Ingatlan Adás - vétel


hapybox # 2020.04.06. 12:09

Üdvözlöm!

Segítségüket az alábbiakban szeretném kérni;
Tavaly építkeztünk és beköltöztünk a családi házunkba. A múlt hét folyamán 2 család is becsöngetett hozzánk, hogy az ingatlan.com-on látták a házunk hirdetését, hogy egy kivitelező a mi házunk fotójával hirdeti a leendő projektjeit és referenciának állítja be a mi házunkat, holott semmi köze nem volt az építéséhez/tervezéséhez. Jelenleg 2 ingatlaniroda hirdetései között is szerepel és hirdetei saját magának is. Tőlünk engedélyt nem kért, csak valamikor titokban lefotózta a házat, úgy, hogy még a házszám sem volt kitakarva.
Az egészből nem csinálnék problémát, de a telefonhívásom közben mikor rákérdeztem, a kivitelező embertelen stílusban beszélt velem és kultúrálatlan jelzőkkel illetett.
Emiatt érdeklődöm, hogy milyen jogaim vannak ezzel kapcsolatban. Köszönöm s segítséget! Üdvözlettel, Nikolett

bejutás # 2020.04.06. 07:36

Köszönöm a válaszokat és a segítséget:)

drbjozsef # 2020.04.06. 07:19

eszmi,

A Párommal 9éve vagyok bejelentve hozzá,10 éve vagyunk együtt. De viszont nem vagyünk házasok,nem vagyünk élettársi kapcsolatban,csak együtt élünk.

Tudod Te egyáltalán mit jelent jogilag az élettársi kapcsolat? Nem úgy tűnik.

De egyébként igen, ha a "párod" (?) különtulajdonának számít az ingatlan, akkor annak eladási árából nem jár természetesen semmi.

Ha esetleg mégis élettársak voltatok (ehhez egyáltalán nem kell se szerződés, se semmilyen regisztárció), akkor az élettársi közös vagyonból az ingatlanra fordított igazolható összegekből esetleg járhat valamennyi a hozzájárulásod arányában.

De ez nem egyszerű. Főleg élettársaknál. Ráadásul nem is külön kell nézni az egyes vagyontárgyakat.

Szomorú örökös # 2020.04.06. 04:12

eszmi

Kérdésem: mi jár nekem,ha eladja az ingatlant amiben élünk??

Ha ez kizárólagosan a párod tulajdona volt mindig is, nincs benne tulajdonjogod, akkor félek, hogy semmi.

eszmi # 2020.04.05. 19:26

Tisztelt Fórum!

A próblémámra szeretnék választ kapni,vagy esetleg hova,kihez fordúlhatnák a kérdésemmel??!

A Párommal 9éve vagyok bejelentve hozzá,10 éve vagyunk együtt. De viszont nem vagyünk házasok,nem vagyünk élettársi kapcsolatban,csak együtt élünk.
Van viszont olyan dokumentumom amit hiteles közjegyző álltal írattunk élettársi kapcsolatról.
De ez nem lett bejegyeztettve az Élettársi Nyivántartásba.
Ezt a nyilatkozatott az utatási kedvezmányért készítettük.
Nem tudom ez számít-e valamit??!!
Most 10év útán szét válunk.

Kérdésem: mi jár nekem,ha eladja az ingatlant amiben élünk??

Válaszukat előre is köszönöm! eszmi

MajorDomus # 2020.04.02. 15:50

Igen,a kedves kérdező saját problémáról ír.
.
Nem kéne veszekedni a szülőkkel,akkor jutna valami a nehézkesen összekapart vagyonból.

ezmostmi? # 2020.04.02. 06:41

Illetve , rosszul fogalmaztam , ebben senki sem lehet nyerő...

ezmostmi? # 2020.04.02. 06:11

bejutás

Üdv a való világban..:-)))
Nem Te vagy véletlenül az " ismerősöd " ??- olyan hüen felvázoltad..
..ahogy már SZ.Ö. is megirta , nem biztos , hogy a bosszú vezérelte a szülőket- el tudom képzelni , hogy idősek és már nehezebben viselik a terheket segitség nélkül , (amire már talán esélyük sincs) azért könnyitettek ,mert eljön az az idő , mikor a " VAN " is gond...
Én is voltam - vagyok ilyen helyzetben , csak nálunk nem 6 hónap-hanem 20 év a játék vége..és majd meglátjuk , ki lesz a nyertes...:-))))))) sok sikert.

Szomorú örökös # 2020.04.02. 04:56

bejutás

Jól értem teljesen kisemmizhetik a szülők a gyerekeiket a szülői házból és mindenből ami a szülők által nehézkesen megszerzett vagyon, ház, kocsi, tányérból, pohárból, asztalból, stb?

Talán a kedves ismerősöd köszönje ennek:

előtte nagy veszekedés volt az ismerősöm és a szülei között, nem beszéltek egymással és nem tudtak egymásról kb. fél évig, e közben történt az eladás a szülők részéről bosszúból

Megjegyzem, egyáltalán nem biztos, hogy bosszúból történt az ismerősöd kihagyása ebből, de hogy a legfőbb oka ez, az nagy valószínűséggel igaz. És ha elolvasgatod itt a fórumon a megfelelő topikokat, akkor számos, az ismerősödhöz hasonló sorstárssal is találkozhatsz, aki azt tartja törvényszerűnek, hogy ami a szüleié, az az övé is még akkor is, ha életükben magasról tojik a szüleire.

drbjozsef # 2020.04.02. 04:43

bejutás,

Az örökhagyó halála előtti 10 évben INGYENESEN bárkinek juttatott vagyonból köteles rész jár az örökösnek. Ennyi védi a gyereket, hogy ne semmizzék ki a szülei.

De ha a szülők ELADJÁK a vagyontárgyaikat, a pénzt meg felélik, elrulettezik, vagy elégetik, akkor nem fog járni semmi a gyereknek.

kisemmizhetik a szülők a gyerekeiket a szülői házból és mindenből ami a szülők által nehézkesen megszerzett vagyon

Most komolyan azt kérdezed, hogy egy ember a saját "nehézkesen" megszerzett vagyonával ne csinálhasson azt amit csak akar? Mert viccnek tényleg durva lenne.

MajorDomus # 2020.04.01. 20:34

Érdekes lenne jogi megoldás arra,hogy nem adhatom el a saját házamat,mert a gyerekemnek nem tetszik.
.
Tartson velem olyan viszonyt,hogy méltó legyen az örökségre..
.

MajorDomus # 2020.04.01. 20:32

El vagy tájolva.
A szülő nem semmizi ki a gyerekét abból ami az övé,hanem rendelkezik a saját vagyonával.
Nem a gyerek házát adja el,hanem a sajátját! Nagy különbség.
.
A gyerek személyes tulajdonát természetesen nem adhatják el.
A gyereknek olyan kapcsolatot kellett volna tartani a szülőkkel,hogy erre ne kerüljön sor. Ennyi.

bejutás # 2020.04.01. 20:02

Köszönöm a gyors válaszokat!
Ez nem lehet, kell hogy legyen erre valami jogi megoldás erre!
Jól értem teljesen kisemmizhetik a szülők a gyerekeiket a szülői házból és mindenből ami a szülők által nehézkesen megszerzett vagyon, ház, kocsi, tányérból, pohárból, asztalból, stb? A személyes holmikból is akár vagy a saját gyerekszobájából is? Onnan is eladhatnak mindent a szülők, ha a gyerek máshol lakik, de a gyerekszobája még megvan és ha látogatóba megy ott alszik, használja?

MajorDomus # 2020.04.01. 15:16

Körbe van járva a kérdés...

drbjozsef # 2020.04.01. 11:35

bejutás,

Az ismerősöd el van tájolva. Nem kicsit, nagyon. A világon semmi köze hozzá, hogy a szülei a SAJÁT tulajdonukkal mit kezdenek. Vegye meg a mostani tulajdonostól, biztosan van az a pénz. Jó sok.

Ne lepődjön meg, ha ezek után semmit sem örököl (majd egyszer), mindent eladnak meg felélnek a szülei. És pont ugyanannyi, vagyis semennyi köze nem lesz ahhoz sem.

Szomorú örökös # 2020.04.01. 07:52

bejutás

Az ismerősöm szeretné visszakapni a nyaralót, az a kérdés, hogy meg tudja-e támadni az adás-vételi szerződést vagy milyen úton-módon van lehetősége visszakapni a nyaralót?

Ha nem az ismerősöd tulajdonjoga volt a nyaralón, akkor nem sokat tehet. A tulajdonos életében azt tehet a saját ingatlan tulajdonával, amit csak akar. Ebbe gyerekei nem szólhatnak bele.

Ott gyerekeskedett, ott nőtt fel, nem akarja hogy más használja, másé legyen.

Ez sajnos nem érv, pontosabban érv, csak nem alkalmas erre a helyzetre. Bármennyire is kötődik az épülethez. Az egyetlen lehetősége, hogy ha megint eladó lesz, akkor megveszi saját tulajdonának.

bejutás # 2020.04.01. 07:42

Kedves Fórumozók!
Ismerősöm szülei eladták a nyaralójukat ismerősöm tudta és beleegyezése nélkül, ráadásul nyomott áron. (előtte nagy veszekedés volt az ismerősöm és a szülei között, nem beszéltek egymással és nem tudtak egymásról kb. fél évig, e közben történt az eladás a szülők részéről bosszúból) Az ismerős kérte az ingatlaniroda segítségét akik eladták, de elküldték minden infó nélkül, hogy nem vele szerződtek, hanem a szülőkkel. Adás-vételi szerződés másolatot sem tudott kapni.
Az ismerősöm szeretné visszakapni a nyaralót, az a kérdés, hogy meg tudja-e támadni az adás-vételi szerződést vagy milyen úton-módon van lehetősége visszakapni a nyaralót? Ott gyerekeskedett, ott nőtt fel, nem akarja hogy más használja, másé legyen.
Köszönöm a segítséget előre is

MajorDomus # 2020.03.27. 21:03

Ügyes!

drbjozsef # 2020.03.27. 16:34

sose több helyre.

mgm32 # 2020.03.27. 16:11

Üdvözletem!

2019 februárban vettem egy társasházi ingatlant 9 MFt-ért, amit 2020 márciusban 14,6 MFt-ért eladtam. Azt tudom, hogy ebből az 5,6MFt-ból, ami nyeresgnek számít, le lehet írni a vagyonszerzési illetéket, a közvetítői díjat. Ennek a mikéntje érdekelne. Illetve, ugye nekem ez a nyereség után adózni kell, ha itt leadózok és nem veszek másik lakást, akkor ismét adóznom kell, hogy megtarthassam a pénzt, vagy egyszer leadózam és kész?

Válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.24. 06:15

manka7807,

Illetve a vírushelyzetre hivatkozva megtagadhatom,hogy bankba, ügyvédhez menjek szerződés aláírás miatt?

Természetesen megtagadhatod.

Cserébe az eladó pert indíthat, és a bíróság létrehozza a végleges szerződést, és ha nem fizetsz, végre is hajthatja.

Kérdés, hogy vis maior-ra hivatkozva megúszhatod-e ezt, és visszakaphatod-e a foglalódat.

Ez a járvány teljesen új dolog, nyilvánvalóan nincs rá abszolút értelmű joggyakorlat, legfeljebb hasonló esetekkel lehet összehasonlítani.

Hogy általában véve vis maior, mint más természeti csapás, az biztos. De ezt minden szerződésnél egyedileg kell vizsgálni, azt, hogy kellő gondossággal jártak-e el a felek, nem volt elvárható a kár elhárítása.

Olvasd el ezt :

https://www.napi.hu/….701135.html

Ebből kiemelnék egy szakaszt, ami sajnos nem neked kedvez :

Így nem lehet a felelősség alól mentesülni, ha a körülmény a szerződés megkötése időpontjában előrelátható volt. Az idei évben megkötött szerződéseknél ezért nehéz lesz a vis maiorra hivatkozni, mivel januárban már számolni lehetett a koronavírus miatti szállítási problémákkal és egyéb fennakadásokkal.

Bár ez vállalati szerződéssel, meg nemzetközi szállítással foglalkozik, az ingatlanpiac esetére is ráhúzhatónak tűnik. Kérdés, egy magánszemélynek mennyire kellett februárban tisztában lennie a koronavírussal, és annak várható kapcsolatára az ingatlanpiaccal. Határeset. De minden ilyen vis maior az. Megvizsgálja a bíróság, ha szükség lesz rá. Már ha újra működnek majd a bíróságok...

manka7807 # 2020.03.23. 22:05

Üdv,
Február elején kötöttem egy elő adásvételi szerződést egy ingatlanra, amivel egyidejűleg a foglalót át is utaltam az eladónak. Ebben azt vállaltam, hogy 3 hónapon belül kötünk adásvételi szerződést, hogy ezalatt az idő alatt legyen időm eladni a lakásom, ami az önerőmet fogja kitenni. Illetve azt is beleírtuk, hogy az adásvételi megkötése után 3 hónappal pedig önerőből és bankkölcsönből kifizetem az ingatlan vételárát.
Viszont a lakásomat még nem sikerült eladni és a vírushelyzetet nézve elég kicsi is rá az esély.
Mit javasolna, mi lenne a legjobb megoldás, hogy ne bukjam el a foglalót!? Próbáltam az eladó felé jelezni, hogy toljuk ki a határidőket a vírusra tekintettel, de hajthatatlan volt. Még ha sikerülne is eladni a lakást, a hitelfelvételt sem biztos, hogy jelen körülmények között bevállalnám, hisz nem tudni hogy a munkaadóm tud-e foglalkoztatni utána, stb.
Mivel a szerződés megkötésekor nem volt még semmi előjele a járványnak, így ez egy előre nem látható, tőlünk független esemény...
Illetve a vírushelyzetre hivatkozva megtagadhatom,hogy bankba, ügyvédhez menjek szerződés aláírás miatt? Hisz nem akarom magam és a családom egészségét sem veszélyeztetni, főleg mert egyedül nevelem a gyermekem és őt végképp nem vinném ilyen helyekre.

Válaszát illetve tanácsát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.23. 13:00

Az a baj, hogy az a szerződés nagyon érvényes.

Tudom. De ez tűnik a kisebb rossznak, ha a másik felet is rá tudják erre valahogy venni (Megegyezés esetén ugye nincs is kérdés). Már ha nem akarnak évekig bíróságra mászkálni és az átadott összeggel (tipp) nagyságrendileg vetekedő összeget költeni erre...

Timus983 # 2020.03.23. 12:29

Kovács Béla Sándor

Az lenne a kerdés érdemes e perre vinni a dolgot? Mivel az ügyvedünk nem tudta megmondani, hogy az özvegyi jog alatt eltelt évek beleszamíthatoak e a 10 évbe..

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.23. 12:09

Timus983?????????????