Ingatlan Adás - vétel


Szomorú örökös # 2020.04.28. 06:37

corey8

állításuk szerint az a baj, a visszalépés oka, hogy nem tudom megmondani mikori a ház...

Bátor ember, aki erre egy régi ház esetében választ tud adni. Mert vagy ő építette eleve és kezdettől ott lakik, vagy nagyon pontos dokumentumokkal rendelkezik e tekintetben. De ha már eleve használtan vettem - max. felújítottam csak - sokadik tulajdonos vagyok a sorban, akkor elég nehéz megállapítani, mert a tulajdoni lap csak egy bizonyos ideje rögzíti az adatokat. Ami előtte volt, azt szerintem elég nehéz megállapítani.

Nyugi, csak kapaszkodót keresnek, hogy sarkoba szorítsanak, ne hagyd magad!

Minden annyit ér amennyit adnak érte.

Ez pontosan így van! Erre itt egy másik történet, nem kifejezetten ingatlannal kapcsolatban:

OFF
Én egy elektromos kerékpárt árultam nem olyan régen 119 000 Ft-ért. Bejelentkezett egy, a képe alapján eléggé kupec kinézetű emberke, aki sok-sok felesleges szövegelés és kertelés után megajánlott érte 60 ezret. Nos, ezek után további jó keresgélést kívántam neki, majd gyorsan törlésre és tiltásra került. :-D Rá kb. egy-másfél hétre eladtam 110 ezerért, azóta az új gazdája használja már.
ON

Szóval ki kell várni mindig a megfelelő vevőt, egyszer úgyis eljön az, aki komolyan is gondolja.

MiklosG # 2020.04.28. 10:08

Szép napot Mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy:

1 A házastársak egymástól milyen feltételekkel és adó vonzattal vásárolhatnak tulajdonrészt.
2. Haszonélvezeti jog megváltása milyen feltételekkel és adóvonzattal lehetséges.

Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:
Miklós Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.28. 16:02

A házastársak közti tulajdonjog, vagyoni értékű jog átruházó (alapító, megszüntető, módosító stb.) ügyletek illetékmentesek. A személyi jövedelemadó elvileg az általános szabályok szerint terhelheti az ügyletet - de ahhoz elég csekély értelműnek kell lenni.

marinkopisti # 2020.05.03. 08:45

Üdv ! Ingatlan vasarlas előtt állunk s nem egyszerű a felállas . Van egy idős hölgy tulajdonos aki elakarja adni de bent fekszik korhazba ápolasi ostalyon mi fizetős Masik részrol hagyateki eljaras várakozuk a jaevány miatt kitudja meddig ugy ertelmeztuk a férje volt 4 örökös van kik belegyeztek szoban . Nem tudjuk meddig hizodhat de azt szeretnenk ha ügyvédjuknel letétbe helyeznenk a vételarat irásban nyilatkoznanak az örölswget várok s megkaonank a házat . Lehetseges e ilyen vagy mindebt végig kell vaárni .?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.03. 09:18

Megköthetitek a szerződést. De az ügyvédet rendszerint a vevő fizeti.

MajorDomus # 2020.05.03. 10:55

Egyedül a hölgy a tulajdonos?

dánielmárk # 2020.05.03. 11:03

Üdvözlet! Ingatlan vásárlás előtt állok és a kiszemelt lakáshoz a legfelső emeleten tartozik egy hobbi szoba jelölésű ingatlan is külön hrsz számon! 7 db ilyen megjelölésű ingatlan található egyébként a házban amiből 3 at már át minősítettek lakássá! Az lenne a kérdésem ,hogy amennyiben megvásárolom és ki szeretném alakítani lakássá úgy az összes lakó hozzájárulása szükséges a hivatalos beépítéshez, és lakássá való átminősítéshez? A tulajdonos csak együtt hajlandó értékesíteni a lakással! Előre is köszönöm a segítségüket!

marinkopisti # 2020.05.03. 12:05

A legjobb tudomasunk szerint a hölgy a tulajdonos a férje utani hagyaték még nem zárult le hála ennek a helyzetnek ..tehat ha az örökösök is hozzájarulnak s megköthető a szerződes kifizetjuk a vételárat aklor nem kell végig várnunk mig ki tudja mikor lezajlik a hagyatéki ? .

drbjozsef # 2020.05.03. 18:40

marinkopisti,

Az örökösök a hagyatékot az örökhagyó halálnak napjával megszerzik. Maga a hagyatéki eljárás csak egy deklaratív eljárás, ahol megnevezik az örököst.

Ennek lezárulta előtt is rendelkezhetnek az örökösök az örökségükkel.

Ilyenkor az a menet általában, hogy megkötik ügyvéd előtt a szerződést, az összes meglévő tulajdonos meg az örökösök is, akik még nincsenek bejegyezve, a vevő pedig ügyvédi letétbe fizet. Amint lezajlik a hagyatéki tárgyalás, megnevezik az örökösöket, és az tényleg az lesz, aki neked eladta az ingaltan, akkor téged bejegyeznek tulajdonosnak, ők meg megkapják a pénzüket.
Ha közbejön valami gikszer, valaki perli a hagyatékot, előkerül egy végrendelet, vagy bármi ilyesmi, és valami okból mégse ők lesznek az örökösök, akkor a szerződés ugrik, te pedig visszakapod a pénzedet.

Ne fizess senkinek addig, amíg be nem jegyeznek tulajdonosnak.

Az ügylethez úgyis kell ügyvéd, konzultáld meg vele a részleteket.

drbjozsef # 2020.05.03. 18:43

dánielmárk,

Szerintem ha az egy külön helyrajzi számú, külön tulajdon, akkor annak funkció változtatásához nem kell a tulajdonostársak beleegyezése. Talán. De nem vagyok biztos benne. Ha érintene közös tulajdont is, vagy valami változás lenne a tulajdoni hányadokban, akkor valszeg a 100% egyetértés kellene.

Én a helyedben felkeresném a 3 már átalakított helyiség tulajdonosát, és megkérdezném, hogy esetükben hogyan ment ez. Kellett-e hozzá közgyűlés, ha igen, milyen határozat kellett, milyen hányad egyetértésével, etc.

marinkopisti # 2020.05.03. 19:13

Köszönöm a válaszokat !

Adam30 # 2020.05.08. 12:37

Üdv,

Van egy ingatlan, a szüleinké. Anyánk meghalt 4 éve, mi örököltük az 50% részét 25-25%-ban. Apánk lakott a házban, de nemrég tudtam meg hogy a nővérem átköltözette egy öregotthonba a tudtom nélkül. Tegnap hívott fel a testvérem, hogy el lett adva a ház, de nekem nem jut rész mert ki kellett fizetni a az otthont meg a tartozásokat.

Létezik ilyen hogy a 25% örökölt részemmel a tudtom nélkül eladásra került a ház? Lehet hogy hazugság az egész, csak tudni szeretném hogy van e ilyen? Arra hivatkozott hogy mivel él az apánk, addig neki van joga eladni a házát, addig senkit nem érdekel hogy én mit örököltem.

Békéséva # 2020.05.08. 12:55

Lakásvásárlási illeték fizetéssel kapcsolatban kérdezek:

A napokban csináltattuk meg az Adásvételi szerződést egy lakás vásárlásra.

Előtte eladtam a régi lakásomat, de még sajnos a Földhivatalnál nem írták át a tulajdoni lapon, csak be van adva az előző eladási szerződés.
Most attól félek,hogy a kedvezményt a vagyonszerzési illetékre nem vehetem igénybe, mert még a földhivatal nem írta át.
Mit gondoltok???

drbjozsef # 2020.05.08. 13:15

Adam30,

Kizárt.

A te tulajdonrészedet (jogszerűen) nem adhatja el senki. Édesanyád részét ha megörökölted, akkor azt nem adhatja el a testvéred. De édesapád sem. A te részeden haszonélvezeti jogot kapott feltehetőleg édesanyád halála után. Bérbe adhatja, de azt is elvileg meg kellene kérdeznie, mert jogod van élni a használattal ugyanazon az áron, mint egy harmadik fél.
De eladni nincs joga.

Kérj le egy tulajdoni lapot. A hagyatéki végzésben benne vannak az ingatlan adatai, ügyfélkapuval ingyenesen lekérhető.

drbjozsef # 2020.05.08. 13:18

Békéséva,

Biztosan igénybe tudod venni, mert a vásárlást megelőző három, és az azt követő egy évben eladott lakások esetén jár a kedvezmény.

Jelezd az okiratot készítő ügyvédnek, hogy eladtál egy lakást (nem számít, hogy bejegyezték-e a tulajdonjogát a vevőnek, feltéve, ha nem tulajdonjog fenntartással "adtad el", mert az más), ennek megfelelően töltse ki a B400 nyomtatványt.

matthiasi # 2020.05.08. 13:21

Adam30 !
Jól megszívattak !
Viszont ha be lett jegyezva anno a tulajdonrészed akkor eladás nélküled csak simlisen lehetett.
Még ha a papa pl. haszonélvező is volt az eladást csak a tulajdonosk valósíthatják meg.
Tehát neked is alá kellett volna írni azt a szerződést.

Arra hivatkozott hogy mivel él az apánk, addig neki van joga eladni a házát, addig senkit nem érdekel hogy én mit örököltem.
A papa is csak a sajátját adhatja el !

Mondjuk lehet olyan szitú, hogy a hagyatéki tárgyalás után nem jegyezték be a tulajdonjogot és ezért hagytak ki. de akkor meg a halott mama lenne az eladó… az is lehetetlen.

Békéséva # 2020.05.08. 13:24

drbjozsef...

Köszönöm a válaszod

Kitti1032 # 2020.05.08. 15:09

Kedves Fórumozók!

Valószínűleg csalás áldozata lettem. 2019.08.15-én kötöttünk a házam vevőjével egy előszerződést, miszerint 4,4 m foglalót ad a 35 m Ft-ért értékesíteni kívánt ingatlanomra, ezzel egyidőben birtokba is veszi. Az előszerződésen 1/2-1/2 arányban kívánta megvenni férj és feleség, az első kitűzött végleges adásvétel időpontja 2020.01.15. lett volna. Decemberben kaptam újabb 4 m Ft-ot előlegként. Amint eljött a végleges adásvétel dátuma, 2020.01.09-én tájékoztatott, hogy 2019 novemberben vásárolt egy céget, amely tulajdonára szeretné megvenni hitellel kombinálva az ingatlant, úgy írtuk meg a végleges adásvételt, hogy 2020.04.30-án lesz legkésőbb kifizetve maradék 24,9 m Ft, az adásvétel aláírásakor pedig utal újabb 1,7 m Ft-ot. Időközben kiderült, hogy a céget, amit vásárolt kényszertörölték, ezért érthető okokból hitelt sem tudott rá felvenni. Ezek után szólt, hogy ő továbbra is megvenné az ingatlant, de már csak 1/1 tulajdonban, ezért az ügyvéddel kooperálva kitaláltuk, hogy újabb előszerződést írunk arról, hogy 01.15-ről módosítjuk az új végleges adásvétel időpontját 04.30-ra, plusz lefektettük, hogy az 1,7 m Ft-ot így is-úgy is kifizeti, hogy tényleg csak 24,9 m Ft hátralék maradjon. Az ügyvéd elkészült a dokumentumokkal, az emberünk pedig eltűnt 2 hétre, sehogy sem lehetett elérni, mindeközben pedig vígan élt az ingatlanomban, ahova nem engedett be. Nagy nehezen az ügyvéd elérte, így a vevő is aláírta az új előszerződést. A végleges adásvétel időközben lezajlott 2020.04.28-án, ahol lefektettük, hogy 5 munkanapja van utalni. Ez a határidő is lejárt, pénz sehol, ő továbbra sem enged be az ingatlanomba és a telefont sem veszi fel, de közben üzenget, hogy ki akarja fizetni a házat. A rendőrség szerint, mivel szándéka van fizetni, így nem tehetek ellene feljelentést, nem megalapozott a csalás vádja.
A végleges adásvételiben nincs kikötve kötbér és plusz kamat sem arra az esetre, ha nem fizet, csak a PTKra hivatkozás.

Tulajdonjog bejegyzés a foldhivatalnal csak akkor lesz, ha kifizette a teljes összeget, ez talán szerencse.

Időközben kiderült, hogy a kényszer törlés alatt álló cége az én házamba van székhelyként bejegyezve, amihez nem adtam a hozzájárulasom.

Ilyen esetben mit tudok tenni? Mire számíthatok? Mi a következő lépés? Teljesen tanácstalan vagyok. Tudtommal 5,7 m Ft-ot vissza kellene neki utalnom, viszont mivel augusztus óta bent lakik, jó lenne, ha visszamenőleg legalább albérleti díjat tudnék vele fizettetni.

Kérem segítsenek!

Nagyon köszönöm előre is!

gazdálkodó # 2020.05.08. 19:44

Tisztelt fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni ingatlan adás-vétel ügyben.
Édesapám 50%-os tulajdonos volt egy ingatlanban, amit tavaly nyár óta eladásra hirdettek, de nem az ő hanem a másik, szintén 50%-os résztulajdonos kérésére.
Az édesapám által kikötött minimális eladási ár 25 millió forint volt, de a vásárló-jelölt csak 24.5 millióról volt hajlandó tárgyalni.
Egy különalku született édesapám és a másik résztulajdonos között, mi szerint eladják az ingatlant 24.5 millió forintért, amely összeget egyenlő arányban kétfelé osztva kapnak meg a vásárlótól, de a másik résztulajdonos utólag átad édesapámnak 250ezer forintot, így édesapám 12.5 milliót, a másik eladó 12 milliót kap összesen.
Erről csak szóbeli megállapodás született, a vevő nem is tudott róla, így egyenlő arányban utalta a vételárat. Miután az adásvétel létrejött, a másik eladó fél kijelentette édesapámnak, hogy a részéről fennálló 250ezer forintos tartozástól tekintsenek el, ő azt nem hajlandó kifizetni sem most sem később.
Mivel írásos formában nincs nyoma ennek az alkunak, mert az alku létrejöttekor édesapám megbízott a másik résztulajdonos adott szavában, felmerül a kérdés hogy lehet-e, érdemes-e ilyen esetben jogi útra vinni a kérdést.

Bármilyen segítséget, tanácsot előre is nagyon köszönöm.

drbjozsef # 2020.05.08. 19:50

gazdálkodó,

Nincs értelme. Ennyi.

gazdálkodó # 2020.05.08. 20:07

drbjózsef,

köszönöm a gyors választ, igazából erre számítottam. Csak édesapámat sajnálom, lelkileg nagyon megviseli hogy szimplán a szemébe hazudtak és megvezették és mindezt büntetlenül meg is lehet úszni.

drbjozsef # 2020.05.08. 20:29

Persze hogy meg lehet úszni.
Erről szól körülöttünk minden átverés, csalás, kemtrél, jósda, ékszertv, budacsash, meg maga a politika is.
Irigylem, ha még nem halott ilyenekről.

Édesapád naiv volt, semmilyen probléma nem lett volna abból, ha ő 12,5 milliót kér a részéért, a másik tulajdonos meg annyit amennyit akar. Nem szükségszerű, hogy ugyanannyi legyen a két fél rész vételára. Úgy kellett volna kötni a szerződést és kész.

Sose okos dolog a valóságtól eltérő okiratot aláírni. Most ebbe belelépett.

Nora101 # 2020.05.13. 19:34

Kedves Forumozok!

Az alabbi problemam van, remelem tudtok segiteni. Mar tobbfele verziot is mondtak nekem az ismeroseim.
2016-ban vettem egy lakast 9 750 00 Ft-ert
2019-ben eladtam 15 000 000 Ft-ert.
2019-ben vettem egy masik lakast 16 000 000 Ft-ert
Meg kell-e Ilyenkor fizetni a 2016-ban vasarolt es 2019-ben eladott lakas utan a szja-t? Vagy mivel a lakast amit eladtam annak az arabol egy dragabbat vettem es igy nem kell fizetni semmit?
Valaszolat elore is koszonom!

drbjozsef # 2020.05.14. 04:40

Nora101,

A másik lakás vásárlása kedvezmény az SZJA fizetés estén már vagy tíz éve megszűnt.

Kell adóznod.

A 15millióból levonod a 9,75milliót, és még azokat a szerzéssel vagy eladással összefüggő költségeket, amelyekről van számlád vagy határozatod (ügyvéd díja, ingatlanközvetítő díja, hirdetési díj, és, ha fizettél 2016-ban illetéket, akkor azt is)

A maradék 60%-ának a 15%-a lesz az SZJA (az eltelt 3 év miatt). Ezt be kell fizetni, és az adóbevallásba is beírni, de gyorsan, mert már csak 6 napod van erre. Lényegében egy sort kell kitölteni pluszban, az "ingatlanértékesítésből származó jövedelem és adója". Csatolni nem kell semmit, csak a szerződéseket eltenni.

Másik lakás vásárlás kedvezménye illeték fizetésnél van már csak : ha szóltál az ügyvédnek az eladáskor és jól töltöttétek ki a B400 nyomtatványt, akkor csak 1millió forint után kell vagyonszerzési illetéket fizetned. De ha nem jól, még akkor is lehet utólag kérni a kedvezményt.

drbjozsef # 2020.05.14. 06:36

javítás :

" ha szóltál az ügyvédnek az eladáskor"

helyett

" ha szóltál az ügyvédnek most, a 2019-es vásárláskor"