Ingatlan Adás - vétel


thtunde # 2020.05.19. 14:43

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni: tavaly eladtunk egy lakóingatlant melynek 1/4 része volt a nevemen, így 2,5 millió Ft-ot kaptam. Idén szeretnénk megvenni egy mezőgazdasági területként nyilvántartott telket (NEm lakóingatlan). Kérdés, hogy a vagyonszerzési illetéket (ha így hívják?) befolyásolja-e a tavalyi adásvétel?
Nagyon köszönöm!

drbjozsef # 2020.05.19. 15:57

thtunde,

Nem.

A "cserét pótló vétel" illetékkedvezménye kizárólag lakóingatlanok esetén (ha mindkettő az) vehető igénybe.

thtunde # 2020.05.19. 18:15

drbjozsef, nagyon köszönöm!

Ba-du # 2020.05.20. 16:59

Sziasztok, érdeklődnék van-e információtok arról, hogy abban az esetben ha résztulajdonom van egy ingatlanban, amit úgy néz ki, hogy megvásárolnak, nekem kötelező megjelenni az ügyvédnél vagy képviselhet ő is az ügyben vagy akár egy általam meghatalmazott személy? Nagyon távol élek az adott ingatlantól és ha lehet szeretném távolról megoldani a helyzetet. Hiszen az aláírásomon kívűl nekem több teendőm nem lesz az ügy intézésében. Köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.20. 17:02

Adhatsz meghatalmazást valakinek, de annak ugyanolyan alaki előírásai vannak, mint magának a szerződésnek. Vagyis közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

Ba-du # 2020.05.20. 20:20

Kovács_Béla_Sándor köszönöm az információt.

Tehát ugyanmindegy, ha megjelenek. ???? Kötelező egy időpontban ( egyszerre) megjelenni az ügyvédnél vagy csak az a fontos, hogy minden tulajdonos aláírjon egy adott időintervallumon belül?

drbjozsef # 2020.05.21. 05:15

Ba-du,

Egyáltalán nem kell, hogy együtt jelenjetek meg. Az a szokásos, de nem szükséges, a lényeg, hogy minden fél az ügyvéd előtt írja alá a szerződést. Az, hogy egymás előtt írja alá, az nem előírás. Akármikor mehetsz aláírni.

lajcsó # 2020.05.21. 20:38

Az eladói jognyilatkozat (ajánlat elfogadása) külön okiratban is megtehető, igaz ahhoz is ügyvéd vagy közjegyző közreműködése szükséges.

Pixi11 # 2020.06.08. 07:53

Tisztelt Szakértők !
Egy egyéni vállalkozás ,(ÁFA-s) ha eladja 16 éve épített saját üzletét, ingatlanát, ami után annak idején ÁFA-t igényelt vissza kb. az eladási ár után hány % lesz a befizetendő illeték összege a NAV-nak ? Esetleges egyéb bármilyen költség felmerülhet-e még az ingatlan eladásából, amit fizetni kell az értékesítés után ?
Valamint ÁFA nélkül fordított adózás alapján értékesíthető-e ,ha az Eladó, és Vevő is ÁFA-s körbe tartozik ? Köszönöm

wers # 2020.06.08. 07:59

Volt már ez a kérdés ha jól emlékszem.

https://adozona.hu/…fat_f_CCD7AI

wers # 2020.06.08. 08:02

Mellesleg ügyvédköteles, dolgoztasd meg az ügyvédedet is. Tudnia illene.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.08. 10:06

Rögtön meg is dupláznám a munkadíjat. :D

Eladás után egyébként illetéket biztosan nem kell fizetni.

wers # 2020.06.08. 11:38

Rögtön meg is dupláznám a munkadíjat. :D

:) helyes

dánielmárk # 2020.06.09. 05:53

Üdvözlet! Véleményüket szeretném kérni abban az ügyben,hogy az egyik barátom vásárolt egy házat ami tégla építésűnek volt hirdetve, és most ahogy át vette és elkezdődött rajta a felújítás kiderült,hogy vegyes falazatú. Az energetikai tanúsítványban is téglának volt feltüntetve illetve az adó érték bizonyítványban is. továbbá a banki értékbecslésben ami a hitelükhöz készült ott is tégla építésűnek tüntette fel a becslő. Hozzáteszem 3 hónapig minden hétvégén mesterekkel vonult fel felmérni az ingatlant ,hisz üres volt és az örökösök partnerek voltak abban is ,hogy át tudja nézetni a szakemberekkel. A bank által készített értékbecslés és az adó érték bizonyítvány is annyira értékelte fel a házat amennyiért vették. Mégis kellemetlenül érzik magukat ,hogy tiszta tégla építés helyett vegyes és vályog falazatú házát vásároltak. Tudnak e kártérítési igényt benyújtani esetleg az eladók felé, van e bármi jogosultságuk erre vagy így jártak és fogadják el? Előre is köszönöm segítségetek. Üdvözlettel.

JonasM # 2020.06.18. 20:24

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérek az alábbi ügyben:
Vásároltunk egy lakást, amelynek már két hónapja én és nejem vagyunk a földhivatalnál bejegyzett tulajdonosai. Birtokbaadási határidő három napja letelt, de még nem történt meg. Eladók új építésű lakásba költöznének és állításuk szerint csúszik a kivitelező. Közölték (!) velünk, hogy akár még 4-5 hónapig is húzódhat, mire költözni tudnak. Adásvételi szerződésben egy sekély összegű kötbért rögzítettünk ilyen esetre, amit előre kéne utalniuk, de mai napig nem érkezett semmi.
Fentiekkel kapcsolatban lenne pár kérdésem:

  1. Milyen módon tudjuk őket rábírni, hogy oldják meg a lakhatásukat máshol és adják birtokba a jogos tulajdonunkat? (Családommal jelenleg egy kis garzont bérlünk, bútoraink raktárban!)
  2. Küldjünk nekik felszólítást a birtokbaadásra, vagy ezt már ügyvéddel küldessük?
  3. Többlethasználati díjat követelhetünk a kötbéren felül? Ha igen, miután kiköltöztek utólag is kérhetjük? Ennek összegében meg kell velük egyezni?

Válaszokat előre is hálásan köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.19. 08:04
  1. Csak a kreativitás szab határt.
  2. Fakultatív, a joghatás pont ugyanaz.
  3. Nem "többlet", de igen; viszont nem "felül", hanem annyiban, amennyiben azt meghaladja.

(Nem "sekély", hanem "csekély".)

Viktor20 # 2020.06.27. 21:33

Tisztelt Szakértők!

Nem vagyok jártas a jogi dolgokban ezért segítségre lenne szükségem.
Van egy szép kis ház Budapest vonzás körzetében aminek 1/4 részben én vagyok, 3/4 részben testvérem a tulajdonosa.
(rémélem jól értelmeztem a tulajdoni lapon szereplő adatokat)

Szeretném a részemet eladni.

Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal.
Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne.
Nem tudom milyen állapotba van, mennyi a jelenlegi értéke.

Milyen lehetőségeim vannak?
Legjobb lenne olyan megoldás ahol egy közvetítő személy/cég intézi el a dolgokat. Nem tudom ilyen létezik-e.

Nagyjából mindegy lenne mennyit kapnék érte, csak szeretném valahogy lezárni ezt az ügyet.

A válaszokat előre is köszönöm!

Zöldövezeti11 # 2020.06.28. 01:50

Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal.
Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne.
Nem tudom milyen állapotban van, mennyi a jelenlegi értéke.

Ez mind nagy nagy hiba.
Ezeket kellene először rendezni és nem holmi közvetítővel kooperálni.
Az értéke részedre csekély, de lehet a benn lakó, a 3/4 -es résztulaj csak ad valamit !

Zöldövezeti11 # 2020.06.28. 02:03

Az ilyen „JonasM” féle ügyekhez : ha vásárolunk egy ingatlant és valamiért belemegyünk abba, hogy azonnal nem vehetjük birtokba, tartsuk vissza a vételár egy részét, vagy kérjünk rész birtoklási lehetőséget.
pl. az egyik szobába berakjuk a lomjainkat, lezárjuk, stb.
Elvégre ha vevők vagyunk csak van pénzünk ,tehát diktálni tudunk.

Amúgy mostanában amikor a szálláshelyek bősége szakadt ránk, az eladó vegye igénybe azt. Magyarul ürítse ki az ingatlant adja birtokba és ő másutt oldja meg a lakhatását.

Adásvételi szerződésben egy sekély összegű kötbért rögzítettünk ilyen esetre, amit előre kéne utalniuk, de mai napig nem érkezett semmi.
Azt a csekély összegű kötbért már előre el kellett volna kérni és nem most reménykedni abban, hogy megérkezik.

Szomorú örökös # 2020.06.28. 03:29

Viktor20

Van egy szép kis ház Budapest vonzás körzetében aminek 1/4 részben én vagyok, 3/4 részben testvérem a tulajdonosa. Szeretném a részemet eladni. Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal. Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne. Nem tudom milyen állapotba van, mennyi a jelenlegi értéke.

Két lehetőséged van. Ebből a harmadikkal kezdem :-D. Igaz, arra nem sok esélyed van, mivel nem valószínű, hogy be tudsz jutni az ingatlanba. Ez a megoldás az, hogy megpróbálod saját magad meghirdetni, de nem kizárt, hogy az összes vevőjelölted el fog menni egyből, mivel a testvéred el fogja őket üldözni azzal, ha jelzi, hogy márpedig az ő része nem eladó. Így pedig a kutyának se fog kelleni.

De komolyra fordítva a szót két valós lehetőség áll fenn. Az egyik, hogy jelzed a testvéred felé, te szeretnéd neki eladásra felkínálni a részed és ezzel ő teljes tulajdonjogúvá válik az ingatlanban. Egyben jelezheted is felé, hogy amennyiben erre nem tart igényt, úgy közös tulajdon megszüntetése végett méregdrága pert fogsz indítani a bíróságon és majd ők határozatban fogják ezt elrendezni, amelynek végrehajtása kötelező érvényű lesz - ez a második lehetőség. Ebben nincs győztes vagy vesztes, a perköltséget megosztva fizetitek - testvérednek is perkálni kell majd - de itt nem kizárt, hogy a te részed esetleges csekély értéke rá is fog menni, mivel ahogy jeleztem, ez nem olcsó eljárás. Végső megoldásként a bíróság általában az árverezést szokta elrendelni és akkor tulajonjog arányában osztódik az ára, mínusz a perköltség díja. Ez összesen 6 %, amit tulajdoni arány mértéke alapján osztanak meg.

Ennyit tudtam laikusként tanácsolni, de ha bármiben tévedtem, majd a jogászok kijavítják.

Atti74 # 2020.06.29. 11:33

Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e mostanában tipikus csalás ingatlan eladásakor? Vannak fura dolgok a vevővel kapcsolatban de nem tudom, hogy hogyan tudnának a helyzettel visszaélni. Köszönöm

wers # 2020.06.29. 11:37

létezik-e mostanában tipikus csalás ingatlan eladásakor?

Ameddig ébren van az ördög, addig bármi lehet. Nem véletlenül ügyvédköteles az ügylet.

Atti74 # 2020.06.29. 11:40

Jogos,csak gondoltam van esetleg konkrét tipp, hogy mire érdemes fokozottan figyelni. Természetesen ügyvéd átnézte a szerződést.

wers # 2020.06.29. 11:49

Én laikusként mindenképpen elkérném a tulajdonos személyi okmányait, biztosan ő adja-e el az ingatlant.

Az ingatlant viszont neked kell megnézned, hogy olyan állapotban van-e, mint ahogy hirdették. Nincs-e valamelyik szolgáltatás kikapcsolva stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.29. 12:39

Itt éppenséggel a tulajdonos (eladó) kérdez - és a vevőktől fél.