Földmérés - telekhatár - vita


osztap # 2022.02.26. 09:01

kaijledef,

Első körben érdemes a járási földhivatalnál indulni, valószínűleg a személyes betekintés kérése a legjobb út. Ami ott nincs, azt a levéltárban érdemes megnézni. A földhivatal meg a megyei levéltár tudja megmondani, hogy hol fizikailag őrzik az anyagot. Ez itt például Fejér megye:
https://mnl.gov.hu/…felszolgalat
Fontos, hogy ők kérik a telekkönyvi betéti számot a kereséshez, amit a földhivatal tud megmondani.

kaijledef # 2022.02.26. 07:47

Régi, legelső földmérés-térkép KIKÉRÉSE!
Tisztelt mindenki. Tudja valaki, hogy hol lehet az archivált földmérési RÉGI (kb 1950-től )térképeket illetve tulajdonlapot egy adott ingatlanra megkérni. Köszönettel Hideg Piroska

nanemaaa # 2022.02.08. 14:08

qkaccka
Nyilván nem szeretnénk vitával indítani a szomszédi viszonyt,
Már megtörtént. Egyébként meg könnyen megy az embernek a meggondolás, amikor elfogy a pénz, amit a telekrészért kapott. ;) De visszacsinálni már úgyse tudná. De egy jó darabig kitartó "haragszom rád"-ra azért ez jó lehet.
Önhatalmúlag keríteni azért nem kezdenék, mert még igényt tartana a növényei ellenértékére. De egy birtokvédelmi eljárást azért megérne.

drbjozsef # 2022.02.07. 12:23

Van-e joga akár pénz akár földszeletet követelnie tőlünk?
Persze. Követelni egyáltalán nem tilos.

Jó eséllyel, 30 év alatt csak eltelt egyben egy elbirtoklásnyi 15 évi idő, úgyhogy sokat nem tehet.
Csak arra figyeljetek, nehogy önhatalmúlag egyszer csak egy hétvégén odébbtegye pár méterrel a kerítést a területetekre.

edraga # 2022.02.07. 12:13

Jó napot, sziasztok,
a véleményetek érdekel.Az öcsém öt éve vett egy ingatlant, a hátsó kert szomszéd kb.1 év múlva jelezte , hogy szeretne kerítést építeni,
mi természetesen semmi akadályt nem gördítettünk ez elé. Telt az idő és a szomszéd újabb ingatlant készül vásárolni -tőlünk a második
házat, ennek során felmérette a földet, és most szeretné megváltoztatni azt a telekhatárt ahova ő építette a kerítést vagy megállapodni.
Gondolom pénzt szeretne. Mi az ingatlant úgy vettük , hogy az előző tulaj kb.30 évig lakott ott , úgyhogy a kerítés ez idő alatt is ott volt ahol
most van.Van-e joga akár pénz akár földszeletet követelnie tőlünk?

qkaccka # 2021.07.30. 09:25

Tisztelt Mindenki!

Vásároltunk egy 996m2-es telket, ami 3 nyelestelek végébôl történô leválasztásokkal, felvásárlással és újra felosztással lett kialakítva 2 éve. Az üzlezember, aki felvásárolta, a lánya nevére íratta. Most, amikor mi megvettük tôle az ingatlant, észleltük, hogy az jóval kisebb, mint ami a földhivatali lapon és a nálunk lévô dokumentáción van. Jeleztük ezt a szomszédnak, akinek belóg oda a veteményese, aki közölte, hogy ôt nem érdekli, milyen irataink vannak, meggondolta magát és akar oda egy kis kertet. Felhívtuk a figyelmét, hogy a hivatalos iratok alapján a mi telkünkön van a kertje, amire az volt a válasza, hogy hiába mutogatunk papírokat, maximum széttépi (mintha az semmissé tenné azt…). Akitôl vettük, azt mondta, a földmérô cölöpöknek ott kéne lennie, de azok érdekes módon azon az egy szakaszon eltûntek, az összes többi oldalon megvannak, amit kiszedni önmagában is jogsértô, gondolom. Én értem, hogy meggondolta magát, de már két tulajdonos váltás volt azóta, nekünk pedig szükségünk van arra a területre. Származhat bármilyen kárunk abból, ha kerítést húzunk oda? Szükség van esetleg jegyzô bevonására? Nyilván nem szeretnénk vitával indítani a szomszédi viszonyt, de a “meggondoltam magam, csak két év alatt mégse, tettem semmit” nem a mi dolgunk.

köszönöm elôre, ha segít valaki!

nanemaaa # 2021.06.21. 07:35

A helyi építési szabályzatot kellen megnézni. Mert ha az eladott út ott nem közterületként szerepel, akkor az út jellegét is megszüntetheti a szomszéd, akár a két telket össze is vonhatja. Persze ez önmagában nem ad számára jogalapot arra, hogy átalakíttassa a szomszéd lakóházát. De tény, az életét megkeserítheti.
Egyébként biztosan nem szerepel már közútként az építési szabályzatban, mert a közterület tipikusan törzsvagyon, ami nem lett volna elidegeníthető.

drbjozsef # 2021.06.20. 17:24

tartaruga,

Ja, értem, a térképszelvényen még nem cserélték a "közút" feliratot "magánút"-ra.

Mondjuk olyan közút, ami nem egyetlen telekhez vezet, tényleg nem annyira szokás magánkézbe adni. Főleg értelme nincs.

De a lényeg, hogy a tulajdonos személyétől függően az egy "út", mégpedig egy közforgalom elől el nem zárt út, tehát nem változott semmi, a telekhez nem tartozik, a védőtávolságokat ugyanúgy kell számolni, mintha közút lenne.

tartaruga # 2021.06.20. 16:57

Úgy tudtam a térképmásolatnak tükröznie kell az aktuális viszonyokat.Tehát, ha adott hrsz. még mindig közútnak van feltüntetve akkor az nekem furcsa, mert nem a valós állapotot mutatja (valakinek már a magántulajdona.)
Önkormányzat eladhat tulajdont, de közutat is? A másik szomszéd értesítése nélkül?

drbjozsef # 2021.06.20. 16:19

tartaruga,

Milyen helyszínrajzon?
Mi a furcsa? Önkormányzat nem adhat el ingatlant?

tartaruga # 2021.06.20. 15:55

Kedves József!

Köszönöm a választ!

Azóta lekértem a közút hrsz.-a alapján a tulajdoni lapot is és kiderült, hogy valóban eladta az önkormányzat az akkori szomszédnak ezt a részt. Furcsa, hogy ez a változás nem szerepel a helyszínrajzon, továbbá az is, hogy miként tudták ezt az adás vételt lebonyolítani?

drbjozsef # 2021.06.19. 14:57

tartaruga,

Egyrészt az az irányadó, ami a közhiteles ingatlannyilvántartásban fel van tüntetve.

Másrészt, ha az út, mindegy, hogy közút, vagy magánút, attól az még semmiképpen sem tartozik az ő telkéhez.

Nem változtat semmilyen szabályon meg mérési ponton az, hogy az önkormányzat a tulajdonosa egy ingatlannak, vagy magánszemély, vagy akármi más.

tartaruga # 2021.06.18. 13:35

Tisztelt szakértők!

Telkem mellet régen egy vékony közút húzodott, amit a szomszéd megvásárolt az önkormányzattól.A térképrajzon viszont a mai napig közútként van feltüntetve ez a sáv.Csak azért lenne fontos megtudnom,hogy mi az irányadó a telkek mérete tekintetében,mert így közelebb került a házam a szomszéd kerítéséhez oldalában lévő ablak a szomszéd kerítéséhez.A telek időközben gazdát cserélt és az új tulaj most miután felújítottuk az ablakunkat azt be akarja velem falaztatni.
Megköszönöm ha tanácsot adnak!

drbjozsef # 2020.11.27. 16:32

Akkor neked kell eldönteni, neki állsz-e. Mennyire tartasz egy esetleges fizikai erőszaktól. Amig ugat meg rágalmaz, az se baj.

Én elkezdeném az építkezést. Jelentsen fel, pereljen be, forduljon a hivatalokhoz, csináljon amit akar. Legfeljebb leállítják, bár ez se valószínű, hiszen egy kerítés egy-két nap alatt felhúzható.

Én azt tenném, hogy hívnék melósokat (eleve sokan legyetek), és gyorsan kiásnám az árkot és be is betonoznám az alapot azonnal, minél hamarabb, lehetőleg aznap.

Ha éppen tudod, hogy melyik nap nincs otthon, még jobb...

Andras.L.F # 2020.11.27. 14:52

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Természetesen minden hivatalos keretek között ment.
Jegyzőkönyvet kaptam róla, és a telekszomszéd is kapott egy példányt.

A földmérést 2 okleveles földmérő mérnök aláírásával, pecsétjével hitelesítette, tehát a felelősséget természetesen vállalták.

Sajnos a közös nevező nem fog menni. Több körben is próbáltam, de az üres rágalmazáson és a légbőlkapott követelőzésen (500.000 Ft sérelmi díj...de azt ő sem tudta konkrétan megmondani hogy miért :-) ) kívül nem tudott konstruktív párbeszédet folytatni.

drbjozsef # 2020.11.25. 13:17

Andras.L.F,

Hivatalosan méretted ki? Kaptál róla jegyzőkönyvet? Vállalja a felelősséget a munkájáért a földmérő?

Akkor építsd fel. Jóhiszeműen jársz el, kiméretted, ha valami gikszer lenne, majd kártalanít (téged, vagy a szomszédod) a földmérő, vagy annak a felelősségbiztosítója.

Ha nem sietsz, kivárod a jogi ügy végét, akkor annak el is kellen indulnia. Vagy mond meg a szomszédnak, hogy kérjen birtokvédelmet, vagy pereljen be, megvárod a végét, vagy kezdd el csinálni, aztán ha nem indít eljárást, akkor meg úgy járt.

Egyébként jó lenne valami közös nevezőre jutni, nem jó a haragos a szomszédban. Ez a dolog csak eszkalálódni fog, a végén háborúval. Amit hiába nem szeretnél.

Andras.L.F # 2020.11.25. 12:34

Kedves "bermuda háromszög",

Persze, ezzel én is tisztában vagyok, viszont azt sem akarom hogy esetleg (valami csoda folytán) tényleg a földmérő tűzte rossz helyre a telekhatárt, és ez esetben el kelljen bontanom az időközben felépített kerítést.

Szóval ezért vagyok kicsit meglőve a sztorival.

Nem valószínű hogy rosszul mért volna a földmérő mérnök. Helyi emberről van szó, aki tökéletesen ismeri a helyi viszonyokat és 1000+1 kimérést csinált már a városban.

Andras.L.F # 2020.11.25. 12:30

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Nem mondta senki hogy kell a szomszéd hozzájárulása, igazából így tartottam korrektnek hogy szólok arról, hogy elkezdem kiásni a kerítés alapját.

Ekkor robbant ki a már leírt vita.

Üdvözlettel.:
András

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.23. 13:12

Valaki azt mondta, kell a szomszéd hozzájárulása?

Andras.L.F # 2020.11.23. 12:26

Sziasztok,
Adott egy 1990-es építésű emeletes családi ház egy 730nm-es telken.
Idén terveztük megcsinálni illetve újra csinálni a jobb és bal oldali oldalkerítést.
Bal oldalon a szomszéd még azelőtt önhatalmúlag elbontotta a régi drótkerítést (oka ismeretlen) hogy mi megvettük volna az ingatlant.
Jobb oldalon pedig a kerítés állapota indokolta a kerítés cserét.
A kerítést mindkét oldalon teljesen saját költségen, és TELJES TERJEDELMÉVEL saját telken szerettük volna építeni.
A kerítés pontos helyének meghatározása és az esetleges későbbi viták elkerülése miatt hívtam egy földmérőt aki csinált egy hivatalos telekhatár kimérést és kitűzést.
A telek jobb oldalán minden rendben is ment, a kitűzési pontoktól teljes terjedelmében a saját telekre megépítettük a kerítést.
A bal oldalon viszont nem sikerült még az alapot sem kiásni, ugyanis a szomszéd azt mondta hogy nem ismeri el a telekhatár kimérést és kitűzést, valamint nem járul hozzá hogy megépítsem a kerítést mert szerinte az már az ő telkén húzódna.
Elmondása szerint hiába esik a szigetelt falsíkom teljesen egyvonalba a friss telekhatár kitűzéssel, ez mit sem számít...ugyanis annó 1990-ben a házat állítólag pontosan telekhatárra építették (legalábbis ő "szájhagyomány útján" így tudja), és én arra rászigeteltem 15cm-t. Erre a 15cm-re (ahol egyébként az előkerti és a hátsó kerítés is húzódna) ő úgy hivatkozik hogy az már tőle "ellopott" terület.
Itt mégegyszer megjegyezném, hogy a friss telekhatár kitűzés szerint a MÁR szigetelt falsíkom sem lóg át a telkére egy 1 árva centit sem.
Mi a véleményetek a sztoriról? Találkozott már valaki ilyennel?
Sajnos az úriemberrel (aki egyébként a fél utcával hadban áll ilyen olyan mondvacsinált dolgok miatt) abszolút nem lehet szót érteni, még a kitűzési pontokat sem volt hajlandó megnézni.
Kihez érdemes fordulni, milyen lépéseket érdemes tenni?

Ha van ingatlanjogban otthonosan mozgó ember közöttünk, az ő tanácsát/véleményet is szívesen meghallgatom.

Köszönöm előre is a konstruktív hozzászólásokat!

Lacafix # 2020.10.19. 17:20

Nem teljesen mindegy? Miért reagál a kérdésre, ha nem tudja vagy nem akarja megválaszolni? Kíváncsi vagyok, ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.19. 13:53

Akkor ismét: mi a jelentősége?

Lacafix # 2020.10.19. 13:50

Nem a telekhatár a lényeg egyelőre, csak azt szeretném megtudni, hogy van/volt-e építési engedély egy bizonyos épületre.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.19. 05:14

A telekhatár nem függ attól, hogy ez az épület engedéllyel épült-e vagy nem.

Lacafix # 2020.10.18. 18:35

Csak szeretném tudni, hogy hol tudnék ennek utánanézni, szeretném elkerülni a lehetséges kellemetlenségeket, ami abból fakadhat, hogy nincs engedélyeztetve az épület. Csak tavaly óta van a tulajdonunkban az ingatlan és a szomszédunk is új, valószínűleg telekvitába fogunk velük keveredni, és sajnos ez a melléképület is érintett lehet a vitában.