Földmérés - telekhatár - vita


anura # 2023.05.31. 18:57

Kösz, tértis levél elment a szomszédnak. Beszéltem a földhivatallal, semmi gond a széljeggyel, csak ne gondoljam már, hogy olyan gyorsan megy, más munkájuk is van. Betekinthettem. Összevetettem a vázrajzot a valósággal. A vázrajz jó, a jelölt pontok jobban inkább picit a szomszéd oldalán vannak. Ez is mellettem szól. A valóság azonban ennek a vázrajznak meröben az ellenkezöje. Földmeröt megkerestem, hamarosan kijön egy kontrollra, ami meg fogja határozni a következö lépésemet. Köszönöm nektek a sok segítséget.

Majordomus # 2023.05.29. 19:46

Jogos! Ez is benne van a pakliban!

Lehet hogy egy papirért kell elrohannod az ügyvédhez s a tízes ellenében aznap bejegyzik.

osztap # 2023.05.29. 19:28

Ügyvéd szerint csak lassúznak
Gondolom, nincs más széljegy a Te tulajdonjog-bejegyzésed előtt? Akkor Majordomus ötlete a soron kívűli eljárásról, tízezer forintért, érdekes lehet.
Bár két hónap várakozás nagyon sok manapság. Ezért szerintem valószínűbb, hogy küldtek egy hiánypótlási végzést postán. Azt aztán az ügyvéd vagy megkapta, vagy nem, vagy reagált rá, vagy nem. Ezért kéne iratbetekinteni, mert akkor kibukik, hogy mi a helyzet.

Majordomus # 2023.05.29. 19:07

Bemégy a Földhivatalba,egyszeri 10.000 ft befizetésével aznap bejegyzik.

Sürgősségi felár.

anura # 2023.05.29. 14:34

Harmadszorra írom újra de eltünt, sorry, ha mind megjelenne kesöbb. Köszönöm Osztap, ezt fogom tenni. Valóban jó volna tudni miért vagyok még mindig széljegyen. Ügyvéd szerint csak lassúznak. Valóban a vételtöl számított 54.ik napon volt a földmérés amire 8 napjuk volt beadni, ami május 26.-volt. Én meg május 27-re tudtam csak kideríteni ki volt a földmérö miután 25 földmérönek írtam a megyében és köztük volt. Azt nem árulta el az sem, hogy Németországba küldte-e a németeknek, de gondolom a vásárolt házamba küldhette, ahol még postaláda sincs. A szomszéd korábban velem mint kapcsolattartójukkal üzengetett a korábbi német tulajoknak. Most is csak fel kellett volna engem hívnia, ha komolyan akarta volna, hogy valaki a szomszéd részéröl jelen legyen azon a dibiózus kitüzésen.

osztap # 2023.05.29. 10:56

anura,

Először be kell jegyezzen a földhivatal mint tulajdonost, addig nem tudsz intézkedni. Miért vagy két hónapja széljegyen? 1-2 hét alatt el szoktak intézni egy tulajdonjog-bejegyzést. Ha nem tudod, kérd meg az ügyvéded, aki az adásvételit készítette, hogy nézzen utána. Vagy kérj magad a földhivataltól iratbetekintést. De lehet, hogy egy telefon is elég.

A helyedben addig is küldenék egy tértis levelet (nem email!) a szomszédnak, hogy a kitűzés szerintem hibásan történt, és ha kell, bíróság előtt fogom megtámadni. Ezért a vita eldöntéséig ne építsen kerítést, és felhívom figyelmét, hogy ha mégis megteszi, annak költségét nem fogom kifizetni, viszont birtokvédelmi eljárást indítok ellene a jegyzőnél.

Egy másik tértis levelet az eladónak küldenék, hogy küldje meg a földmérőtől kapott kitűzési dokumentáció másolatát, amit földmérő meg kellett, hogy küldjön neki. (Ő kellékszavatossággal tartozik, tehát az ő érdeke is, hogy azt és úgy adja el, ami a szerződésetekben van.)

Ha jól értem, a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmed előbb lett széljegyre véve, mint a kitűzési dokumentáció, amit a földmérő beadott. Ha majd tulajdonos leszel, kérj iratbetekintést az utóbbiba. Ha tudod, mi van benne, akkor lehet továbblépni.

anura # 2023.05.29. 10:03

Kösz Majormodus, ha nekem irtad. Igen, ez az, hogy összevetettem és ez verte ki a biztosítkot. A földhiv.terkepen az enyém egy szabályos téglalap mint a többi tölem a másik irányban. A szomszédé akivel közös a telekhatár egy derekszögü trapéz. Ennek a két derekszögben végzödö oldala a közös. Tehát az enyémnek 4 db. 90 fokos szöge van, övének 2. Az ö másik oldala srég, és ahogy a megelözö vitában erösködött velem, hogy az enyém is srég, most neki igazat adva, ehhez igazodnak a födlmerö cölöpjei. Ez azt jelenti, hogy a földmérö az én telkemböl is egy derékszögü trapézt alakított ki a cölöpökkel kb. a telek közepétöl, ahogyan a szomszéd akarta. Eleinte halad a vonal a ház vonalában hátrafelé normálisan, és a telek közepe táján egy helyen nem folytatódik, hanem jobbra kell oldalazni kb. 1.5 -2 métert be az én telkembe, ( egy brutális nagy törés) és onnan folytatódik tovább srégen. Ebben az esetben ugye nem stimmelhet a teleknagyság nálam csak akkor, ha az enyémböl egy rombuszt csinál valaki, illetve tölem kezdve mindet átrajzolja srégre, és az utca végén valakinek elvész egy darab telke. Most az a jogi kérdés merült fel bennem, hogy ok, nem hívtak meg a kitüzésre mert még csak széljegyzeten vagyok annak ellenére, hogy egyböl kifizettem a vételárat, ( ügyvédi ellenjegyzett szerzödésben áll: 1997 évi CXLI.tv. 29§ alapján tulajdonjog bejegyzesi engedélynek minösül) csak a földhivatal 2 hónapja ül rajta. És annak ellenére sem hívtak meg, hogy a megrendelö szomszéd velem aktuális vitában áll ez ügyben. Egyszerüen suttyomban intézte, pedig csak fel kellett volna engem hívnia. Nos a kérdés ami felmerült bennem, - mivel még csak pár napja adta be a földhivatalba a kitüzési vázrajzot a földmérö akit magam kutattam fel, mert a szomszéd nem adta ki a nevét - hogy van- e esélyem vagy jogom megkapni egyáltalán a földhivataltól ezeket a dokumentumokat, amik nagyon is rám is tartoznának. Hogy mielött a földhivatal elfogadja és nyilvántartásba veszi én is láthatnám azt a "dubiózus vázrajzot". Vagy már semmihez nincs jogom hogy kihagytak, és soha nem is volt az ö valamiféle sajátos jogszabályaik szerint. Sehol nem találok erre szabályt.

Majordomus # 2023.05.28. 19:06

Nézd meg a térképet és vesd össze a valósággal!

SolnesM # 2023.05.28. 13:27

Vajon melyik telek határ a fals?

A jobb oldali?
A baloldali?

Az első vagy a hátsó.

Még soha sem vettem igénybe az un. földmérői szolgáltatást !

anura # 2023.05.28. 12:16

Kösz Majormodus, laikusan is ez volna nekem logikus. A földmerö szerint mivel akkor én még csak a széljegyen szerepeltem, nem számítottam érdekelt tulajdonosnak. Hm. Ö mar leadta a földhivatalnál. Tehát lekéstem , kimaradtam. Ki tudna jönni kontrollálni a cölöpöket, de az már nem hivatalos, arról már nem készül irat. Szerintem kellene, hogy valami készüljön, mert máskülönben úgy tünik, a földmérö azt csinál a pénzéért amit akar, és úgy csinálja ahogy ö illetve a megrendelöje akarja, különösen ha szerencséjükre még tanú sem volt. Azt hiszem megyek a földhivatalhoz ahogy nyit, a remémyben, hogy értelmes választ kapok.

Majordomus # 2023.05.27. 20:53

A földhivatali az közhiteles nyilvántartás teát az a mérvadó!

anura # 2023.05.27. 15:13

Kinyomoztam ki mérte fel, nem akarom elhinni amit mond a földmérö. Tehát: Ahány földmérö, annyiféle méret. Tehát nincs egység. Ugyanaz a terület nem mindenki mérése szerint ugyanaz. A földhivatali terkep nem mérvadó, a közüzemi sem. Ha nagyon gazos a telek és nem tud átmenni a másik oldalra, akkor is lehet eltérés. Hogy a telek téglalap alakú a földhivatali térképen, az nem jelenti azt, hogy a földméréskor nem lesz akár trapéz. Hát ez valahogy sántít nekem.

anura # 2023.05.27. 13:02

Köszönöm SolnesM. Akkor téves az a hit, hogy engem mint a közös hatarral erintett szomszedot is meg kellett volna hivni és megkérdezni elfogadom vagy sem ? Nincs ilyen szabály? Mivel senki nem kerdezett, hogy elfogadom-e es azt sem tudom, meg sem mondja a szomszéd, hogy kivel tüzette ki, hogy ezzel valamennyire igazolja, hogy nem maga tüzgélte oda, én tehát akkor valóban kihúzhatom? Másképp szabálysértés volna. Én hogy tudom "nem elfogadni", mikor meg sem kérdez engem senki, pedig a közös telekhatárunkról van szó, amit azért ne cölöpözzön vagy kerítésezzen át az én telekrészemre. Azt mondod, ne fogadjak saját földméröt. Akkor köverteljem, hogy az aki kicölöpözte ( ha az egy létezö hiteles földmerö), vizsgálja felül újra a jelenlétemben? Tehetek ilyet? Hiszen ha nem volt tanu ott a kitüzésnél akkor akár egy hivatalos kitüzés után odébb is szurkálhatta maga a szomszéd, gondolván, hogy "elhiszem".

SolnesM # 2023.05.27. 12:37

Vagy mit tegyek”. ????
Kérdezi anura.

Sok mindent lehet tenni,de meggondolatlanul földmérőhöz menni, sőt megbízni, az felesleges.

Először is képbe hoznám magam.

Úgy általában a telkek/az üres és a beépítettek is egyszerű geometria valamik.Négyzet,vagy téglalap néha valamelyik oldal nem párhozamos a másik szembelévővel.
De ami biztos : 4 oldal,az egyik a közterület felől,van egy hátsórész és kettő oldalsó. Befelé nézve a jobb oldali kerítést a tulaj csinálja, a balt a szomszéd,a hátsó részt közösen a hátsó szomszéddal.

Van a teleknek 4 db. sarka..... csücsöknek is nevezik. Ha valamelyik kerítés nem megfelelőhelyen van az a hátsó szomszéd kerítésénél meglátszik. Azok a sarkok olyan viszonyítási pontok..
új parcellázásnál (ahol még nincs kerítés) lehetnek problémák Vagy nagyon elhanyagolt területeken. De az ilyen vételeket kerülni kell.
tehát ha valami eltérést észlelünk a sarkoknál,akkor lehet először a szomszéddal,majd utána egy földmérővel konzultálni.

Amúgy a földmérő nem hatóság ,A mérését vagy elfogadom vagy nem.
Ha falu -településszélen van a telek,akkor kissé bonyolultabb,de akkor is megoldható.

Ki kell húzni azokat a kitűző karókat,a munkásokat elküldeni,majd megunják.

Per és csakabíróság általkiválasztott földmérő eredményét elfogadni.
Amúgy évente lehet méregetni..aki megrendeli az fizeti.

A kérdések:
Kötelessége -e egy földmérönek a földhivatalban elérhetö szomszédi adatokon kívül a megrendelöt is megkérdezni, hogy ki a szomszédja,”Szerintemnem. A szakma szabályai szerint kell dolgozni és a mérésről egy dokumentumot készíteni. Azt a megrendelő vagy elfogadja vagy nem ( fizetni minden esetre kell ). Az ellenérdeket fél pláne nem fogadja el.Majd azt fogadják el amiről a bíróság dönt.

és a megrendelö köteles -e felfedni, ha tudja ki az új tulajdonos. (különösen, ha azzal épp határ -vita folyik és elérhetö lett volna)

Miért lenne köteles.Egy szakszerű méréshez nem kell tudni ki a tulaj.

Mindezt persze akkor, ha a földhivatal elárulhatja majd nekem, hogy ki volt a földmérö, mert beszélni szeretnék vele.
Szerintem nem.Ha a földhivatal alkalmazottja,vagy ha önálló egyik esetben sincs jogviszonyba harmadik féllel.Csak a megrendelő mondhatja meg ki a méricskélő.

anura # 2023.05.27. 09:23

Kedves jogászok,a kérdésem a történet végén lesz. Vettem egy lakatlan, helyrehozandó ingatlant. A szomszéd akit korábbról is ismertem és egymás számára elérhetöek vagyunk, a helyszínen közölte, hogy sürgösen „kerít“ a költségemen mert az én kötelezö oldalam, és mondott egy összeget, majd megmutatta hová húzza a kerítést, ami a telkem közepe tájától erösen srégen átszeli az enyémet. Utána jártam az Önkorm.nál, és újra megvizsgáltam a földhivatali térképet. Kötelezö oldal a faluban nincs. A földhivatali térképen a telkem határai egymással párhuzamosak és az utcára merölegesek. Emailban kértem, hogy ne kerítsen hiteles földmérés nélkül. Nem válaszolt. Mikor újra megjelentem a építö munkasokkal, láttuk, hogy „kitüzö“ karók haladnak srégen át a kertemen. Mivel személyesen nem lehetett elérni, Mailban kértem, hogy ne kerítsen, mert az ö kitüzése nem lehet jó, és elküldtem neki a térképet, én pedig kerestem magamnak egy földméröt. A szomszéd azt válaszolta, hogy ö földmérövel mérette fel. Kértem a földmérö címét de nem adta ki. A földméröm a földhivatalban megtudta, hogy a szomszéd telkét egy kollega valóban felmérte, de ö sem adta ide a földmerö címét. Gondolom, mert nem akar elesni a keresettöl. Ehelyett ö maga rákérdezett a kollegánál, aki elmondta neki, hogy a kitüzésre az elözö külföldi tulajdonost értesítették akit természetesen nem értek el, így csak a megrenedlö szomszéd volt jelen. Hm. Akkor ö utána oda tüzgélte át talán ahova ö akarta mert nincs tanu? Kérdésem. Kötelessége -e egy földmérönek a földhivatalban elérhetö szomszédi adatokon kívül a megrendelöt is megkérdezni, hogy ki a szomszédja, (hiszen közben tulajd. valtozas is törtenhetett ami még nincs bejegyezve) és a megrendelö köteles -e felfedni, ha tudja ki az új tulajdonos. (különösen, ha azzal épp határ -vita folyik és elérhetö lett volna) És talán újabb saját felméretés helyett kérhetném-e az elözö megismétlését az indokkal, hogy engem kihagytak. Mindezt persze akkor, ha a földhivatal elárulhatja majd nekem, hogy ki volt a földmérö, mert beszélni szeretnék vele. Vagy mit tegyek.

Majordomus # 2023.05.14. 19:46

Van itt valahol egy ügyvédkereső.
.
A lakóhelyed környékén keress.

beva75 # 2023.05.14. 19:35

Köszönöm szépen a válaszokat! Tudtok esetleg olyan ügyvédet ajánlani aki ért ehhez és el is vállalja?

Majordomus # 2023.05.11. 19:51

Az ügyvédi megbízását vissza lehet vonni,de az új sem többet alakitani.

osztap # 2023.05.11. 14:40

beva75,

Általában én is híve vagyok a megegyezésnek a per helyett, ezért is javasoltam a tértis levelet. Kérdés az, hogy van-e vesztenivalótok a további várakozással. Én leírtam, hogy szerintem igen, és melyik § alapján.
Az egyetlen lehetőség, ahol el tudom képzelni, hogy nem számít az egy év, az a Ptk. 5:47. § (2), azaz ha a föld nem osztható meg. Ehhez ismerni kéne a helyi építési szabályzatot. Ha elbirtokolja a szomszéd ezt a telekrészt, akkor a maradék telek kialakítható-e önálló telekként? Ha a válasz nem, akkor nem tud elbirtokolni, akármennyit is késlekedtek. Ellenben ha kialakítható, akkor az egyéves határidő szerintem számít. Alább a beépíthetőségről írtál, ehelyett nézd meg a telekalakítási szabályokat.

Nem tudom megelégedhetünk-e ezzel vagy keressünk más ügyvédet?
A helyedben gondolkodnék az utóbbin, lásd drbjozsef kommentjét alább.

beva75 # 2023.05.11. 14:10

Egyeztettünk az ügyvéddel. Véleménye szerint a kiméréstől számított egy évnek nincs jelentősége. Azt tartotta fontosnak, hogy a per indítása előtt kapjon a szomszéd egy írásbeli felszólítást. Amennyiben pert indítunk és az első tárgyaláson az alperes elfogadja a követelésünket, úgy a perköltség minket terhel. Valamint szerinte fontos igazolni, hogy megtettünk mindent a per elkerülése érdekében. Nem tudom megelégedhetünk-e ezzel vagy keressünk más ügyvédet?

Majordomus # 2023.05.03. 20:08

Kérni mindent lehet.

drbjozsef # 2023.05.03. 17:40

Mindemelett a szomszéddal szemben 1,5 évre visszamenőleg akár használati díj iránti igény is érvényesíthető.
Legfeljebb igényelhető. De nem érvényesíthető.

beva75 # 2023.05.03. 12:04

Egyelőre ennyi infót kaptunk az Ügyvédtől:
"Több irányban is el lehet indulni,. Egyrészt a szomszédtól kérhető, hogy a 100 m2 terület ellenértékét térítse meg Önöknek és ezzel együtt telekhatárrendezés útján ez a telekrész az ő ingatlanához kerüljön hozzácsatolásra, de természetesen kérhető az is, hogy a kerítést helyezzék át az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapotnak megfelelően. Mindemelett a szomszéddal szemben 1,5 évre visszamenőleg akár használati díj iránti igény is érvényesíthető.
Másik megoldás lehet az eladótól a vételár arányos részének csökkentését és megtérítését kérni hibás teljesítés jogcímén."
A személyes konzultáción fogjuk pontosítani a részleteket.

Majordomus # 2023.05.02. 19:18

Majd ird meg mire jutottál...

beva75 # 2023.05.02. 03:23

Így lesz, köszönöm szépen!