Ingatlan Adás - vétel


SolnesM # 2020.07.09. 20:23

Na csak jól sejtettem, van már egy széljegyzet.

mikor léphet a vevő az ingatlanba
Gondolom akkor amikor a 100 vételárat kiegyenlítette... a többi csak mellé beszélés.

és szerkeszt egy új szerződést, ( elő a számítógépet, kb. 2 óra ), a vevő fizet elsősorban neked és az ügyvédnek is és csak
Na itt is túloztam.Nem kell újat szerkeszteni csak egy módosítás, sőt annyi sem, hanem mint KBS mondja :
Akkor nem kell módosítani a szerződést.” Ja ,legfeljebb annyit hogy a pénzforrás... kiegyenlítés egy összegben.
Erről a foglalóról. Ha nincs nyugodtan tárgyalhattál volna mással is, hátha többet adnak. Ha igen akkor a vevőd lehúzhatja a szerkesztett szerződést.
Persze annál is mindig azzal kell kezdeni fizetőképes e. Pár keresztkérdés és kiderül.
Az eladónak nem arra kell koncentrálni, hogy mennyire dicsérik az eladandó házát ( nem menyasszony az ), hanem ,hogy tud e fizetni, az illető.

SolnesM # 2020.07.09. 20:25

100 %, jó ha jószívű az ember belegyezik a 95 % -ba is, mert azért neki is akadnak lomjai, amit el akar vinni.

dutow # 2020.07.10. 14:39

Kedves Forumozok!

Adott egy telek rajta egy 20m2-es hetvegi hazzal, ami rendelkezik fennmaradasi engedellyel, viszont a foldhivatalba meg nincs bejegyezve, ott kivett beepitetlen teruletkent jelenik meg.

A kerdesem az volna, hogy rendben van e az, ha ezt mint ures telek veszem meg, majd en intezem a foldhivatali feltunteteset, vagy szarmazhat e ebbol problema?

(egyreszt a tulaj nem akarna mar foglalkozni vele, csak meg akar szabadulni tole, masreszt az is motivalna, hogy engem amugy is foleg a telek erdekelne epitkezesre, es van egy nemreg lejart lakastakarekom is... ami ures telek vasarlasara elhasznalhato, hetvegi hazra viszont nem)

Illetve mivel erre a telekre epitkezni szeretnek a jovoben, lehetseges e, hogy ezt a foldhivatali feltuntetest egybol ingatlankiemelessel, kulon helyrajzi szamon tegyem meg?

MajorDomus # 2020.07.10. 19:37

Szerintem menni fog a telek vétel mert egyezik a nyilvántartással.
Legfeljebb lebontod épités előtt.

Szomorú örökös # 2020.07.11. 04:03

MajorDomus

Szerintem menni fog a telek vétel mert egyezik a nyilvántartással.

Biztos? A kérdező ezt írta:

rendelkezik fennmaradasi engedellyel

Ha vásárlás előtt kijönnek felmérni az ingatlant, akkor máris bukta van.

dutow # 2020.07.11. 04:16

Szoktak csak lakastakareknal (nem akarok a hitel reszevel foglalkozni, csak a befizetett+tamogatott osszeget felhasznalni, azon kivul sajat kp) szemlet tartani, foleg, hogy telekrol van szo, nem epuletrol?

A folyamata ha minden igaz ennek csak annyi, hogy:

  • jelzem az otpnek hogy folyositsak, varok 2 honapot amig kiutaljak
  • az adasvetelit a folyositas napja utan kotom
  • folyositas napja + 120 napon belul elkuldom az OTPnek a telekvasarlasrol szolo adasvetelit, hogy epitesi telket vettem

(a fennmaradasi engedely mar nagyon regi, a tulaj szimplan figyelmen kivul hagyta az "es most jelentse be a foldhivatalba" reszt. Szoval ha a foldhivatalra vonatkozik a felmeres, ok nem hiszem hogy most megjelennek, mar vagy 20 eve ez az allapot)

Szomorú örökös # 2020.07.11. 05:29

dutow

Szoval ha a foldhivatalra vonatkozik a felmeres, ok nem hiszem hogy most megjelennek, mar vagy 20 eve ez az allapot

Egyáltalán nem a földhivatalra gondoltam.
Te írtad:

van egy nemreg lejart lakastakarekom is... ami ures telek vasarlasara elhasznalhato, hetvegi hazra viszont nem

Soha nem a földhivatal megy ki felmérni, hanem a hitelező intézet. Ha támogatott lakástakarék volt, akkor én szimplán borítékolnám, hogy ők meg fogják nézni, mire is megy a kifizetés. A földhivatalt nem érdekli, hogy fizikailag mi van rajta, a hitelintézetet viszont már annál inkább. De ez csak az én laikus" véleményem, aki a közelmúltban több hitelre tervezett ingatlan vásárlás részese volt, mint eladó. Igaz, itt nem hitelről van szó, hanem lakástakarékról, de mivel te írtad, hogy támogatott volt, én biztosra veszem, hogy megnézik, mielőtt az áment rámondják a vásárlásra.

Szomorú örökös # 2020.07.11. 05:31

dutow

a fennmaradasi engedely mar nagyon regi, a tulaj szimplan figyelmen kivul hagyta az "es most jelentse be a foldhivatalba" reszt.

Akkor az a véleményem, hogy ez az engedély kb. a kukába való, mivel nem lett „törvényesítve”. Úgyhogy jelenleg egy engedély nélkül épült hétvégi ház van az ingatlanon. :-)

dutow # 2020.07.11. 06:06

"de mivel te írtad, hogy támogatott volt, én biztosra veszem, hogy megnézik, mielőtt az áment rámondják a vásárlásra."

En az ingosagra felhasznalhato reszebol indultam ki, ahol semmit sem ellenoriznek (van par ismerosom aki csak szamlakat szerzett, beadta, es nem neztek semmit sem). De erre azert rakerdezek a banknal is, hogy ingatlan eseten is ugyanigy megy e.

"Akkor az a véleményem, hogy ez az engedély kb. a kukába való, mivel nem lett „törvényesítve”. Úgyhogy jelenleg egy engedély nélkül épült hétvégi ház van az ingatlanon. :-)"

A tulaj az epitesi birsagot befizette (errol is van papir), a fennmaradasi papir megvan nala, illetve az onkormanyzatnal azota be van jegyezve az ingatlan, es fizeti ra az epitmenyadot. Szoval valamelyik nyilvantartasban letezik, csak nem mindben.

De ha elevult akkor se problema ha jol gondolom, hiszen ezek miatt bizonyitottan tobb mint 10 eves az ingatlan, igy most mar birsagot megegyszer egesz biztos nem kell erte fizetni?

drbjozsef # 2020.07.11. 13:25

dutow,

Nem tudod építési telekként megvásárolni illetékmentesen.

Ugyanis az illetéktörvény így fogalmaz :

l) lakóház építésére alkalmas telektulajdon: az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek megfelelően kialakított, lakóépület elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet vagy olyan földrészlet, amelyen az f) pont szerinti szerkezetkész állapotot el nem érő, lakóház céljára létesülő építmény áll;

Vagyis amint egy épületre tető kerül, már nem adható el telekként. Régen egészen a lakhatási engedély megkéréséig el lehetett adni mint beépítetlen területet. Most nem.

Persze, megpróbálhatod a szerződésben elhallgatni a rajta álló épületet, a NAV nemigen járkál ki megnézni, ha egyszer a telek tulajdoni lapja szerint az építési telek, legfeljebb a légifotókon bukhatsz meg.

Ismerős pont fordítva járt nemrégiben : a terület üres volt, de azért mert évtizedekig nem használták, és két kőkupac volt csak rajta, egykori viskók romjai. Viszont a tulajdoni lapot nem nézték meg alaposan, és az nem építési telek volt, hanem ott szerepelt rajta épület. A valóságban meg nem. De az illetékhivatal kivetette az illetéket, jó borsosat, az indoklás szerint azért, mert az ingatlan besorolása dönti el, kell-e illetéket fizetni. Vagyis a tulajdoni lap. De mondom, ez a fordított helyzet nem fordítottan analóg a te eseteddel, a fenti kitétel miatt. Ha már áll ott egy minimum szerkezetkész épület, akkor az már nem értékesíthető illetékmentesen.

MajorDomus # 2020.07.11. 19:32

Sz.örökös
A földhivatal nyilvántartására gondoltam,ott is telekként tudnak róla.

dutow # 2020.07.12. 03:58

A telek illetekmentessege igazabol eszembe se jutott, eddig nem is tudtam rola - korabban csak epulettel rendelkezo telket vettem, marmint papiron is.

Inkabb csak az erdekelt, hogy jogilag igy rendben van e az adasvetel (az ugy tunik igen? ha az illeteket befizetem, tulajdoni lapon gondolom a szerkezetkesz hazas telek is meg beepitetlen), illetve hogy lakastakarekot el tudok e ra hasznalni, vagy teljesen kpvel kell fizetnem (az meg meg kerdeses)

drbjozsef # 2020.07.12. 13:53

dutow,

Ha a szerződés megfelel a valóságnak, akkor az teljesen megfelel. Ne legyen benne kamu. Ha beleírjátok, hogy a tulajdoni lap szerint ez meg ez, de az ingatlanon áll egy ilyen és olyan épület, amely X évben épült, Y évben megkapta a fennmaradási/használatbavételi engedélyt, de az eladó nem vezette fel a tulajodni lapra, a vevő vállalja ennek Z napon belüli elintézését.

Szerintem így rendben lesz. Persze, az eladó vállaljon per- teher- és igénymentességet, valamint szavatolja, hogy az épület az építési szabályoknak megfelelően épült, az feltüntethető az ingatlannyilvántartásban.

De ezt az okiratot szerkesztő ügyvédnek is tudnia kell.

LTP határeset, inkább nem fog menni. Simán megvonja a vállát a pénztár, hogy a tulajdoni lap szerint ez építési telek, ahhoz nem jár, szóval coki.

Szomorú örökös # 2020.07.12. 14:46

LTP határeset, inkább nem fog menni. Simán megvonja a vállát a pénztár, hogy a tulajdoni lap szerint ez építési telek, ahhoz nem jár, szóval coki.

Nem azért nem fog járni, hanem azért, mert ingatlan van rajta és így nem igazán számít építési teleknek. A kérdező ugyanis ezt írta:

van egy nemreg lejart lakastakarekom is... ami ures telek vasarlasara elhasznalhato, hetvegi hazra viszont nem

Szerintem kicsit figyelmetlenül olvastad az első hozzászólást.

drbjozsef # 2020.07.12. 15:14

Igaz, jogos, felületes voltam.

Akkor javítanék : a pénztár nemigen szereti, ha eltérés van a valóság és a tulajdoni lap között.

FDToth # 2020.07.15. 12:56

Tisztelt Fórumozók,

ingatlanközvetítővel van szerződés, természetesen elolvastam, úgy írtam alá.
Benne van, hogy hirdetheti a saját felületein az ingatlant. Ez tiszta. Kérdés, hogy erről velem egyeztetnie szükséges mielőtt megteszi (fényképek, szöveg stn.)? Mert megtaláltam, és kamu dolgokat ír a hirdetésbe, olyat, ami a valóságnak nem felel meg, pl. üres a lakás, felújítandó, a konyhabútor még a 80-as évekből az eredeti, de ő azt írta a hirdetésbe, hogy az ár tartalmazza a vadonatúj konyhabútort is, ami nincsen.
Ugyanez a helyzet azzal, hogy laminált-padlót ír, amikor linóleum és parketta van, illetve más lakásnak az alaprajzával hirdeti. A hirdetést lementettem, így ezeket tudom bizonyítani.
Szerződésszegés esetén felbontható a szerződés. A fentiek alapos okok-e arra, hogy ezt megtegyem (a lakás még nincs eladva, nem is nagyon van érdeklődő, de ilyen ingatlanossal tovább nem dolgoznék, félrevezető amit csinál)..

Köszönöm előre is a válaszokat!

Zöldövezeti11 # 2020.07.15. 16:15

Írni kell egy levelet a közvetítőnek, hogy valótlant írogat, javítsa ki, vagy a szerződés semmis.

Egyébként az ingatlanosok majd mindig kísérik az érdeklődőket. Ilyenkor kell szembesíteni , hogy balgák , hülyeséget írogatnak.
De lehet csak véletlen valami.
Ha pl. üres a lakás, akkor minden mustrán nem lehetsz ott, de van telefon kérni kell ,hogy egyen te is ott lehetsél !

FDToth # 2020.07.15. 17:30

Köszi! Persze, írok neki de ilyen nálam alapból az együttműködés megszűntetése, mert félrevezeti az érdeklődőket teljesen.
Nélkülem nem tud mutatni senkinek sem, kulcsa sincs :)
Na akkor lerendezzük! :)

Sherlock # 2020.07.16. 11:15

Írni kell egy levelet a közvetítőnek, hogy valótlant írogat, javítsa ki, vagy a szerződés semmis.

Lehet, hogy jogi fórumon nem kellene ilyen butaságot írni. Nyilvánvalóan nem lehet emiatt érvénytelen egy szerződés. Felmondási ok lehet, de az egész más.

FDToth # 2020.07.16. 15:01

Felmondták minden gond nélkül.

Viszont lenne egy kérdésem: eladó vagyok. Közvetítőn keresztül adnám el. A vevő aláírja a vételi szándéknyilatkozatot, melyben benne van, ha meggondolja magát, a közvetítőt illeti bánatpénz. És mi van az eladóval? Mi a jogi helyzet akkor, ha megnézte a lakást kétszer a vevő, háromkörös alku után szóban és írásban (e-mail) is lett megállapodás, többi vevőjelöltet visszamondtam, más közvetítőt értesítettem, de a végén a vevő eláll, szándéknyilatkozat ellenére. Az eladót védi ilyenkor valami, vagy bukó és kis mérgelődés?

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.07.16. 16:56

Persze hogy védi. Ha komolyan gondolja, adjon az első alkalommal megfelelő mértékű foglalót.

Ha nem ad, ne mondd vissza a többi érdeklődőt, legyen benne a vételi ajánlatban, hogy foglaló nélkül te is visszaléphetsz bármikor. És eladhatod másnak.

FDToth # 2020.07.17. 10:47

Hát sajnos bukó... szóbeli és írásbeli megállapodás után, szerződéskötés előtt a vevő visszamondta... jóhiszemű voltam, azt hittem, hogy a folyamatos ártárgyalás és a kétszeri megtekintés, meg a szándéknyilatkozat (közvetítő és a vevő között), illetve a szerződéstervezet már kb 100%-ot jelent... de nem, visszamondták. Pech, majd más megveszi :)

Strawberry999 # 2020.07.21. 13:04

Üdvözletem !

Az alábbi dilemmába estem . Vásároltam egy nyaralót ahová ki szeretnék költözni . A lényeg az , hogy a telek az a Hajdúszoboszlai vízmű tulajdona viszont velük egy ilyen 150éves bérleti díj van tehát a telek az övéké de rajta az enyém az ingatlan . Ilyenkor is ha gazdát cserél az ingatlan a földhivatalhoz be kell mennem ? Gondolom én , hogy igen mivel a NAV felé be kell majd jelentenem az ingatlanvásárlást . Csak ez a kettős jog vagy hogy is nevezzem számomra kicsit megtévesztő . Mi lehet ilyenkor a teendő ? Üdvözlettel : Zoltán

drbjozsef # 2020.07.21. 13:12

Vásároltam egy nyaralót

Ezt ügyvéd közreműködése nélkül nem tehetted.

Talán vele illene megbeszélned.

Strawberry999 # 2020.07.21. 14:36

Nem e ? Az adásvételi szerződést tanúk előtt megkötöttük , akkor ezek szerint ez nem hiteles vagy törvény ellenes ?