Ingatlan Adás - vétel


Erika82Á # 2020.01.13. 18:47

Tisztelt mindenki!
Zártkert vásárlásánál már megtörtént a kifüggesztés és már a 2 hónap le is telt.
Mikor kerül fel az új vevő a széljegyre?
Van valakinek ezzel tapasztalata ? Nem tudunk ez nélkül semmit sem intézni . Apropó a régi tulajnak van még teher az ingatlanon amit intéz ,hogy le szedjék . Kérem segítsetek ha van tapasztalat hasonlóval . Nem tudjuk mi tévők legyünk. Köszönöm

drbjozsef # 2020.01.13. 13:54

Árvai István,

Értem.
Értesítést, esetleges elővételi jog legfeljebb a lakás bérlőjét illeti meg.

A lakcím bejelentés nem keletkeztet semmilyen jogot. Az, hogy ott laktál, vagy oda vagy bejelentve, nem számít.

Illett volna értesíteniük téged talán a családtagjaidnak, de nem kötelező.

Árvai István # 2020.01.13. 13:45

Tisztelt József?
A lakás tulajdonjogát vásárolta meg.

drbjozsef # 2020.01.10. 06:44

Árvai István,

Valami nem kerek. Mit vásárolt meg?
Az ingatlan tulajdonjogát? Vagy ő lett a bérlő?

Mert a bérleti jog hivatalosan nem "megvásárolható".

Árvai István # 2020.01.09. 20:40

Üdvözletem Mindenkinek!
Önkormányzati lakásban nőttem fel 2 testvéremmel együtt.A bérleti szerződés édesanyánk nevén volt aki az élettársához költözött így már az utóbbi időben csak az öcsém lakott a lakásban. Nem rég a tudomásomra jutott, hogy megvásárolta az öcsém mikor már a felújítás zajlott. Az én állandó lakcímem is még odaszólt. Az lenne a kérdésem, hogy nekem nem kellett volna erről az egészről tudnom? Nekem nem lett volna elővásárlási jogom a lakáshoz? Nem kellett volna valami tájékoztatást kapnom? Hozzáteszem éltem volna én is a vásárlás lehetőségével.Köszönöm annak aki válaszol.
Üdv: István

drbjozsef # 2020.01.09. 06:07

E.Peti83,

Ht ez kellemetlen. De ez a része nem jogi kérdés. Megegyeztek, és eladja, vagy nem. Ezt nektek kell megbeszélni. Nemigen van jogalapotok követelni az adásvételt bíróságtól.

Egyébként az is igaz, amit az ügyvéd úr írt : ha jól értem 1,5M+2,5M+kamatok értékben lakott ott édesanyád 10 évig, meg nem tudom hány évet Te is a testvéreddel. Ezen az időtávon ez még bérleti díjnak is lehet, hogy kevés volt...

Nem tehettek mást, mint megegyezni a tulajdonossal.

E.Peti83 # 2020.01.08. 18:36

Sajnos az ügy ennél bonyolultabb, igyekeztem a lényeget röviden leírni. A hitel az személyi kölcsön, ezt pontatlanul írtam, jogos a kérdés. A 10 év alatt teljesen megbíztunk egymásban, soha semilyen dologban nem volt gond, egészen eddig. Hozzá kell tegyem, hogy az eltelt 10 év alatt mindig arról volt szó, hogy a miénk lehet a ház, bármit alakítunk, javítunk fejlesztünk rajta azt magunknak csináljuk, mert hogy úgy is a miénk lesz. Jöhet a kérdés, hogy miért kellett 10 év hogy a miénk legyen? Nos, mivel ez egy öreg parasztház, kb. az 50'-es évek óta nem volt változtatás rajta. Idős rokonunk lakta, majd ahogy idősödött keresztapamék jöttek gondozni, cserébe gondozási szerződést kötöttek, így kerapámé és nejéé lett a ház. (Akkor {2004ben} felbecsülték a házat 1,5m Ft-ra) Anyám úgy került ide, hogy a néni már több gondozást igényelt, így valaki "állandó" kellett mellé. Kerapámék lakhatóvá tették a házat, vizesblokk, belső felújítás történt 1,5 millió értékben, ez volt 2009-ben. Édesanyám ezután lakta és lakja most is a házat. Hamarosan testvérem majd én is idekerültünk a házba, egyéb okok miatt. Azt a 1,5 milliót pedig visszatörlesztettük kamatostól, majd arról volt szó hogy ezután a ház megvehető lesz a fentebb említett felbecsült 1,5m Ft-ért... De nem így történt, mert a tetőzetben probléma alakult, aminek eredményeként kerapám felajánlotta hogy ha letörlesztjük akkor annyiban segít, hogy megelőlegezi a tetőcsere árát. Ez 2,5m Ft-ba került kb. 2014-ben. Most ott tartunk, hogy letelt ennek a "törlesztője" is, és megvennénk a sokszor említett 1,5 mFt-ért. DE! kiderült van egy 2mFt-os felbecsült értékről szóló lap, és ez a hivatalos mindenhol!Tehát az ár, 2 mFt. Nyeltünk egyet, majd megbeszéltünk mindent, és hogy mehetünk az ügyvédhez, és hogy ne kelljen még várni a hitelre, közben elintéztük ezt is (én és testvérem, mint leendő tulajok). És most tartunk ott, hogy a szerződés tervezet elkészülte után, de még az aláírás előtt meggondolták magukat az eladók, és most 4 milliót kérnek... Na így esett ez a remek eset... És közben nem említettem még hogy a házba milyen fejlesztések, átalakítások történtek, rengeteg belefektetett munkával, saját zsebből,aminek összértéke kb. 2-2,5m Ft! Nyilván 2 botot nem raktam volna keresztbe ha tudom hogy ez lesz... Tehát gyanakvásra semmi okunk nem volt, mindvégig megvolt a bizalom, az adott szó, hogy a miénk lesz a ház... Egész a múlt honapig...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.08. 06:52

ott lefektettük a leendő szerződés részletiet,
Ha legalább ezt nem foglaltok írásba, nem írtátok alá, akkor nem lehet megalapozott igényetek a tulajdonjogra. Legfeljebb majd 5 év múlva, ha addig is folyamatos és háborítatlan a birtoklásotok.

A tíz évi használat díjával pedig akár tartozthattok is a tulajdonosnak. Jó esetben elég lesz rá a kölcsön, amit felvettettek.

Szomorú örökös # 2020.01.08. 06:42

wers

van nem ingatlanfedezetes hitel is, akkor nem szükséges adás-vételi szerződés.

Viszont aki hitelt vesz fel ingatlanra úgy, hogy nincs egy végleges szerződés a kezében, az szó szerint a saját kardjába dől bele.

wers # 2020.01.08. 06:04

:) drb beelőzött

wers # 2020.01.08. 06:03

Már megbocsáss, de milyen adásvételi szerződés alapján adtak az ingatlanra hitelt? :-O

Igen, ez bennem is felmerül, de van nem ingatlanfedezetes hitel is, akkor nem szükséges adás-vételi szerződés.

(persze ennek ára is van, ezek jóval drágábbak, kedvezőtlenebbek)

drbjozsef # 2020.01.08. 06:02

Sz.ö.,

A kérdező is írja, hogy 10 évvel ezelőtti értékről van szó, egy legfeljebb közepesen frekventált helyen lévő ilyen ingatlanra akár személyi kölcsönben is felvehető ennyi pénz, vagy bármilyen nem jelzálog alapú hitel is. Vagy másik ingatlanfedezettel akár jelzálogalapú is.

drbjozsef # 2020.01.08. 05:58

E.Peti83,

Ha nem írtatok alá szerződést, akkor nemigen tudod ezt érvényesíteni. Ingatlan adásvételi szerződés érvényesen írásban köthető.

Ha megállapodtatok egyébként szóban mindenben, akkor az ún. biztatási kár jöhet szóba esetleg:

Ptk.6:587.§ A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.

De a kötelező írásbeliségből akár az is levezethető, hogy előbb meg kellett volna kötni azt a szerződést, és csak utána hitelt felvenni hozzá, vagyis az esetlegesen felmerülő kár kellő gondosság mellett nem keletkezett volna.

Szomorú örökös # 2020.01.08. 02:43

E.Peti83

Már megbocsáss, de milyen adásvételi szerződés alapján adtak az ingatlanra hitelt? :-O

E.Peti83 # 2020.01.08. 00:38

Üdvözlet!

Ház adásvételi problémába ütköztünk:
A házat amiben 10 éve lakunk (testvéremmel és édesanyánkkal) szóbeli megállasodás alapján a tulaj (édesanyánk bátyja) eladja nekünk az akkori (10 évvel ezelőtti) felbecsült értékben. Adásvétel ügyében voltunk ügyvédnél, ott lefektettük a leendő szerződés részletiet, majd az elkészült tervezetet meg is kaptuk. Közben a megbeszéltek alapján az összeget én és testvérem (mint leendő talajok) felvettük hitel formájában. DE! az eladó közben meggondolta magát, számunkra előnytelen feltételekkel adná csak el, vagy el sem adná a házat... Jelenleg a hitel már él, az első törlesztés esedékes, az adásvétel meg nem történt meg... Ilyenkor mi a teendő? Mire lehet számítani?

wers # 2020.01.07. 07:07

több évvel ezelőtt tervezőasztalról adtak el még nem létező lakásokat

Konkrétan nem bankkal finanszíroztatják a beruházást, hanem beetetett potenciális vevőkkel, akik nem is sejtik, mibe szálltak be a pénzükkel.

tele vele a net, meg a média is” ügy látszik nem eléggé

Azt nem értem, ha valaki több tizmillát kiad egy lakásért, miért spórol egy jó ügyvéden? Megbízik a beruházóban (nagy dumájuk tud lenni Oskar-díjas alakítással) és aláírják minden ellenőrzés, minden oldalról megvilágított felvilágosítás nélkül.

Kedves Tibi, 2018-ban is tudható lett volna, hogy ezzel (is) számolnod kell.

drbjozsef # 2020.01.07. 06:50

Tib8186,

Mindenhol ezt csinálják a nagy ingatlanfejlesztők, akik több évvel ezelőtt tervezőasztalról adtak el még nem létező lakásokat, tele vele a net, meg a média is (pl. panaszkönyv).

Ha van hol laknod, és van elég időd, pénzed, és idegeid pereskedni, akkor pár év alatt akár hozzá is juthatsz az ingatlanhoz...

lajcsó # 2020.01.06. 22:05

"Ki lehet kényszeríteni az előszerződés alapján a névre írást?"
Azt éppen nem, de a végleges szerződést igen.
Az elővásárlási jogosult a végleges szerződés létrejötte után, annak ismeretében élhet az elővásárlási jogával.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.06. 20:48

Az elővásárlási jog gyakorlása nem így működik. És mitől lenne elővásárlási joga bárkinek is? Át akarnak verni.

oligaliga # 2020.01.06. 19:20

Röviden: igen, megteheti, sőt meg kell tennie. Az elővásárlási jogbl ugyanis erősebb, mint az előszerződés. De ez neki semmivel sem jobb, mert az elővásárlási jog jogosultja azokkal a feltételekkel veheti meg a lakást, amit nektek szabott: vételár, stb. változatlan. Ha nem így tesz, akkor veletek szemben szerződésszegést követ el.

Tib8186 # 2020.01.06. 18:42

Tisztelt hozzáértők!

Az alábbi problémában kérném a tanácsukat. 2018 áprilisában előszerződést kötöttünk egy lakásra, az előszerződésben rögzítettük, hogy a végszerződést 2018. december 31-ig megkötjük. A lakás sajnos azóta nincs a nevünkön a kivitelező hibájából, de szó volt róla, hogy januárban végszerződünk. Pár napja viszont a kivitelező bejelentette, hogy a házban két lakó is élne az elővásárlási jogával, így nem tudja nekünk eladni a lakást, mert az elővásárlási jog erősebb, tehát gyakorlatilag az előszerződésunk semmis. Az a gond, hogy a lakás értéke 2018-hoz képest jelentősen megnőtt, a kivitelező így próbál hasznot húzni, hogy eladja másnak magasabb áron.Ki lehet kényszeríteni az előszerződés alapján a névre írást? Megteheti a kivitelező, hogy noha kifizettük a lakás 80 %-át az előszerződés megkötésekor, erről számlánk is van, ennek ellenére eladja másnak a lakást? Köszönöm a választ!

hamiki (törölt felhasználó) # 2019.12.26. 08:06

Kedves hozzáértők!
Kellemes ünnepeket!

Egy problémára kérnék segítséget.
Adott egy megkötött, érvényes ingatlan adásvételi szerződés, melyben van két határidő.
Egyik egy banki utalási határidő, a másik a birtokbavétel, a kettő kötödik egymáshoz.
A vevő nevére akkor kerül az ingatlan, ha a vételár különbözetet az adott határidőig a bank átutalja, és megtörténik a birtokba adás
A vevő és a bank is rosszul mérte fel a csokos banki utalás lehetséges időpontját, főleg itt az évvégi ünnepek miatt.
Az már most látszik, hogy a banki utalás vagy fél hónapot csúszik, a határidő le fog járni.
Hogyan lehet utólag ezt az adásvételi szerződésben korrigálni, ki kell egészíteni, vagy??
Milyen jogszerű megoldással lehet ezt a helyzetet feloldani, megoldani?
Köszönöm a segítséget.

csypy # 2019.12.16. 10:39

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2019.12.15. 14:10

csypy,

Elég fura megfogalmazás ez az "előfeltétel", de nyilván, ennek elmaradása neked semmiképpen sem felróható ok, de az eladónak sem biztosan.

Ha nem tudok szerződést kötni idén, és belátható (itt szerintem pár hét, de ez nincs kőbe vésve) időn belül nem is várható a feltétel teljesülése, akkor elállhatsz a szerződéstől.

Ha az eladó ezt elfogadja, akkor nincs gond. Kérdés, esetleg, adtál-e előleget, vagy foglalót.

Ha nem fogadja el, az előszerződés alapján kérheti a bíróságot, hogy hozza létre a szerződést. Nyilván erre csak akkor van lehetősége, ha a késedelem neki nem felróható okból történt. Hivatkozhat erre, kérdés, hogy a bíróság elfogadná-e az indokait. Azt nem ismerjük, nem írtad, de szerintem ez az ő érdekkörében felmerülő késedelem, hiába adott be minden papírt időben, ha alábecsülte az ügyintézéshez szükséges időt.

Az idők végezetéig nem kell várnod. Szerintem januárban jogszerűen elállhatsz érdekmúlásra hivatkozva, ha várhatóan nem írható alá a végleges szerződés kb. egy hónapon belül.

csypy # 2019.12.15. 12:10

Oké, akkor felteszem a kérdést január elsején, addig hagy övezte titok a választ, legalább izgalmas lesz a karácsony is ???? Köszönöm!