
Nem egészen, mert az első válaszban gerberánál nem így szerepelt - később KBS írta csak le ezt - de mindegy, nem vitatkozom erről tovább. Ha egy teljesen külön helyrajzi számon szereplő ingatlanról beszélünk, akkor minden ilyen jellegű beavatkozás illegális és simán büntethető is.

drbjozsef # 2024.04.10. 05:12

Ha egy ingatlan, akkor legális, nem szól bele senki - és ilyenkor per se lesz nyilván.
Persze, a lakrész külön eladásakor komoly gondjai lesznek.

Ha nem egy ingatlan, akkor nyilván nem legális.

De hát ez volt ez első válasz is.

Szomorú örökös # 2024.04.09. 06:16

Házszámnak mi köze a helyrajzi számhoz? A valószínűségen kívül nem sok...
Azért ez elég gyenge érvelés lenne egy esetleges per esetén, valljuk be.

drbjozsef # 2024.04.09. 06:01

(az "ikerház" szót ahány ember, annyiféleképpen érti és magyarázza. Egy telken álló két épület, vagy két telken a telekhatáron álló két épület, laikusnak tökugyanaz. Erre is tippelgethetnénk, de ehelyett a hozzáértők inkább egy feltétellel kezdték a mondatot, amely ha nem igaz, akkor a következménye sem az.)

drbjozsef # 2024.04.09. 05:58

Hogyne sikerült volna. És?
Házszámnak mi köze a helyrajzi számhoz? A valószínűségen kívül nem sok...

Szomorú örökös # 2024.04.08. 19:06

Hátha ezt senkinek nem sikerült rajtam kívül elolvasnia:
Külön házszám van a két házrészen
Mi több, nagy valószínűséggel két külön helyrajzi számon is vannak.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 19:03

drbjozsef

mind a ketten leírták, hogy ha egy ingatlanról van szó
És ezt nagyon kár volt, mert ha valóban egy ingatlanról van szó, akkor neked, mint itteni fő jogásznak, tudnod kéne, hogy egy helyrajzi számon kizárólag egy vízbekötési pont lehetséges egyetlen aknában a jelen szabályok alapján. Max. az ikermérő lehetséges még, de az is ugyanazon aknában van felszerelve. Ha azon az ingatlanon külön mérőóra volt külön aknában, akkor kizárt, hogy egy ingatlan legyen a kettő.

Nem tudom, én nem vagyok ilyen okos
Igen, erre most is bizonyítékot adtál! Máskor előbb esetleg gondolkodj. ;-)

drbjozsef # 2024.04.08. 18:45

Kb. ezek olyan ötletek, mint mikor valakinek legkapcsolják a villanyóráját és hozzon a szomszédtól hosszabbítóval áramot.

Nem tudom, én nem vagyok ilyen okos, de mind a ketten leírták, hogy ha egy ingatlanról van szó, és én elsőre is megértettem.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 15:12

KBS

A kérdezőnek már rég válaszoltunk, csak te nem tudod feladni.
Persze, sorra ajánlottátok neki, hogy nyúljon bele a lekorlátozott vízhálózatba, az valóban jó válasz! :-D :-D :-D

Te pl. rohadt jó választ adtál neki: „Egyszerűen betesz egy elágazást az óra után.
gerbera317 is remekelt most: „Ezt azzal tudod áthidalni, ha az A oldalról vételezed a B-be a vizet.

Kb. ezek olyan ötletek, mint mikor valakinek legkapcsolják a villanyóráját és hozzon a szomszédtól hosszabbítóval áramot.
Megjegyzem egy ilyenért a szomszédot is úgy megsuhintják, hogy nem győzi majd kapkodni a fejét, de mindegy, te tudod!

Ő viszont ennek a hátrányát is leírta: ”Bajban akkor leszel majd, ha a B-t el akarod adni, és a vevőddel nem köt szerződést a vízmű, tőled meg már nem vételezhet. Abból nagy ribillió lesz, meglássad.„

Ő viszont legalább próbált más segítséget is ajánlani, talán ez volt a legrelevánsabb, a többi kuka: ”Ha árverésen vetted a putrit, akkor talán azt is tudod, hogy az árverési hirdetményen és az árverési jegyzőkönyvön szerepel-e a vízmű követelése. Mert ha nem, azzal lehet valamit kezdeni, egyébként az lesz, amit az előző bekezdésben írtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 14:41

Ja, én kötözködök.

A kérdezőnek már rég válaszoltunk, csak te nem tudod feladni.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 14:05

KBS

Ugye, az megvan, hogy a tartozás és a végrehajtás két különböző dolog?

És azért az is megvan neked, hogy végrehajtási jog többnyire tartozás miatt kerül a tulajdoni lapra - méghozzá összegszerűen? Ha nem is a pontos összeg van sok esetben rajta, de azért némi támpontot ad, hogy mire számíthat az ember. Most miért kötözködsz velem? A kérdező besz....pta ezt a másfél millás vízdíj tartozást, mert figyelmetlen volt. Inkább neki magyarázd el, hogy bír kimászni belőle, ne pedig szabálytalan vízvételezésre buzdítsd (mert amit írtál korábban, az minden, csak nem szabályos). Komolyan mondom, szép kis jogász lehetsz!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 11:13

Ugye, az megvan, hogy a tartozás és a végrehajtás két különböző dolog?

Szomorú örökös # 2024.04.08. 07:59

KBS

Mert a tulajdoni lap sorolja az adós tartozásait?

A teljes tulajdoni lapon minden végrehajtási jog ott van bejegyezve.
Nyilván amelyik tartozás még nem itt tart, az nincs rajta.
De egy másfél milliós vízdij tartozás feltehetően már ott szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 04:57

árverés előtt kellett volna utána járni, hogy van-e valami komolyabb tartozás rajta. 3000 Ft az ügyfélkapunk keresztül nem sok egy teljes tulajdoni lapért,
Mert a tulajdoni lap sorolja az adós tartozásait?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 04:53

Ebben a hosszú leírásban nincs olyan, hogy "a vezeték nyomvonala; a szerelvények helye; stb." Ez mindközönségesen a bekötővezeték és a vízóra akna terve. A többi nem érdekli őket. Annyira nem, hogy akkor is megcsinálják a bekötést, ha a telek üres.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 04:21

matthiasi

Teljesen új háznál jogos lehet ez az eljárás.
Igen! Teljesen jogos és elvárható, hiszen így is, ahol kötelező közműtervet készíteni, ott is mindig „nem várt nehézségek” merülnek fel, mikor pl. egy utat, villamosvonalat vagy bármit felújítanak. Szóval igenis legyen közműterv minden ingatlannál, ami jelzi, hogy merre is mennek a vezetékek akár a földben, akár a falban.

Egyébként meg én határozottan állítom, hogy máskor is beleszólhatna a vízmű, ha az ingatlanon belül az óra után átalakítást végeznek, csak nekik kényelmesebb, ha nem teszik, mert az elhasznált víz után így is ketyeg nekik mindenképpen a zsé. Special az nem átalakítás volt, de a volt udvarszomszédom almérővel rendelkezett és mikor nem fizette a díjat rendesen, akkor szimplán felmondták vele a szerződést és onnan kezdve a főmérőre számláztak minden vízfogyasztását, amit persze én fizettem. Mikor bementem hozzájuk, hogy mit tehetnék, az volt a válasz, hogy rendezzük le egymás között...kb. 5 évig tartott ez az állapot, de mielőtt elköltöztem onnan, szerencsére rendeződött. A vízműnek így kényelmes volt, nekem kevésbé.

Egyébként erről a mondatról valahogy senki nem vett tudomást:

Vízmű szerint a B oldal előző tulaj által felhalmozott tartozását rajtam fogják behajtani
valamint az folyamatosan halmozódik abban az esetben is, ha nem veszem igénybe a szolgáltatást.

A legrosszabb esetben már eleve végrehajtási jog van az ingatlanon. Én alapból azon csodálkozom, hogy mikor árverésre került az ingatlan, akkor a vízmű miért is nem lett rendezve a vételárból, hiszen elviekben nekik is ott kellett volna sorakoznia a sorban azzal a másfél millával. Ha pedig nincs rajta, akkor előbb-utóbb lesz és akkor végképp gáz lesz az árverési vevő - azaz a kérdező - számára, mert akkor már tőle is elárverezhetik. Szóval én semmilyen nagyobb partizán akcióba nem kezdenék vízszolgáltatás terén. De leginkább felújításba nem mennék bele, mert kár minden pénzért erre az ingatlanra. Lehet árverés előtt kellett volna utána járni, hogy van-e valami komolyabb tartozás rajta. 3000 Ft az ügyfélkapunk keresztül nem sok egy teljes tulajdoni lapért, ha már ennyit kifizetünk egy ingatlanért.

matthiasi # 2024.04.07. 17:52

Ezek szerint nem vagyok képben. Tévedtem, rosszul tudom.
Teljesen új háznál jogos lehet ez az eljárás.

Az elmúlt 45 éven - nem új lakásoknál (cs. házakban )
A következő vezetékes felújításokat végeztem.
Villany rendszerek teljes felújítás -kapacitás bővítés, vezérelt áram bevezetése-semmi dokumentumot nem kértek- szerződéses fogyasztó voltam.

Gáz bevezetés nagyjából hasonlóan mintavillanynál talán a személyit kérték.

Vízrendszer belső újjáépítése,egy mester terv nélkül elkészítette,a mai napig működik.

Csatornázás ( korábban házi emésztő volt szikkasztással ): a csatorna beruházó elkészítette az utcai gerinc vezetéket,a lekötéseknél afogyasztói telken un. fogadó aknát épített. Fizetni kellet az akkori fizetésem kb. 1/3 át. Nyilván a kivitelező műszaki tervek szerint végezte a tevékenységét.Mikor levonultak egy cetlin a postaládába dobva közölték, hogy rá lehet csatlakozni a vezetékre.

kb. 3-4 hónap múlva megvettem a szükséges anyagokat, 2hónapházilagosan elkészítettem avezetékrendszert rácsatlakoztamafogadó aknára és felhívtam a szolgáltatóa következő teendők tájékoztatására.
A válasz rövid és lakonikus volt :
El el kell készíteni (készítetni ) a vezetékrendszert, majd rákötni a fogadóaknára.
A tájékoztatást adó kis hölgy úgy mellesleg megjegyezte, hogy természetesen jónak kell lenni hiszen,hogy a szarlé lemenjen a tulaj érdeke-semmimást nem kell csinálni.
Ok majd jelentkezem.....közben a franciáknak szarért húgyért eladták az egész cs. rendszer,mit sem törődve azzal,hogy nekem is volt pénzem a cs. rendszerben...1/3 nyi fizetésem un.közmű fejlesztési hozzájárulás címén szedték a pénzt.Egy szomszéd kiszámolta...valahol megszerezte a projekt kivitelési összegét... nos kb. 15 % ban járultunk hozzáaköltségekhez....elvileg ennyiben tulajnak...részvényesnek kellet volna lennün. Az akkor vezetöink -2005 - szartak erre. Lenyeltük...több isveszett m.... -nál.
Nos pár hónap múlva megyek a szolgáltató csillógó székházába azzal hogy szerződnék fizetni szeretnék.
Mondták foghegyről, hogy az nem úgy van kell nekiük un.terv. Ok. de milyen?Hát azt ők nem tudják...nagy nehezen csak kinyögi az egyik munkatárs hogy megelégszenek un. megvalósulási tervvel is ok. mondom egy hónap múlva prezentálom.Mivel egész életemben különféle hatalmas projektek terveinek készítésénél kis csavar voltam - csapat tag - gondoltam egy kis szarlévezeték terveinek elkészítése csak nem nagy ügy. Az volt, 1 db. AO-ra vízszintes és függőleges csőterv, anyagkimutatás minőségre és mennyiségra, némi műszaki szöveg pl. hogy a munkavédelmi szabályokat be kellett tartani.
Aztán jött az első buktató...kiírja alá? Elvileg én is mint készítő.de tudván a bürokrácia lököttségét.

Az egyik fivéremnek volt egy Bt-je aminek voltak un. tevékenységi körök felsorolásaik .Pl.kereskedelem, fizetővendég szolgáltatás, lánykereskedés és tán11.-nek hogy műszaki szolgáltatás. Nos mondtam a Gézának legyél te a tervező.Némi vacilálás után alá firkantotta és lepecsételte. Pár nap után bementem, mondtam jöttem szerződést kötni, személyi ,nyomtatványkitöltés,aláírások és a terv. Ránézett a hölgy (igaz fordítva)mondta ok és lefüzte az egész dokumentációt egy dossziéba. 1 hónap és megjött az aláírt szerződés. Vagy 10 évigmég a fraciák kaszáltak,majd visszavásárolták. hab a tortán,hogy vagy félév múlva olvasom egy hirdetésben,hogy műszaki végzettségű ember un.csatorna terveket készítene, jó pénzért.Félnapi múnka felméréssel kiszállással kb.. 1 nap.

Aztán egy újabb vizes munka. Egy 1 mérős vízrendszerből egy un.kettő mérős un. ikervízmérős rendszer.
Be a szolgáltatószékházába, csomónyomtatvány...társtulajdonosi nyilatkozat, tulajdoni lapok ,kérelem stb.

Kellett várni pont 3 hónapot mire kijön a mű műszaki ellenőre ránéz az aknára mondja itt semmi sem felel meg.Mondom na mester még egyszer fussunk neki. Kiderül nem jó a mélység,nem jó a fedél, nem jó a födém,kell egy hágcsó meg még anyám tyúkja is. Azért adott egy un.akna kialakítási irányelvet...írásban,rajzban..Majd mondja ha kész, szóljak. Hirtelen nem tudtam hol kezdjem. Telefonon 1,5 milliótól
  • 1 millióig minden féle szám.. anélkül hogy látták volna a projektet.
Végül sk .megcsináltam ,de kb.a harmadát-a többit szakik, - vizes és vízművesek. 28 m új vezeték-kpe csőből 120 eft, vízműves munka 65 eft szerelvényekkel, a többi , a kőműves-,föld- és lakatosmunka sk. Össz 500 eft. A vízműves műszaki ellenőre játszotta az eszét,de a végén csak elfogadta. A móka tartott 8 hónapig. Ja a 28 fm új vezeték nem érdekelte a vízműves szakíkat. 3-man voltak, 35 perc alatt végeztek az aknában.
Szomorú örökös # 2024.04.07. 10:40

matthiasi

Kpe csöveket csak a talajban javasoltak használni.
Nyilván, én sem gondoltam, hogy a házban is azzal kell vezetni. Elnézést, ha félreérthető voltam.

De továbbra is a víznél a mérő után senkinek semmiköze, hogy merre és miből készítik a hálózatot.....Ha valaki beleköt...hatáskör túllépést követ el.
Akkor olvasgasd csak nyugodtan el ezt a kis tájékoztatót, hogy mi szükséges egy ingatlanon a vízvételezési hely megrendeléséhez, kiépítéséhez. És ez nem csatorna, hanem csakis a víz. A lényegesebb részeket kiemeltem neked, remélem nem baj!

A tervengedélyeztetést a kitöltött „Tervengedélyezés megrendelő formanyomtatvány” benyújtásával kezdeményezheti, melyhez a következő dokumentumokat kell csatolnia:

  • az 1 évnél nem régebbi, Felhasználói igénybejelentésre adott víziközműszolgáltatói tájékoztatást
  • földhivatali térképmásolat (60 napnál nem régebbi, nem szükséges hitelesnek lennie)
  • földhivatali tulajdoni lap másolat (60 napnál nem régebbi, nem szükséges hitelesnek lennie)
  • a tervdokumentációt, melynek kötelező részei a következők:

Műszaki leírás, amely tartalmazza:

  • a kérelmező (tulajdonos) nevét, postai címét,
  • az ingatlan - szükség esetén a létesítménnyel érintett szomszédos ingatlanok - helyének (utca, házszám) és helyrajzi számának a megjelölését,
  • a vízszükséglet összeállítását műszaki irányelv alapján m3/napban kifejezve, a csúcsfogyasztási igény feltüntetésével, továbbá vízszükséglet indokolását,
  • a létesítmények, berendezések rövid leírását, műszaki jellemzőit, vízvételi helyek számát,
  • tervezői nyilatkozat a hatályos jogszabályok betartására vonatkozóan,
  • az adott településen érintett egyéb közműszolgáltatókkal történt közműegyeztetések dokumentumait (e-közmű hitelesített közműnyilatkozat), előzetes közútkezelői hozzájárulásokat (kezelő szerint Önkormányzat vagy területileg illetékes Magyar Közút Nonprofit Zrt.), valamint a tulajdonosi nyilatkozatokat. Vasút érintettség esetén a MÁV Zrt.-vel folytatott egyeztetési jegyzőkönyveket.
  • Helyszínrajz (1:200, 1:500 léptékben), feltüntetve:
  • az érintett ingatlant, helyrajzi, illetve házszámát,
  • *a vezetékek nyomvonalát, átmérőjét, anyagát,
  • társközművek nyomvonalát
  • burkolatok helyét, anyagát, a szükséges burkolatbontás helyét, nagyságát
  • Vízmérőhely építészeti, gépészeti terve
  • Nem lakossági vízhasználat esetén az ivóvízhálózathoz tartozó létesítmények és berendezések építészeti és gépészeti általános terve
  • Bekötővezeték hossz-szelvény - A bekötővezetékről hossz-szelvényt kell készíteni, a keresztező közművek és műtárgyak feltüntetésével.
matthiasi # 2024.04.07. 10:03

Hát azért ha sima vascsővel vezeti manapság, azért tuti megszólják, főleg hogy ivóvízhálózatról beszélünk ugyebár.

Kezdetben vala az ólomcső, majd a horganyzott acélcső(gazdagabbaknál a rézcső ),mostanában pedig vagy 15 -20 éve a többrétegű csövek.

Kpe csöveket csak a talajban javasoltak használni.
De továbbra is a víznél a mérő után senkinek semmiköze, hogy merre és miből készítik a hálózatot,kivéve a tulaj/megrendelőt.
Ha valaki beleköt...hatáskör túllépést követ el.
A másik 3 szolgáltatásnál ( gáz, villany és csatorna ) van némi beleszólása a szolgáltatónak a mérő után is. Életvédelmi, baleseti ill. környezetvédelmi okok miatt.
Amúgy hogy mit miből, hogyan azt kb. 10 ezer szabvány MSZ szabályozza. De hogy melyik kötelező azt a törvények szabályozzák.

Pl. szabvány írja elő a székek, a konyhai pultok magasságát is. A betartásuk is érdekes. Kereskedelmi forgalomba szántnál be kell tartani, ha viszont magának csináltatja az ember akkor a megrendelő kérése az irányadó.

Szomorú örökös # 2024.04.07. 03:18

matthiasi

A víznél.
A mérőaknáig terv szerint a szolgáltató vagy annak meg bízottja végzi. Az aknára és a benne lévőszerelvényekre vannak előírások, a mérő után viszont a tulaj odavezeti és úgy ahogy akar ja semmijen terv nem kell

Nem olvastál figyelmesen, ezért cáfolni vagyok kénytelen. A telek másik tulajdonosa ikermérő felszerelésére kért engedélyt. Ehhez konkrét tervet kellett neki készíttetnie, de nem csak a mérőaknáig, hanem végig a házhoz történő kiépítésről egészen a fogyasztó helyekig. És mind a csatornát, mind a vízvezeték kiépítést ellenőrizték a szolgáltató emberei, addig nem is lehetett betemetni az árkot. Tudnék mesélni róla, két napig nem tudtam beállni az udvarba a kocsival.

A csatornánál a a fogadó aknáig még talán indokolt a tervező-igénybevétele, de semmi nem indokolja, hogy a fogadó akna után is *legyen terv. A szolgáltató mégis kéri .Állítólag környezet védelmi okok miatt.
Tök mindegy, hogy indokolja valami vagy nem, kell terv és kész. De látod, még te is leírtad, hogy miért is indokolt a terv készítése.

A vizet a tulaj úgy vezeti ahogy akarja, olyan anyagból készíti amilyenből akarja, senkinek sincs beleszólás.
Hát azért ha sima vascsővel vezeti manapság, azért tuti megszólják, főleg hogy ivóvízhálózatról beszélünk ugyebár.
Már régen is minimum horganyzott vascső volt az előírás, most meg már KPE csővel érdemes a későbbi problémák megelőzése végett.

matthiasi # 2024.04.06. 20:59

Szomorú !

a tulaj meg onnan kezdve úgy vezeti végig magának a vizet, ahogy csak akarja

Pedig így van.
A vizet a tulaj úgy vezeti ahogy akarja, olyan anyagból készíti amilyenből akarja, senkinek sincs beleszólás.Ha nem társasház..mást anyagilag nem veszélyeztet.
Viszont ha van terv, akkor annak a szakma szabályai szerint kell készülnie és a kivitelező szakinak követnie kell a terv előírásait....kivétel ha a megrendelő másképpen nem kéri.

Anno régen volt is egy esetem. A villanyszerelő a szabványban előírt 110 cm magasságra rakta volna a villany kapcsolóimat. Mikor észrevettem szépen megkértem,hogy tegye lejebb. Legyen gyerek barát. a szaki egyáltalán nem értette és nem akarta a kérésemet akceptálni...szó szót követett és a szaki el lett küldve.

matthiasi # 2024.04.06. 20:40

Viz, csatorna, gáz és villanyhálózat tervezése.

Az elmúlt tíz évben mindegyik projekthoz volt szerencsém.

A gáz -mivel veszélyes üzem, csak arra feljogosított tervező tervei alapján szabad kivitelezni. Mind a mérő előtt mind a mérő után. Arra jogosult szerelővel.

Logikus, a gáztörvény írja elő.
A villanynál hasonlóan ....veszélyes üzem.

A csatornánál a a fogadó aknáig még talán indokolt a tervező-igénybevétele, de semmi nem indokolja, hogy a fogadó akna után is legyen terv. A szolgáltató mégis kéri .Állítólag környezet védelmi okok miatt. Kivitelezni az aknától bárki végezheti.

A víznél.
A mérőaknáig terv szerint a szolgáltató vagy annak meg bízottja végzi. Az aknára és a benne lévőszerelvényekre vannak előírások, a mérő után viszont a tulaj odavezeti és úgy ahogy akar ja semmijen terv nem kell.

Nagyjából logikus is.
Viszont nem árt tudni, hogy a viznél is vannak szakmai és műszaki követelmények a szerelésre és a felhasznált anyagra egyaránt. Ezeket a szabályokat az idevonatkozó szabványok tartalmazzák.A szakiknak ezeket kérés nélkül is be kell tartani .Kivéve ha a megrendelő másképpen nem rendelkezik
.Mert a megrendelő szava szent !!

Amúgy minden projektnél nagyon hasznos a terv.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 16:25

De.

Szomorú örökös # 2024.04.06. 12:29

KBS

Valld be, hogy blöffölsz! Felesleges, ez már a bedobás ideje.

Miért lenne blöff? A vízmű sem köt rá akármire csak úgy, nekik az édeskevés, hogy ott van egy akna, abba felszerelik plombázva a vízórát, oszt jól van, a tulaj meg onnan kezdve úgy vezeti végig magának a vizet, ahogy csak akarja. Tavaly a szomszédomnak (osztatlan közös tulajdon) meg kellett terveztetni és elfogadtatni elég komolyan a vízművel, hogy az ikermérőt meg a csatornát engedjék neki rákötni. Mi több, bármilyen furcsa, addig be sem lehetett a kiásott árkot temetni, amíg kint nem jártak hivatalosan átvenni. Szóval ennyit a „blöffölésről”. De nyilván azért nem veszed komolyan ezt a kérdést, mert még sosem szaladtál bele ilyen ügybe. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 11:02

Csak épp máris az elfogadott tervtől eltér a víziközmű vezetékezése az ingatlanon
LOL

Valld be, hogy blöffölsz! Felesleges, ez már a bedobás ideje.