Ingatlan Adás - vétel


polgar # 2021.06.18. 05:17

@drbjozsef

Az egyik eladó halálozott el nem pedig a vevő. Mivel nem tudták kik lesznek az örökösei ezért nem történt meg a vételár kifizetése viszont továbbra is ott laktak és jelenleg is ott laknak. Én a másik eladó vagyok. Most hogy megvannak az örökösök ,ezért szükséges egy új szerződést írni. Ezt szintén egy ügyvéd mondta. Igen elég zavaros a dolog sajnos pont ezért kérdezek itt is.

polgar # 2021.06.18. 05:24

@drbjozsef

Használati díjat az első szerzősés fizetési határidejének leteltétől az ingatlan megvásárlásáig szeretnék kérni. Arról semmiféle szerződés nem köttetett még.

Szomorú örökös # 2021.06.18. 05:33

polgar

Mivel nem tudták kik lesznek az örökösei ezért nem történt meg a vételár kifizetése viszont továbbra is ott laktak és jelenleg is ott laknak.

Ők ettől azért simán kifizethetnék ügyvédi letétbe a pénzt és majd onnan kerülne át az örököshöz. Ha maradni akarnak véglegesen az ingatlanban, akkor ez a minimum. De mivel nagy valószínűséggel eleve a végtelenségig húzták, most örülnek, hogy ismét találtak valami kibúvót. Halkan megjegyzem, lehet nem is nagyon van bennük fizetési hajlandóság.

Én simán felbontanám velük a szerződést, mivel eleve ők nem teljesítették a kötelességüket és felszólítanám őket az ingatlan elhagyására azonnali hatállyal. Nem lesz egyszerű, az tuti.

polgar # 2021.06.18. 05:46

@Szomorú örökös

Volt egy szerződés amiben volt fizetési határidő. Én is úgy gondolom , ha letétbe helyezik a vételárat amint lezárul a hagyatéki mindenki megkapja a maga részét és Ők pedig a letétbe helyezett összeggel teljesítették azt amit a szerződésbe vállaltak , hogy kifizetik a vételárat. Ez nem történt meg. Lehet itt okokat keresni , hogy azért nem fizettek, mert nincs meg az örökös …..Most íródik az új adásvételi amiben talán 15 napos határidő van megadva az aláírástól számítva. Sajnos én is úgy látom , hogy okokat fognak keresni miért ne fizessenek most sem. Jelenleg az a szerződés van amiben le van írva , hogy kb 1,5 évvel ezelőtt ki kellett volna a vételárat fizetni de ezt nem tették meg.

Szomorú örökös # 2021.06.18. 05:58

polgar

Most íródik az új adásvételi amiben talán 15 napos határidő van megadva az aláírástól számítva. Sajnos én is úgy látom , hogy okokat fognak keresni miért ne fizessenek most sem. Jelenleg az a szerződés van amiben le van írva , hogy kb 1,5 évvel ezelőtt ki kellett volna a vételárat fizetni de ezt nem tették meg.

Ahhoz, hogy ez egy érvényes szerződés legyen, nekik is alá kell írniuk. Ha ezt nem teszik meg, akkor egyrészt egyből ki fog bújni a szög a zsákból és teljesen jogossá válik, hogy szerződésszegés miatt felbontod a korábbi szerződést és felszólítod őket az ingatlan azonnali elhagyására. És bocsi, hogy ezt írom, de sajnos ekkora balekot, mint ti, nem igazán találhattak volna manapság. Legalább a közüzemi számlák a nevükön vannak már? Attól még izgalmasabb lehet a történet. :-O

drbjozsef # 2021.06.18. 06:01

polgar,

Bocsánat, én nem voltam elég figyelmes.

Ez egy cseppet más helyzet, de nem lényegesen. Köttetett egy szerződés. Abban benne volt a fizetési határidő, és, gondolom, benne volt, hova kellett volna utalni a vételárat. Az elhunyt eladó bankszámláját zárolták, de BEUTALNI továbbra is lehet rá, semmilyen indoka nem lehetett a vevőnek - pláne, ha már bent is lakik! -, hogy ne teljesítsen szerződésszerűen.

Lépjünk visszább akkor.

A szerződés érvényes? Felbontani az eladó halála miatt nem is igen lehet. De akkor miért, és hogyan "törlődött" a földhivatali széljegy? (még ha egy vevő halna meg, az esetleg itt probléma, de egy eladó? hiszen őt eleve törlik a tulajdoni lapról mint tulajdonos)

drbjozsef # 2021.06.18. 06:01

polgar,

Bocsánat, én nem voltam elég figyelmes.

Ez egy cseppet más helyzet, de nem lényegesen. Köttetett egy szerződés. Abban benne volt a fizetési határidő, és, gondolom, benne volt, hova kellett volna utalni a vételárat. Az elhunyt eladó bankszámláját zárolták, de BEUTALNI továbbra is lehet rá, semmilyen indoka nem lehetett a vevőnek - pláne, ha már bent is lakik! -, hogy ne teljesítsen szerződésszerűen.

Lépjünk visszább akkor.

A szerződés érvényes? Felbontani az eladó halála miatt nem is igen lehet. De akkor miért, és hogyan "törlődött" a földhivatali széljegy? (még ha egy vevő halna meg, az esetleg itt probléma, de egy eladó? hiszen őt eleve törlik a tulajdoni lapról mint tulajdonos)

polgar # 2021.06.18. 06:05

@Szomorú örökös

Természetesen már minden a nevükön van. Nem tudom mi a hivatalos eljárás halálesetnél ilyen szerződések esetén de mivel 1/2 részem van a másik 1/2 részen meg akar többen is osztozhattnak akár mindenkinek alá kell írni mindet. Mivel egészen eddig nem volt a másik 1/2 résznek ismert a tulajdonosa(i) mit tudtad volna tenni?

polgar # 2021.06.18. 06:20

@drbjozsef

Semmi gond lehet kicsit zavarosan fogalmaztam. Igen ez egy nagyon jó kérdés , hogy miért lett törölve a szél jegyzék. Ezt sajnos nem tudom hirtelen megmondani de kaptunk egy levelet a földhivataltól talán 2 hónapja hogy törölve lettek.

Természetesen a számlaszámok a foglaló miatt bent voltak a szerződésben az enyém is és a másik eladóé is. A foglalót is utalással fizették ki.
Ilyen esetben nem lesz akkor semmis a korábbi szerződés ? Most íródik egy új amiben szerepelek én 1/2 és az aki örökölte a másik 1/2 részt.

Erre akkor nem is lenne szükség mivel még érvényben van a régi is?

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2021.06.18. 06:29

drbjozsef

De akkor miért, és hogyan "törlődött" a földhivatali széljegy?

Valószínűleg lejárt a határideje. Anno nekem pl. úgy tudom, hogy talán 3 vagy 6 hónapos határidővel volt széljegyen az ingatlanvásárlási bejegyzésem.

drbjozsef # 2021.06.18. 07:35

Ilyen esetben nem lesz akkor semmis a korábbi szerződés ? Most íródik egy új amiben szerepelek én 1/2 és az aki örökölte a másik 1/2 részt.

Erre akkor nem is lenne szükség mivel még érvényben van a régi is?

Miért lenne? Az elhunytnak örököse, jogutódja van, megörökli minden követelését és tartozását, és természetesen a megkötött kötelezettségvállalásait is.

Ha a jogutód egyetért a régi felbontásában, és saját névvel köt egy újat, akkor úgy is jó, de szükségesnek nem szükséges.

Mindenesetre feltehetőleg most már egyszerűbb és biztosabb újat kötni, ha minden félnek ez az akarata.

Hogy mi kerül bele? Használati díj, letét, akármi? Megegyezés szerint.

Tiem # 2021.06.27. 07:40

#e-mailJelentem!2021.06.27. 09:32
Tiszteletem! Az alábbi témában kérnék tanácsot, tippet.
Volt egy szántónak nyilvántartott területem két helyrajzi számon, közös tulajdonban. Időközben ezt a területet belterületbe csatolták. Én megszüntettem közös tulajdont, a két helyrajziszámot összevonattam, mivel mind a kettő virsli széleségű volt. Építési teleknek szántam, de így is csak 11.5 m lett. Az önkormányzati ügyintéző végig azt mondta, hogy lehet rá építeni hosszú házat ( 1341 m2 ). a belterületi határozatnan azt írta a kormányhivatal, hogy hozzá járul a lakóingatlan létesítéséhez. Tavaly eladtuk a telket mint építés telket. Most jelezte a vevő, hogy nem lehet építeni a telekre mivel nincs 14 m, így az építési osztály nem ad engedélyt. Mi az eladáskor szavatoltuk, hogy lehet építeni. Most teljes a tanácstalanság, nem tudom, hogy hogyan tovább. ( Időközben a vevő már be vezette a vizet költött rá. ) Mi a vételárból felújítottunk, senki nem szeretne vissza lépni, csak nem tudjuk , hogy mi lenne a megoldás. ( Fundanenta felhasználásból építenének )
Minden segítő véleményt meg köszönök.

neczl # 2021.06.30. 08:33

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A következő kérdésben kérném a segítségét: A szomszédommal beszélgetve kiderült, hogy el szeretné adni a lakását. Mi pedig éppen nagyobb lakást keresünk, így felmerült, hogy megvásároljuk a szomszéd lakást. Mivel eléggé eltért az árbeli elképzelésünk, januárban kihívtunk egy értékbecslőt a lakás felmérésére. Az eredmény után sem tudtunk megállapodni és ő végül egy ingatlanközvetítő segítségével kezdte el árulni az ingatlanát, eddig eredménytelenül. A szerződés hamarosan lejár, nem tudok róla, hogy megújítaná, és mivel belátta a szomszéd is, hogy lentebb kell vinnie az árat, bízom benne, hogy mégis meg tudnánk vele állapodni (és még az ingatlanközvetítőt és ki tudnánk hagyni az üzletből). A szomszédomtól megkaptam egyébként az ingatlanossal aláírt szerződését, amiben van egy pont, ami kicsit aggaszt:

"Megbízás időtartama: Egyedi megbízás időtartama az általános ingatlanpiaci helyzet ismeretében az aláírástól számított 6 hónap, azonban –mivel a közvetítő vállalja, hogy a pontos címet, koordinátákat is megadja, - a lemondástól számított 2 hónapon belül elindított értékesítésnél, illetve az irodától származó információnál történő üzletkötésnél a közvetítés teljesítettnek tekintendő"

Azaz, ha a szerződés lejárta utáni 2 hónapon belül megegyeznénk a szomszéddal, az ingatlanos kérheti utánunk a jutalékát? (Perelheti érte az eladót ilyen esetben?) Mi nem vettük fel a kapcsolatot az ingatlanközvetítővel, nem tőle kaptunk címet.

Köszönöm előre is!

drbjozsef # 2021.06.30. 10:20

neczl,

Nagyjából egységes a gyakorlat abban, hogy a kizárólagos kikötés, vagy a lejárat utáni jutalék kikötése semmis.

Indíthat pert az ingatlanos, de el fogja veszíteni. Ennek ellenére rendre belekerülnek a szerződésekbe.

https://kiszamolo.hu/…s-szerzodes/

A semmisség pláne vonatkozik a lejárat utáni eladásra.

Legfeljebb a tényleges költségeit követelheti az ingatlaniroda, a pár órát amit ráfordított, ha néha kiment vevőjelölttel. De a szerződés lejárata után szerintem még az sem. Lejárt, viszlát.

neczl # 2021.06.30. 11:19

drbjozsef,

Nagyon köszönöm a választ, ez megnyugtató hír! A szerződés kb. fele erről szól egyébként, hogy a díj neki jár...

Sokadik olvasásra is vannak még számunkra kérdéses részletek, mert egyrészről ahogy az a hivatkozott részben is szerepel, a megbízás időtartama 6 hónap, aztán azt mondja egy másik pontban: "Jelen szerződés írásos visszavonásig érvényes". Most akkor automatikusan megszűnik a szerződés 6 hónap után, vagy a szomszédnak írásban vissza kell vonnia?

drbjozsef # 2021.06.30. 11:37

Ez egy rossz szerződés, ellentmondó passzusokkal, mit lehet erre mondani? Nem "erősebb" a határozott mint a határozatlan.

Lehet úgy is érteni, hogy 6 hónapos határozott, de írásban felmondható bármikor. Nyilván az ingatlanos mindenképpen a "határozatlan" passzusra hivatkozna, mert neki az a jobb.

Mondja fel írásban 6 hónap után, és akkor nem lesz vita.

neczl # 2021.06.30. 12:31

drbjozsef,

Köszönöm, tolmácsolom ezeket a szomszédnak is.

Trbrt # 2021.07.02. 17:28

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltam egy új építésű társas házban egy lakást. Az építkezés már a végén jár, de egy tétel megfizetésével kapcsolatban vita alakult ki.
Az végleges adásvételi szerződés megköttetet problémák nélkül.
A finanszírozást tekintve minden önerő időben teljesítésre került, még a banki hitel van hátra.
A lakás egyedi kialakítására: burkolatok, beépített wc tartály, motoros redőny, rovarháló, kivitelezésére egy külön árajánlatot kaptam ami nem része az adásvételi szerződésnek. A lakást építő cég az egyedi dolgokat kivitelező cég kér külön cég, de ugyanaz a tulaja.

A lakást a szóbeli megállapodásunk szerint mar június hónap végén át kellett volna adniuk, de ez csúszás es hibás kivitelezés miatt nem történt meg.

Az építkezés extra költségeiről szóló számlát nem fizettem még be, mert nem végezték el a munkát. Kb értéket tekintve 50 % át végezték el.

Az eladó követeli rajtam, hogy fizessek, de én csak akkor akarok ha minden kész és minden úgy van ahogy megállapodtunk.

Ma emailben szólított fel hogy fizessek, és elküldte az általam aláírt árajánlatot és a kiállított számlán. A számlát nem írtam alá. A kérdésem az lenne hogy jogos e a követelése hogy előre fizessek? Erről a munkáról semmilyen szerződés nincs csak egy árajánlat. Attól tartok ha fizetek elkészültség előtt, akkor megvan az esélye hogy nem fejezik be, vagy csak később.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy jogosan járok e el ha visszatartom a pénzt amíg nincs minden munka elvégezve. Elállhat emiatt az eladó az adásvételtől?

Köszönöm a válaszokat előre is.

MajorDomus # 2021.07.02. 19:21

A kettőnek semmi köze egymáshoz.
A lakás és berendezés két külön ügy.
Utóbbira kérhetsz szerződést.

drbjozsef # 2021.07.03. 11:39

Trbrt,

Nekem nem derült ki, hogy jön ide a két külön szerződés, és melyikkel van gond, de mind a kettőt aszerint kell teljesítened neked is, és neki is, ami bele van írva. Amelyikben kész van a vállalt munka, azt ki kell fizetned.

kotkoda13 # 2021.07.03. 18:08

Kedves Mindenki ! Szeretnék segítséget kérni :a foglalóval kapcsolatban az van a szerződésben, hogy a foglaló egy részét a vevő az ingatlanirodának utalja, a fennmaradó részt pedig nekünk. Mi a helyzet akkor, ha önhibánkon kívül meghiúsul az adásvétel ( kifüggesztés jön, mert nincs kivonva művelés alól és ugye valaki , akinek elővásárlási joga van, beleköphet a levesbe....) és a foglalót vissza kell fizetni ? Ugye nem követelheti rajtunk a vevő az ingatlanirodának utalt pénzt ? Erre vonatkozóan nem kellene , hogy a szerződésbe beírjanak egy mondatot ? Konkrétan : mi is visszafizetjük és az ingatlanos is ? ! Vagy rémeket látok ??? Köszönöm !!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.03. 19:01

Ha valaki él az elővásárlási jogával, akkor a szerződés egyáltalán nem hiúsul meg.

A többinek sincs sok értelme: semmiféle jogviszonyban nem állsz a közvetítővel. (Az is igaz, hogy földingatlan adásvételekor sok értelme nincs a foglaló kikötésének.)

kotkoda13 # 2021.07.03. 19:15

Nem igazán értem, amit írsz : az ingatlanos a mi megbízásunkra adja el a telket és a rajta lévő házat-azaz gazdasági épületet. A másik a jelenlegi vevővel meghiúsul a szerződés, ha valaki él az elővásárlási jogával. Így a foglaló neki visszajár, nem ?

Trbrt # 2021.07.03. 20:26

Drbjozsef

A szóban forgó kérdéses tétel a lakás egyedivé tételét tartalmazó munkálatok. Erre szerződés nem köttetet csak kaptam egy árajánlatot amit elfogadtam. Már el kellett volna hogy készüljenek a munkálatok(motorizált redőny, szúnyogháló, beépített wc tartály, fürdő + wc burkolatok), de nem készület el. Egyedül a burkolatok vannak kész, de azt is elrontották egy visszabontattam. A redőny meg szunyoghálók meg sehol sincsenek, de mar követelik rajtam hogy fizessek.
Az építő állítása szerint leigazoltam a munkálatokat, amit nem tettem meg. Én eddig tudtommal az árajánlatot fogadtam el, de munka nincsen elvégezve. Szóban biztosan nem fogadtam el a munkálatokat. Mivel kell az eladónak igazolnia hogy elfogadtam? Számlát már állított ki, amin van egy teljesítési dátum ami nem igaz. Fényképekkel tudom igazolni hogy meg arra a dátumra 2 hónapra rá sem volt kész.

Az a baj hogy mar be kellett volna költöznöm, meg az ígérgetés, és közben fizetem az albérletem is. Es mivel erről a munkálatról szerződés nincs csak egy árajánlat, így úgy vagyok vele, hogy amit nincs elvegezve az egész munka visszatartom a pénzt. Ez nem tetszik az eladónak, nekem meg az nem hogy azt ígértek június 30-ig kész lesz, és nincs kész.

drbjozsef # 2021.07.04. 06:56

kotkoda13,

Ha elővásárló él a jogával, akkor BELÉP a már megkötött szerződésbe a vevő helyére. Nem kell újat kötni, érvényes marad az, az eredeti szerződés, és az elővásárló érvényes (!) elfogadó nyilatkozata alapján őt fogják ez eredeti vevő helyett bejegyezni a földhivatalban.

(Pont ez az elővételi jog lényege, hogy kifjezetten nem szabad a szerződést megszüntetni, annak a feltételeit kell elfogadnia, nem mást, nincs választási joga, csak igen vagy nem.)

A szerződésben érdemes rendelkezni az előleg/foglalóról, ha elővételi jogosult is van, ha nincs ilyen rendelkezés, akkor megegyezés szerint érdemes : az elővásárlónak is ki kell fizetnie a már letett foglalót a vételár részeként : ilyenkor érdemes abban megegyezni, hogy azt a részt egyből az eredeti vevőnek fizeti meg.