Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása


Szomorú örökös # 2024.04.06. 10:46

gerbera317

B helyen a szűkítő és a vízóra után flexszel átvágod a vezetéket, a bent maradót kigörbíted, és összekötöd az A-ból behozott vezetékkel. És onnantól van vized az A-ból, ami még csak nem is lopott víz.

Csak épp máris az elfogadott tervtől eltér a víziközmű vezetékezése az ingatlanon, amit eleve a víz bekötésekor terveztetni, engedélyeztetni kellett. És hát utána is kell(ene) egy-egy változtatás esetén, de nagyon nem foglalkoznak vele. Ergo ahogy a villany vagy gázhálózatot sem barkácsolhatja csak úgy akárki otthon, úgy ez a vízhálózatra is érvényes. Azonban ha így akadályozod vele, hogy a kintlévőségéhez hozzá jusson a vízmű, akkor ott lehet, hogy már bőségesen lehet simán belőle gond.

gerbera317 # 2024.04.06. 10:04

Ezt az elosztót nem igazán értem. Miért kell az? B helyen a szűkítő és a vízóra után flexszel átvágod a vezetéket, a bent maradót kigörbíted, és összekötöd az A-ból behozott vezetékkel. És onnantól van vized az A-ból, ami még csak nem is lopott víz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 09:44

Ugyan.

Szomorú örökös # 2024.04.06. 08:58

KBS

Nekem egyébként van egy ilyen pont a víziközmű szerződésemben:

A Feelhasználó részéről szerződésszegésnek minősül különösen, ha.....a víziközmű-szolgáltatást a jogszabályokban előírtaktól eltérő módon, szabálytalanul veszi igénybe

Ha te beiktatsz egy korlátozott hálózaton egy elosztót és oda rákötöd a szomszédos ingatlanról a nem korlátozott vizet, akkor úgy gondolom, hogy ezzel máris kimerítetted ezt a szabályt, ami ugyebár szerződésszegésnek minősülhet. Persze nyilván csak szerintem.

Szomorú örökös # 2024.04.06. 08:50

KBS

Akkor nézzük ugyanezt egy másik szolgáltatásnál.
Van két egymás melletti ingatlan. Egyik tetemes áram-tartozást halmoz fel, ezért a hatóság leplombázza lekapcsolt állapotban a villanyóráját. A tartozó szerződő fél ahelyett, hogy kifizetné az adósságát és visszakapcsoltatná az óráját, fog egy hosszabbító kábelt és a szomszédtól ezen vételez áramot a saját háztartásához. Szerinted ez szabálytalan és büntetendő, vagy megteheti?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 07:48

teszem azt a "B" oldalon épp szűkítő van felszerelve
Na és? A szűkítőhöz hozzá se nyúl. És kizárólag mért vizet vételez. (A másik óra méri.)

Szomorú örökös # 2024.04.05. 16:23

KBS

Milyen plomba? Egyszerűen betesz egy elágazást az óra után. A dolog legalitása attól függ, hogy egy ingatlan-e jogilag a két lakás.

Azért ha két külön bekötési pontról megy a két ingatlan és teszem azt a "B" oldalon épp szűkítő van felszerelve a nagy tartozás miatt, akkor bizony lehetnek gondjai belőle, ha a szűkítő mögé csak úgy beszereltet egy elágazást és a szomszédból átvezeti a nem korlátozott vizet. Tehát valóban az a kulcsszó, hogy vajon egy ingatlan ez vagy két külön ingatlanról beszélünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 07:10

Ha feltöröd a "B" oldalon a vízóra plombáját.

Milyen plomba? Egyszerűen betesz egy elágazást az óra után. A dolog legalitása attól függ, hogy egy ingatlan-e jogilag a két lakás.

oligaliga # 2024.04.05. 06:17

Lea999

Csak amíg az nincs kifizetve, nem fognak veled ott új szerződést kötni, sem kikötni nem fogják.

Ez így nem teljesen igaz. Akkor is ki lehet kötni, ha nem vagy szerződött fél. Amúgy meg egy másfél milliós tartozásra nem hiszem, hogy nem indult volna végrehajtási eljárás, az meg végképp hihetetlen, hogy nincs kikötve. Ezért kicsit foghíjasnak tűnik a sztori.

Miért átalánydíjas a víz? Nincs mérő, lejárt, vagy mi? Hány m3 az átalány? Csak víz vagy szennyvíz is? Lakossági vagy nem lakossági a felhasználás? Ha utóbbi, akkor a szennyvizet is lehet korlátozni, ami nagyobb probléma számodra, mint a víz hiánya, ráadásul a halmozódó víz- és szennyvízdíj minden elszámolt m3-el 1.440,- Ft + ÁFA.

Szomorú örökös # 2024.04.05. 04:25

Lea999

Járható út lehet, ha a saját (A oldal) vízórámra köttetem rá a szomszéd rész vízvezetékét, vagy ebben az esetben is eljárhatnak ellenem?

Ha feltöröd a "B" oldalon a vízóra plombáját, hogy onnan köss rá a vízvezetékre, akkor egészen biztosan eljárnak ellened.

gerbera317 # 2024.04.04. 15:54

@Lea999
Senki nem akarja rajtad behajtani a másik víztartozását. Csak amíg az nincs kifizetve, nem fognak veled ott új szerződést kötni, sem kikötni nem fogják. Ezt azzal tudod áthidalni, ha az A oldalról vételezed a B-be a vizet. Bajban akkor leszel majd, ha a B-t el akarod adni, és a vevőddel nem köt szerződést a vízmű, tőled meg már nem vételezhet. Abból nagy ribillió lesz, meglássad.
Ha árverésen vetted a putrit, akkor talán azt is tudod, hogy az árverési hirdetményen és az árverési jegyzőkönyvön szerepel-e a vízmű követelése. Mert ha nem, azzal lehet valamit kezdeni, egyébként az lesz, amit az előző bekezdésben írtam.
Annak, hogy valaki továbbra is be van jelentkezve, nincs jelentősége, mert nem keletkeztet közvetlen jogot az ingatlanhoz, ahogy az sem, ha fiktiváltatod a lakcímét (kijelenteni nem lehet).

Lea999 # 2024.04.04. 14:35

Kedves Hozzáértők!
Tanácsot szeretnék kérni mielőtt bármilyen irányba elindulnék
Magánszemélytől vásároltam meg egy ikerház egyik felét (egyszerűség kedvéért hívjuk „A oldal”-nak) majd kb. fél évre rá ingatlanárverésen az ikerház másik felét („B”).
„B oldal” nagyon lerobbant állapotban van, eddig csak raktárként funkcionált, mostanában szeretném elkezdeni a felújítást, lakhatóvá tételét.
Az áramszolgáltatást sikerült rendezni és átíratni, de a vízműveknél most szembesültem a kb. 1,5 milliós tartozásról, ami -átalányfizetési mód miatt- állítólag folyamatosan halmozódik.
Külön házszám van a két házrészen, szerződésem a vízművel a vízórát tartalmazó eredeti „A oldal”-ra van, ahol nincs is felhalmozott tartozás.
Vízmű szerint a B oldal előző tulaj által felhalmozott tartozását rajtam fogják behajtani valamint az folyamatosan halmozódik abban az esetben is, ha nem veszem igénybe a szolgáltatást.
Kiköttetési díj is többszázezer forint lenne, amit szintén nem szeretnék megfizetni.
Nehezíti az ügyet, hogy most derült ki, hogy az előző lakó valószínűleg még erre a lakcímre van bejelentve..

  • Járható út lehet, ha a saját (A oldal) vízórámra köttetem rá a szomszéd rész vízvezetékét, vagy ebben az esetben is eljárhatnak ellenem?
  • Ki tudom jelentetni az előző tulajt a tul. lap másolattal illetve a víztartozásra vonatkozólag milyen következményekkel járna ez a művelet?
  • Keressek sürgősen ügyvédet?

Nem tudom mennyire lett érthető a leírás, hálás lennék minden érdemi tanácsért!

Majordomus # 2022.11.04. 20:30

Megy is.
A vízmű sem követelheti tőled az előző tulaj tartozását,nem is követeli. Csak vizet nem köteles adni,amig tartozás van a fogyasztási helyen.
A szerződésre figyelj oda. Jobban jársz ha kifizeted a vizrt és utólag behajtod rajta,mert addig is tudod használni a lakást(felújitás).

drbjozsef # 2022.11.04. 18:25

Varga David,

Igen, azok menni fognak.
A vízközmű törvény az, ami kifejezetten a szolgáltatási HELY tartozása esetén is korlátozhatja a szolgáltatást.
Áram és gáz, illetve ugyanígy telefon, internet, satöbbi tartozás esetén azt kifejezetten a fogyasztótól követelhetik, a bekötési helyet ez nem érinti. Azok törvényében nincs ilyen. Egyetemes szolgáltatási kötelezettség, az van. Nem lesz gond, a végrehajtó átadási jegyzőkönyvével simán kell ezeknek mennie.

Varga David # 2022.11.04. 17:28

Sziasztok! Ha még 3 napot olvasnék visszafelé lehet meglenne, emiatt bocsi.

Az lenne a kérdésem, hogy a vizen kívül a villany és a gáz (vidéki ház) bekötése új szerződéssel lehetséges ha van tartozás? Szinte biztos, hogy van mindenre, a régi tulaj szerződésben vállalja a víz megfizetését, mást nem. Mi a tapasztalat mert nem találok semmi hivatalosat róla, csak a vízben vagyok már biztos, hogy az szop*s.

Majordomus # 2022.02.20. 11:51

Eddig ez a legokosabb vélemény.

A törvény tiltja a joggal való visszaélést.
A vízmű kényelmes pozicióban van,vagy hiszi magát. Amig adósság van, nincs víz alapon.
Vissza kell fejteni az ügyet,az ő felelősségük lett volna a hátralékot beszedni,a mulasztásuk miatt más nem károsodhat. Ráadásul az árverési vevő még csak tudomást sem szerezhet az adósságról mert ugye adatvédelmi okokra hivatkozva az szigoruan titkos.
Majd ráér a honpolgár akkor tudomást szerezni a tartozásról ha majd birtokba lép.

gerbera317 # 2022.02.20. 08:43

Ha árverésen vetted az ingatlant, van rálátásod arra, hogy volt-e a végrehajtást kérő között jelzálogjogosult. És ha nem volt, akkor van kereskedni valód azzal az álláspontoddal, hogy a vízszolgáltató érvényesíthette volna a követelését a végrehajtásban, részesülve az árverési vételárból. Innen már nem nehéz bebizonyítani hogy ő ezt rosszhiszeműen, a joggal visszaélve nem tette, ami - ugyebár - tilos.

wildzizi # 2022.02.19. 22:56

Kedves Majordomus! Nem tudom, honnan veszi az információját, de ha körbenéz az mbvk honlapján tisztán látszik, hogy teljesen piaci áron kelnek el mostanában az ingatlanok! Nem a minimál árat kell nézni, hanem azt ahol leütik! Úgyhogy nem! Sajnos, mint kiderült bontandó házzal telek árban vettük az ingatlant, így még a bontás költsége is minket terhel! Plusz ezek szerint a dmrv költsége is!

drbjozsef # 2022.02.19. 16:22

Valószínűleg nem nagyon.

Majordomus # 2022.02.19. 16:21

Szerintem a mai piaci ár feléért jutottál hozzá az ingatlanhoz, még a vizdij kifizetésével együtt is sokat nyertél a bolton.

Egyébként nem értem miért nem inditasz pert a Vízmű ellen, jogalap nélküli gazdagodás címszó alatt. Ebben az esetben a Vízműnek kellene bizonyitania hogy honnan veszi a 1.5 milliós követelését?

A vízóra cseréje előtti követelését már nehezen tudja bizonyitani szerintem.

wildzizi # 2022.02.19. 13:26

Kedves drbjozsef! Köszönöm a hozzászólást! Amit nem értek: neki mint szolgáltatónak van egy szabályzata, ami kimondja, hogy 60 napon túli tartozásnál már korlátozhat, majd behajthat (fmv és végrehajtás). A mi esetünkben 703m3 van az órában ami kb. 450e ft tartozást érne (az órat 4 éve cserélték) csakhogy magyarázkodás nélkül 1,5milliós tartozást akarnak zsarolás útján megfizettetni velünk (mert szerintem ez az)! Tehát szerény számítás szerint is legalább 8-10 éves elmaradásról beszélünk (mindezt, mindenfajta korlátozás nélkül és egyéb behajtás nélkül telt el)!! Tehát szerintem elég sok része a tartozásnak elévült! Továbbá a rosszindulatú hozzáállást és a joggal való visszaélést mutatja, hogy semmit nem tettek meg azért, hogy a tartozást behajtsák, hiszen ha máskor nem, de az óracserénél berakhatták volna a szűkítőt, (ekkor már kb 1milliós tartozás volt)!!! Továbbá 5 évig folyt az ingatlan árverése amin a tartozó félnek járó részből simán megkaphatta volna a pénzét! De itt sem mozdult meg és nem lépett, csak amikor az új tulaj (mi) szerződni akartunk! Úgy érzem azon a vonalon, hogy részben elévült a követelés továbbá, hogy nem tett meg semmit, hogy behajtsa a tartozó felen a pénzt, ellehetne indulni!? De ezt kérdezem is! Jelen pillanatban is van szolgáltatás korlátozás nélkül, de úgye most kaptuk a zsaroló levelet, hogy vagy kifizetjük helyette a 1,5m ft-ot vagy jön a korlátozás (ez szerintem zsarolás). Szerintem azért a bíróság előtt is nehezen tudnának rá magyarázatot adni, hogy hogyan hagyták ennyire felgyűlni intézkedés nélkül, és miért pont most jutott eszükbe? (Ja, hogy valószínűleg valakinek a valakije volt? ) Ezen az elven el lehetne indulni? Köszönettel!

drbjozsef # 2022.02.16. 12:22

wildzizi,

Ebben nem lennék biztos.
Követelhetni nem követelhetik, hogy kifizesd (ezért pl. végrehajtást sem indíthatnak ellened), de a vízközmű törvény alapján ha a fogyasztási HELYEN tartozás van, akkor jogszerűen szerelhetnek be szűkítőt.

Az árverés ilyen dolog. Kockázatos. Benne van.
Ha vásároltad volna, kérhettél volna az eladótól nullás igazolást.

wildzizi # 2022.02.16. 10:02

Kedves drbjozsef! De leszerződtek és eddig szolgáltattak, majd most hipp-hopp kimutattak 1,5milliós előző tulajnak felróható tartozást amit nem akarnak részletezni, csak fizessem ki, mert különben engem fognak korlátozni a szűkítővel! Na ez az igazi rosszhiszeműség, szerintem ez biztos nem állja meg a helyét egy bíróságon!

drbjozsef # 2022.02.16. 08:20

Nem adnak ki adatot, hogy mennyit kell fizetni, de nem szerződnek, amíg nem fizetsz? Viccesek ezek.

Szerintem neked, mint a fogyasztási hely jelenlegi tulajdonosának, jogod van tudni a hátralék összegét.

Békéltető testületet megpróbálhatod, a vízközművek honlapján általában fent is van az illetékes.

wildzizi # 2022.02.16. 07:57

Köszönöm a választ! Viszont akkor mindenkép bíróság, tekintve, hogy az összegről és a tartozás időpontjáról sem adnak ki információt ès a vízóra felszerelès időpontja szerint jóval 5 éven túli követelés is a része ami véleményem szerint már elévült! Továbbá szerintem bizonyítani is kéne, hogy mégis mit tettek annak érdekében meg, hogy a pénzükhöz jussanak, hiszen erre számtalan lehetőségük volt! Ez nem rosszhiszeműség? Visszaélés a joggal? Békéltető és utána a bíróság a sorrendiség? Köszönöm a hozzászólást!