Ingatlan Adás - vétel

ObudaFan # 2018.10.25. 08:40

A bejegyzési engedélyt ügyvédi letétbe kellett helyzeni. A tulajdonjog bejegyzésnek így semmi akadálya nem lehetett.
A hagyatéki eljárást legfeljebb a vételár sorsa miatt kellett megvárni, de ez nem képezi akadályát a tulajdonjog bejegyzésnek.

Ha a vételárról nem volt letéti szerződés, csak a nyilatkozatról, akkor képezhette, mert nem biztos, hogy lehet tudni, hogy hova kell kifizetni. Ha még egy jó kis öröklési per is lesz belőle, akkor végképp problémás lesz az ügy.

lajcsó # 2018.10.25. 07:52

"lassan egy éve aláírtuk az adás-vételi szerződést, de a 6 tulaj közül az egyik sajnos elhunyt, így meg kellett várni az örökösödési eljárást."
Ez így nem kerek. Miért kellett megvárni az örökösödési eljárást? A elhalt tulajdonos is aláírta a szerződést, tehát a tulajdonáról még életében rendelkezett. A bejegyzési engedélyt ügyvédi letétbe kellett helyzeni. A tulajdonjog bejegyzésnek így semmi akadálya nem lehetett.
A hagyatéki eljárást legfeljebb a vételár sorsa miatt kellett megvárni, de ez nem képezi akadályát a tulajdonjog bejegyzésnek.

"A Földhivatalhoz beérkezett tulajdonjogi bejegyzés hamarabb érkezett be, mint az örökös bejegyzése,"
Ha jól értelmezem a ti kérelmetek előzte meg a közjegyző hagyatéki eljárás utáni bejegyzési kérelmét.
Ez teljesen logikus és szabályos is.

"így csak az ingatlan 4/5-e került a tulajdonunkba."
Itt történt valami hiba, valaki részéről.

"a Fundamenta már fenyegetőzik, mert a jelzálogot így nem tudta bejegyezni,"
A jelzálogjogot az ingatlan 4/5-re is be lehet jegyezni.

"Úgy tudom, hogy csak jogi képviselő adhatja be a Földhivatalhoz a bejegyzési kérelmet,"
Ez így van.

ObudaFan # 2018.10.24. 21:12

Ha nem sikerül vele dűlőre jutni, akkor lehet, hogy muszáj lesz.

Sujhua # 2018.10.24. 19:54

Üdvözletem!
Nekem igazából nem is az adás-vétellel kapcsolatban lenne kérdésem, ha az ügyet intéző ügyvéddel kapcsolatban van problémám, és nem tudom mit tegyek.
Dióhéjban: lassan egy éve aláírtuk az adás-vételi szerződést, de a 6 tulaj közül az egyik sajnos elhunyt, így meg kellett várni az örökösödési eljárást. A Földhivatalhoz beérkezett tulajdonjogi bejegyzés hamarabb érkezett be, mint az örökös bejegyzése, így csak az ingatlan 4/5-e került a tulajdonunkba. Azóta az ügy megállt, pár hónapja nem történik semmi, a Fundamenta már fenyegetőzik, mert a jelzálogot így nem tudta bejegyezni, viszont én meg nem tudok az ügyvéddel érdemben beszélni, leráz, hazudik, kinyomja a telefont. Írtam emailt, nem reagál. Úgy tudom, hogy csak jogi képviselő adhatja be a Földhivatalhoz a bejegyzési kérelmet, így én nem tudok tenni az ügyért semmit.
Természetesen az ügyvédi díjat kifizettük, de az ügy nincs lezárva.
Mit tudnék tenni? Hagyjam a fenébe és keressek egy másik ügyvédet? Sajnos sürget az idő.
Köszönöm, ha valaki tudna tanácsot adni!

Qira # 2018.10.24. 15:15

Rendben, köszönöm szépen, azt is megvárom, nem szeretnék később pereskedni, pont ezért is kértem gyors tanácsot.

wers # 2018.10.24. 14:54

A kérdésem a sietettés miatt merült fel.

Ez rendben, neki sürgős. De ne téged siettessen, hanem a végrehajtási jog törlési macerát.
Te nem tudhatod, hogy a tőled kapott eddigi pénzből tényleg rendezi-e a végrehajtás összegét. Azt majd a végrehajtó állapítja meg, utána szabad siettetni a földhivatalt. Neki. Szerintem.
Inkább kívárom a törlési engedélyt
Én magam a kis kút fejemből magát a törlést is megvárnám. Mikor "tiszta" a tulajdoni lap, ha ez van a szerződésben.

Qira # 2018.10.24. 14:42

Köszönöm szépen a válaszokat! Az ügyvéd korrekt, csak az eladó akadékoskodik. A szerződés rendben van, és mindenről tudtunk. A kérdésem a sietettés miatt merült fel. Inkább kívárom a törlési engedélyt, mint enyém legyen idő előtt a ház és rosszul járjak.

wers # 2018.10.24. 10:43

A kulcsátadáshoz is ragaszkodik,még mielőtt tehermentes lenne a ház. Amennyiben birtokba adja a házat,akkor jogában áll elkérni a teljes vételárat?

rögtön ott a válasz

lajcsó 2018.10.24. 10:06
"a törlő határozat földhivatali bejegyzése előtt kötelezhet-e a vevő a teljes vételár kifizetésére?"
Bizonyára eladót akartál írni. Meg kell nézni, hogy mi van a szerződésben!

gerbera317 # 2018.10.24. 10:32

Jó. De akkor mire fel az itteni kérdés?

ObudaFan # 2018.10.24. 10:26

Azért valószínűleg ez rendezve van abban a szerződésben.

gerbera317 # 2018.10.24. 09:44

Ha nem tehermentes az ingatlan, az látszik a tulajdoni lapon, és látszott az adásvételi szerződés mekötésekor is. MÁrpedig akkor rendelkezni kellett (volna) a tehermentesítés módjáról is. Miféle ügyvéd készítette a szerződést?

drbjozsef # 2018.10.24. 09:31

A szerződésben az áll,hogy per és tehermentes ingatlant vásárolok

Milyen kontextusban? Bár mindegy, mert ha olyanban, hogy nem is tudtatok a terhelésről, akkor azért nem stimmel valami, ha olyanban, hogy tehermentesíti, akkor meg nyilván azért.

Nehogy kifizesd a tehermentesítés nélkül a teljes összeget! Bukhatod a lakást, vagy legalábbis hosszú pereskedés elé nézel, ami után se biztos, hogy pénzedhez jutsz.

Qira # 2018.10.24. 08:18

Igen,elirtam,elnezest!

Qira # 2018.10.24. 08:14

A szerződésben az áll,hogy per és tehermentes ingatlant vásárolok,de gondolom,akkor az ügyvédemmel kell ezt megbeszélni. Köszönöm a gyors választ!

Kovács Kira

lajcsó # 2018.10.24. 08:06

"a törlő határozat földhivatali bejegyzése előtt kötelezhet-e a vevő a teljes vételár kifizetésére?"
Bizonyára eladót akartál írni. Meg kell nézni, hogy mi van a szerződésben!

Qira # 2018.10.24. 07:52

Tisztelt Szakértő!

Segitséget szeretnék kérni ingatlan adás-vételével kapcsolatban!
Végrehajtási joggal terhelt ingatlant vásároltam,melynek a kifizetése folyamatban van,de a törlő határozatra még várni kell. Az eladó szeretné a teljes vételárat megkapni,ami jelenleg ügyvédi letétben van. A kérdésem az lenne,hogy a törlő határozat földhivatali bejegyzése előtt kötelezhet-e a vevő a teljes vételár kifizetésére? A kulcsátadáshoz is ragaszkodik,még mielőtt tehermentes lenne a ház. Amennyiben birtokba adja a házat,akkor jogában áll elkérni a teljes vételárat?
Esetleg,ha a felét kifizetnénk és a fennmaradó összeget tehermentesités után kapná meg és csak ezután kerülne bejegyzésre a tulajdonjog,akkor helyesen járnánk el?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Kovács Kira

ObudaFan # 2018.10.24. 04:27

Egyrészt kérdés, hogy a folyamatban lévő eljárást meg kell-e szüntetni. Ez leginkább a banktól függ, velük kell egyeztetni.
Ha meg kell, akkor ahhoz kétoldalú nyilatkozat kell, plusz formanyomtatvány.
És olya ügyvéddel járj el, akiben megbízol, mert azért egy komoly jogügyletről van szó.

oliver777 # 2018.10.23. 22:15

Természetesen a vevő általi egyoldalú nyilatkozat alatt ügyvédi képviselettel megtettet értettem.
Pro bono jár el az ügyvéd, és nem bízok 100%-ban a precíz eljárásban, emiatt szeretnék választ kapni a kérdéseimre.

lajcsó # 2018.10.23. 21:27

A tulajdonjog bejegyzése iránti eljárásban a jogi (ügyvéd) képviselet kötelező! Tehát az eljárás megszüntetését is csak a jogi képviselő kérheti.
A problémádat talán az ügyvéddel kellene megbeszélned!

oliver777 # 2018.10.23. 18:50

A földhivatalban a folyamatban lévő tulajdonjog bejegyzése iránti eljárást (tulajdonjog függőben tartásával lett kérelmezve), hogyan lehet megszüntetni? Egyoldalú (csak vevő)vagy kétoldalú (vevő+eladók) nyilatkozattal? Van erre formanyomtatvány, kell-e csatolni valamit? Mert ha a folyamatban lévő földhivatali eljárás megszüntetéséhez nem kell a szerződés felbontása, akkor mennyiben szükséges a korábbi szerződéssel foglalkozni (azon túl hogy eltépjük)? Ugyanis az új ugyanazon felek között, ugyanarra az ingatlanra köttetik, ugyanazzal az önerővel, ami már az eladóknál van.

ObudaFan # 2018.10.23. 11:10

Első körben az új hitelintézettel kellene ezt egyeztetni, mert akár a módosítás, akár az egy szerződésben a felmondás és új szerződés, akár a külön okirat mind jogilag kivitelezhető, de a banki szempontok néha szigorúbbak és nem is könnyen megfejthetőek.

oliver777 # 2018.10.23. 10:53

Igen, az önerőn felül bankkölcsön lenne, de nem a meglévő szerződésben rögzített hitelintézetnél. Az új hitelintézet olyan sok módosítást kérne a szerződésben, hogy egyszerűbbnek ítélem meg, ha egy új szerződés köttetik. Ennek a folyamatáról szerettem volna információt kapni, mind a szerződés tekintetében (kell-e külön felbontás, vagy az újba lehet esetleg rögzíteni a korábbi felbontását), illetve a földhivatali eljárás tekintetében (folyamatban lévő eljárásban be lehet-e nyújtani, vagy kérni kell az eljárás megszüntetését, és új eljárásban beadni).
Köszönöm

ObudaFan # 2018.10.23. 07:42

Vagy valami teljesen más okból kérdez a kérdező. Lehet feltételezni bármit, de a konkrét tanács megfogalmazása előtt jó lenne tudni, hogy mi is a pontos kérdés.

lajcsó # 2018.10.23. 07:22

"Valószínű, hogy csak egy módosításról van szó."
Ez nem ilyen egyszerű.
Feltételezem, hogy a lakást hitelből, CSOK-ból, meg esetleg saját meglévő forrásból akarták teljesíteni a vevők. Valószínű, hogy bank elutasította a kérelmüket, ezért más feltételekkel, másik banknál akarnak próbálkozni.
Ebben az esetben célszerűbb tiszta lappal (új szerződéssel) indítani!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.23. 06:43

Ahogy ObudaFan már kérdezte: miért kellene új szerződés? Valószínű, hogy csak egy módosításról van szó.