Ingatlan Adás - vétel


tszabck # 2018.11.20. 13:20

Köszönöm szépen a válaszokat!

drbjozsef # 2018.11.20. 11:27

tszabck,

a szerződésben azt írtok, ahogy akarjátok, a pénzt oda utaltatjátok ahova csak akarjátok - de azzal tisztában vagy remélem, hogy ez természetesen nem befolyásolja az esetleges adózást, és azt tulajdonrész arányosan kell bevallani és megfizetni (ha kell).

lajcsó # 2018.11.20. 11:09

"Ez megoldható egyszerűen csak úgy, hogy ezeket az arányokat írjuk a szerződésbe,"
Ha kp-ban lesz a vételár, akkor szerintem igen. Ha bank is van közben (pl. hitel) akkor, konkrétan és személy szerint meg kell határozni a jutó összeget.

tszabck # 2018.11.20. 10:32

Tisztelt Fórumozók, az alábbi kérdésben szeretnék véleményt kérni.

Jövőre szeretnénk eladni egy lakást, ahol hárman vagyunk tulajdonosok, a tulajdoni lap szerint 1/6 - 2/6 - 3/6 arányban, de a majdani vevővel úgy szeretnénk megkötni az adásvételi szerződést, hogy abban mindhármunknak 1/3 rész jusson a vételárból (tehát 3 bankszámlára kellene majd három egyenlő részletet utalnia).

Ez megoldható egyszerűen csak úgy, hogy ezeket az arányokat írjuk a szerződésbe, vagy valamilyen bonyolultabb eljárás szükséges (valamilyen külön nyilatkozat, vagy földhivatali ügyintézés stb.)?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.19. 16:01

Fincike, szerintem ne olvasd el, amit Sebi23 írt. Annyi köze van a joghoz, hogy egyszer ő is kérdezett már itt. (Igaz, a válaszokat nem értette meg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.19. 15:58

Az ügyvédet a vevő hozza és ugy irja a szerződést az ügyvég hogy a vevőnek biztos jó legyen
Ebben is tévedsz. Ha nincs mindkét félnek saját jogi képviselője, akkor a szerződést szerkesztő ügyvédnek mindkettőjük érdekét szem előtt tartva kell eljárnia.

(Hogy nem segített a válasz? Erről az jut eszembe, hogy lerángathatod a lovat a folyóhoz, de erőszakkal megitatni nem tudod.)

Sebi23 # 2018.11.19. 15:25

fincike
ha nem fizetett előleget akkor nincs gond.
Ha viszont be tudta jegyezni a földhivatalba hogy az ingatlant meg akaja venni.. volt olyan dokumentuma, adásvételi előszerződés pl. akkor már csak akkor szabadlusz szerintem a vevőtől ha ő is akarja. Nézd meg mi van az előszerződésben ahogy az előttem hozzászoló is ajánlotta hogy abban mi van fizetési határidőnek. És az a határidő milyen fizetést ir, teljes vételárat vagy részletet, valamint azt hogy van e más jog is részletezve benne..pl hogy ha nem sikerül pénzt szerezni akkor meddig huzhatja ezt. Ezeket az előszerződésben leírták. Ha nem akkor szerződéses hiba. Ha a földhivatalba be van jegyezve a vételi szándék akkor az 6 hónapig ott lesz ha dokumentummal azt nem töröltetik.Addig nehezen fogsz vevőt találni...

Sebi23 # 2018.11.19. 15:14

kedves Kovács_Béla_Sándor
nagyon jól tudjuk hogy szükség van ügyvédre, ez a hozzászólás nem segített..Ha tudnánk hogy helyesen jár el akkor nem kérdezősködnénk. Az ügyvédet a vevő hozza és ugy irja a szerződést az ügyvég hogy a vevőnek biztos jó legyen

lajcsó
Köszi akkor a válasz megvan. Mert ha szerződést kér akkor már bukta..abban az esetben ha nem kap hitelt! A földhivatali bejegyzés meg ott van.. addig amig az onnan le nem kerül ..nincs eladás...

drbjozsef
Persze hogy tudom hogy mi a foglaló és az előleg..
De amit leírsz nem helyes, hisz földhivatali érkeztetést kér a bank ..irja Lajcsó...akkor már késő. Akkor már be van jegyezve az ingatlan nyilvántartásba a széljegyzetre hogy valaki eladási szándékot jelzett...

drbjozsef # 2018.11.19. 12:16

Gondolta? Mondta? Mit számít?

Ott a kezedben az előszerződés. _Kifejezetten_ foglalóként szerepel benne az átvett összeg? Van határidő megjelölve a fizetésre?

Ha igen és igen, akkor megvárjátok, míg letelik a határidő, tűztök neki írásban még két hét póthatáridőt, ha arra sem prezentálja a vállalt fizetést, akkor elköszöntök tőle, a foglalót megtartjátok. És kerestek másik vevőt.

fincike # 2018.11.19. 11:52

Tisztelt fórumozók!
Segítségetek szeretném kérni az alábbi adás vételben.
szeptember 30.-án nézte meg a vevő az ingatlant akkor ott helyben meg kívánta venni, elfelejtette velünk közölni hogy nincs meg a vételár összege sőt még azt is mondta hogy nem probléma számara ha a saját ingatlanát nem tudja eladni, úgy gondolta, hogy ő majd csak április végével (kulcsátadás) fizet nekünk de ezt sem adta a tudtunkra. Abból kifolyólag hogy csak januárban kötünk szerződést elengedtünk fél millió forintot a vételárból (nekünk nem kell adót fizetnünk) de ő akkor már pontosan tudta hogy a vételárat sem szeptemberben sem januárban nem fogja tudni prezentálni. Balszerencséjére ragaszkodtunk hozzá hogy legyen egy elő adásvételi mivel így mi is és ő is biztonságban van, ekkor kettő millió forintot letett foglalónak. Most pedig varia van hogy ő így meg úgy gondolta és hogy majd ő részletben nekünk ezt kifizeti. nagyon úgy érezzük hogy döntő jelentőségű információkat hallgatott el előlünk csak azért hogy nekik adjuk el. Ti mit tennétek a helyünkben? köszönöm

drbjozsef # 2018.11.18. 17:09

Hitelbírálathoz talán még nem, de a szerződéskötéshez minden bizonnyal.

Sebi,
tisztában vagy a "foglaló" és az "előleg" fogalmi különbségeivel? Nem ugyanaz, és sokat számíthat, ha valami okból elbukik a hitelfelvétel, és meghiúsul az adásvétel.

Szerintem hitelbírálatot kér a vevő, felmérik a lakást, megmondják mennyi hitelt adnak (fizetés és az ingatlan alapján), ha az megfelel (értsd megvan a többire az önerő), akkor meg kell kötni az adásvételi szerződést, ki kell fizetni mindent a hitelrészen felül, érkeztetni kell a szerződést a földhivatalba, tulajdonjog fenntartással, a banknak igazolni, hogy a hitelen kívül minden ki van fizetve, ekkor a bank a többit átutalja közvetlenül az eladónak, bejegyezteti a jelzálogát, az eladó kiadja a tulajdonbejegyzéshez az engedélyt, bejegyzik a vevőt, és onnatól fizeti a hitelt mint a katonatiszt.

lajcsó # 2018.11.18. 16:41

"Az aggály az az hogy ha nem kap hitelt..mert az ingatlannyilvántartásban már az előleg kifizetésével a szeéljegyzetre feljegyezték hogy vásárlás alatt áll a lakás."
Ez kinek aggályos? A bank a hitelbírálathoz földhivatal által érkeztetett szerződést kér.

"fizessen a vevő előleget, vagy elég a foglaló is?"
Az első vételár részlet minősítése megállapodás tárgya. A hitel mellé saját forrásra mindenképpen szükség van.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.18. 14:18

Kötelező az ügyvédi közreműködés, az eljáró ügyvéd mindenre válaszol.Egyébként nagyrészt úgy, ahogy akarjátok. No meg ahogy a bank kéri.

Sebi23 # 2018.11.18. 12:56

Sziasztok, Ingatlan adás-vátel témában. Vevő hitelre szeretne tőlem ingatlant venni. Foglalót és adásvételi szerződésben foglaltak szerint előleget szeretne fizetni. majd ez után állna elő a teljes vétel árral ha a banktól megkapta a hitelt. Az aggály az az hogy ha nem kap hitelt..mert az ingatlannyilvántartásban már az előleg kifizetésével a szeéljegyzetre feljegyezték hogy vásárlás alatt áll a lakás. Van valakinek ebben a témában tapasztalata hogy ezt hogyan szokták csinálni..ha a vevő hitelre szeretne lakást venni? Hogyan zaljik az adás vétel, fizessen e illetve kell hogy fizessen a vevő előleget, vagy elég a foglaló is? köszi üdv

drbjozsef # 2018.11.18. 09:21

Huszonegy,

Ha ellenérték fejében (tehát pl. NEM ajándékozás) jóhiszeműen szerzel, akkor nem lehet gond.

Ha valakinek nem tetszik, akkor vagy az ellenérték színleltségét (ha valójában nem fizetsz érte), vagy a jóhiszeműség hiányát kellene bizonyítani.

Közeli hozzátartozótól szerzésnél szokták vélelmezni a rosszhiszeműséget, ha nem az neked az eladó, és kifizeted a vételárat, akkor nem lehet gond.

Szomorú örökös # 2018.11.17. 18:47

Huszonegy

az ingatlan tulajdoni lapja tehermentes, viszont a tulajdonosnak adótartozása van (amiről elvileg nekem nem is kellene tudnom)

Így van, ez az ő sara, nem a tiéd.

Adásvételnél a szerződésbe beírja az ügyvéd a szokásos szöveget: "eladó kijelenti, az ingatlan per, teher és igénymentes, azon köz vagy közműtartozás nem áll fenn"

Így van! Persze ezt akkor nem tudja csak megtenni, ha a NAV végrehajtási jogot jegyeztetett be rá. Erről meg tudsz győződni, ha mondjuk ügyfélkapun letöltesz egy tulajdoni lap másolatot (a szemle elég hozzá, az talán 1000 Ft).

ha megveszem az ingatlant, lehet ebből valami bajom?

Kínos lenne, ha kifizetem a vételárat, és nem jegyzik be a tulajdonjogomat, vagy majd egyszer törlik a szerződést, valótlanságra hivatkozva...

Ha nincs végrehajtási jog bejegyezve, csak a tartozás áll fenn, akkor nincs semmi valótlanság, tehát az ügyvéd jogosan írja be. Mellesleg neki eleve ezt kötelessége ellenőrizni a tulajdoni lapon.

esetleg ráterhelhetik az ingatlanra a tartozást, amikor az már az én tulajdonom?

Az szinte kizárt, hiszen az nem a te tartozásod, hanem az eladó félé.

Sentinel01 # 2018.11.11. 19:08

Köszönöm a tanácsokat!

oligaliga # 2018.11.10. 05:21

Sentinel 01

Akkor nincs nagyobb gond. A Brit Nagykövetség előtt felkeresed azt a végrehajtót, aki bejegyeztette a vh jogot, ajánlatot teszel az ingatlanra. Ha a bejegyzésből nem derül ki a végrehajtó neve, a végrehajtási ügyszám wlső három számát (ami a V alőtt van), beütöd a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara keresőjébe.

Sentinel01 # 2018.11.09. 21:06

Közben rájöttem még arra, hogy a tulajdoni lapnak van még egy oldala amit nem töltöttem le...

A második lapon a III. részben ez a bejegyzés van és nincs áthúzva a sorszám:

2. bejegyző határozat, érkezési idő: 35807/2013.06.14
Végrehajtási jog 985 000 Ft és járulékai
jogosult:
név: E.ON Közép-Dunántúli gázhálózati Zrt.

Amikor ezt beleírták a tulaj már évek óta el volt tűnve.
Ezek szerint az E.ON elárvereztethetné?

Új infó, hogy az angol bácsi után lakott ott valaki kb. 2 évig aki állítása szerint a barátja volt az öregnek. Állítólag megengedte neki, hogy ott lakjon. Én erre speciál nem emlékszem, hogy más is lakott volna ott, de a közvetlen szomszédja ezt állítja. De ez a második lakó sincs már sehol. Ez a 2. lakó egyébként már egy magyar származású angol állampolgár volt, gondolom ő csinálhatta a gáz tartozást.

oligaliga # 2018.11.09. 09:10

Sentinel01

Érdemes lenne felkeresni a Budapesti Brit Nagykövetséget, és az általad ismert adatokkal és tulajdoni lappal bejelenteni, hogy az illetőnek van egy magyarországi ingatlana, szeretnéd megvenni, de tudomásod szerint az illető elhunyt. Amennyiben így van, szeretnéd kérni a hagyatéki eljárás lefolytatását, a hagyaték átadását, és az örökössel szeretnéd felvenni a kapcsolatot.

Ez az út általában gyorsabb, mint a a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül kérni.

drbjozsef # 2018.11.09. 08:59

lajcsó,

Nem, nem az. (5 napja még Te is tudtad) :)

lajcsó # 2018.11.09. 08:15

"Nyilván a Magyar hatóságokat senki nem értesítette, miért is tette volna."
Esetleg azért mert magyar állampolgár!

drbjozsef # 2018.11.09. 06:36

Sentinel,

ez sem érdekes. ObudaFan és KBS leírta : magyar fekvésű ingatlan esetén van joghatósága a magyar közjegyzőnek, el kell indítani a póthagyatéki eljárást. Bár ahhoz mondjuk azt tényleg kellene tudni, hogy tényleg meghalt-e a tulajdonos. És az is biztos hogy jó sokáig fog tartani.

Sentinel01 # 2018.11.09. 06:02

Közben kiderült, hogy a bácsi nem itt halt meg hanem Angliában. Itt kórházban volt egy ideig de mikor jobban lett hazament és nem jött többet, nem is adott magáról életjelet. Tulajdonképen az sem biztos, hogy elhunyt, csak nagyon valószínű mert rákos volt. Nyilván a Magyar hatóságokat senki nem értesítette, miért is tette volna. Ha így volt akkor Angliában hagyatéki eljárás is volt ahol nem vették figyelembe ezt a házat mert nyilván nem tudtak róla.

ObudaFan # 2018.11.06. 13:25

Azért ez elég kockázatos módszer.