Ingatlan Adás - vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.23. 12:08

Felteszem előszerződés készült
Miért lenne előszerződés? A leírtak alapján az egy teljesen érvényes és hatályos, teljes bizonyító erejű magaánokiratba foglalt adásvételi szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.23. 12:06

szerződést eltépni,
Az a baj, hogy az a szerződés nagyon érvényes.

Timus983 # 2020.03.23. 12:01

Tisztelt Uram!

2017 ben megvásároltunk egy családi házat. 2 hete kiderült, hogy a telekrészünkön egy masik helyrajzi számmal bejegyzett terület van, amin egy elhunyt a tulajdonos. (ebben mi vagyunk a hibásak, hogy nem néztük meg mit veszünk meg.) Erről az eladónak nem volt tudomása, ő úgy adta el nekünk, hogy a telek teljes egészében az ingatlanhoz tartozik. A szomszéd akinek a szolgalmi jog oldalánál lévő területről van szó, meg akarja ezt szerezni. Sajnos van rokoni szál is, nem tudom hanyad fokú unokatestvérség. Az eladó édesanyja 1980 óta művelte, gondozta a területet, majd halála után az eladó, utána mi 2.5 éve. A szomszéd semmilyen munkálatot, karbantartást nem végzett ezen a területen ez idő alatt. Az eladó édesanyjának 1980-tól 2011-ben bekövetkezett haláláig, özvegyi joga volt ezen a külön helyrajzi számon lévő területen. Kérdésem az volna, hogy az elbirtoklás ebben az esetben mennyiere állná meg a helyét egy polgári perben? Az özvegyi jog miatt beleszámítanak e az elbirtoklási időbe az eltelt évtizedek?
Előre is köszönöm valaszukat!
Tímea

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.23. 08:34

Felteszem előszerződés készült a tulajdoni várományosokkal, az nem örödögtől való, más kérdés, hogy tulajdoni lap nélkül nem szabadott volna megkötni. Milyen teher van bejegyezve?

drbjozsef # 2020.03.23. 08:27

Ilyenkor mi a tenni valo?

Pénzt visszakérni, szerződést eltépni, albérletet fizetni tovább.

Aztán ha van értelme (lezajlott a hagyaték, letisztították a tulajdoni lapot), újra nekifutni a dolognak, de most már sokkal okosabban.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.23. 07:40

Mert? Ha ügyvéd előtt adod át az árát, akkor nem lenne "beterhelve"?

Mondjuk, tulajdoni lap nélkül ingatlanra szerződni tényleg érdekes dolog. Van egy eladó budai villám 10 millióért, nem veszed meg? Úgy értem, tulajdoni lapot nem mutatok...

Atvert01 # 2020.03.23. 00:37

Kedves forumozok!
Egy nagy kerdessel fordulok hozzatok ugyanis nem vagyok otthon semmifele ehez hasonlo temahoz. Fiatal hazasok vagyunk 2 gyermekkel. Alberletbe laktunk egy darabig amit rendesen rendszeresen fizetunk. Megbeszeltuk a tulajjal hogy amint lehetosegunk adodik megvasaroljuk a hazat. A bibi hogy 5 tulajdonos van, bele egyeztek mind. Mivel mint emlitettem nem ertunk az ilyesmkhez konnyu volt befolyasolni. Irtunk kezzel irottan 2tanuval egy adasveteli szerzodest az ugyvedunk utolag elmondta hogy hiteles. Viszont az osszeg atadasa utan derult ki hogy bevan terhelve a haz igy nem kerulhet a nevunkre plusz hagyateki targyalasra is varnunk kell. Ilyenkor mi a tenni valo? Ui.tudom hogy nem kellett volna ugyved es tulajdonlap nelkul atadni az osszeget de nem volt mas valasztasunk.

MajorDomus # 2020.03.22. 16:03

Ördög ügyvédje mindenhol van...

LaciSupreme # 2020.03.21. 17:28

Drbjozsef,
köszönöm a választ, örömmel hallom!

drbjozsef # 2020.03.21. 13:28

LaciSupreme,

Nincs erre meghatározott idő, nem jogi kérdés ez így, hiszen pont hogy az illetékfizetést, vagyis a törvényt akarjátok így kikerülni.
Nincs erre így bírói gyakorlat sem. Én várnék egy fél, inkább egy évet vele. De szerintem biztos találsz ügyvédet, aki rálegyint, és egy nap eltéréssel kiállítja a két okiratot...

A bankszámlák, és a kifizetés nem érdekel senkit, érdemes eltenni a kivonatokat, azzal igazolható, hogy a számládra édesapád pénze érkezett (a feladóból), és az ő lakása lett kifizetve (a címzettből). De tényleg nemigen érdekel ez senkit (főleg, hogy egyenes ági rokonok között megy).

LaciSupreme # 2020.03.21. 11:16

Tiszteletem!

Édesapám 1/1 tulajdonában van egy lakás, ami el lesz adva, és a befolyó összegből vásárolva egy alacsonyabb értékű. Az ő nevére, így nem várható illetékfizetési kötelezettség.
Számít-e, hogy az ő bankszámlájára, vagy az enyémre érkezik a vételár, illetve kiéről lesz kifizetve? Banki költségek miatt nem lényegtelen.

Azután a megmaradó összeg az enyém lenne ajándékként, ami így szintén illetékmentes, de formailag az az összeg mégiscsak egy idegentől került a számlámra. Okoz ez gondot?

Ezen kívül, vagy ettől függetlenül, a vásárolt lakás is az én nevemre lenne átírva, szintén ajándékként. Ezzel mennyit érdemes várni, hogy ne kerüljön számomra mégiscsak kiszabásra a vagyonszerzési illeték?

wers # 2020.03.05. 05:22

Kérdésem az lenne mit lehetne tenni.

Cserélj ingatlanost. Szerintem. (nem biztos, hogy csak a kutyákkal lenne baj)

Osi23 # 2020.03.05. 04:23

Jó napot!

Szeretnénk eladni az ingatlanunkat, ezért felkértünk egy ingatlanost aki árulja is a lakást. Viszont teknap azt a tájékoztatást kaptuk az ingatlanostól, hogy kett volna 2 komoly érdeklődőnk, de sajnos a szomszéd kutyája miatt meggondolták magukat. Ez a lakás egy lakóparkban van, és ahhoz hogy meg lessen közelíteni az ingatlanunkat sajnos az ő ketítésük mellett kell elmenni és a kutyájuk ( Cona Corso) felmászik a kerítésre, ugat,és vad. Így meg sajnos a vevők meggondolják magukat. A szomszéddal nem lehez beszélni (otthon sincsenek),a lakóparkban már valaki szólt a jegyzőnek a rossz állattartásért,a bűzért,de azt állapították meg minden okés. Kérdésem az lenne mit lehetne tenni. Köszönöm.

gerbera317 # 2020.03.04. 21:53

A hatvanas íkú már nyomós indok.

Vickycsibe # 2020.03.04. 14:45

Értem én, csak attól tartok, hogy esetleg pert fog indítani. Azt pedig nagyon nem szeretném! Milyen indok kell ahhoz, hogy perre adhassa az ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 14:43

Mit nem értesz abból, amit hárman egybehangzóan írtunk?

Vickycsibe # 2020.03.04. 14:42

És van különbség a szerződésbontás és a szerződéstől való elállás között? Kell indokolnia, hogy ő miért szeretné ezt a szerződést érvényteleníteni? Mit tehet akkor, ha én nem fogadom el ezt a kérelmét, és azt mondom, hogy nem vagyok hajlandó felmondani a szerződést? Vagy netán már elköltöttem a vételárat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 10:21

Nektek ehhez már semmi közötök. Intézzék el egymás közt. Ha jól látom, egybe vág a szándékuk.

drbjozsef # 2020.03.04. 10:05

Vickycsibe,

Megkötött, érvényes szerződést nem bonthat fel.
(Legfeljebb perben, legfeljebb nagyon különleges esetben. Itt olyan nemigen hinném, hogy lenne.)

Mondd meg neki, hogy te nem akarod felbontani. Ennyi.

Gondolkozni előbb kell, cselekedni azután. Így járt.

Adja el ő a többségi tulajnak, ha annak kell.

gerbera317 # 2020.03.04. 09:37

Valószínűleg itt félreértés történt.
Én nem értettem félre semmit. Te közöltél egy egészen más tényállást.
megkárosított engem a vételár vissza igénylésével
Nem mondod? A puszta igényével ugyan miért károsítana meg? Az igény bejelentése annyi, mintha reggel rádköszönne a lépcsőházban, hogy "jó reggelt". Mi abban a káresemény? Megállsz tőle a növésben? Vagy mi?
Ha visszaadod a vételárat, esetleg akkor ér kár, de akkor sem biztos. De miért is adnád vissza?
Elég zavaros ez az ügy
Máshol van itt a zavar.
Nos, aki most meg akarja venni a ti részeteket, azzal közölni kell, hogy az már nem a tiétek, mert eladtátok másmnak; és vegye meg attól, hiszen az úgyis éppen meg akar tőle szabadulni.

Vickycsibe # 2020.03.04. 09:18

Valószínűleg itt félreértés történt.
A többségi tulajdonos egy harmadik személy, nem a korábbiakban említett vevő. Elég zavaros ez az ügy. Az öröklés után a többségi tulajdonos nem keresett fel minket a vételi szándékával. A jelenlegi vevővel lefolytatott adásvétel során az elővásárlási jogát felkínáltuk, azzal sem élt. Aztán miután mi értékesítettük a tulajdonrészünket a harmadik félnek (korábbiakban: vevő), és ezt követően ő szerződésbontási igényét fejezte ki, a többségi tulajdonos előállt vételi szándékával.
Kártérítést pedig arra alapozva kérnék, hogy ő "megkárosított engem a vételár vissza igénylésével".
Remélem így már kicsit érthetőbb a helyzet.

gerbera317 # 2020.03.04. 09:06

erről még hivatalos iratot nem kaptunk.
Ne röhögtess. Adásvételi szerződést írtatok! Azt követően szerinted számít, hogy előtte kaptatok-e valami hivatalos iratot?
Kártérítési igényt nyújthatunk be, ha a vevő vissza követelné a vételárat?
Ne röhögtess! Hát milyen károd származik abból, hogy visszaköveteli a vételárat?

Vickycsibe # 2020.03.04. 08:48

Az ingatlanban nem lakik senki, a nagymamám öccsének halála óta üresen áll. A többségi tulajdonos vételi szándékát fejezte ki a tulajdonrészünket illetően, de erről még hivatalos iratot nem kaptunk.
Kártérítési igényt nyújthatunk be, ha a vevő vissza követelné a vételárat?

gerbera317 # 2020.03.04. 08:23

Én nemet mondanék neki. Ki lakik az ingatlanban?

Vickycsibe # 2020.03.04. 08:06

Kedves Fórumozók!

A következő helyzet állt fel nálunk:
nővéremmel ketten megörököltünk 1/4 tulajdonrészt egy ingatlanban. Az egyik kedves rokon vételi szándékával állt elő a részünket illetően, alá is írtuk az adásvételi szerződést. Aztán gondolt egyet, hogy ő mégsem szeretné ezt, bontsuk a szerződést és kéri vissza a vételárat. Ilyet megtehet? Ha igen, hogyan?
Közben kiderült, hogy a földhivatalba nem lett beküldve a szerződés és nővérem már a kapott vételár nagyrészét el is költötte.
Ha mi nem szeretnénk ezt a szerződést bontani, illetve jelenleg a pénz egy részét nem tudjuk vissza adni, milyen jogi lépéseket tehet velünk szemben a vevő?
Köszönöm a válaszokat!